Aυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ

Το SDNA φωτίζει τις κυριότερες αλλαγές στο νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ στον οποίο υπάρχουν διατάξεις που περιορίζουν τη λειτουργία και τη δικαιοδοσία των δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, αύξηση των ποινών στις ΠΑΕ για δηλώσεις κατά της διαιτησίας και μείωση των ποινών για επεισόδια στα γήπεδα. Στο νέο πειθαρχικό κώδικα προστέθηκε διάταξη που περιορίζει τα εργαλεία των πρωτοβάθμιων δικαστικών οργάνων προκειμένου να μπορέσουν να κρίνουν εάν υφίσταται παραβίαση των κανονισμών του αθλήματος σε περιπτώσεις επεισοδίων.
Πηγή: sdna.gr
Aυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ

Με άλλα λόγια, ενώ κατά την προηγούμενη περίοδο επιβλήθηκαν ποινές σε ομάδες βάσει του οπτικοακουστικού υλικού και της έκθεσης της αστυνομίας, αφού οι αξιωματούχοι των αγώνων- διαιτητές και παρατηρητές- δεν κατέγραφαν τα περιστατικά στις εκθέσεις τους (όπως συνέβη, για παράδειγμα στους αγώνες Βέροια - ΟΣΦΠ και Πλατανιάς - ΟΣΦΠ με ρίψη καπνογόνου και αντικειμένου αντίστοιχα στον αγωνιστικό χώρο), η διοίκηση Γκιρτζίκη απαγορεύει εφεξής στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα να κάνουν χρήση του οπτικού υλικού και της έκθεσης της αστυνομίας, παρά μόνο προς επίρρωση γεγονότων που έχουν καταγραφεί από τον διαιτητή ή /και τον παρατηρητή.

Η δυνατότητα άσκησης πειθαρχικής δίωξης για γεγονότα που δεν αναφέρονται στις εκθέσεις των διαιτητών και των παρατηρητών, ανήκει πλέον, μόνο στον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικών διώξεων που μπορεί να κάνει χρήση του οπτικοακουστικού υλικού χωρίς να αναφέρεται ρητά η δυνατότητα χρήσης της έκθεσης της αστυνομίας.

Η νέα διάταξη στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ αναφέρει ότι «οι ποινές που αναφέρονται στον παρόντα, στους λοιπούς κανονισμούς και στο καταστατικό της Ε.Π.Ο. Επιβάλλονται, σε βάρος των φυσικών ή νομικών προσώπων του άρθρου 2, με βάση τις αναφορές και περιγραφές των αξιωματούχων του αγώνα που προβλέπονται στον Κ.Α.Π. (Φύλλο Αγώνα, εκθέσεις Παρατηρητών Αγώνα). Ως συμπληρωματικά και μόνον στοιχεία μπορούν να ληφθούν υπόψη, σε επίρρωση των αναφορών των αξιωματούχων του αγώνα, μόνο οι εκθέσεις της αστυνομικής αρχής και το οπτικό υλικό του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση δίωξη δεν μπορεί να ασκηθεί και ποινές δεν μπορούν να επιβληθούν σε βάρος των φυσικών ή νομικών προσώπων του άρθρου 2 μόνο με βάση τις εκθέσεις της αστυνομικής αρχής ή το οπτικό υλικό του αγώνα, πλην της ρητής εξαίρεσης του άρθρου 10 παρ. 6, κατά την οποία η δίωξη μπορεί να γίνει κατόπιν χρήσης οπτικών μέσων (π.χ.βίντεο, φωτογραφίες)».

Η «δια-(μετα)- κίνηση των χρημάτων»!

Διάταξη που δημιουργεί νέα δεδομένα στο κεφάλαιο που αφορά την ακεραιότητα αγώνων - διοργανώσεων πέρασε η ΕΠΟ. Εκτιμάται ότι καμία ομάδα δεν πρόκειται να τιμωρηθεί σύμφωνα με τα περιεχόμενα των φακέλων που στέλνει το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης της UEFA(BFDS). Συγκεκριμένα στο άρθρο «17» προστέθηκε παράγραφος σύμφωνα με την οποία για «χειραγώγηση» ή «απόπειρα χειραγώγησης αγώνα». «ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑ-(ΜΕΤΑ)-ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΆΤΩΝ».

