«Αυτό ήταν το έγκλημά μου»

Από metrosport.gr: Για όλους και για όλα μίλησε χθες από το στούντιο του Metropolis 95.5 στην έκθεση Sportexpo ο Γιώργος Κούδας.
Πηγή: metrosport.gr
«Αυτό ήταν το έγκλημά μου»

Ο Μεγαλέξανδρος του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, την επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στον Δικέφαλο, το λάθος του που μπορούσε να είχε καταστρέψει την καριέρα του, την σχέση του με τον Κρόιφ, ενώ αποκάλυψε ότι έχει προτείνει στους ιθύνοντες του ΠΑΟΚ να επισκεφθούν τις ακαδημίες του Αγιαξ και της Μπαρτσελόνα για να πάρουν παραδείγματα.

Αρχικά μίλησε για τον χώρο του ελληνικού ποδόσφαιρο: "Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα. Εχουν συμβεί όλα αυτά που έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και ποτέ δεν κάναμε θετικά βήματα. Χρειάζεται να προχωρήσει η εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Εγώ προσωπικά δεν ήθελα ποτέ να αδικηθώ και ποτέ να ευνοηθώ. Τον ΠΑΟΚ της εποχής μου τον στερήσαν πολλούς τίτλους, παρόλο που ήταν μια ομάδα πρότυπο. Και σήμερα ξαναλέμε τα ίδια πράγματα".

"Από τους ανθρώπους εξαρτάται, γιατί και αυτοί που διοικούν άνθρωποι είναι, είτε λέγονται παράγοντες, είτε πρόεδροι. Αν καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι, καταθέσουν προτάσεις και τις υλοποιήσουν θα πάμε μπροστά. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν στερείται ταλέντου. Σίγουρα είμαστε πίσω από γηπεδικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν είναι λύση το Grexit, θα πάμε 100 χρόνια πίσω. Το θέμα είναι να εντοπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος. Δεν γίνεται απλά να λέμε ότι δεν θα διεξαχθεί το Κύπελλο. Δηλαδή θα ακολουθήσουμε την Θάτσερ 40 χρόνια μετά; Υπάρχουν σίγουρα άλλοι τρόποι σήμερα.

Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι πιο γρήγορη. Δεν ξέρω, βέβαια, τον φόρτο της δουλειάς των δικαστών, γιατί είμαστε και λαός που σου λέω καλημέρα και μου κάνεις μήνυση. Αλλά όπως και να έχει δεν πρέπει να σερνόμαστε για χρόνια πίσω από τα ίδια πρόσωπα".

Ρωτήθηκε αν ο Ιβάν Σαββίδης σαν δυνατός οικονομικός παράγοντας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και απάντησε: "Σαν επενδυτικό κεφάλαιο ο ΠΑΟΚ έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ένα δυνατό χαρτί. Θα πρέπει μέσα απ' αυτό το χαρτί, όχι να κάνουμε αυτό που θέλουμε για εμάς, αλλά για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν το ποδόσφαιρο δεν αποκτήσει κάποτε ισορροπία θα φεύγει ο ένας και θα έρχεται ο άλλος. Κοντομηνάς και Μυτιληναίος είδαν αυτή την κατάσταση και έφυγαν. Βλέπω σήμερα αυτή την Μπαρτσελόνα ή την Ρεάλ και αναρωτιέμαι γιατί να μην μπορούμε και εμείς να φτάσουμε, έστω, στο 50% αυτού του ποδοσφαίρου. Κάτι φταίει. Γιατί κάποιοι δεν θέλουν δίπλα τους τους ανθρώπους που αγαπούν αυτό το άθλημα";

