Ο ΠΑΟΚ του Ίβιτς έρχεται, αυτός του Τούντορ φεύγει

Από sport24.gr: Είχαν περάσει σχεδόν 20 μέρες από το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ κόντρα στον Λεβαδειακό
Πηγή: sport24.gr
Ο ΠΑΟΚ του Ίβιτς έρχεται, αυτός του Τούντορ φεύγει

και αυτό από μόνο του ως γεγονός δημιουργούσε την απορία να δούμε όλοι μας ποια είναι αυτά τα στοιχεία που δουλεύει ο Βλάνταν Ίβιτς στις προπονήσεις και δείχνουν ότι ο Δικέφαλος αλλάζει προς το καλύτερο.

Η Πιρίν, βέβαια, δεν συνιστά τον καταλληλότερο δείκτη για να μετρήσεις ακριβώς την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον ΠΑΟΚ με τον Σέρβο τεχνικό στο τιμόνι του, ωστόσο, δεν παύει να δίνει ένα δείγμα γραφής της δουλειάς που γίνεται το τελευταίο διάστημα.

Πριν πάμε στα βαθύτερα συμπεράσματα, ας μείνουμε σ' αυτά που καταγράφηκαν δια γυμνού οφθαλμού:

- Ο 39χρονος κόουτς έχει επιλέξει να στηριχθεί στο 4-2-3-1 ως διάταξη βάσης και έχει δουλέψει τόσο ανασταλτικά, όσο και επιθετικά, παρουσιάζοντας ένα σφιχτό σύνολο.

- Έχει κάνει τον διαχωρισμό των παικτών του (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Σάμπο τον οποίο πλέον προορίζει ως εναλλακτική λύση στον ρόλο του δεξιού μπακ), έχοντας τουλάχιστον δύο επιλογές για κάθε θέση.

- Πήρε τις αποφάσεις του πάνω σε διλήμματα που υπήρχαν. Ο Τζαβέλλας θα παίξει στο αριστερό άκρο, τουλάχιστον, μέχρι να επιστρέψει ο Λέοβατς στην αγωνιστική δράση, ενώ ο Αθανασιάδης θα είναι ο φορ κορυφής της ομάδας και ο Μακ θα παίξει σε ρόλο εξτρέμ. Αυτός αυτόματα μεταφράζεται σε αλλαγές στο στυλ παιχνιδιού. Με δεδομένη την ικανότητα του Αθανασιάδη να εκτελεί με μία και αρκετές σέντρες από τα άκρα θα βγουν και θα τροφοδοτηθεί αρκετά και από τους μέσους με κάθετες και μακρινές μπαλιές.

- Από την πληθώρα των κεντρικών χαφ που διαθέτει φαίνεται να δίνει προβάδισμα σε Τζιόλη και Τσίμιροτ πίσω από τον Πέλκα, γιατί διαθέτουν καλύτερα στοιχεία στην οργάνωση του παιχνιδιού σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο Κατερινιώτης αμυντικός διαθέτει την πολύ αξιόλογη μακρινή μπαλιά ακριβείας, ενώ ο Βόσνιος "το έχει με τις κάθετες".

Ο Γκοικο μπορεί να δημιουργήσει υπεροχή

Στην περίπτωση του Τσίμιροτ θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο γιατί είναι ο παίκτης που δείχνει ότι διαθέτει ταλέντο που δεν το έχουμε σε όλες του τις εκφάνσεις. Ούτε οι ίδιοι οι αντίπαλοί του τον γνωρίζουν ακόμη καλά-καλά κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο όπλο για τον ΠΑΟΚ. Ειδικά, αν βγάλει ηγετικά χαρακτηριστικά στα παιχνίδια που έρχονται.

Αν θέλουμε, πάντως να αναλύσουμε ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ σε σχέση με τους αντιπάλους του, ίσως καταλήξουμε στο ότι δεν εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από κάποιον παίκτη του. Ποντάρει στην ομαδική δουλειά και εδώ είναι ένα σημείο που ο Ίβιτς μπορεί να πάρει κάποια μπόνους μέσα από τη δουλειά του και τη διαχείριση του υλικού που θα κάνει στα διαδοχικά ματς.

Δεν έχει αντικαταστάτες για Πέλκα και Κλάους

Για να μην ωραιοποιούμε την κατάσταση στον ΠΑΟΚ, θα πρέπει να μιλήσουμε και για "χτυπητές" αδυναμίες που υπάρχουν στο ρόστερ της ομάδας. Άλλος επιτελικός μέσος πίσω από τον Πέλκα δεν υπάρχει, αφού ο Γκολάσα δεν πείθει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτόν τον ρόλο. Επιπλέον, δεν υπάρχει άλλος φορ με τα χαρακτηριστικά του Κλάους. Ίσως όταν, πλέον, θα είναι έτοιμος ο Μπερμπάτοφ να μιλάμε από διαφορετική βάση. Προς το παρόν, όμως, και με δεδομένο ότι η αποχή του από την αγωνιστική δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλη, ο Βούλγαρος χρειάζεται σταδιακή επανένταξη για να μπορεί ο Ίβιτς να τον υπολογίζει.

Οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά

Υπάρχουν και μερικά σημεία, οι περιβόητες λεπτομέρειες για τις οποίες κάναμε λόγο πιο πάνω, τα οποία αν προσέξει ο ΠΑΟΚ τότε σίγουρο θα αυξήσει τις πιθανότητες για ένα πολύ καλό πλασάρισμα στην τελική βαθμολογία των πλέι οφ. Ποια είναι αυτά;

- Πρέπει να προσεχθούν πολύ οι αβίαστες κάρτες γιατί υπάρχουν πρωτοκλασάτοι που έχουν γεμάτο το ποινολόγιο τους.

- Να... απαγορευτούν τα ατομικά λάθη που τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρήσει φέτος τον ΠΑΟΚ.

- Παίκτες όπως ο Μακ, ο Κάτσε, ίσως και ο Σάμπο να επηρεαστούν από το επικείμενο Euro. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη τους παίκτες του να τα δώσουν όλα σ' αυτή τη μίνι διοργάνωση για να κλείσουν την σεζόν με θετικό τρόπο.

- Η πρόκληση είναι μεγάλη και ο Ίβιτς πρέπει να δείξει ότι μπορεί διαχειριστεί σωστά τους παίκτες που θα έχει στη διάθεσή του.

Διαβάστε ακόμη...