«Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμία τύχη με Αγκάμεζ»

Aπό novasports.gr: Ρομπέρτο Πιάτσα is back λοιπόν. «Φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις» που λέει και το τραγούδι από το πρόσφατο ελληνικό παρελθόν του, από την Θεσσαλονίκη που τον πλήγωσε στον τελευταίο του αγώνα με τον Ολυμπιακό, μίλησε αποκλειστικά στο www.novasports.gr για τα πάντα... όλα.
Πηγή: novasports.gr
«Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμία τύχη με Αγκάμεζ»

«Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμία τύχη με Αγκάμεζ», «ο Δρίκος μόνο ξέρει γιατί δεν είναι ο Κοκκινάκης στην Εθνική», «δεν υπάρχει σύγκριση Γκόμεζ-Αγκάμεζ», «ο Φλάβιο είναι καταπληκτική επιλογή» είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους που βγάζει ο Ιταλός κόουτς της Εθνικής Κατάρ που φλερτάρει έντονα με τον πάγκο της Μόντενα. Συναντήσαμε τον Ιταλό στο ξενοδοχείο που διαμένει η Εθνική Κατάρ λίγη ώρα πριν το ματς με την Σλοβενία. Με το γνωστό του χαμόγελο και χιούμορ ο Πιάτσα δεν άφησε να αιωρείται το παραμικρό. Record λοιπόν...

Πως και πείστηκες να ασχοληθείς με την Εθνική ομάδα του Κατάρ;

Πρώτον θα πω ότι μου πρόσφεραν ένα πολύ καλό συμβόλαιο. Ήταν μια καλή πρόταση όχι μόνο για το βόλεϊ αλλά για τη ζωή μου γενικότερα. Το πλάνο είναι να μείνω και το χειμώνα στο Κατάρ και να προπονώ τους παίκτες. Στόχος είναι να μπορέσουμε σε δύο χρόνια να αναδείξουμε την ομάδα. Θυμηθείτε ότι είναι η πρώτη φορά φέτος που το Κατάρ μετέχει σε World League. Γίνεται σπουδαία δουλειά στις μικρές Εθνικές από τον Ρικάρντο Μαντονάτο και έκανε επίσης σπουδαία δουλειά ο κόουτς Σιτσέλο. Από το νούμερο 52 που ήταν το Κατάρ στην παγκόσμια κατάταξη τώρα βρεθήκαμε στο 31 αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Νομίζω ότι θα χρειαστεί να περάσουν δύο χρόνια. Έχουμε δύο παίκτες υψηλών, νομίζω, προδιαγραφών. Ο ένας 21 ετών παίζει βασικός διαγώνιος και άλλος είναι 209 εκατοστά, κεντρικός, είναι στον πάγκο και πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα είναι στους τοπ μπλοκέρ. Πρέπει όμως να δουλέψουμε πολύ στο γυμναστήριο. Είναι αυτό που σου έλεγα όταν ήμουν στον Ολυμπιακό. Όλη η δουλειά γίνεται στο γυμναστήριο.

Τώρα περίπου δύο μήνες μετά τους χαμένους ημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ έχεις κατασταλάξει γιατί αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός;

Βλέπω και ξαναβλέπω τον χαμένο 4ο ημιτελικό για να δω τα λάθη μας. Πιστεύω ότι στο δεύτερο και στο τρίτο σετ θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη ροή του ματς. Αυτή την αίσθηση έχω. Νομίζω όμως ότι χάσαμε όλες τις τυχερές μπάλες. Γενικότερα στα ημιτελικά δεν είχαμε καθόλου τύχη. Είχαμε στο Λιγκ Καπ και στο Κύπελλο δεν είχαμε στο πρωτάθλημα. Αλλά έτσι είναι αυτά. Μάλλον η τύχη μας εξαντλήθηκε όταν εσείς οι δημοσιογράφοι επιλέξατε τον Σουλτανόπουλο MVP και στις δύο διοργανώσεις.... (γέλια). Νομίζω ότι ο Έγκλεσκλανς ήταν ο πραγματικός MVP...

