Ο «ασπρόμαυρος» κύκλος του Μακ

Από gazzetta.gr: Το Gazzetta Weekend Journal θυμάται τον κύκλο του Ρόμπερτ Μακ στον ΠΑΟΚ, ο οποίος ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από το ίδιο σημείο, έχοντας καταφέρει να εκτοξεύσει την καριέρα του Σλοβάκου.
Πηγή: gazzetta.gr
Ο «ασπρόμαυρος» κύκλος του Μακ

20/07/2014 – 17/7/2016. Δύο χρόνια, παρά τρεις ημέρες, στα δάση του Oosterbeek και στο ίδιο ξενοδοχείο, το φημισμένο De Bilderberg, άρχισε και τελείωσε η (σύντομη) καριέρα του Ρόμπερτ Μακ στα ασπρόμαυρα.

Η ζωή κάνει κύκλους, παίζει τα δικά της, ωραία στην προκειμένη περίπτωση, παιχνίδια. Κάτι που ο Σλοβάκος ποδοσφαιριστής το κατάλαβε καλά, όταν το πρωί της περασμένης Κυριακής κατέβηκε στο lobby του De Bilderberg και αποχαιρέτισε όλα τα μέλη της αποστολής του ΠΑΟΚ, λίγο πριν ξεκινήσει οδικώς το κοντινό ταξίδι για τις Βρυξέλλες.

Ο Μακ αγκάλιασε τους (πρώην) συμπαίκτες του και έκλεισε την πόρτα του ξενοδοχείου, όπου πριν από δύο χρόνια είχε υπογράψει, παρουσία του Ζήση Βρύζα, το τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ούτε ο ίδιος φανταζόταν, όχι μόνο τι θα ακολουθούσε, αλλά ότι θα αποχωρούσε, για «άλλες πολιτείες», από το ίδιο ακριβώς σημείο, όπου ξεκίνησε η διαδρομή του ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.

Η απόκτησή του από την Νυρεμβέργη, με την καριέρα του στην Μπουντεσλίγκα να έχει πάρει την κατιούσα, δεν προκάλεσε ποδοσφαιρική υστερία στα ασπρόμαυρα στέκια της Θεσσαλονίκης. Κι όμως, μετά τον πρώτο χρόνο προσαρμογής, έκανε μια τρελή χρονιά, με 20 γκολ σε 46 αγώνες και είδε την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να εκτοξεύεται. Ήρθε και η παρουσία με την εθνική Σλοβακίας στο Euro της Γαλλίας κι «έδεσε το γλυκό.

Ήταν ένα από τα τελευταία ποδοσφαιρικά «στοιχήματα» του Ζήση Βρύζα και μάλιστα κερδισμένο, καθώς η επικείμενη μεταγραφή του στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης θα αποφέρει στον ΠΑΟΚ τα δεκαπλάσια χρήματα απ' αυτά που δαπάνησε για να τον αποκτήσει από τη Νυρεμβέργη. Ο πρώην πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής του «Δικεφάλου» τον είχε «σταμπάρει» από καιρό πριν, το σκάουτινγκ έδειχνε ότι αξίζει το ρίσκο, γι' αυτό και o Ρώσος αναλυτής ποδοσφαίρου, Αλεξέι Ζίνιν, που δούλευε για λογαριασμό του ΠΑΟΚ και του Γκέρμαν Τσιτσιακόφ, είχε ταξιδέψει μυστικά για να τον δει σε κάποια παιχνίδια της «Μπουντεσλίγκα».

Η περίπτωση του «Ρόμπο», όπως είναι το παρατσούκλι του, κρίθηκε value for money από τον Λούμπος Μίχελ, που από τον χειμώνα του '16 δούλεψε πάνω στο θέμα της πώλησης του. Οι δύο Σλοβάκοι, μιλώντας την ίδια γλώσσα, συνεννοήθηκαν πιο εύκολα, όσο κι αν στο πίσω μέρος του μυαλού του Μακ φεύγοντας για τα γήπεδα της Γαλλίας ήταν να γυρίσει και να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ για να μην τον... σκοτώσει η γυναίκα του, που λατρεύει τη Θεσσαλονίκη!

Η Σούζαν ήταν ίσως η πρώτη γυναίκα-«σύμμαχος» του «Δικεφάλου», που έχει δει να ναυαγούν πολλές μεταγραφές εξαιτίας των συζύγων υποψήφιων στόχων. Η οικογένεια Μακ εγκαταστάθηκε σ' ένα υπερπολυτελές συγκρότημα κατοικιών στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μόλις γεννήθηκε το πρώτο από τα δύο αγόρια της φαμίλιας, περνούσε υπέροχα μένοντας δίπλα δίπλα με τον Γκάρι Ροντρίγκες και τον έτερο Σλοβάκο, Ερικ Σάμπο, αλλά πλέον στο συγκρότημα έχει μείνει μόνος του ο Ροντρίγκες. Συμβαίνουν κι αυτά...

