Στην «Αχίλλειο πτέρνα» του ΠΑΟΚ εστιάζει o Ιβιτς

Από sdna.gr: Η επίλυση ενός προβλήματος που κόστισε αρκετά γκολ στον ΠΑΟΚ την περίοδο που ολοκληρώθηκε, αποτελεί προτεραιότητα του Βλάνταν Ιβιτς. Ποιο είναι αυτό;
Πηγή: sdna.gr
Στην «Αχίλλειο πτέρνα» του ΠΑΟΚ εστιάζει o Ιβιτς

Η ευκολία με την οποία δεχόταν ο Δικέφαλος γκολ, από στημένες μπάλες. Ο ΠΑΟΚ έχασε βαθμούς στο πρωτάθλημα από γκολ που πέτυχαν οι αντίπαλοι εκμεταλλευόμενοι τα στημένα.

Κατάσταση διόλου ευχάριστη για ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει. Δεν είναι ένα και δυο τα περιστατικά. Είναι πολλά και επαναλαμβανόμενα. Η αμυντική λειτουργία της ομάδας ήταν προβληματική και παρά το γεγονός ότι το γεγονός επισημάνθηκε νωρίς, δεν διορθώθηκε ποτέ. Θα ήταν άδικο να ρίξουμε το βάρος αποκλειστικά στον Τούντορ. Ο Κροάτης -για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους- δούλεψε στον συγκεκριμένο τομέα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να υποστηρίξει αν το πρόβλημα αφορούσε στον τρόπο άμυνας ή στα πρόσωπα. Πιθανότατα και τα δυο έπαιξαν τον ρόλο τους. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να υποστηρίξουμε είναι ότι δεν επιτρέπεται για το επίπεδο του ΠΑΟΚ, να δέχεται με τόσο μεγάλη ευκολία γκολ, από στημένες φάσεις.

Ο Σέρβος τεχνικός είχε εντοπίσει το πρόβλημα από το ξεκίνημα της καριέρας του ως υπηρεσιακός προπονητής, στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Οι όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν μέχρι την ολοκλήρωση των play off, διόρθωσαν την κατάσταση όχι όμως σε επίπεδο που θα μπορούσε να προσφέρει ικανοποίηση. Η άμυνα του Δικεφάλου είναι ευάλωτη στα στημένα, γεγονός που γνώριζαν οι αντίπαλοι και κατάφερναν το εκμεταλλευτούν.

Αυτό θα είναι το πρώτο μέλημα της τεχνικής ηγεσίας στην προετοιμασία που ξεκινά σε λίγες μέρες. Εντατική δουλειά για αποτελεσματικές άμυνες στις στημένες μπάλες. Θα αποτελέσει το Α της ποδοσφαιρικής. αλφαβήτας του Ιβιτς στον ΠΑΟΚ. Εννοείται ότι η επιλογή των δυο κεντρικών αμυντικών (το ενδεχόμενο ο Πορτογάλος Βαρελά να είναι ο ένας από τους δυο που θα αποκτηθούν είναι πολύ πιθανό) γίνεται σε συνάρτηση με την ικανότητα τους στα στημένα.

Όρος που έθεσε από την έναρξη των συζητήσεων του με τον Λούμπος Μίχελ ο Ιβιτς για την επιλογή των στόπερ. Παίκτες που να διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στις στημένες μπάλες. Ωστόσο η αποτελεσματική αντιμετώπιση των στημένων, δεν είναι δουλειά μόνο των δυο κεντρικών αμυντικών. Η ομάδα αμύνεται ως σύνολο σε ανάλογες περιπτώσεις κι εκεί θα εστιάσει την προσοχή του, ο προπονητής του Δικεφάλου.

Η αμυντική λειτουργία μιας ομάδας στα στημένα, απαιτεί ψηλά κορμιά μέσα στην περιοχή. Επαναλαμβάνω δεν αναφέρομαι μόνο στους δυο κεντρικούς αμυντικούς. Και το ύψος των παικτών που αγωνίζονται στα άκρα όπως επίσης και στα χαφ, χρειάζεται ο ΠΑΟΚ για να μην είναι. μισό γκολ κάθε στημένο έξω από την ασπρόμαυρη περιοχή.

Μια πρώτη γεύση της προσπάθειας που θα καταβληθεί θα πάρουμε στα φιλικά παιχνίδια που προγραμματίστηκαν να πραγματοποιηθούν στην Ολλανδία. Τόσο για την ατομική απόδοση των παικτών στα στημένα, όσο και για την ομαδική προσπάθεια.

Υ. Γ. «Αχίλλειος πτέρνα» για τον ΠΑΟΚ, αποτέλεσαν και οι πάνω από 40 θλάσεις. Επίσης θέμα που απασχολεί έντονα -και όχι άδικα- την τεχνική ηγεσία αλλά και το ιατρικό επιτελείο που ήδη συνεργάζονται για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο. Πως θα το πετύχουν. Με επιστημονική προσέγγιση του θέματος και αρμονική συνύπαρξη όπως αρμόζει σε ανάλογες περιπτώσεις. Η έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού ανάμεσα στην τεχνική ηγεσία και το ιατρικό επιτελείο την τελευταία σαιζόν, έπαιξε το ρόλο της στις δεκάδες θλάσεις που υπέστησαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Όπως και η ένταση της προετοιμασίας επίσης. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα προβλήματα εντοπίστηκαν και γίνονται συζητήσεις για να μην επαναληφθούν τη νέα περίοδο.

Διαβάστε ακόμη...