Ναι αλλά όλοι είπαν ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε την βοήθεια του διαγωνίου του στα ημιτελικά, αντίθετα με τον Σεπέδα που έπαιξε σούπερ...

Σοβαρά; Οκ ο Σεπέδα ήταν πολύ καλός στον 4ο ημιτελικό. Όλη την προηγούμενη χρονιά που ήταν; Κοίταξε, όταν εγώ έφτιαξα τον Ολυμπιακό τον περασμένο Ιούνιο, ο Έγκλεσκλανς ήταν η καλύτερη λύση. Οι περισσότεροι διαγώνιοι είχαν κλείσει άλλωστε, δεν είχαμε άπειρες επιλογές. Γενικότερα πάντως πιστεύω ότι οι επιλογές των ξένων έπιασαν. Ο Σπίνου ήταν εξαιρετικός, ο Όγκουρτσακ παρά τα προβλήματα που είχε στην πλάτη μας βοήθησε.

Και τώρα ο Ολυμπιακός πήρε τον Αγκάμεζ...

Εντάξει τι να σου πω τώρα. Είναι άλλο επίπεδο αλλά και άλλη τιμή. Εμείς με τον Έγκλεσκαλνς προσπαθήσαμε να κτίσουμε για πολλά χρόνια διαγώνιο. Ο Αγκάμεζ είναι από την Α΄ κατηγορία παικτών που μπορεί να επιλέξει ένας προπονητής.

Ποιος παίκτης έκανε την μεγαλύτερη πρόοδο φέτος στον Ολυμπιακό;

Νομίζω ο Κοκκινάκης.

Ο οποίος είναι εκτός Εθνικής...

Καλύτερα να ρωτήσεις τον κόουτς της Εθνικής σας για αυτό το θέμα και όχι εμένα.

Όταν το άκουσες πρώτη φορά τι είπες;

Η αλήθεια είναι ότι ήταν λίγο περίεργο. Ήταν έκπληξη δεν στο κρύβω. Έκανε καταπληκτική δουλειά την προηγούμενη χρονιά και αναδείχθηκε. Σέβομαι όμως την απόφαση του κ. Δρίκου. Αυτός ξέρει καλύτερα την ομάδα και ποιοι παίκτες ταιριάζουν. Ο κάθε προπονητής έχει την άποψη του και αυτή για μένα τουλάχιστον είναι σεβαστή.

Από τον Φιλίποφ πήρε ο Ολυμπιακός αυτά που περίμενε;

Σίγουρα ναι. Ο Ντίμα μπήκε αργά στο πρωτάθλημα και αυτό οφείλεται σε μένα. Όταν τον Οκτώβριο είδα ότι είχε πρόβλημα τραυματισμού εγώ πρώτος είπα «stop». Θα είχε μεγαλύτερο πρόβλημα αν συνέχιζε. Μπορεί να παίξει καλύτερα την επόμενη σεζόν αλλά γενικά είναι σε πολύ καλό δρόμο.

Τη νέα ομάδα του Ολυμπιακού πως την βλέπεις;

Ο Φλάβιο (σ.σ. Γκουλινέλι) έκανε καταπληκτική ομάδα. Ο Αγκάμεζ είναι ο Αγκάμεζ φίλε μου, τι να λέμε τώρα. Ξέρω επίσης ότι ο Νταφ και ο Τσούποβιτς, που πριν από δύο χρόνια έπαιζαν στην ίδια ομάδα στην Πολωνία, είναι παίκτες υψηλού επιπέδου. Ο Τσούποβιτς είναι φοβερός επιθετικός, δεν είναι υποδοχέας. Μετά έχουμε τον Φράγκο, τον Στεφάνου... καταπληκτική ομάδα.

Ναι αλλά και ο ΠΑΟΚ φτιάχνει ομάδα για να πάρει το πρωτάθλημα...

