Η λεγεώνα των ξένων

Από novasports.gr: Η φετινή σεζόν λογιζόταν ως μια - ακόμη - ευκαιρία για το κάτι παραπάνω για τον ΠΑΟΚ, ένεκα και της συμπλήρωσης των ενενήντα ετών. Μια διάκριση που δεν ήρθε σε καμία από τις τρεις διοργανώσεις που μετείχε ο «Δικέφαλος», πρωτάθλημα, κύπελλο και Europa League, κρατώντας μόνον στιγμές.
Πηγή: novasports.gr
Η λεγεώνα των ξένων

Η οικοδόμηση ενός νέου συνόλου, με νέα τεχνική ηγεσία αρχικά δημιούργησε προσδοκίες αλλά ταυτόχρονα λειτούργησε και κατευναστικά στη δεδομένη πίεση για την επιτυχία.

Σ' αυτήν την προσπάθεια, που κορυφώνεται με τη συμμετοχή στα πλέι οφ κι αρχίζει σε λίγες ημέρες, το φετινό ρόστερ περιελάμβανε εξ αρχής δεκατρείς ξένους ή κοινοτικούς ποδοσφαιριστές. Οι λιγότερες συμμετοχές ανήκουν στον Λούκας, που συμμετείχε στο ύστατο στάδιο της προετοιμασίας, μετείχε στους προκριματικούς του Europa League, σκόραρε δυο φορές και στη συνέχεια αγοράστηκε από τη Λα Κορούνια.

Ακολουθεί ο ομογενής μέσος Αντώνης, με τέσσερις συμμετοχές στο πρωτάθλημα και τρεις στο κύπελλο, ενώ παρελθόν αποτελεί κι ο Ρικάρντο Κόστα που αποχώρησε έπειτα από έντεκα αγώνες στο πρωτάθλημα, συμμετοχή στην Ευρώπη, έχοντας σημειώσει το μοναδικό του γκολ στον δεύτερο αγώνα με την Μπρόντμπι για τα πλέι οφ του Europa κι έναν τραυματισμό το Νοέμβριο που ουσιαστικά σήμανε και την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την αποχώρησή του.

Αλλος ένας ποδοσφαιριστής που ξεκίνησε τη σεζόν αλλά δε μένει πια εδώ, είναι ο Ρόμπιν Ολσεν. Ο γεννημένος στη Δανία, αλλά πολιτογραφημένος Σουηδός, είχε δύσκολο ξεκίνημα με τον ΠΑΟΚ και δόθηκε δανεικός μετρώντας συμμετοχές και στις τρεις διοργανώσεις. Αλλιώς ξεκίνησε η σεζόν και για τον Ερικ Σάμπο, που αποκτήθηκε από τη Σπάρτακ Τρνάβα ως διεθνής, με τη λογική μιας ικανής και ποιοτικής λύσης για τη μεσαία γραμμή, μέτρησε δεκατέσσερις συμμετοχές στο πρωτάθλημα, σημείωσε ένα χατ τρικ στο Κύπελλο στα Χανιά, κόντρα στην ομώνυμη ομάδα κι έπειτα χάθηκε στον πάγκο.

Η πλέον ποιοτική μεταγραφή όπως αποδείχτηκε ήταν ο Γκόικο Τσίμιροτ. Αμυντικό χαφ με δυνατότητες και στην επίθεση, περισσότερο δημιουργικά και λιγότερο εκτελεστικά με αντιπροσωπευτικότερο δείγμα το γκολ στη Λεωφόρο. Ωστόσο και αυτός, όπως κι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπαικτών του, έπεσε «θύμα» της μάστιγας των τραυματισμών μένοντας με δεκατρείς συμμετοχές στο πρωτάθλημα, μια ασίστ στο Κύπελλο και απλές συμμετοχές στις υπόλοιπες διοργανώσεις.

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε κι η παρουσία του Εγιάλ Γκολάσα, με έντεκα συμμετοχές στο πρωτάθλημα, δίχως όμως κάτι περισσότερο και πιο ουσιαστικό. Αντικαταστάτης του Λούκας δεν υπήρξε ποτέ. Είναι άγνωστο αν ως τέτοιος λογιζόταν ο Ζάιρο. Ο νεαρός Βραζιλιάνος με θητεία στη Σλοβακία επί ευρωπαϊκού εδάφους, «χτυπήθηκε» από τραυματισμούς μένοντας στις δεκατρείς συμμετοχές στο πρωτάθλημα και γενικώς στα δυο γκολ και δυο ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κονδύλιο κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο δόθηκε για το Μαρίν Λέοβατς. Ο Κροάτης αριστερός οπισθοφύλακας ήταν βασικό στέλεχος στα σχέδια του συμπατριώτη του, πρώην τεχνικού της ομάδας, Ιγκορ Τούντορ, αλλά μέτρησε τουλάχιστον τρεις θλάσεις που δεν του επέτρεψαν να δείξει 100% το τί ακριβώς μπορεί να προσφέρει, σε συνάρτηση και με τα θέματα που υπήρχαν με τον σχηματισμό της ομάδας και το ρόλο του φουλ μπακ. Πάραυτα, είχε δεκαεννιά συμμετοχές στο πρωτάθλημα, τρεις ασίστ κι ένα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Από τους παλαιότερους της ομάδας και πιο σταθερούς σε συμμετοχές είναι ο Μιγκέλ Βίτορ, με είκοσι τρεις στο πρωτάθλημα κι απολογισμό δυο γκολ και δυο ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Από τις πιο ουσιαστικές προσθήκες, που και πάλι δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο μπορούσε λόγω τραυματισμών, ήταν αυτή του Γκάρι Ροντρίγκεζ με είκοσι παρουσίες στο πρωτάθλημα - τις περισσότερες από κάθε άλλον νέο ξένο στην ομάδα, πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Η πλέον πολυδάπανη κίνηση του περασμένου καλοκαιριού ήταν ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Κάτι περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο ευρώ για έναν από τους σπουδαιότερους επιθετικούς της τελευταίας 15ετίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά δυο τραυματισμοί κι όχι μόνον, τον κράτησαν στους δεκατέσσερις αγώνες στο πρωτάθλημα και γενικότερο απολογισμό σε όλες τις διοργανώσεις τα πέντε γκολ.

Καλύτερος και ουσιαστικότερος όλων ήταν ο Ρόμπερτ Μακ με τις είκοσι τέσσερις συμμετοχές στο πρωτάθλημα, έξι γκολ στη συγκεκριμένη διοργάνωση κι άλλα δεκατρία σε κύπελλο κι Ευρώπη. Ο Σλοβάκος έδωσε υπερπολύτιμες λύσεις σε μια περίεργη σεζόν, όπου η επιθετική λειτουργία της ομάδας του δεν ήταν και στα καλύτερά της, καλύπτοντας και με το παραπάνω τις απουσίες των φύσει και θέσει επιθετικών της ομάδας.

Κωστής Μπότσαρης

Διαβάστε ακόμη...