Κόουτς, ο θεμέλιος λίθος του νέου ΠΑΟΚ

Aπό sport24.gr: Το Sport24.gr ανοίγει τον φάκελο "προπονητής του ΠΑΟΚ" και παρουσιάζει όλα τα δεδομένα για τις αναζητήσεις Σαββίδη-Μίχελ.
Πηγή: sport24.gr
Κόουτς, ο θεμέλιος λίθος του νέου ΠΑΟΚ

Ο μεγάλος πόθος Σάντος, ο Φονσέκα που αρέσει στον πρόεδρο και οι... Ρωσόφωνοι.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο το μεγάλο, άμεσο, στοίχημα για τον ΠΑΟΚ είναι η πορεία της ομάδας στα πλέι οφ. Να κατακτήσει την πρωτιά που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League ή στη χειρότερη περίπτωση το καλό εισιτήριο του Europa League) συμμετοχή στον τρίτο προκριματικό γύρο). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αρχίσει η προεργασία για τη νέα σεζόν.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει καταλήξει στο ότι μία από τις βασικές αιτίες που η ομάδα δεν πήγε καλά φέτος στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος είναι ότι άργησαν να γίνουν οι επιλογές των βασικών στελεχών της ομάδας. Ο Άρνεσεν έπιασε δουλειά μέσα στον Ιούνιο και αργότερα μέσα στον ίδιο μήνα και ο Τούντορ. Παράλληλα, το μοντέλο "αθλητικός διευθυντής επιλέγει και προπονητής απλά χτίζει" δεν απέδωσε.

Γι' αυτό και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έχει αποφασίσει ο προπονητής που θα αναλάβει την ομάδα από το καλοκαίρι να έχει πιο ενεργό ρόλο σε όλα. Ουσιαστικά θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου οικοδομήματος του ΠΑΟΚ γι' αυτό και ο Λούμπος Μίχελ που έχει αναλάβει τις επαφές για την επιλογή του έχει ήδη κάνει αρκετά μεγάλη προεργασία.Μάλιστα, η τελική επιλογή στο θέμα του προπονητή είναι αυτή που θα "ξεκλειδώσει" και τις εξελίξεις στα μεταγραφικά.

Υπάρχει ήδη μία λίστα με ονόματα προπονητών πάνω στα οποία έχει εστιάσει ο ΠΑΟΚ, έχοντας μάλιστα ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του. Το Sport24.gr παρουσιάζει βασικές λεπτομέρειες του φακέλου "νέος προπονητής του ΠΑΟΚ", κάνοντας την υποσημείωση ότι και ο Βλάνταν Ίβιτς μπορεί να έχει λόγο στην επόμενη μέρα, ειδικά μάλιστα αν η ομάδα κάνει μία πετυχημένη πορεία στα πλέι οφ. Ας δούμε τους υποψήφιους, με βάση τα τωρινά δεδομένα:

Φερνάντο Σαντος

Ο μεγάλος πόθος όλων στον ΠΑΟΚ. Οργανωτικός, ικανός, έμπειρος και κυρίως δοκιμασμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες του ΠΑΟΚ. Με μεγάλο έρεισμα στις τάξεις του κόσμου του ΠΑΟΚ. Για τον Ιβάν Σαββίδη το σενάριο "Σάντος προπονητής, Ίβιτς βοηθός" θεωρείται το ιδανικό και αυτό είναι που επιδιώκει να πετύχει. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο εμπόδιο. Οι υποχρεώσεις του 62χρονου τεχνικού με την εθνική Πορτογαλίας στα τελικά του Euro που δεν επιτρέπουν στον ΠΑΟΚ να περιμένει μέχρι τέλη Ιουνίου για να αποσπάσει το "οκ" του μηχανικού από το Εστορίλ.

Ο Μίχελ συναντήθηκε μαζί του στην Πορτογαλία και ασκεί πίεση (όπως και άνθρωποι με τους οποίους έχει συνεργαστεί στον ΠΑΟΚ) για να πάρει την συγκατάθεσή του για συνεργασία εδώ και τώρα. Ο Σάντος φαίνεται να είναι διστακτικός προς το παρόν, ίσως και γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι και θέλει να εξαργυρώσει μία ενδεχόμενα καλή πορεία της Πορτογαλίας. Το ερώτημα είναι πόσο θα περιμένει ο ΠΑΟΚ και τι είναι διατεθειμένος να του προσφέρει ακόμη ο Σαββίδης για να τον δελεάσει.

