Η ΕΠΟ, η διαιτησία και το ισπανικό μοντέλο

Από sdna.gr: Η ΕΠΟ αποφάσισε να εφαρμόσει το ισπανικό μοντέλο σε ό,τι αφορά την διαιτησία. Το SDNA παρουσιάζει πως λειτουργεί η διαιτησία στη χώρα της Ιβηρικής.
Πηγή: sdna.gr
Η ΕΠΟ, η διαιτησία και το ισπανικό μοντέλο

Ποιος αποφασίζει ποιος διαιτητής θα σφυρίξει σε κάθε παιχνίδι της Πριμέρα Ντιβιζιον; Πως γίνονται οι κρίσεις; Τι χρήματα λαμβάνουν οι... άρχοντες των αγώνων σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο, αυτοί που βρίσκονται στον ίδιο αγωνιστικό χώρο με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Λιονέλ Μέσι, τον Νεϊμάρ και τον Γκάρεθ Μπέιλ;

Πως ορίζονται οι διαιτητές;
Εντός της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (RFEF) λειτουργεί επιτροπή, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της διαιτησίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η επιτροπή είναι τριμελής και είναι αυτή που ορίζει και τους διαιτητές, του βοηθούς, τους τέταρτους και τους παρατηρητές σε κάθε παιχνίδι κάθε αγωνιστική.

Τρία είναι, λοιπόν, τα μέλη αυτής της επιτροπής: ένα ορίζεται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας, ένα από την Liga, που είναι η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας, ενώ το τρίτο επιλέγεται από κοινού.

Αυτό σημαίνει ότι Ομοσπονδία και Λίγκα συνεργάζονται σε ότι αφορά την διαιτησία στα πρωταθλήματα, παρά το γεγονός ότι οι διαιτητές ανήκουν , όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις Ομοσπονδίες της FIFA, στις κατά χώρα Ομοσπονδίες.

Πως κρίνονται οι διαιτητές;
Στο τέλος κάθε σεζόν ανακοινώνεται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ισπανίας η λίστα των... κρίσεων. Αναλυτικά γίνονται γνωστές οι βαθμολογίες όλων των διαιτητών σε όλες τις κατηγορίες. Οι δύο τελευταίοι της Πριμέρα Ντιβιζιόν υποβιβάζονται στην δεύτερη, ενώ οι δέκα πρώτοι είναι αυτοί που προτείνονται στην FIFA για να γίνουν διεθνείς. Ομοίως προβιβάζονται και υποβιβάζονται διαιτητές σε όλες τις κατηγορίες.

Οι διαιτητές βαθμολογούνται μετά από κάθε αγώνα και βαθμός από 7 και πάνω, στην κλίμακα από το 0 μέχρι το 10, κρίνεται καλός.

Δείτε τους πίνακες για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε σε ότι αφορά τους διαιτητές στην πρώτη και στην δεύτερη επαγγελματική κατηγορία. Τα ονόματα που φαίνονται με κόκκινη γραμματοσειρά είναι αυτών που υποβιβάζονται στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία.

Τι χρήματα παίρνουν;
Οι διαιτητές της Πριμέρα Ντιβιζιόν είναι, χωρίς υπερβολή, οι νέοι,... πλούσιοι του ισπανικού πρωταθλήματος. Ο μισθός του ισχυρού άνδρα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, φτάνει τις 151.504 ευρώ καθαρά το χρόνο. Αυτός είναι το αφεντικό των διαιτητών της Λίγκας, βλέπει όμως τους υπάλληλους του να παίρνουν περισσότερα χρήματα από τον ίδιο! Γίνεται; Κι, όμως, ναι!

Η διαιτησία στην Ισπανία είναι επαγγελματική, ωστόσο δεν απαγορεύεται σε κάποιον ρέφερι να ασκεί και το επάγγελμά του, αν το επιθυμεί. Ωστόσο, οι αμοιβές τους είναι τόσο καλές, που πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να ασχολούνται με κάτι άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο. Ας συγκρίνουμε, λοιπόν, τις απολαβές του προέδρου της Ομοσπονδίας με αυτές των διαιτητών. Ένας ρέφερι της Πριμέρα Ντιβιζιόν λαμβάνει κάθε χρόνο 109.590 ευρώ σε δέκα δόσεις και επιπλέον 12.000 ευρώ για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας του! Είναι σταρ και οι διαιτητές εκεί!

Για κάθε παιχνίδι πρωταθλήματος ή κυπέλλου εισπράττει 3.577 ευρώ. Αντίστοιχα οι αμοιβές των βοηθών είναι 1.449 ευρώ και του τέταρτου 1.462 ευρώ ανα παιχνίδι. Οι διεθνείς διαιτητές βάζουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους επιπλέον 6.133 ευρώ για κάθε ευρωπαϊκό αγώνα που σφυρίζουν.

Ας κάνουμε τώρα τη... σούμα! Ένας από τους πιο γνωστούς Ισπανούς διαιτητές, ο Γκονθάλεθ Γκονθάλεθ, αστυνομικός στο επάγγελμα, έγινε πέρυσι πλουσιότερος κατά 207.438 ευρώ, ενώ ο Ματέου Λαόζ, καθηγητής φυσικής αγωγής, εσιέπραξε 200.284 ευρώ για τις εγχώριες υποχρεώσεις του και άλλες 61.330 για τις διεθνείς. Συνολικά, δηλαδή, 261.614 ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει όριο ηλικίας στα 45 χρόνια, ενώ κάθε διαιτητής οφείλει να βρίσκεται στο μέρος όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας το βράδυ της παραμονής, διαμένει σε ξενοδοχείο τεσσάρων ή πέντε αστέρων, λαμβάνει 59 ευρώ ημερησίως για τα έξοδά του και, επίσης, ταξιδεύει με αεροπλάνο στην πρώτη θέση.

Διαβάστε ακόμη...