Για τις επαφές που είχε με τον Γιόχαν Κρόιφ σημείωσε: "Στις καθιερωμένες δεξιώσεις μετά τους αγώνες είχα την τύχη να μιλήσω τρεις φορές με τον Κρόιφ, με το ουισκάκι μας και το τσιγάρο μας (γέλια). Εκτός από τεράστιο ταλέντο ήταν και άνθρωπος. Οταν του είπα για τα οικονομικά μας μου ανέφερε "εσύ δεν πρόκειται να γίνεις προπονητής, μόλις σταματήσεις κοίταξε να γίνεις δάσκαλος στα παιδιά". Προσπάθησα, λοιπόν, να κάνω αυτό που μου έλεγε. Του είχα πει "παίρνουμε 3.000 μισθό και όταν κερδίσουμε κάποια μπόνους" και άρχισε να γελάει. Μου είπε "έλα στην Μπαρτσελόνα" και του είπα "γιατί, για να καθίσω στον πάγκο"; "Oχι" μου είπε "ο πεθερός μου είναι μάνατζερ, έλα να πας στην Εσπανιόλ". Αλλά μετά βγήκε μια απόφαση ότι οι σύλλογοι θα διαχειρίζονται τα δικαιώματα των γηγενών παικτών και του είπα "άσε να γράψω την ιστορία μου εδώ".

Για τον Σαλπιγγίδη και το γεγονός ότι αναδείχθηκε μέσα από την ακαδημία του σχολίασε: "Εβγαλε και άλλα παιδιά η ακαδημία μου. Εβλεπα το ταλέντο του Δημήτρη και εγώ, απλώς, του έδινα τα άλλα στοιχεία που έπρεπε να έχει για να κάνει καριέρα. Είμαι περήφανος που πέρασε από την ακαδημία μου".

Για τους λόγους που η επένδυση του Ιβάν Σαββίδη δεν έχει αποδώσει ακόμη καρπούς υπογράμμισε με νόημα: "Αν είχε παράγοντες ή εάν θέλεις συμβούλους στο ξεκίνημά του που να είχαν ένα όνομα σαν του Παντελάκη μπορεί να ήταν αλλιώς τα πράγματα".

Οσον αφορά το έγκλημά του; "Το έγκλημα μου ήταν τα δύο χρόνια απουσίας μου από το προσκήνιο, από τα 20 μέχρι τα 22 μου. Επρεπε να είναι τα πιο δημιουργικά μου χρόνια, αλλά το 1967, μετά την χούντα, δεν προπονούμουν με τον Ολυμπιακό, προπονούμουν με το λιμενικό και την εθνική Ενόπλων. Ημουν μόλις με ένα-δύο παιχνίδια! Ηταν έγκλημα σε βάρος του εαυτού μου.

Πάντοτε υπάρχουν οι παγίδες και θα μπορούσα να είχα καταστραφεί. Είχα όμως τον εγωισμό και ήθελα να δικαιώσω τον κόσμο που πίστευε στο ταλέντο μου. Ακόμη και σήμερα μερικοί μου κολλούν την ταμπέλα ότι είμαι Ολυμπιακός, μετά από 27 χρόνια στον ΠΑΟΚ... Συμβαίνουν και αυτά στην πατρίδα μας. Στο τελείωμα αυτής της ιστορίας βρήκα μια ομάδα, τον ΠΑΟΚ, ιδανικά στημένη που, απλώς, ήθελε δουλειά. Ετσι πρέπει να χτίζεται μία ομάδα, με σωστούς παίκτες. Μία ομάδα δεν φτιάχνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Θα πρέπει και ο Σαββίδης να αποκτήσει αυτό το σκεπτικό, αλλιώς θα είμαστε στα ίδια.

Τώρα γίνεται καλή δουλειά στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, αλλά θέλει ολοκλήρωση. Εκανα πρόταση στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να πάνε στις ακαδημίες του Αγιαξ και στην Μπαρτσελόνα και να πάρουν παραδείγματα από εκεί. Βλέπετε τον Σουάρεζ ότι εγκλιματίστηκε κατευθείαν στην Μπαρτσελόνα. Δεν μπορεί την μία φορά να δαγκώνει και την άλλη να είναι τύπος και υπογραμμός. Αυτό κάτι δείχνει".

Διαβάστε ακόμη...