Ο Μπάρος στον δρόμο του ΠΑΟΚ

Από inpaok.com: Μια εκ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ στον 10ο όμιλο του Europa League, θα είναι η τσεχική Σλόβαν Λίμπερετς, που μαζί με τις Φιορεντίνα και Καραμπάκ, διαμορφώνουν το γκρουπ του Δικεφάλου.
Πηγή: inpaok.com
Ο Μπάρος στον δρόμο του ΠΑΟΚ

Ποια είναι όμως η ομάδα από την Τσεχία; Το INPAOK σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τον σύλλογο από το Λίμπερετς.

Η Σλόβαν Λίμπερετς ιδρύθηκε το 1958. Έδρα της είναι το Στάδιο Γιου Νίσι, που βρίσκεται στην πόλη Λίμπερετς. Η Σλόβαν αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα ποδοσφαιρικά σωματεία της Τσεχίας, ενώ είναι η τρίτη ομάδα που έχει πάρει τα περισσότερα τρόπαια και βρίσκεται πίσω από τις μεγάλες ομάδες της Πράγας, την Σπάρτα και της Σλάβια.

Τα Πρώτα Χρόνια

Το 1919 η πόλη της Λίμπερεκ ήταν υπό κατοχή των Γερμανών Ναζί. Οι ιδρυτές της ομάδας ήταν Γερμανοί ενώ συμμετείχαν στο Τσέχικο Πρωτάθλημα με το όνομα Σ.Κ. Λίμπερεκ και έκαναν την πρώτη της εμφάνιση, τον Μάιο του 1919. Το 1934 μετονομάστηκε σε Σλάβια Λίμπερεκ όπου στο ρόστερ υπήρχαν μόνο Τσέχοι ποδοσφαιριστές.

Η αντιπαλότητα με τη Ραπίντ Λίμπερεκ και τη Σλάβια Λίμπερεκ ήταν μια μικρή έκδοση, της μεγάλης αντιπαλότητας των δύο ομάδων της Πράγας. Το 1938 η ομάδα σταμάτησε να αγωνίζεται για εφτά συνεχόμενα χρόνια.

Μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 1945 η Λίμπερεκ κατοικήθηκε από Τσέχους και έγινε επίσημα Τσέχικη Πόλη. Τον Ιούνιο η Σλάβια επέστρεψε στην δράση, κάνοντας ένα ματς με την ομάδα της Τούρνοφ. Μετά από εφτά ακόμα χρόνια, η Σλάβια ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία, που τότε ονομαζόταν Class A και η αντιπαλότητα με την Ραπίντ έπαιρνε διαφορετικό δρόμο, επειδή η Ραπίντ παρέμεινε στην Class B δηλαδή στην Δεύτερη Κατηγορία.

Το 1948 οι Κομμουνιστές αποτελούσαν η δύναμη της χώρας που τότε ήταν ενωμένη με την Σλοβακία. Τελικά, και η Ραπίντ κατάφερε να ανέβει στην κορυφαία κατηγορία και έτσι η αντιπαλότητα συνεχίστηκε. Αργότερα, η Σλάβια πήρε το όνομα Σλάβατζ Λίμπερεκ και μετά από έναν χρόνο υποβιβάστηκε στην Β' Κατηγορία.

Η Σλόβαν Λίμπερετς

Τον Ιούλιο του 1958, άρχισε να σχηματίζεται η Σλάβια Λίμπερετς μετά την ένωση της Τζίσκρα και της Σλάβια. Πρώτο της ματς ήταν με την Σπάρτα Πράγας όπου και έχασε με 3-0 εντός έδρας. Μάλιστα κάποια στιγμή, έφτασε μέχρι και στην Τρίτη Κατηγορία.

Την δεκαετία του 1970, Η αντίπαλος του ΠΑΟΚκατάφερε να επιστρέψει στην Δεύτερη Κατηγορία. Φυσικά μετά ανέβηκε και πάλι στην κορυφαία κατηγορία, αλλά δεν κατάφερε να κάνει κάτι ώστε να κρατηθεί στην κατηγορία και έτσι υποβιβάστηκε.

Τι έκανε την περσινή σεζόν

Την περσινή περίοδο η Σλόβαν Λίμπερετς κατετάγη τρίτη στο τσεχικό πρωτάθλημα με 58 βαθμούς, πίσω από την πρωταθλήτρια Βικτόρια Πλζεν και την δεύτερη Σπάρτα Πράγας. Μέτρησε 17 νίκες, 7 ισοπαλίες και 6 ήττες με απολογισμός 51 γκολ υπέρ και 35 παθητικό.

Στο δρόμο για τους ομίλους

Η φετινή ευρωπαϊκή προσπάθεια της αντιπάλου του ΠΑΟΚ, ξεκίνησε από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, με αντίπαλο την αυστριακή Αντμίρα Βάκερ. Η Σλόβαν ξεπέρασε το εμπόδιο της με νίκη εκτός έδρας (2-1) και 2-0 εντός.

Επόμενη αντίπαλος της τσεχικής ομάδας στα play-off της δεύτερης τη τάξη ευρωπαϊκής διοργάνωσης η ΑΕΚ Λάρνακας από την Κύπρο. Η Σλόβαν ξεπέρασε και το εμπόδιο των Κυπρίων με δύο νίκες (1-0 εκτός, 3-0 εντός), για να βρεθεί στην φάση των ομίλων.

Το αστέρι

Αστέρι της τσεχικής ομάδας, αποτελεί αναμφισβήτητα ο 34χρονος Μίλαν Μπάρος, με γνωστό παρελθόν σε Λίβερπουλ και Γαλατασαράι. Ο έμπειρος επιθετικός είναι αυτός που αναμένεται να σηκώσει το επιθετικό βάρος της ομάδας του.

Ο προπονητής

Τεχνικός της Σλόβαν είναι ο 40χρονος, Γίντριχ Τρπισόφσκι, με την τσεχική ομάδα να αποτελεί ουσιαστικά τον πρώτο επαγγελματικό σταθμό της προπονητικής καριέρας του νεαρού τεχνικού, καθώς βρίσκεται στον πάγκο της αντιπάλου του ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2015.

Το γήπεδο

To στάδιο U Nisy αποτελεί την έδρα της Λίμπερετς. Χτίστηκε το 1933, ενώ ανακατασκευάστηκε δύο φορές, μια το 1995 και μια το 2001. Η χωρητικότητα του ωστόσο είναι ιδιαίτερα μικρή, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει, μόνο 9.900 θεατές!

Διαβάστε ακόμη...