Στη Γερμανία και στους πρώτους μήνες στον ΠΑΟΚ τον χαρακτήρισαν χασογκόλη, όμως όλους αυτούς τους διέψευσε στον δεύτερο χρόνο του, σκοράροντας σχεδόν σε κάθε ματς. Αλήθεια, ποιος δε θυμάται την εκπληκτική εμφάνιση, με χατ τρικ και δύο ασίστ, στο 5-0 επί της Μπρόντμπι για τα πλέι οφ του περσινού Γιουρόπα Λιγκ, το ιστορικό γκολ στο «Βεστφάλεν» απέναντι στη Μπορούσια.

Στη Νυρεμβέργη είχε «κατηγορηθεί» για κακές σχέσεις με τους προπονητές του, στην Ελλάδα συνεργάστηκε καλά με τον Αγγελο Αναστασιάδη, πολύ καλύτερα με τον Ιγκόρ Τούντορ, ο οποίος ελλείψει του τραυματία πέρσι Κλάους Αθανασιάδη, πόνταρε «όλα τα λεφτά» πάνω του, φθάνοντας στο σημείο να αφήσει εκτός αγωνιστικών πλάνων, το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ!

Αρκετά από τα επιθετικά «plays» της ομάδας ήταν «κομμένα και ραμμένα» πάνω του και χάρη στο εξαιρετικό φορμάρισμά του, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, έδειχνε ότι μπορεί το καλοκαίρι του '16 να «πιάσει ταβάνι», όπως και έγινε. Τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ, που έφερε στο ταμείο της ομάδας, δεν τα λες και λίγα...

Η σχέση Μακ-Τούντορ, μη νομίζετε, ότι πάντοτε ήταν ρόδινη. Πέρασε «από πολλά κύματα», με αποκορύφωμα τον τσακωμό που είχαν οι δυο τους στην τελευταία προπόνηση του Τούντορ στον ΠΑΟΚ. Εκείνο το απόγευμα του περασμένου Μαρτίου, ο Κροάτης τεχνικός τον έδιωξε από την προπόνηση. Όμως, ο Μακ που έβαζε πάνω απ' όλα το συμφέρον της ομάδας, φθάνοντας στο σημείο να παρακαλεί τον προπονητή του να εμπιστευθεί τον Γλύκο αντί του Όλσεν, δεν του κράτησε κακία.

Μετά την απόλυση του Τούντορ από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, έστειλε στον Κροάτη προπονητή ένα ευχαριστήριο SMS, αναγνωρίζοντας την συμβολή του στην ποδοσφαιρική αναγέννησή του. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, επί των ημερών του έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής του. Κάτι που δεν το ξέχασε...

Στο διάστημα της παραμονής του στην Ελλάδα ήταν ελάχιστες οι φορές που τον είδαν έξω. Αν και ήρθε στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία μόλις 23 ετών, δεν ξενυχτούσε, Από μικρός είχε επιλέξει την ήρεμη οικογενειακή ζωή δίπλα στην γοητευτική σύζυγο του και τα δύο παιδιά του. Το μοναδικό «κουσούρι» του ήταν το περιττό λίπος γι' αυτό και πολλές φορές έμπαινε σε ειδικό πρόγραμμα για να είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

Η καριέρα του στον ΠΑΟΚ «σημαδεύτηκε» από την τελευταία σκηνή του επεισοδιακού ημιτελικού κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό. Στη φάση που ο Καπίνο, φαίνεται να τον ανατρέπει εντός περιοχής, δεν άντεξε. Ακόμη κι αυτός ο ήρεμος και χωρίς πολλά δικαιώματα, ποδοσφαιριστής ένοιωσε στο πετσί του την αδικία. Και το πλήρωσε ακριβά! Η «επίθεση» σε Παππά και Μήτσιο του απέφερε τιμωρία τεσσάρων αγωνιστικών, η πιο βαριά ποινή από τη μέρα που παίζει ποδόσφαιρο.

Η δική του ποδοσφαιρική γενιά, με Βάις, Στοχ, Χάμσικ, έφερε την Σλοβακία για πρώτη φορά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Θυμήθηκε κάποιες από τις καλές στιγμές του Euro στο σύντομο διάστημα της παραμονής του στην καλοκαιρινή προετοιμασία του ΠΑΟΚ επί ολλανδικού εδάφους, όπου η Σλοβακία θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη, ακόμη και να φτάσει στους «8», αν ο ομοσπονδιακός προπονητής της, Γιαν Κόζακ, δεν είχε κάποια «κολλήματα» με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, όπως έλεγε πριν από το φιλικό παιχνίδι με την Τβέντε, το οποίο και ήταν το τελευταίο που παρακολούθησε ως παίκτης του «Δικεφάλου».

Όπως είπε φεύγοντας από το De Bilderberg θα έχει πάντα το μυαλό του στον ΠΑΟΚ και ποιος ξέρει αν δεν αντέξει, αυτός και η οικογένεια του, την ζωή στην παγωμένη Αγία Πετρούπολη, ίσως, να τον ξαναδούμε στη Θεσσαλονίκη...

Διαβάστε ακόμη...