Πάουλο Φονσέκα

Ο έτερος Πορτογάλος που αρέσει στον Λούμπος Μίχελ. Ο Σλοβάκος πρόεδρος του ΠΑΟΚ έχει βρεθεί μαζί του (πιθανόν πάνω από μία φορά) και ο ίδιος ο 43χρονος τεχνικός της Μπράγκα έχει παραδεχθεί έμμεσα με δηλώσεις του ότι κάτι γίνεται με τον ΠΑΟΚ. Οι Πορτογάλοι το θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι αποχωρεί από την Μπράγκα με την οποία έχει πάει εξαιρετικά σε όλες τις διοργανώσεις (4η στο Πρωτάθλημα, είναι στον τελικό του Κυπέλλου και τα ημιτελικά του Λιγκ Καπ και έφθασε μέχρι τους "8" του Europa League).

Προσόν του ότι είναι νέος, αλλά όχι άπειρος σαν τον Τούντορ (έχει περάσει και από τον πάγκο της Πόρτο). Η δυσκολία στην περίπτωσή του είναι ότι ενδιαφέρονται και άλλες ομάδες (από την Τραμπζονσπόρ μέχρι και την ΑΕΚ). Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Μίχελ άρχισε να μιλά με τον Λουζί Κάρλος, τον 30χρονο μέσο της Μπράγκα, για συνεργασία λόγω των εγκωμιαστικών σχολίων του Φονσέκα.

Οι Ρωσόφωνοι

Υπάρχει μία ξεχωριστή κατηγορία υποψηφίων που απασχολούν-φέτος για πρώτη φορά σχετικά έντονα-και για τον επιπλέον λόγο ότι μιλούν ρωσικά και μπορούν να συνεννοηθούν άμεσα με τον Ιβάν Σαββίδη που αρέσκεται να μιλά πολύ με τους εκάστοτε προπονητές. Παράδειγμα, ο Κούρμπαν Μπερντίγιεφ που φέτος πάει να κάνει ένα... θαύμα ανάλογο με αυτό του Ρανιέρι και της Λέστερ με την Ροστόφ που προπορεύεται στο ρωσικό Πρωτάθλημα. Προτάθηκε στον ΠΑΟΚ από τον Γκέρμαν Τσιστιακόφ-τον παλιό στρατηγικό σύμβουλο της ομάδας-και ίσως απασχολήσει, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότο το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι.

Όσο για τον Μίρον Μάρκεβιτς της Ντνίπρο, ο 65χρονος κόουτς έχει μιλήσει παλιότερα με τον Σαββίδη που τον εκτιμά λόγω του έργου στην Μέταλιστ (είχε επικρατήσει αγωνιστικά του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League πριν τιμωρηθεί από την UEFA το καλοκαίρι του 2013), ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν , δεν φαίνεται αυτή την περίοδο να αναβιώνει το παλιό φλερτ. Ο Μάρκεβιτς έχει άλλο ένα χρόνο συμβόλαιο με την Ντνίπρο, αλλά πρόσφατα μίλησε δημόσια για τις μαζικές αποχωρήσεις παικτών στο τέλος της σεζόν που τον προβληματίζουν.

Οι.. άγνωστοι

Υπάρχουν, τέλος, και επαφές του Μίχελ που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας γι' αυτές είναι ελάχιστα. Ο Μίχελ έχει κάνει επαφές για προπονητή και στην Ισπανία, για παράδειγμα, κάποιες άλλες πληροφορίες τον θέλουν να έχει μιλήσει και με τεχνικούς από Γερμανία, Ολλανδία. Το σίγουρο είναι ότι ο Σλοβάκος πρόεδρος κάνει τη δουλειά που ο Άρνεσεν είχε αναλάβει τέλη Μάη, αρχές Ιούνη, με στόχο να κλείσει η υπόθεση, ίσως και πριν τα πλέι οφ. Κι αυτό μόνο κέρδος μπορεί να είναι για το στήσιμο του νέου ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμη...