Τελειωμένος; Μπα, έτοιμος για νέα καριέρα!

Από gazzetta.gr: Ακόμα δεν έχουν κοπάσει οι πανηγυρισμοί στην Θεσσαλονίκη για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.
Πηγή: gazzetta.gr
Τελειωμένος; Μπα, έτοιμος για νέα καριέρα!

Ουσιαστικά θα λέγαμε πως δεν έχουν αρχίσει καν, καθώς με το που τελείωσε ο τέταρτος τελικός οι περισσότεροι αναχώρησαν για τις διακοπές του Πάσχα και το γλέντι θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί αυτή την βδομάδα.

Από την στιγμή που ο Κάλντγουελ αστόχησε στην τελευταία επίθεση και ο τίτλος έμεινε στον ΠΑΟΚ, έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν ακόμα περισσότερα για τους πρωταγωνιστές. Για τον μεγάλο μαέστρο Γιάννη Καλμαζίδη, τον ηγέτη έστω και στο τέλος Σεπέδα, για όλους, καθώς για να πάρει μια ομάδα ένα πρωτάθλημα πρέπει όλοι να κάνουν αυτό που πρέπει και ακόμα περισσότερα.

Σήμερα θα γίνει αναφορά σε έναν παίκτη που όχι απλά βοήθησε τον «δικέφαλο» να μείνει στην κορυφή, αλλά κυρίως βοήθησε τον ίδιο του τον εαυτό να καταλάβει πως έχει ακόμα πολλά να δώσει στο βόλεϊ και να δείξει σε όλους πως στα 34 του μόνο τελειωμένος δεν είναι.

Ναι καλά καταλάβατε στο σημερινό μπλογκ την τιμητική του έχει ο Νίκος Σμαραγδής. Ο παίκτης που κατά πολλούς έκρινε τον τίτλο. Και το έκρινε όχι γιατί είχε καμιά φοβερή εμφάνιση στους τελικούς (συνολικά ο ΠΑΟΚ ήταν κακός απέναντι στον Φοίνικα), αλλά γιατί ήταν αυτός που έκρινε τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό.

Το φετινό πρωτάθλημα έμοιαζε πολύ με το περσινό, καθώς ουσιαστικά ο τελικός τελείωσε στον έναν ημιτελικό. Πέρσι λέγαμε πως όποιος περνούσε του αγώνα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός θα το σήκωνε, κάτι που έγινε και μάλιστα με ευκολία, ενώ φέτος ήταν ξεκάθαρο πως όποιος από τους Πειραιώτες ή Θεσσαλονικείς έπαιρνε την πρόκριση, θα σήκωναν και το τρόπαιο.

Στις... μάχες των «ερυθρόλευκων» με τους «ασπρόμαυρους» ο πολυτιμότερος ήταν ο 34χρονος κεντρικός. Ήταν αυτός που άλλαξε τις ισορροπίες και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του συγκροτήματος του Γιάννη Καλμαζίδη. Ήταν η μια επιπλέον και εξαιρετικά σημαντική λύση που δεν είχε ο Πιάτσα.

Όπως αναφέραμε και πριν, το σημαντικό για τον Σμαραγδή είναι πως έδειξε πως ακόμα δεν είναι τελειωμένος. Και με αφορμή την απόδοσή του στα ημιτελικά, θα αναφερθώ σε μια προσωπική συνομιλία που είχα με τον «Σμα» όταν ακόμα δεν υπήρχε ομάδα να του χτυπήσει την πόρτα.

Στις 18 Νοεμβρίου ανεβήκαμε κάποιοι δημοσιογράφοι από Αθήνα στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να δούμε και να καλύψουμε τον πρώτο εντός έδρας αγώνα του ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στην φημισμένη και μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού Τρεντίνο. Από την στιγμή που βρέθηκα στην συμπρωτεύουσα (συγνώμη για τον πρώτο ενικό), θέλησα να κάνω ένα θέμα για τον Ηρακλή που επέστρεψε στην Volley League, εκεί που πραγματικά αξίζει να είναι μια ομάδα του μεγέθους των «κυανόλευκων».

Την ώρα που τραβούσα κάποια πλάνα από την προπόνηση, έρχεται ο Νίκος που επειδή δεν είχε βρει ακόμα ομάδα και έτσι προπονούταν είτε με τον Ηρακλή, είτε με τον Άρη, είτε με τον ΠΑΟΚ και μου είπε «Φώτη σε παρακαλώ κοίτα να μην με δείχνουν τα πλάνα, γιατί δεν θέλω να φανώ και να λένε τα δικά τους. Εγώ απλά για να προπονηθώ ήρθα».

Με το που τελείωσε η προπόνηση πιάσαμε την συζήτηση και τον ρώτησα το αυτονόητο, το γιατί δεν έχει βρει ακόμα ομάδα, από την στιγμή που πραγματικά το πρωτάθλημά μας δεν το έλεγες και το καλύτερο (κάθε άλλο) από πλευράς ποιότητας και παίκτες όπως ο ίδιος δεν υπήρχαν σε πολλούς από τους 12. Η απάντηση ήταν απλή «Φώτη βαρέθηκα να παίζω τζάμπα. Αν δεν μου δώσουν αυτά που πιστεύω πως δικαιούμαι, καλύτερα να μην παίζω. Δεν μπορώ να με κοροϊδεύουν. Και δεν είναι μόνο τα λεφτά, είναι να βρεθεί και κάτι που να με εμπνέει».

Άλλοι στην θέση του θα είχαν πει το ναι στις προτάσεις που όντως υπήρχαν για να παίξουν. Ο Σμαραγδής όμως διαφέρει σε αυτό. Είπε τα όχι του, έμεινε εκτός και προπονούταν μόνος του και όταν είδε πως μια ομάδα του μεγέθους του ΠΑΟΚ τον χρειάστηκε επέστρεψε, όχι για λεφτά όπως μου είχε αναφέρει, αλλά γιατί αυτή η ομάδα και αυτός ο προπονητής τον ενέπνευσαν. Και το έκανε γνωρίζοντας πως θα μπορούσε να κάνει την διαφορά και δούλεψε και με το παραπάνω για να το πετύχει.

Και τα κατάφερε. Αποτέλεσε τον παίκτη-κλειδί στους ημιτελικούς και όπως αναφέραμε και στην αρχή, έδειξε πως όχι απλά δεν είναι τελειωμένος, αλλά έτοιμος να κάνει μια δεύτερη καριέρα. Για την ώρα βέβαια μπορεί να πανηγυρίζει διπλά, γιατί μετά τον τεράστιο Πλάμεν Κονσταντίνοφ, έγινε ο μοναδικός στην χώρα μας που παίρνει πρωτάθλημα με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Καθόλου άσχημα θα λέγαμε...

ΥΓ: Ναι εννοείται πως προσπάθησε και με το παραπάνω ο Σμαραγδής και δικαιώθηκε απόλυτα με την παρουσία του, αλλά ένα σημαντικό μερίδιο για την ολική επιστροφή του, ανήκει και στον Γιάννη Καλμαζίδη. Ο έμπειρος προπονητής τον έπεισε να πάει στον ΠΑΟΚ, δεν τον... έκαψε βάζοντάς τον ενώ δεν ήταν έτοιμος και στο τέλος δικαιώθηκε και με το παραπάνω.

Φώτης Καρακούσης

Διαβάστε ακόμη...