Ωρα (πρώτων) αποδείξεων

Από novasports.gr: Αν ο ισόπαλος φιλικός αγώνας της περασμένης Πέμπτης με τον Απόλλωνα Λεμεσού 1-1 (90' Τζιόλης – 85' πέν. Αρκάντιους) είχε όντως για τον ΠΑΟΚ τη λογική της ύστατης πρόβας κόντρα σε αντίπαλο για τον πρώτο αγώνα της τρίτης προκριματικής φάσης του Champions League με τον Αγιάξ, τότε δύσκολα θα μπορούσε να αφήσει τον οιονδήποτε ικανοποιημένο.
Πηγή: novasports.gr
Ωρα (πρώτων) αποδείξεων

Με το ρολόι να μετρά αντίστροφα αφήνοντας μέρες για την πρώτη, επίσημη σέντρα, ο Βλάνταν Ιβιτς κι οι ποδοσφαιριστές του αντιμετώπισαν έναν – θεωρητικά – υποδεέστερο αντίπαλο .... που μετέχει στα προκριματικά του Europa League, έπαιξε δυνατά κι έβαλε δύσκολα στους γηπεδούχους.

Μπροστά σε λίγες χιλιάδες φίλων του ο «Δικέφαλος» δέχτηκε λίγες ευκαιρίες, δημιούργησε περισσότερες δίχως όμως να τις μετατουσιώσει σε γκολ. Με τον Αθανασιάδη εκτός λόγω προβλήματος και τον Μάτος να αποχωρεί πριν το ημίωρο με πρόβλημα από χτύπημα, αρκετούς – ακόμη – ποδοσφαιριστές εκτός κατόπιν απόφασης της τεχνικής ηγεσίας, όπως οι Βελλίδης, Μελίσσας, Σιαμπάνης, Κωνσταντινίδης, Χατζηισαίας, Σκόνδρας, Σάμπο, Κάτσε, Αντόνις, Μυστακίδης, Κοροβέσης, Δημητριάδης. Επίσης, τον Μακ οριστικά παρελθόν και τον Βαρέλα νέο πρόσωπο, δυο μέρες μετά. Τα στοιχεία του νέου κεντρικού αμυντικού είναι θετικά, όμως όλοι και όλα κρίνονται στην πράξη και στο αποτέλεσμα.

Η ομάδα φάνηκε να έχει προβλήματα στη μεσαία γραμμή, σε λειτουργίες ανάπτυξης από τον άξονα και «θέμα» στο να κρατήσει αποστάσεις. Γενικότερα, καταστάσεις που δεν προκαλούσαν ανησυχία ως τώρα. Κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης, μυαλό στον πρώτο επίσημο αγώνα; Πολλά μπορεί να ισχύουν είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό. Αν ήταν απλά μια κακή παρένθεση θα φανεί την Τρίτη με το καλό, στο Αμστερνταμ. Εκεί όπου βρίσκονται ήδη φίλοι της ομάδας με την αποστολή της ομάδας να ξεκινά το ταξίδι της αύριο το πρωί. Μια και ο λόγος για την αποστολή, μικρή αναστάτωση προκάλεσε η λίστα των ποδοσφαιριστών που δηλώθηκαν στην UEFA για τους δυο πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες καθώς δε συμπεριλήφθηκαν οι Βελλίδης, Κωνσταντινίδης, Χατζηισαϊας, Γιαννούλης, Κάτσε, Κοροβέσης, Περέιρα.

Κι αν για τους περισσότερους υπάρχουν στοιχεία το όνομα του Περέιρα προκάλεσε μια απορία, επειδή οι μοναδικοί επιθετικοί είναι ο Αθανασιάδης κι ο Κουλούρης, ο πρώτος με ενόχληση απουσίασε από το φιλικό αλλά είναι καλά όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της ομάδας κι ο δεύτερος στην προσπάθεια να δείξει και να αποδείξει τί είναι ικανός να κάνει. Ως Τρίτη, αλλά σε περίπτωση ανάγκης, επιλογή είναι πρώτα ο Κάμπος και μετά ο Ροντρίγκεζ, με αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα την ταχύτητα, με πλείστες όσες ελλείψεις σε όλα τα υπόλοιπα. Από κοντά κι ο Ζάιρο, που η κωλυσιεργεία του στην εκτέλεση, ειδικά στο πρόσφατο φιλικό, είναι απογοητευτική.

Αν ο Περέιρα, για οποιονδήποτε λόγο δεν υπολογίζεται, τότε κακώς δεν προστέθηκε ήδη ένας ακόμη επιθετικός στην ομάδα, προκειμένου να είναι πανέτοιμη για τη σειρά αυτών των αγώνων. Ταπεινή άποψη πάντα, για ένα στόχο μιας ολόκληρης σεζόν, αν όχι σειράς ετών. Είναι αντιληπτό πως η ομάδα έχει δουλευτεί στη λογική του να παίρνει γκολ από πολλές θέσεις, γι' αυτό κι ενδεχομένως δε φαίνεται να υπάρχει ανησυχία. Παράλληλα, είναι και μια επιπλέον ευθύνη για όλους όσοι αγωνιστούν, για το κάτι καλύτερο, το κάτι περισσότερο που θα μπορεί να κάνει τη διαφορά και σ' αυτόν τον τομέα.

Δεν έχει τη μέγιστη σημασία η κατάσταση του Αγιαξ ή του εκάστοτε αντιπάλου. Πρωτεύουσα σημασία έχει η κατάσταση του «Δικεφάλου». Αν ο ΠΑΟΚ είναι όπως πρέπει, αν λειτουργήσει όπως έδειξε ότι μπορεί, αν τα πρόσωπα έρθουν σε δεύτερη μοίρα πίσω από το σύνολο, τότε οι πιθανότητες θα είναι πολύ περισσότερες για κάτι θετικό και με βασική υποσημείωση πως υπάρχει κι ο δεύτερος αγώνας στην Τούμπα. Συστήματα, μονάδες και λοιπά στοιχεία έπονται των βασικών και κύριων στοιχείων λειτουργίας κι εν γένει αγωνιστικής συμπεριφοράς μιας ομάδας. Λίγη τύχη κι όλα μπορούν να συμβούν .... Καλό ταξίδι σε όσους βρεθούν στην Ολλανδία, καλή δύναμη και καλή συνέχεια ...

Κωστής Μπότσαρης

Διαβάστε ακόμη...