Δεν έχει καμία τύχη ο ΠΑΟΚ του χρόνου. Καμία τύχη. Να το γράψεις έτσι όπως στο λέω. Δεν συγκρίνονται οι ομάδες...

Μα ο ΠΑΟΚ επέστρεψε τον Γκόμεζ...

Θα το επαναλάβω. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμία τύχη. Μην συγκρίνεται τον Γκόμεζ με τον Αγκάμεζ. Να τσεκάρετε τις πραγματικές ηλικίες και θα δείτε γιατί δεν υπάρχει σύγκριση. Τον Κάλβο, τον Κουβανό πασέρ που πήρε στην θέση του Κουρνέτα, δεν τον ξέρω. Νομίζω όμως ότι ο Ντίμα με τον Αγκάμεζ θα κάνουν όργια του χρόνου. Νομίζω ότι του ΠΑΟΚ θα λείψει πολύ ο Κουρνέτας. Ο Κουρνέτας από τον τελικό του Κυπέλλου και μετά. Ο Κουρνέτας που άλλαξε τρόπο σκέψης και παιχνιδιού με τον ερχομό του Λι. Ο Αμερικανός έκανε πολύ δουλειά στον ΠΑΟΚ. Μπράβο στον Κουρνέτα που σταμάτησε τώρα. Σίγουρα θα μπορούσε να παίξει τουλάχιστον έναν χρόνο αλλά σταμάτησε με τίτλο και αυτό μετράει.

Η γνώμη σου για τον Γκουλινέλι;

Φίλος μου και καταπληκτικός προπονητής. Τον έχω σε εκτίμηση. Όταν ξεκίνησα την προπονητική εκείνος ήταν ασίσταντ του Μπεμπέτο στην μεγάλη Πάρμα. Είναι πολύ σημαντικό που επιστρέφει στην οικογένειά του. Δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής και αυτό θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό και τον ίδιο.

Ο Πιάτσα έχει στα πλάνα του να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα;

Εννοείται και το είπα στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη κ. Κουντούρη. Αν ποτέ μου γίνει πρόταση θα είναι η πρώτη μου επιλογή. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και πιστεύω ότι μου ταιριάζει.

Θα άλλαζες κάτι στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Πολλά. Πρώτον θα επέστρεφα στο πρωτάθλημα όλους τους παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να έχετε 4 ξένους παίκτες και να μην έχετε έναν και καλό και στο πρωτάθλημα να παίζουν ο Φράγκος, ο Κουμεντάκης, ο Πρωτοψάλτης, ο Πετρέας και όλοι οι παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Το πιο εύκολο για έναν προπονητή είναι να αγοράζει ξένους, έτοιμους, παίκτες. Δεν είναι αυτή όμως η δουλειά ενός προπονητή. Η δουλειά ενός προπονητή είναι να δουλεύει και να αναδεικνύει Έλληνες παίκτες. Αυτό θα κάνει καλό και στην Εθνική σας. Δείτε λίγο πιο μακριά, μειώστε απαραίτητα τις ομάδες σε 10 ή ακόμη και 8 και ανεβάστε τον Έλληνα παίκτη.

Είναι αλήθεια ότι έχεις πρόταση από την Μόντενα;

Αλήθεια είναι. Την άλλη εβδομάδα μάλιστα ο πρόεδρος της Μόντενα θα συναντηθεί στο Κατάρ με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας προκειμένου να μπορέσω να δουλέψω τον χειμώνα στην Ιταλία. Το Κατάρ έχει ενδιαφέρον αλλά η Μόντενα είναι η πιο ιστορική ομάδα στον κόσμο. Είναι το όνειρο κάθε προπονητή να δουλέψει σε αυτή την ομάδα.

............................................................

Από Admin team: Πόσο πονάει όταν ο ΠΑΟΚ ... πετάει!!!

Διαβάστε ακόμη...