Ναι στην κριτική, όχι στην γκρίνια

Ο Δημήτρης Μπούζας αρθρογραφεί για τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ το βράδυ της Τετάρτης τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει κριτική και όχι γκρίνια
Πηγή: metrosport.gr
Ναι στην κριτική, όχι στην γκρίνια

Έτσι όπως εξελίχθηκε η «διαδικασία» της πρόκρισης, ιδιαίτερα μετά το απίστευτο προχθεσινό «αναποδογύρισμα» και τον απρόσμενο και σκληρό αποκλεισμό, θεωρείται λογικό να προκληθούν πολλές κι έντονες συζητήσεις, οι οποίες στο σύνολο τους θα αναζητούν τα αίτια αλλά και τους έχοντες ευθύνες για την «μεγάλη ζημιά».

Το καλό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι μέσα από αυτές τις συζητήσεις αν γίνονται βέβαια καλοπροαίρετα και δίχως ακρότητες και αφορισμούς, μπορούν να προκύψουν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες επισημάνσεις.

Υπάρχει όμως και το κακό (κι αυτό μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που έχει γίνει). Το οποίο εκδηλώνεται και δημιουργείται όταν οι «γνωστοί – άγνωστοι» μυαλοπώλες και καφενόβιοι εισαγγελείς μέσω των ραδιοφωνικών και διαδικτυακών τους παρεμβάσεων, βρίσκουν την ευκαιρία να εκτοξεύσουν προς πάσα κατεύθυνση, ότι ασόβαρο απαξιωτικό και διχαστικό, που τελικά σπέρνει διχασμούς και καταστάσεις ανώμαλες, οι οποίες δεν βοηθάνε στη συγκεκριμένη στιγμή. Δίπλα και από κοντά οι επίσης «γνωστοί – άγνωστοι» και γραφικοί εκ συνηθήσεως γκρινιάρηδες που ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο.

Με συνέπεια η ατμόσφαιρα να γίνεται στενάχωρη και πιεστική και ως εκ τούτου πέρα ως πέρα ακατάλληλη για ήρεμες σκέψεις και ψύχραιμη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης που έφερε ο απίθανος (όπως εξελίχθηκε) αποκλεισμός.

Στην αντίπερα όχθη και στην κατηγορία των σοβαρών αναλυτών συμπεριλαμβάνονται όσοι από τον χώρο της ενημέρωσης τεκμηριωμένα και δίχως μικροψυχίες και σκοπιμότητες, κατέθεσαν αμερόληπτα τις απόψεις τους για τα όσα πιστεύουν ότι «ναρκοθέτησαν» την προετοιμασία της ομάδας, ενόψει της σύγκρουσης με τον Άγιαξ... των πιτσιρικάδων.

Στις διαπιστώσεις τους προβάλλουν τον ισχυρισμό, ότι ενώ υπήρχε και ο χρόνος και η οικονομική άνεση, ο υπεύθυνος της μεταγραφικής ενίσχυσης και πρόεδρος της ΠΑΕ Σλοβάκος βετεράνος διαιτητής (σ.σ του αναγνωρίζουν και τη δραστηριότητα του και τις επιτυχίες του) έχασε κάπως την ιεράρχηση των αναγκαίων κινήσεων, αφήνοντας στο τέλος και με καθυστέρηση τις απαραίτητες προσθήκες που έπρεπε να γίνουν ώστε η ομάδα να προλάβει να προετοιμαστεί για το σημαντικό παιχνίδι με του Ολλανδούς.

Ο Μίχελ έδωσε προτεραιότητα σε άλλες υποθέσεις μερικές από τις οποίες μάλιστα αφορούσαν περιπτώσεις παντελώς ανέτοιμων ή τραυματιών παικτών. Του αναγνωρίζουν βέβαια ότι πολλοί από αυτούς έχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά και προοπτικές να βοηθήσουν το σχηματισμό μιας πολύ αξιόμαχης ομάδας.

Του καταλογίζουν παράλληλα ότι «έκλεισε τα μάτια του» (για άγνωστους λόγους) στο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί εδώ και χρόνια τον ΠΑΟΚ και αυτό εντοπίζεται στην έλλειψη ενός τερματοφύλακα υψηλών προδιαγραφών και ανάλογων ικανοτήτων για τους στόχους που έχει ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη.

Προσθέτουν στα μείον το ότι βραχυκυκλώθηκε στο χειρισμό της απόκτησης του κεντρικού αμυντικού, με συνέπεια να χαθεί χωρίς λόγο ο έμπειρος Μιγκέλ Βίτορ και να αποκτηθεί ο γυρολόγος και όπως αποδείχθηκε αδύναμος να καλύψει το κενό Κρέσπο.

Μπερδεύτηκε ο Μίχελ σε αυτή την υπόθεση από τη στιγμή που εγκατέλειψε τον αρχικό του στόχο τον Βαρέλα, στον οποίον τελικά επέστρεψε αλλά με καθυστέρηση που την πλήρωσε και αγωνιστικά και οικονομικά ο ΠΑΟΚ.

Συνολικά βέβαια υπάρχει η αίσθηση ότι προσπάθησε και πέτυχε αρκετά. Χωρίς όμως οι μεταγραφές που έκανε να βοηθήσουν τον Ίβιτς ώστε να έχει τις επιλογές και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με τη βοήθεια των νεοαποκτηθέντων στη διαχείριση της πρόκρισης.

Στον κόουτς, αφού του αναγνωρίζουν την μεγάλη συμβολή για το συμμάζεμα της ομάδας μετά το μπάχαλο που άφησε πίσω του ο ανεκδιήγητος Τούντορ και το ότι αυτή η ομάδα, αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια σοβαρή και αξιοπρεπή αγωνιστική συμπεριφορά, τον χρεώνουν με λάθος κοουτσάρισμα καταθέτοντας προσεκτικά και καλοπροαίρετα σε τι ακριβώς έσφαλε. Κάνουν κριτική ντοκουμενταρισμένη και όχι με αερολογίες, υπαινιγμούς και ασυναρτησίες.

Η καλοπροαίρετη κριτική γεγονός είναι ότι ενοχλεί μερικούς. Εμάς όχι. Εκείνο το οποίο μας ενοχλεί περισσότερο είναι η γκρίνια και η μίρλα.

Γιατί είναι αλήθεια πως από την κατάθεση σοβαρών και τεκμηριωμένων απόψεων μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να λύσουν προβλήματα και να ξεπεράσουν αδιέξοδα.

Σε ότι αφορά άλλωστε τον Μίχελ και τον Ίβιτς, νομίζουμε ότι έχουν εισπράξει τόσο καλές κριτικές για τη δουλειά τους ώστε υπάρχει «χώρος» για μερικά παράπονα και για κάποιες καλοπροαίρετες παρατηρήσεις.

Σ.Σ: Θα είχα γίνει πλούσιος αν εισέπραττα μπόνους για τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις μου από αυτή εδώ τη στήλη για τα παιδαριώδη μαρκαρίσματα με τα «σφιχταγκαλιάσματα» των Τζαβέλλα και Λέοβατς. Δυστυχώς δεν εισακούστηκα και η ζημιά έγινε. Η συγνώμη του Λέοβατς είναι ειλικρινής, αλλά δεν λέει τίποτα.

ΥΓ: Οι «Ελεύθερες Σκέψεις» σε διακοπές. Επιστροφή - πρώτα ο Θεός - σε λίγες μέρες.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...