Καλή, διαφορετική σεζόν ....

Από novasports.gr: Από χτες, η ποδοσφαιρική - αμιγώς αγωνιστική - οικογένεια του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ άρχισε να συγκεντρώνεται.
Πηγή: novasports.gr
Καλή, διαφορετική σεζόν ....

Το ξεκίνημα έγινε με τα καθιερωμένα εργομετρικά τεστ των ποδοσφαιριστών. Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το τέλος της προηγούμενης σεζόν, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα πλέι οφ, σχεδόν άπαντες επέστρεψαν για να τοποθετηθούν στην αφετηρία της νέας. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. Κι αυτή έχει να κάνει με την παραμονή προσώπων στις πλέον νευραλγικές θέσεις του αγωνιστικού τμήματος, όπως τέτοιες είναι αυτή του τεχνικού διευθυντή, όπως επίσης και του προπονητή, με τους Λούμπος Μίχελ και Βλάνταν Ιβιτς να διατηρούν τα κεκτημένα.

Αμφότεροι με θετικά πρόσημα στα δείγματα γραφής που έδωσαν ως τώρα, με τη συνεργασία τους να έχει αποφέρει ως τώρα έναν έγκαιρο προγραμματισμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι τρεις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις (Μάτος, Σάκχοφ, Κάμπος) με μια παρ' ολίγον τέταρτη (Ματέους) κι άλλα αντιπροσωπευτικά δεδομένα. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν εγγυώνται την επιτυχία, παρά μόνον εξαλείφουν γεγονότα των προηγούμενων ετών που αποδεδειγμένα είχαν λειτουργήσει αρνητικά για τη μετέπειτα πορεία της ομάδας.

Συνεπώς τώρα, συζήτηση μπορεί να γίνει μόνον για τις πρώτες εντυπώσεις κι όχι ωσάν .... προφητείες για το τί θ' ακολουθήσει. Το μονοπάτι που έχει επιλέξει ως τώρα ο «Δικέφαλος» του διασφαλίζει θετικές εντυπώσεις ως προς τη σοβαρότητα μιας ομάδας που θέτει υψηλούς στόχους, μιλώντας πάντα για τις βασικές της λειτουργίες, καθωώς - για μια ακόμη φορά - η επιτυχία των επιλογών στα πρόσωπα κρίνεται ετεροχρονισμένα και βάση του αποτελέσματος.

Ο Βλάνταν Ιβιτς είναι ο τεχνικός με τις περισσότερες γνώσεις για την ομάδα από όλους όσοι προηγήθηκαν αυτού τα τελευταία χρόνια - πλην φυσικά του Αγγελου Αναστασιάδη - αλλά την ίδια στιγμή αυτός και με τη μικρότερη εμπειρία ως πρώτος προπονητής σε πάγκο ανδρικής ομάδας. Πήρε μια σημαντική γεύση από τη μέρα που διαδέχτηκε τον Ιγκορ Τούντορ μεν αλλά είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση κι ευθύνη η μια περίπτωση σε σχέση με την άλλην, καθώς πλέον συμμετέχει εξ αρχής στις αποφάσεις, έχει - σχεδόν - πλήρη ευθύνη, κάτι που καλύτερα από όλους φυσικά γνωρίζει ο ίδιος.

Αναφορικά με τον κ. Μίχελ, πήρε «αθόρυβα» τις υπογραφές δυο ποδοσφαιριστών από την Ντνίπρο, γνωρίζοντας λόγω παρελθόντος τη συγκεκριμένη αγορά και αξιοποιώντας πλήρως την άσχημη κατάσταση της συγκεκριμένης ουκρανικής ομάδας. Η ευχέρεια κι η άνεση που έχει στις κινήσεις του είναι η δεύτερη, σημαντική δοκιμασία για τον ίδιο και το ρόλο του κρινόμενος από τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ, τον Ιβάν Σαββίδη. Ονόματα γράφηκαν, ακούστηκαν, ο κάθε ένας λειτουργεί κι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του κατά το δοκούν, ποδοσφαιριστές, μάνατζερ και άλλοι, με αποτέλεσμα να πρέπει ο καθένας ενδιαφερόμενος να περιμένει να κατακαθήσει η ... σκόνη, να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα και μετά να προβεί στις πρώτες εκτιμήσεις.

Δημιουργείται μια ... μαγιά ποδοσφαιρική, την οποία μπορεί η νέα τεχνική ηγεσία, με άνεση χρόνου, να την αξιοποιήσει ώστε να πάρει ότι καλύτερο μπορεί να παρουσιάσει ότι αποτελεσματικότερο στη διεκδίκηση της εισόδου στους ομίλους του Champions League. Στόχος κύριος, στόχος δύσκολος, μα και στόχος βατός. Αρκεί να υπάρχουν όλα τα βασικά στοιχεία μιας ομάδας σοβαρής, αξιοκρατικής, με σωστές επιλογές αλλά και τύχη, σ' επίπεδο κλήρωσης, σ' επίπεδο στιγμών κ.α. Περισσότερα όμως θα μπορούν να ειπωθούν σε - περίπου - δέκα ημέρες, στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, από την Ολλανδία.

Λούμπος Μίχελ και Βλάνταν Ιβιτς τοποθετήθηκαν δημόσια, μιλώντας για τις σκέψεις τους, τους στόχους τους αποφεύγοντας να οριοθετήσουν, κάτι που δηλώνει γνώση, συνείδηση και συμμόρφωση σε σχέση με λάθη του παρελθόντος. Την ίδια στιγμή όμως, οι πράξεις είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά κι αυτές που ορίζουν τη μοίρα του καθενός. Μπορεί να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, «κληρονομιά» από την περασμένη σεζόν αλλά αυτό δε νομιμοποιεί και την όποια αισιοδοξία. Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από μια κακή σεζόν, με πληθώρα αρνητικών εξελίξεων και με το δρόμο που έχει επιλέξει σε όσα συμβαίνουν εντός των συνόρων οφείλει να είναι έτοιμος ν' αντιμετωπίσει οτιδήποτε και οιονδήποτε στηριζόμενος στον εαυτό του και στις δυνάμεις του.

Το αποτέλεσμα είναι ζητούμενο, πάντα είναι. Ομως ακόμη μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η προσπάθεια. Αυτό είναι το «καύσιμο» για τη στήριξη του κόσμου. Αυτό ήταν κι αυτό που τον έφερε πιο κοντά στην ομάδα το τελευταίο διάστημα της σεζόν, παρά την τιμωρία που είχε κι εξέτισε στα πλέι οφ. Η απουσία σημαντικών και ουσιαστικών διακρίσεων, σε συνάρτηση με τις διάφορες φημολογίες, σενάρια αλλά και την εν γένει κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί λειτουργεί ανασταλτικά για τη σημερινή νοοτροπία που διέπει αρκετό κόσμο ώστε να βρεθεί στο πλευρό της στο σύνολό του. Η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας που ανακοινώθηκαν και ξεκινούν την Παρασκευή θα είναι μια πρώτης τάξεως σφυγμομέτρηση για τις πρώτες σκέψεις του κόσμου.

Καλή σεζόν με υγεία, εργασία, δύναμη κι αντοχές σε όλους ...

Κωστής Μπότσαρης

Διαβάστε ακόμη...