Γι' αυτό ήρθε στον ΠΑΟΚ ο Τζάλμα Κάμπος

Από sport24.gr: Δεν έκανε λάθος ο τερματοφύλακας του Ajax. Ο Djalma Campos έκανε εξαιρετική ενέργεια.
Πηγή: sport24.gr
Γι' αυτό ήρθε στον ΠΑΟΚ ο Τζάλμα Κάμπος

Αλλά όπως είπε και ο ίδιος "αν το έβαζε ο Ibrahimovic θα ήταν γκολάρα". Έλα να γνωρίσεις τον Αγκολέζο.

O Djalma Campos σκόραρε το γκολ του ΠΑΟΚ στο Άμστερνταμ, απ' όπου έφυγε ο δικέφαλος με σκορ που του δίνει έναν άλλον αέρα εν όψει του δεύτερου ματς με τον Ajax, με φόντο τα play-offs του Champions League. Και αν μη τι άλλο ήταν εντυπωσιακό.

Κατά την De Telegraaf τώρα, όλα ξεκίνησαν από λάθος του τερματοφύλακα Cillessen, τον οποίον και χαρακτήρισε ως misser, γιατί όπως έγραψε δεν έκανε καλή έξοδο. 

Εκείνος χαμογέλασε και σχολίασε "αν έβαζε το ίδιο γκολ ο Ibrahimovic, όλοι θα έγραφαν πως επρόκειτο για γκολάρα". Όχι που θα καθόταν να σκάσει.

Ο γιος του Abel Campos, πρώην διεθνούς δεξιού εξτρέμ με την Αγκόλα, ο οποίος είχε αγωνιστεί για μια πενταετία στην Πορτογαλία, με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Benfica, Estrela Amadora, Braga, Benfica Castelo Branco) δεν ένιωσε ιδιαίτερο άγχος, ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό του.

Του άρεσε η ζωή του πατέρα του και είπε να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο. Ο Djalma Braume Manuel Abel Campos ξεκίνησε μάλιστα, και εκείνος από τη Luanda -πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με το κύριο λιμάνι και έδρα της βιομηχανίας.

Στις 28 Νοεμβρίου του 2009 και ενώ ο Djalma βρισκόταν τρία χρόνια στη Maritimo (μετά την ακαδημία της πορτογαλικής Loures, ακολούθησαν guest star εμφανίσεις στην Pontinha και το 2005 η Alverca, της Λισαβόνας), ο πατέρας του έλεγε πως "το παιδί μου θα έχει μια εξαιρετική καριέρα". Και όχι, δεν επρόκειτο να τον επισκιάσει εκείνος. "Θα κάνει πολύ καλύτερα πράγματα από αυτά που έκανα εγώ" πρόσθεσε ο πρεσβύτερος, πριν καταλήξει στο "το σημαντικό είναι ότι κατάφερε να εμφανιστεί στην πρώτη κατηγορία, πριν "κλείσει" τα 20 χρόνια. Όταν πήγα εγώ στην Πορτογαλία, για τη Benfica, ήμουν ήδη 26 και ήταν πια αργά".

Η πρώτη εμφάνιση του Djalma Campos στην Primera Liga ήταν στις 5/5 του 2007, στο 0-0 με την Académica de Coimbra. Είχε αγωνιστεί για δώδεκα λεπτά. Τη σεζόν 2008-09 έγινε τακτικό μέλος (μολονότι το τελευταίο ματς με τη δεύτερη ομάδα το έδωσε το 2010) και την επόμενη αγωνιστική περίοδο, σκόραρε 6 φορές σε 28 συμμετοχές, συγκροτώντας αποτελεσματικό επιθετικό δίδυμο με τον Σενεγαλέζο, Baba Diawara. Μεταξύ αυτών που κατάφερε, ήταν να αναδειχθεί "καλύτερος παίκτης" της λίγκας, για το μήνα Οκτώβριο.

Και για να μη χάνει χρόνο το παιδί με τα επόμενα "θέλω", ο Abel Campos... βοήθησε εξηγώντας πως "προορισμός είναι η Benfica ή η Porto". Δεν παρέλειψε να ενημερώσει πως νιώθει ενθουσιασμένος που ο δικός του ο γιος ήταν εκείνος που έβαλε τέλος στην αδυναμία παιδιών πρώην διεθνών να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο.

Είχε ήδη κληθεί (το 2008) για το Africa Nations Cup και είχε αγωνιστεί σε φιλικό εναντίον της Ghana. Δεν αποθεώθηκε, αλλά ήταν μια αρχή. Το πρώτο διεθνές γκολ ήλθε με τη Malta, τον Οκτώβριο του 2009 -σε φιλικό- και το δεύτερο στα προκριματικά για το World Cup 2014, με την Uganda, στις 3/6 του 2012. Θα το 'χεις δει κάπου ως "marca e dança". Όχι; Να στο δείξω.

Για να μη σε κουράζω, με τις εθνικές έχει 35 παιχνίδια και 4 τέρματα.

"Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις και του έχω δώσει αρκετές πρακτικές συμβουλές, ως προς το πώς πρέπει να κινηθεί για να επιτύχει", διαβεβαίωσε ο πατήρ Campos. Διευκρίνισε ότι ένα από τα δυνατά σημεία του γιου του ήταν πως ξεκίνησε τη διαδρομή του στο ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία (όπου ζούσε η οικογένεια) και με αυτόν τον τρόπο δεν αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής -με ό,τι συνεπάγονται αυτά. Ο πρωτότοκος γιος του, Geovany (23 χρόνων τότε) είχε χαρακτηριστεί ως το καλύτερο prospect, ώσπου ένας σοβαρός τραυματισμός -σε προπόνηση- τον έβγαλε εκτός πορείας. Επέστρεψε, αλλά δεν ήταν ποτέ ο ίδιος.

Η ημέρα χαράς στην οικογένεια, ήλθε στις 5/2 του 2011 οπότε ο Djalma ανακοινώθηκε από την FC Porto. Το συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν πενταετούς διάρκειας και αν "κοβόταν" πριν την ώρα του, εκείνος θα έπαιρνε 20 εκατ. ευρώ. "Έβγαλε" την πρώτη σεζόν ως αναπληρωματικός, έκανε 20 εμφανίσεις με τους πρωταθλητές και έβαλε το πρώτο του γκολ στο 5-2 επί της Rio Ave FC. Συνολικά, είχε 3.

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου του 2012 είχε περιληφθεί στην αποστολή της Porto, για το παιχνίδι με τη Sporting Lisbon στις 7/1. Υπήρχε ένα θεματάκι: την ίδια ώρα έπρεπε να είναι στην εθνική που είχε την τελική φάση του African Nations Cup (21/1-12/2). Οι συμπατριώτες του έκαναν μια παραχώρηση, με τον Vitor Pereira να ενημερώνει μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης ότι το παιδί τελικά εξασφάλισε άδεια από την ομοσπονδία της Αγκόλα να βρει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, μια ημέρα αργότερα. Σημείωση: η ίδια ομοσπονδία αρνήθηκε σχετικό αίτημα της Manchester City, να μείνουν στην Αγγλία μια μέρα οι Yaya Toure (τότε καλύτερος Αφρικανός παίκτης της χρονιάς) και ο αδελφός του Kolo, για να παίξουν στο ματς του FA Cup με τη Manchester City.

Το καλοκαίρι του 2012, οι Dragões τον έδωσαν ως δανεικό στην τουρκική Kasımpaşa SK, που διατήρησε την option να αγοράσει τον παίκτη. Στη Süper Lig έγινε ο βασιλιάς των ασίστ.

Στην τρίτη αγωνιστική είχε ήδη 3, ενώ έφτασε ο ίδιος έως το τέλος στην 12η ημέρα, με την Akhisar Belediyespor. Δεν θα έλεγες ότι έκανε κακή δουλειά, αλλά εν τέλει η ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την option αγοράς του Ολλανδού Ryan Babel. Να σου εξηγήσω: προπονητής ήταν ο Shota Arveladze, πρώην παίκτης του Ajax όπου άνηκε ο Babel έως το 2013.

H Porto δεν είχε χώρο για τον Campos ούτε τη σεζόν 2013-14 και στις 6/9 του 2013 τον παραχώρησε με δανεισμό, στην Κonyaspor. Υπό τις οδηγίες του Uğur Tütünek δεν είχε ιδιαίτερες ευκαιρίες και στο πρώτο μισό της σεζόν αρκέστηκε σε 1 γκολ και 2 ασίστ. Τον Μάιο του 2014 κλήθηκε παραδοσιακά στην εθνική, για φιλικά με το Μαρόκο και το Ιράν, αλλά δεν πήγε.

Είχε λόγο.Παντρευόταν. Όταν διαδέχθηκε τον Tütünek ο Mesut Bakkal, τον έβαλε να κάνει παρέα στους Alexander Hleb, Hasan Grips και Φάνη Γκέκα και όλοι μαζί οδήγησαν την ομάδα από την 11η θέση στην 8η, τη σεζόν 2014-15. Για εκείνον ξεκίνησε με επτά απουσίες, λόγω τραυματισμού, αλλά βρήκε το χώρο του.

Όταν τελείωσε ό,τι είχε να κάνει με την Konyaspor, ενημερώθηκε από την FC Porto πως ο νέος προπονητής, Julen Lopetegui τον περιμένει στο προπονητικό κέντρο. Ότι τον υπολογίζει. Το συμβόλαιο του, ειρήσθω εν παρόδω, έληγε το 2015. Αυτό που έγινε ήταν να επιστρέψει εκεί που ήταν. Εκεί έμεινε και για την περυσινή σεζόν. Αυτή τη φορά για την Gençlerbirliği, με την οποία συμφώνησε λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η προθεσμία των μεταγραφών. Υπέγραψε για ένα χρόνο.

Έως τότε είχε 11 γκολ σε 74 ματς στην ελίτ των γειτονικών πρωταθλημάτων, 16 ασίστ. Είχε δώσει και 11 ματς κυπέλλου, δίνοντας 5 γκολ και 2 ασίστ. Πρόσθεσε άλλα 11 γκολ και 8 ασίστ... και μετά πήγε στον ΠΑΟΚ, υπογράφοντας για τρία χρόνια έναντι του ποσού των 800.000 ευρώ το χρόνο. Η συνέχεια επί των οθονών σας.

Διαβάστε ακόμη...