Μόνο αν αυτοκτονήσει ο ΠΑΟΚ

Από sport24.gr: πρωταθλήματος "Τελικός" playoffs απόψε σε πρωτάθλημα που έχει... λήξει από τον Νοέμβριο, μια μέρα μετά από έναν τελικό – όπως εξελίχθηκε – του πρωταθλήματος μπάσκετ που θα μνημονεύεται εις τους αιώνες των αιώνων.
Πηγή: sport24.gr
Μόνο αν αυτοκτονήσει ο ΠΑΟΚ

Όχι μόνο για το τρίποντο του Σπανούλη, αλλά για όλο το "πακέτο". Τις διακυμάνσεις, τις ανατροπές, τις τάπες και την κόπωση του Γκιστ, τα τρίποντα του Αγραβάνη, του Μάντζαρη, του Διαμαντίδη και του Καλάθη, για την απίστευτη τελευταία φάση στο τελευταίο δευτερόλεπτο του "3D".

Κακής ποιότητας μπάσκετ, "γιούρια", χειρότερες ομάδες από παλαιότερα (όχι πολύ παλαιότερα...) σύνολα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αλλά είπαμε: εις τους αιώνες των αιώνων! Κι όταν θα διηγούμαστε στους νεότερους την ιστορία των διαδόχων του Γκάλη και του Γιαννάκη, αυτό το τρίποντο με το χέρι της αράχνης απλωμένο πάνω στον "Kill Bill", θα είναι το "ISO" το No1 highlight για να περιγράψεις πώς και τι έκαναν και ήταν οι δυο πρώην συμπαίκτες σε Εθνική Ελλάδας και "τριφύλλι"

Από το ΟΑΚΑ στην Τούμπα. Θα "βράζει", όπως και το κλειστό του Αμαρουσίου. Δεν ξέρω αν αυτό θα είναι τόσο θετικό ή μήπως αρνητικό για τον ΠΑΟΚ που ανέτρεψε το 0-1 επί της ΑΕΚ και νίκησε εύκολα 2-0 τον Πανιώνιο δίχως τη στήριξη των οπαδών του. Μερικές φορές η έξτρα πίεση οδηγεί σε έξτρα λάθη.

Και απόψε μόνο αν κάνει πολλά λάθη ο ΠΑΟΚ θα χάσει το "1Χ" που του χαρίζει την πρωτιά στα playoffs, τη "διπλή ευκαιρία" για τους ομίλους του Europa League και τη δυνατότητα με μια πρόκριση τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου να διεκδικήσει σε δύο 90λεπτα το θαύμα της συμμετοχής σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Γιατί είναι φαβορί ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχει ηρεμία και χημεία. Παίζει στα playoffs με τον ίδιο κορμό και πλάνο, έχει αυτοπεποίθηση ως προϊόν των θετικών αποτελεσμάτων και της βελτιωμένης ανασταλτικής λειτουργίας του. Πήρε καλά και παραγωγικά ματς από φρέσκα πόδια που του έλειψαν στο φίνις της regular season, τρέχει περισσότερο στη μεσαία γραμμή με την τετράδα Κάτσε (απών σήμερα), Τζιόλη, Τσίμιροτ, Χαρίση, βρίσκει σχετικά εύκολα ευκαιρίες σε ανοιχτούς χώρους, έχει σε καλό φεγγάρι τον Κλάους και έναν προπονητή ο οποίος μέχρι σήμερα απέφυγε τους σκοπέλους, "ηρέμησε" τα αποδυτήρια, έκανε τα λογικά και αυτονόητα.

Σήμερα, όμως, είναι "άλλο" ματς για τον Βλάνταν Ίβιτς. Ματς με πίεση: σε 90 λεπτά καθορίζεται το αποτέλεσμα έξι αγώνων. Γι' αυτό και είναι "τελικός"! Η ψυχραιμία του στη Λεωφόρο, όταν έμεινε από νωρίς με δέκα παίκτες μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο αξιοπιστίας αν του "στραβώσει" το παιχνίδι απόψε; Πάντως η κερκίδα θα υποστηρίξει την ομάδα ακόμη και στο 0-1 ή στο 1-2. Πάει στην Τούμπα πλημμυρισμένος από θετική ενέργεια σήμερα ο ΠΑΟΚτσής.

