Οι προηγούμενοι... ΠΑΟΚ που δεν «κατέβηκαν» (pics)

Από sdna.gr: Ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να μην «κατέβει» ο ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό και το SDNA «θυμάται» περιπτώσεις ομάδων που δεν «κατέβηκαν». Από την Καβάλα και τον Ολυμπιακό τη σεζόν 1965-66 ως τις... περίφημες ζαρτιέρες στο ΣΕΦ και τον Φοίνικα Σύρου!
Πηγή: sdna.gr
Οι προηγούμενοι... ΠΑΟΚ που δεν «κατέβηκαν» (pics)

Είναι, πλέον, οριστικό: ο ΠΑΟΚ με απόφαση του Ιβάν Σαββίδη δεν θα «κατέβει» στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό. Ο ιδιοκτήτης του «δικέφαλου» του Βορρά δεν μετακινήθηκε από την αρχική του θέση και το SDNA θυμάται άλλες (ελληνικές) περιπτώσεις που οι ομάδες δεν «κατέβηκαν» να αγωνιστούν και έχασαν στα «χαρτιά» ακόμα και τίτλους.

Καβάλα, Ολυμπιακός δεν «κατέβηκαν» και η κούπα στην ΑΕΚ

Ήταν τη σεζόν 1965/66, όταν η ΑΕΚ πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Για να φτάσει ως το τέλος του... δρόμου η «Ένωση», όμως, έδωσε μόλις τρεις αγώνες! Και αυτό διότι τόσο στα ημιτελικά, όσο και στον τελικό ο αντίπαλος δεν «κατέβηκε» να αγωνιστεί.

Στη φάση των ημιτελικών ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε εύκολα των Τρικάλων (5-0) και το άλλο ζευγάρι ήταν το ΑΕΚ – Καβάλα. Η κληρωτίδα έβγαλε ως γηπεδούχο την ΑΕΚ, αλλά η Καβάλα ζήτησε ο αγώνας να γίνει στην έδρα της επικαλούμενη έναν κανονισμό της εποχής που ανέφερε ότι αν σε «ζευγάρι ημιτελικού» η μία από τις δύο ομάδες προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, τότε ορίζεται (αυτόματα) γηπεδούχος.

Η ΑΕΚ δεν δέχθηκε το αίτημα της Καβάλας αναφέροντας ότι ο κανονισμός αφορά μόνο τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και όχι όλες της Βόρειας Ελλάδας. Η ΕΠΟ «συμβιβάζοντας» την κατάσταση όρισε τον αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο (Καυτανζόγλειο), αλλά η Καβάλα αρνήθηκε να «κατέβει» στο ματς και η «Ένωση» πέρασε στον τελικό της διοργάνωσης δίχως να αγωνιστεί.

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό επρόκειτο να διεξαχθεί στις 10 Ιουλίου. Δεν έμελλε, όμως, να γίνει ποτέ. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν (προκαταβολικά) ζητήσει την μετάθεση του αγώνα για τις αρχές της σεζόν με αιτιολογία τον προγραμματισμό της προετοιμασίας για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η ΕΠΟ, όμως, δεν άλλαξε την ημερομηνία, ο Ολυμπιακός δεν «κατέβηκε» και η ΑΕΚ αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας.

Το μπαράζ που δεν έγινε και ο τίτλος στην ΑΕΚ

Τη σεζόν 1978/79 ο τίτλος έμελλε να κριθεί στα χαρτιά, σε ένα πρωτάθλημα... επεισοδιακό, που η ΓΓΑ απείλησε να διακόψει! Το φινάλε του πρωταθλήματος βρίσκει την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό να ισοβαθμούν με 56 βαθμούς, μία ισοβαθμία που προέκυψε μετά την ισοπαλία (3-3) των «ερυθρόλευκων» με τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ». Από τον κανονισμό, όμως, δεν προβλέπεται πρωταθλητής να αναδειχθεί από τα μεταξύ τους παιχνίδια, ούτε από την καλύτερη διαφορά τερμάτων. Και η τελική λύση είναι να διεξαχθεί μπαράζ στη Λεωφόρο για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Ο Ολυμπιακός είναι έξαλλος με την επιτροπή διαιτησίας, με την ΑΕΚ, με άλλες ομάδες του πρωταθλήματος και η «Ένωση» τα έχει με τους «ερυθρόλευκους και την ΕΠΟ.