Ειδικότερα το άρθρο 17 αναφέρει ότι «τα αρμόδια δικαστικά όργανα της Ε.Π.Ο., χωρίς καθυστέρηση και πριν την ετυμηγορία των ποινικών δικαστηρίων θα εκδικάζουν τις υποθέσεις αυτές. Οι πειθαρχικές διώξεις δεν θα πρέπει να τίθενται στο αρχείο επειδή τα εμπλεκόμενα πρόσωπα μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και να μη βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Ε.Π.Ο. Σε περιπτώσεις χειραγώγησης ή απόπειρας χειραγώγησης αγώνα, αρκεί τα γεγονότα να προκύπτουν από επαρκείς ενδείξεις (comfortable satisfaction) που διαθέτουν τα πειθαρχικά όργανα, σύμφωνα με τη νομολογία του C.A.S., καθώς αυτά δεν διαθέτουν προανακριτικές ή ανακριτικές ιδιότητες, ούτε δικονομικά μέσα συγκρινόμενα με αυτά των ποινικών δικαστικών οργάνων. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να έχει αποδειχθεί η εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων και η δια-(μετα)- κίνηση των χρημάτων».

Επιδιώκουν τη φίμωση των ΠΑΕ

Στο αρ. 25 που φέρει τον τίτλο «δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων» η διοίκηση της ΕΠΟ αύξησε τις ποινές και αυστηροποίησε τον κανονισμό. Με άλλο λόγια όποιος τολμήσει να εκφράσει δημόσια τη δυσφορία του για «σφαγιαστικές διαιτησίες» ή για βλαπτικές για το άθλημα αποφάσεις, από την κατηγορούμενη από τη Δικαιοσύνη διοίκηση της ομοσπονδία κινδυνεύει με πρόστιμο που αρχίζει από 30.000 φτάνεις στις 100.000, ενώ στη δεύτερη υποτροπή η ΠΑΕ κινδυνεύει με αφαίρεση δύο ή τριών βαθμών.

Ενδεικτική είναι η διάταξη που αφορά της δημόσια κριτική σε διαιτητικές αποφάσεις: «Επιβαρυντική μορφή δυσφήμισης αποτελεί η δυσφήμιση της Κ.Ε.Δ. ή των διαιτητών (βοηθών διαιτητή, τέταρτου διαιτητή και παρατηρητή διαιτησίας) αγώνα με δημόσιες δυσμενείς κρίσεις. Ειδικότερα οποιαδήποτε δημόσια κρίση αφορά την διαιτησία και υπερβαίνει το μέτρο της καλόπιστης κριτικής για την ορθότητα των αποφάσεων ενός διαιτητή, δηλαδή περιέχει μομφές για σκοπιμότητα ή δόλο ή μεροληψία στην λήψη των αποφάσεων του διαιτητή (ή των βοηθών διαιτητή, κ.ο.κ.) σε έναν ορισμένο αγώνα ή περιέχει μομφές για σκοπιμότητα ή δόλο στον ορισμό του σε έναν συγκεκριμένο αγώνα, κ.ο.κ.) συνιστά δυσμενή κρίση και τιμωρείται.»

Μειώνουν τις ποινές για επεισόδια

Ενώ η ΕΠΟ αυξάνει στον νέο πειθαρχικό κώδικα τις ποινές για τη «δυσφήμηση», μειώνει τις ποινές για επεισόδια. Κυριότερη αλλαγή είναι ότι πλέον ο διαιτητής δεν είναι υποχρεωμένος να διακόψει οριστικά αγώνα επειδή έπεισε στον αγωνιστικό χώρο φωτοβολίδα ή αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό κάποιους νομίμου ευρισκόμενου σε αυτόν.

