Αριθμοί κι ενδείξεις

Από novasports.gr: Η στατιστική αποτελεί έναν - ακόμη - αγαπημένο χώρο αντιπαράθεσης για πολλούς. Κι αυτό γιατί για πολλούς απεικονίζει την πραγματικότητα με αριθμούς, ενώ για άλλους αποτελεί τον πλέον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να πει κάποιος ... ψέμματα.
Πηγή: novasports.gr
Αριθμοί κι ενδείξεις

Ως είθισται, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ενας ... κανόνας που πιθανόν να έχει κι εξαιρέσεις αλλά σ' αυτές δε συγκαταλέγεται το ποδόσφαιρο.

Στα . δικά μας και πιο συγκεκριμένα στα του ελληνικού πρωταθλήματος, η κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε σηματοδοτώντας την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την έναρξη των πλέι οφ. Δέκα και σήμερα, όπως μετρούν και στο στρατό. Μέσα λοιπόν από μια πρόχειρη ανάγνωση των στατιστικών κατηγοριών, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και σαφώς πιο . ευδιάκριτα σε σχέση με την εξέλιξη της σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 4η θέση με απολογισμό σαράντα πέντε βαθμούς, με δέκα τρεις νίκες, οκτώ ήττες κι εννιά ισοπαλίες. Σ' ότι αφορά τις ομάδες που θα τεθεί αντιμέτωπος στα πλέι οφ, δηλαδή Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Πανιώνιο, όλες τις νίκησε στην έδρα του (σ.σ. όπου ηττήθηκε μόνον από Ολυμπιακό και Ηρακλή), αναδείχτηκε ισόπαλος με τους «πράσινους» στη Λεωφόρο και ηττήθηκε από ΑΕΚ και Πανιώνιο.

Ο «Δικέφαλος» είχε την τρίτη καλύτερη επίθεση με σαράντα πέντε γκολ (σ.σ. όσοι κι οι βαθμοί του), επτά λιγότερα από τον Παναθηναϊκό και δυο περισσότερα από την ΑΕΚ. Ηταν 2ος σε τελικές προσπάθειες με 352, όταν ο πρώτος Ολυμπιακός είχε 440 και πίσω του άφησε κατά σειρά τους Αστέρα Τρίπολης με 336, την ΑΕΚ με 327 και τον Παναθηναϊκό με 324. Η ομάδα του κ. Στραματσόνι όμως που είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε αναλογία ευκαιριών και γκολ με 6.2, με την ΑΕΚ να ακολουθεί με 7.6 και τον ΠΑΟΚ στην τέταρτη θέση με 7.8. Κάτι που του στοίχισε σημαντικά σε αποττελέσματα και βαθμούς .

Ενας ΠΑΟΚ που ήταν 3ος σε ασίστ με 29, 36 είχε ο Παναθηναϊκός και 28 η 4η στην κατηγορία αυτή ΑΕΚ. Μια από τις πρωτιές των «ασπρόμαυρων» που ξεκίνησαν τη σεζόν με τον κ. Τούντορ κι εδώ και λίγο καιρό πορεύονται με τον κ. Ιβιτς στον πάγκο τους αφορούσε τις πάσες. Το .... κοντέρ σταμάταση στις 2.882 όταν ο δευτερος σ' αυτήν την κατηγορία Ολυμπιακός είχε 2.127. Μόνον που ο «Δικέφαλος», πέραν όλων των άλλων, δεν είχε τη δυνατότητα να μετουσιώσει την κατοχή σε σημαντικές στιγμές εντός των αντίπαλων περιοχών, πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες και τα γκολ.

Ολα έβαιναν καλώς μέχρι τα .... πέριξ της αντίπαλης περιοχής, εκεί όμως ξεκινούσαν τα δύσκολα, ειδικά απέναντι σε ομάδες που αμύνονταν μαζικά. Ανάλογης σημασίας και αξίας η πρωτιά σε μια ακόμη κατηγορία, αυτήν των κλεψιμάτων με 938 και δεύτερο τον Ηρακλή με 848. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ ήταν 1ος και σε λάθη με 1.504, όταν δεύτερος ήταν ο Πανθρακικός με 1.477, μια εκ των ομάδων που υποβιβάστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα του «Δικεφάλου» δεν είχε ποδοσφαιριστή στην πρώτρη τριάδα των σκόρερ του πρωταθλήματος. Ο Στέφανος Αθανασιάδης που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, βρέθηκε στην τέταρτη θέση έχοντας έντεκα γκολ, όπως είχαν επίσης οι
Βέλλιος, Μάντζιος Μπακασέτας, αλλά με τουλάχιστον έξι αγώνες λιγότερους ο αρχηγός του ΠΑΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι τους είχαν από 2.311 λεπτά συμμετοχής και πάνω, έναντι 1.583 του «Κλάους». Κι από εκεί και πέρα το ... χάος. Εξι γκολ ο Μακ, τέσσερα ο Πέλκας, σε μια σεζόν που η μεγάλη ελπίδα της ομάδας στην επίθεση ήταν ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Για να ολοκληρώσουμε τα της αναφοράς στον Αθανασιάδη, είναι ο πρώτος στην κατηγορία προσπαθειών/γκολ με 2.7!

Ολοκληρώνοντας τα των ατομικών στατιστικών, στις πάσες ο Τζιόλης ήταν 2ος με πρώτο τον Λουσέρο με 381 και πέμπτο τον Τζαβέλλα με 280, πίσω από Ζέκα και Ούμπιδες. Τέλος, ο Μάρκος Βελλίδης, που ξεκίνησε τη σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Ιανουάριο μετακόμισε στην Τούμπα, ήταν 2ος σε αποκρούσεις με 91, μια λιγότερη από τον πρώτο Αθανασιάδη του Πανθρακικού.

Διαβάστε ακόμη...