Στην Ευρώπη πανδαισία, στην Μπανανία… παρωδία! (pics)

Από sdna.gr: Πολύχρωμα κορεό, γεμάτα στάδια, αντίπαλοι φίλαθλοι να πηγαίνουν μαζί στο γήπεδο: Η Ευρώπη γιόρτασε χθες τη μαγεία των τελικών κυπέλλων και το SDNA συγκρίνει όσα έζησαν οι Ευρωπαίοι με όσα ζήσαμε εμείς...
Πηγή: sdna.gr
Στην Ευρώπη πανδαισία, στην Μπανανία… παρωδία! (pics)

Χθες στην Ευρώπη ήταν μέρα τελικών Κυπέλλου. Το επίκεντρο ήταν φυσικά η Αγγλία, όπου διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ ο τελικός του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού, του FA Cup μεταξύ της Κρίσταλ Πάλας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στη Γερμανία οι δύο «γίγαντες» του εγχώριου ποδοσφαίρου, η Μπάγερν Μονάχου και η Ντόρτμουντ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον τελικό, όπως και στην Ιταλία με τον τελικό του Coppa Italia μεταξύ της Γιουβέντους και της Μίλαν. Την ίδια στιγμή και στη Σκωτία, στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης, Ρέιντζερς και Χιμπέρνιαν διεκδικούσαν το τρόπαιο, ενώ και στη Γαλλία οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι, Μαρσέιγ και Παρί Σεν Ζερμέν κοντράρονταν για την κούπα.

Κοινός παρανομαστής σε όλους τους χθεσινούς τελικούς το γιορτινό κλίμα και η παρουσία του κόσμου στις εξέδρες, όπως πραγματικά αρμόζει σε κάθε τέτοια ποδοσφαιρική γιορτή. Φυσικά στη Σκωτία δεν έλειψαν τα... ευτράπελα με τους οπαδούς της Χιμπέρνιαν «διψασμένους» για μια κατάκτηση τίτλου πάνω από έναν αιώνα να «μπουκάρουν» στο γήπεδο και να πέφτουν και ορισμένες... ψιλές με οπαδούς των Ρέιντζερς. Αλλά και στη Γαλλία, όπου υπήρξαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών της Μαρσέιγ και της αστυνομίας. Κάτι που μαρτυρά ότι και στο εξωτερικό τα... καλά παιδιά δεν λείπουν, αλλά η εφαρμογή των νόμων και η ορθή αντιμετώπιση της βίας βοηθά ώστε να μην διεξάγονται τελικοί κεκλεισμένων των θυρών υπό τον φόβο επεισοδίων, όπως στην Ελλάδα. Γιατί ακόμα κι αν αυτά συμβούν, η άμεση αντιμετώπισή τους τα αφήνει σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε ο δια βίου αποκλεισμός από τα γήπεδα για τους ταραξίες έχει αποδειχθεί η καλύτερη λύση στον τρόπο αντιμετώπισης της γηπεδικής βίας στο εξωτερικό.

Γενικότερα, και στις πέντε αναμετρήσεις των χθεσινών τελικών ένιωθες τον σφυγμό του Κυπέλλου, τα συναισθήματα στην εξέδρα, τη μυρωδιά του ποδοσφαίρου τόσο έντονη όσο ποτέ. Εικόνες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες της μιζέριας του ελληνικού τελικού, των κεκλεισμένων των θυρών, των υβριστικών συνθημάτων από τους... προσκεκλημένους που αποτυπώνουν για ακόμα μια φορά την κατάντια του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Παρατηρώντας κανείς τα όσα διαδραματίζονταν στους τελικούς ανά την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας θα διαπίστωνε για πολλοστή φορά πόσο πίσω έχει μείνει δυστυχώς το ποδοσφαιρικό προϊόν στην Ελλάδα. Οι συγκρίσεις είναι αν μη τι άλλο αβυσσαλέες καθώς την ώρα που στο εξωτερικό το ποδόσφαιρο αποτελεί γιορτή, στην... ποδοσφαιρική Μπανανία που λέγεται Ελλάδα, τέτοιες στιγμές μοιάζουν ουτοπικές.

Σε έναν τελικό με έντονο σασπένς στο FA Cup, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σήκωσε το τρόπαιο στο κατάμεστο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας. Οι οπαδοί των δύο ομάδων κατέφτασαν μαζί στο γήπεδο για το παιχνίδι της χρονιάς στο Νησί και στο τέλος ο Λίνγκαρντ μπόρεσε να πανηγυρίσει το νικητήριο γκολ μπροστά στους φίλους της Γιουνάιτεντ.

Τρομερή εικόνα από τον χθεσινό τελικό του γερμανικού Κυπέλλου με το κίτρινο των οπαδών της Ντόρτμουντ και το κόκκινο των οπαδών της Μπάγερν να δημιουργεί μία φανταστική αντίθεση στο μάτι αποτυπώνοντας το χρώμα του τελικού.

Στη Γαλλία υπήρξαν φωτιές στο πέταλο των οπαδών της Μαρσέιγ στον τελικό με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρίσι. Ήδη η αστυνομία ερευνά τα βίντεο για να βρει τους χούλιγκανς. Αλλιώς το γιορτινό κλίμα επισκίασε τα πάντα...

Εκπληκτικές χορογραφίες στο βάθος από τους οπαδούς της Μίλαν και της Γιουβέντους στον χθεσινό τελικό του Coppa Italia.

Η επέμβαση της αστυνομίας χρειάστηκε κατά την εισβολή των οπαδών της Χιμπέρνιαν μετά τη λήξη του τελικού με τους Ρέιντζερς, αλλά και εκεί τα πάντα επισκίασε η γιορτή.

Διαβάστε ακόμη...