Αλλάζουν όλα στο Champions League

Από sdna.gr: Νέα οικονομικά δεδομένα στο Champions League από το 2018, με την UEFA να μειώνει το market pool και δίνει το χρήμα στους ισχυρούς! Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές ομάδες.
Πηγή: sdna.gr
Αλλάζουν όλα στο Champions League

Το Champions League αλλάζει και οι αλλαγές δεν θα γίνουν μόνο στα «εισιτήρια» που θα παίρνουν οι χώρες για τους εκπροσώπους τους, αλλά και στα οικονομικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Live Sport» από το 2018 τα χρήματα που θα μπαίνουν στα ταμεία των ομάδων από το Champions League θα υπολογίζονται διαφορετικά.

Η πιο σημαντική διαφορά είναι στο market pool το οποίο και μειώνεται. Αυτή τη στιγμή το συνολικό ποσό που παίρνει μία ομάδα με την παρουσία της στο Champions League προκύπτει από το market pool (40%), τα εγγυημένα έσοδα (30%), και τα αποτελέσματα (30%).

Πλέον το market pool θα πέσει στο 15%, τα εγγυημένα έσοδα στο 25%, ενώ τα αποτελέσματα μένουν ως έχουν στο 30%. Το 30% που απομένει πηγαίνει στον συντελεστή της ομάδα στη βαθμολογία της UEFA!

Ωστόσο αυτό το ποσοστό (30%) θα δίνεται στις ομάδες οι οποίες βρίσκονται από την 1η έως την 32η θέση της ειδικής βαθμολογίας, ενώ για τη βαθμολογία θα λαμβάνεται υπ΄ όψιν η τελευταία 10ετία και όχι η 5ετία, που ίσχυε μέχρι τώρα. Και για τι ποσό μιλάμε; 600.000.000 ευρώ! Αν και ακόμη είναι άγνωστο πως θα μοιραστεί στους συλλόγους

Αυτό βέβαια σημαίνει και απώλεια εσόδων για τους «μικρομεσαίους», καθώς για παράδειγμα ο Ολυμπιακός από τα 28.5 εκ. ευρώ της σεζόν 2015-16, τα έσοδά του από το Champions League με το νέο σύστημα θα ήταν 19 με 21 εκ. ευρώ, δηλαδή 7,5 με 9,5 εκ. λιγότερα!

Παράλληλα, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» θα έπαιρναν το bonus του συντελεστή κι αυτό διότι βρίσκονται στην 26η θέση της ειδικής βαθμολογίας, ενώ για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ που βρίσκεται στην 61η θέση θα ήταν εκτός του πριμ.

Διαβάστε ακόμη...