Μόνο δύο πλεονεκτήματα ο ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός είναι το αουτσάιντερ για... χίλιους λόγους. Και έχει μόνο δύο πλεονεκτήματα. Το ένα είναι πως αποτελεί... αουτσάιντερ. Το δεύτερο ότι βρίσκει καλές συνεργασίες, ευκαιρίες, συνήθως και γκολ σε ανοιχτούς χώρους. Στην Τούμπα σκοράρει ανελλιπώς στις αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα και παρά την απουσία του Μάρκους Μπεργκ, εργαλεία για να πληγώσει τον αντίπαλο διαθέτει εν αφθονία. Λέτο, Μπουμάλ, Κλωναρίδης, Βλαχοδήμος έχουν τα στοιχεία (ταχύτητα – τεχνική) να σκοράρουν σε αντεπιθέσεις. Θα είναι θέμα καθαρού μυαλού και ευστοχίας.

Από την άλλη όμως; Λείπει η κλάση του Μπεργκ. Λείπουν οι αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στη μεσαία γραμμή. Θα λείπει τελικά και ο τιμωρημένος Βιγιαφάνιες (απορρίφθηκε η έφεση) που έτρεξε καλό τουρνουά playoffs κρατά και μοιράζει σωστά τη μπάλα, περνά κάθετες πάσες και καταθέτει ηγετικά γνωρίσματα.

Επιπρόσθετα, έχει πολλά "ups and downs", όπως καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν: το είπε και ο Σουηδός προτού αναχωρήσει για την πατρίδα του ενόψει Euro. Kαι το κυριότερο: σπανίως βγάζει παιχνίδι χωρίς μία γκέλα και λάθη στην αμυντική γραμμή του.

Χωρίς Μπακασέτα – Ανσαριφάρντ – Καραμάνο και όντας "αδιάφορος" παρατάχθηκε ο Πανιώνιος την Κυριακή στη Λεωφόρο, αλλά αν ο Μολέντο δεν ήταν εκεί όπου έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε για να διορθώσει τις ανορθογραφίες των υπόλοιπων, οι Κυανέρυθροι θα είχαν σκοράρει στο πρώτο μέρος.

Πρόβλημα στις στατικές φάσεις, πρόβλημα στο αμυντικό transition αρκετές φορές, γενικώς... πρόβλημα στην άμυνα, ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια. Πρόβλημα το οποίο δεν οφείλεται αποκλειστικά στους αμυντικούς του, αλλά στο ότι πλην Ζέκα, ουδείς άλλος μέσος μπορεί να ανταποκριθεί όπως απαιτείται στα ανασταλτικά καθήκοντά του (Λουντ, Αμπέντ, Εβανζελίστα) και στο ότι αν δεν υπάρχει ο Μπεργκ, οι επιθετικοί στο μεγαλύτερο μέρος των αγώνων δεν πιέζουν όπως ο Σουηδός.

Θα χρειαστεί, συνεπώς, υπέρβαση από όλους απόψε ο Παναθηναϊκός για να πάρει το διπλό και να μην τερματίσει για πρώτη φορά σε κατώτερη του ΠΑΟΚ θέση στα playoffs. Μα, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, για τον Παναθηναϊκό μεγαλύτερη σημασία έχει η επόμενη ημέρα μετά το πισωγύρισμα της εφετινής σεζόν.

Κλείνει οριστικά πια ο κύκλος της «ομάδας των Αναστασίου – Νταμπίζα», προσλήφθηκε με συμβόλαιο τριετούς διάρκειας ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, η ψαλίδα με τον Ολυμπιακό άνοιξε διάπλατα, οι Δικέφαλοι είναι πιο ανταγωνιστικοί. Κάθε αρχή και (πιο) δύσκολη...

Διαβάστε ακόμη...