Σλόβαν Λίμπερετς: Η «σταχτοπούτα» θέλει να γίνει βασίλισσα

Aπό metrosport.gr: Η «ακτινογραφία» της τσεχικής ομάδας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Europa League
Πηγή: metrosport.gr
Σλόβαν Λίμπερετς: Η «σταχτοπούτα» θέλει να γίνει βασίλισσα

Η τσεχική Σλόβαν Λίμπερετς μαζί με την παλιά γνώριμη Φιορεντίνα, καθώς και την Καραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζάν είναι τα εμπόδια που καλείται να υπερκεράσει ο ΠΑΟΚ προκειμένου να πάρει το ένα από τα δύο εισιτήρια που οδηγούν στη φάση των «32» του Europa League.

Η Σλόβαν Λίμπερετς ιδρύθηκε το 1958, ωστόσο, επί της ουσίας ξεπήδησε στα υψηλά στρώματα του τσεχικού ποδοσφαίρου μετά τη διχοτόμηση της πρώην Τσεχοσλοβακίας σε Τσεχία και Σλοβακία.

Το 1993 συμμετείχε για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία του τσεχικού πρωταθλήματος και με αργά αλλά σταθερά βήματα κατάφερε το 2002 να αναρριχηθεί στην κορυφή κατακτώντας το πρώτο της πρωτάθλημα.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος εκ μέρους της Σλόβαν Λίμπερετς ήταν γενικότερα μια ιστορική στιγμή για το τσεχικό ποδόσφαιρο, αφού για πρώτη φορά ο τίτλος κατέληγε σε μια ομάδα εκτός της πρωτεύουσας Πράγας.

Έκτοτε η Σλόβαν κατέκτησε άλλα δύο πρωταθλήματα με τελευταίο εξ αυτών τη σεζόν 2011-12 (το ενδιάμεσο το 2006), ενώ στην τροπαιοθήκη της φιγουράρουν και δύο Κύπελλα Τσεχίας το 2000 και το 2015, καθιερώνοντας επί της ουσίας την Σλόβαν σε μια από τις μεγάλες ομάδες της χώρας.

Από τη σεζόν 2000-01 ξεκινά και η ευρωπαϊκή της παρουσία, αρχικά στο Κύπελλο UEFA και εν συνεχεία, κυρίως, στο Europa League.

Ένα χρόνο, μάλιστα, μετά την παρθενική της συμμετοχή έρχεται και η κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση για τη Σλόβαν Λίμπερετς, η οποία τη σεζόν 2001-02 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του UEFA όπου γνώρισε τον αποκλεισμό από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Με τέσσερις νίκες στους ομίλους

Η φετινή ευρωπαϊκή πορεία της Σλόβαν Λίμπερετς ξεκίνησε από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Η αυστριακή Αντμίρα Βάκερ αποδείχθηκε χαμηλό εμπόδιο για τους Τσέχους, οι οποίοι με δύο νίκες (2-1, 2-0) έφτασαν με άνεση στην πρόκριση για τα πλέι οφ.

Εκεί τους περίμενε η κυπριακή ΑΕΚ Λάρνακας, η οποία με τις «δάφνες» της σπουδαίας πρόκρισης επί της Σπαρτάκ Μόσχας έτρεφε ελπίδες για ανάλογη συνέχεια. Οι Τσέχοι, ωστόσο, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα και σημειώνοντας άλλες δύο νίκες (1-0 στην Κύπρο και 3-0 στην έδρα τους) πήραν άνετα την πρόκριση για τους ομίλους).

Δυσανάλογο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα

Αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία στο Europa League ήταν το ξεκίνημα της Σλόβαν Λίμπερετς στο πρωτάθλημα. Μετά από τέσσερις αγωνιστικές, η αντίπαλος του ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης έχοντας ως απολογισμό δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Πιο συγκεκριμένα, η Λίμπερετς έχει χάσει από Μλάντα Μπόλεσλαβ (3-0) και Ζλιν (2-1) εκτός έδρας, ενώ εντός έδρας έχει δύο ισοπαλίες με Βισότσινα Γιχλάβα (1-1) και με Μπρνο (0-0).

Μίλαν Μπάρος το αστέρι

Σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό, η Σλόβαν είναι μια εντελώς καινούργια ομάδα, αφού σε σχέση με πέρσι μετρά 15 αλλαγές. Μεγάλο αστέρι, τουλάχιστον από άποψη ονόματος, είναι ο Μίλαν Μπάρος, ο οποίος σε ηλικία 35 ετών συνεχίζει κανονικά το ποδόσφαιρο και ήταν ένα από τα μεταγραφικά αποκτήματα της Σλόβαν αυτό το καλοκαίρι.

Νέος σε σχέση με πέρσι είναι και ο προπονητής. Συγκεκριμένα, στον πάγκο της Σλόβαν κάθεται από τον περασμένο Ιούλιο ο Ζόραν Τρπισόφσκι. Έδρα της Σλόβαν Λίμπερετς είναι το στάδιο «Γιου Νίσι», χωρητικότητας 10.000 θέσεων.

Διαβάστε ακόμη...