Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ στο σκοράρισμα

Από arenafm.gr: Το σοβαρότατο πρόβλημα του ΠΑΟΚ στο γκολ αποτυπώνεται με εμφατικό τρόπο και στον πίνακα της στατιστικής της Σούπερ Λιγκ.
Πηγή: arenafm.gr
Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ στο σκοράρισμα

Σε 45 τελικές προσπάθειες στα τρία ματς με Παναιτωλικό, Αστέρα Τρίπολης και Ξάνθη η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς πέτυχε μόνο τέσσερα γκολ, επίδοση αντιστοιχούσα στο αποκαρδιωτικό ποσοστό ευστοχίας που αγγίζει μόλις και μετά βίας το 8,9%!

Είναι... ασπρόμαυρο, κι όμως, αληθινό και ταυτόχρονα απαγορευτικό, για μία ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ, με υψηλούς στόχους, την στιγμή που οι διεκδικητές του τίτλου διαθέτουν ποσοστά αποτελεσματικότητας πολλαπλάσια. Ο Ολυμπιακός έχει 21%, η ΑΕΚ, επίσης, πάνω από 20% και ο Παναθηναϊκός 13,7%, ενώ ακόμα και ο Πανιώνιος έχει ποσοστό ευστοχίας 20,6%!

Χειρότερη επίδοση αποτελεσματικότητας από τον ΠΑΟΚ έχουν μόνο οι ομάδες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Ο Ατρόμητος Αθηνών με 2,9%, ο Αστέρας Τρίπολης με 3,4%, η Ξάνθη με 5,2%, η Κέρκυρα με 7,6% και η Λάρισα με 7,9%!

Τα συμπεράσματα είναι προφανή. Σε ομαδικό επίπεδο ο ΠΑΟΚ του Ίβιτς είναι καλά δουλεμένος, εκπληρώνοντας το πρωταρχικό ζητούμενο στο ποδόσφαιρο που είναι η παραγωγή ευκαιριών. Σε ατομικό επίπεδο, όμως, στην μεσοεπιθετική γραμμή υπάρχει έλλειψη παικτών με έφεση στο σκοράρισμα, η οποία καθιστά άχρηστη την ικανότητα δημιουργίας φάσεων. Από τους επιθετικούς, για παράδειγμα, στο πρωτάθλημα πέτυχε μόνο ο Κουλούρης δύο γκολ. Ο Κλάους δεν έβαλε κανένα, όπως και οι Τζάλμα, Μυστακίδης, Περέιρα,Τιάμ, ενώ από ένα γκολ πέτυχαν στην πρεμιέρα με τον Παναιτωλικό οι Ροντρίγκες και Μπίσεβαρ.

ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Τι φταίει; Το σκοράρισμα είναι συγκερασμός πολλών παραγόντων, ατυχίας, ανικανότητας, χαμηλής αυτοπεποίθησης, έλλειψης συγκέντρωσης και επιπολαιότητας. Η δοσολογία στην περίπτωση του φετινού ΠΑΟΚ είναι περίπου ισορροπημένη ανάμεσα στις προαναφερόμενες αιτίες.

ΕΞΤΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ «ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ»

Ποια είναι η λύση; Προφανώς η απόκτηση γκολτζή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τον Ιανουάριο. Έως τότε ο Ίβιτς, θέλοντας και μη, θα πορευτεί με το υπάρχον έμψυχο δυναμικό. Γι' αυτό έχει αποφασίσει ότι θα δουλέψει έξτρα στις προπονήσεις με τους μεσοεπιθετικούς στα «τελειώματα» μπροστά από την εστία, όχι μόνο με στόχο την ατομική τους βελτίωση, αλλά και για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στα πόδια τους. Επίσης, θα συνεχίσει τις δοκιμές στην επίθεση, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες σε παίκτες που δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής, όπως ο Περέιρα και ο Μυστακίδης. Το ότι ο Αργεντινός έχασε σίγουρο γκολ στον αγώνα με τον Παναιτωλικό ήταν συγκυριακό. Έχει αποδείξει ότι... βλέπει δίχτυα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν «ξεμπουκώσει» ο Κλάους και δεν σκοράρουν οι υπόλοιποι μέσοι και επιθετικοί, για να αναπληρώσουν τα 20 περσινά γκολ του Ρόμπερτ Μακ, το πρόβλημα της δυστοκίας θα εξελιχθεί σε τροχοπέδη για την πορεία μίας ομάδας, που είναι όντως καλοφτιαγμένη, αλλά στερείται, έως τώρα, την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου που είναι το γκολ.

Διαβάστε ακόμη...