Η ΑΕΚ, όμως, αποφασίζει να «κατέβει» στο μπαράζ σε αντίθεση με τον Ολυμπιακού που σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισε να μην «κατέβει». Έτσι η «Ένωση» πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου άνευ αγώνος!

Ο τελικός της... ζαρτιέρας

Τη σεζόν 1992/93 το πρωτάθλημα μπάσκετ έμελλε να κριθεί στα... χαρτιά, δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός μετά από απόφαση του Παύλου Γιαννακόπουλου αποφάσισε να μην «κατέβει» στον ΣΕΦ. Ο διοικητικός ηγέτης του «τριφυλλιού» δέχθηκε πιέσεις για να αλλάξει απόφαση, αλλά ήταν ανένδοτος διαμαρτυρόμενος για την αντικατάσταση του διαιτητή Παπαδημητρίου από τον διαιτητή Κουκουλεκίδη στο τρίτο ματς.

Οι «πράσινοι» δεν «κατέβηκαν» στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τον τίτλο δίχως αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν αντίπαλο για την φιέστα (τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί προ πολλού_), δεν βρήκαν και τελικά «γιόρτασαν» την κούπα με «διπλό» ανάμεσα στους «κόκκινους» και τους «άσπρους».

Στην... ιστορία, βέβαια, έχει μείνει το show που προηγήθηκε. Το μπαλέτο του «Διογένη Παλλάς» εμφανίστηκε στο παρκέ του ΣΕΦ με μαύρες ζαρτιέρες προκαλώντας «πανικό» στους φίλους του Ολυμπιακού, την ώρα που κάποιοι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» ντύθηκαν με τις φανέλες του Παναθηναϊκού και άφησαν στο παρκέ κότες θέλοντας να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι οι «πράσινοι» δείλιασαν να «κατέβουν» στο ματς.

Πρωτάθλημα... άνευ αγώνα ο Ηρακλής

Στις 14 Μαΐου του 2012 ο Ηρακλής πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο βόλεϊ δίχως να... ιδρώσει, δεδομένου ότι ο Φοίνικας Σύρου δεν «κατέβηκε» στον πέμπτο τελικό. Μετά τους πρώτους τέσσερις αγώνες το σκορ ήταν στο 2-2 με τις δύο ομάδες να «κρατάνε» την έδρα τους. Ο πέμπτος τελικός (αρχικά) είχε προγραμματιστεί στις 28 Απριλίου, αλλά δεν έμελλε να διεξαχθεί. Ο διαιτητής αποφάσισε την αναβολή του ματς λόγω της παρουσίας υπεράριθμων οπαδών στις εξέδρες και με παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Πάνου Μπιτσαξή αποφασίστηκε ο τελικός να διεξαχθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές (6 Μαΐου).

Ο Φοίνικας Σύρου ζήτησε το πρωτάθλημα στα «χαρτιά», όμως, ο αθλητικός δικαστής (9 Μαΐου) δεν έκανε αποδεκτή την ένσταση που κατέθεσε η ομάδα των Κυκλάδων. Την ίδια ημέρα ορίστηκε από την ΕΣΑΠ να διεξαχθεί ο τελικός στις 14 Μαΐου στην Μίκρα. Η διοίκηση του Φοίνικα είχε αποφασίσει να μην κατέβει και δεν άλλαξε στάση, με αποτέλεσμα ο Ηρακλής να πάρει το πρωτάθλημα άνευ αγώνα.

Διαβάστε ακόμη...