Οι κυριότερες αλλαγές που αφορούν ποινές σε ομάδες για επεισόδια είναι:

Α. Καταργείται η ποινή έδρας μετά από υποτροπή για άναμμα πυρσών χωρίς ρίψη στον αγωνιστικό χώρο. Για το συγκεκριμένο είχαν διαμαρτυρηθεί οι ομάδες αν και ο αθλητικός δικαστής ελάχιστες φορές το χρησιμοποίησε κάνοντας χρήση αρχή αναλογικότητας.

Β. Για τις ρίψεις φωτοβολίδων πριν την έναρξη ή μετά την λήξη του αγώνα η ποινή ήταν 8.000 έως 20.000 και μία αγωνιστική έγινε 3.000 έως15.000 χωρίς τιμωρία έδρας.

Γ. Για να διακοπεί οριστικά αγώνας πρέπει να τραυματιστεί ποδοσφαιριστής ή προπονητής ή διαιτητής. Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα έπρεπε να διακόψει τον αγώνα αν υπήρχε έστω και ελαφρά σωματική βλάβη ή για ρίψη αντικειμένου που δύναται να προκαλέσει σωματική βλάβη σε όλους όσους νόμιμα ευρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο.

Στο νέο πειθαρχικό κώδικα προβλέπεται ότι «σε κάθε περίπτωση, όταν ένα αντικείμενο που ριφθεί από έναν θεατή χτυπήσει τον διαιτητή ή ένα από τους βοηθούς διαιτητές ή ένα παίκτη ή αξιωματούχο ομάδος ο διαιτητής μπορεί να επιτρέψει την συνέχεια του αγώνα ή να διακόψει αυτόν προσωρινά ή οριστικά, ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού".

Για ρίψη φωτοβολίδας με πιστόλι τότε προβλέπεται προσωρινή διακοπή και πρόστιμο 10-30.000 και διακοπή αν επαναληφθεί. Ο προηγούμενος πειθαρχικός κώδικας προέβλεπε αμέσως διακοπή το αγώνα.

Στην υποτροπή η προβλεπόμενη τιμωρία έδρας προσαυξάνεται κατά μία αγωνιστική και το πρόστιμο κατά 50%. με τον προηγούμενο κώδικα διπλασιάζονταν. Η τιμωρία έδρας μπορεί να φτάσει μέχρι τις δύο αγωνιστικές, ενώ με τον περσινό μπορούσε να φτάσει μέχρι τις τρεις.

Δ. Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο διαχωρίζεται στο "πριν" και στο "κατά την διάρκεια του αγώνα", ενώ με τον προηγούμενο κώδικα ήταν το ίδιο.

Στο νέο πειθαρχικό κώδικα αναφέρεται ότι «η είσοδος μετά την λήξη του αγώνα: αν δεν συνδέεται με βιαιοπραγίες ήταν 20-50.000 και μία αγωνιστική τώρα γίνεται 10-40.000 χωρίς αγωνιστική. αν η είσοδος συνδέεται με βιαιοπραγία ή φθορά ξένης περιουσίας προβλέπεται 40-100.000 και 1-2 αγωνιστικές».

Με τον προηγούμενο πειθαρχικό κώδικα η ποινή ήταν 50.000 έως 100.000 και τιμωρία έδρα μία έως δύο αγωνιστικές.

Ε. Για τα «μεμονωμένα επεισόδια» το πιο αυστηρό πρόστιμο είναι για επεισόδια στα αποδυτήρια, που αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο πειθαρχικό κώδικα. Συγκεκριμένα το πρόστιμο από 8.000 έως 40.000 ευρώ, αυξήθηκε σε 20.000 έως 150.000 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο θα ισχύει και για επεισόδια στον χώρο των επισήμων, για τα οποία το πρόστιμο στον προηγούμενο πειθαρχικό κώδικα ήταν 10.000 έως 80.000 ευρώ.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...