Μαρκόπουλος Vs Μαρκόπουλος

Από esake.gr: Στην εικοστή πέμπτη αγωνιστική της Basket League 2015-16, o έκτος στη βαθμολογία ΠΑΟΚ (11-13) υποδέχεται τον δέκατο τρίτο Κόροιβο Αμαλιάδας (7-17) ...
Πηγή: esake.gr
Μαρκόπουλος Vs Μαρκόπουλος

Εδώ ήρθαμε, όπως λένε και στο σινεμά: στην κρισιμότερη και πιο ενδιαφέρουσα φάση του έργου, που παίζεται στην προτελευταία αγωνιστική του Πρωταθλήματος και φέρνει αντιμέτωπους έναν πατέρα κι έναν γιο! Τους βάζει αυτό το... άτιμο πρόγραμμα απέναντι όχι σε ένα απλό και αδιάφορο ματς, αλλά σε μια αναμέτρηση από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το εάν ο μεν ΠΑΟΚ θα βγει πέμπτος, ο δε Κόροιβος θα μείνει ζωντανός στη μάχη της σωτηρίας...

Εχει και μια δεύτερη ανάγνωση αυτή η υπόθεση, διότι έχουν φουντώσει οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και τα σενάρια που κυκλοφορούν από το προηγούμενο Σάββατο (μετά την εντός έδρας ήττα των Ηλείων από τον Αρκαδικό), με αποτέλεσμα ο γιος να βρίασκεται σε δύσκολη θέση και ο πατέρας σε ακόμη δυσκολότερη!

Διάβολε, δεν είναι ούτε σωστό, ούτε δίκαιο, να μπαίνουν στη ζυγαριά η υπόσταση και αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου που κοουτσάρει στην Α' Εθνική από το 1978 από ένα ματς, στο οποίο -δεδομένων κιόλας του σασπένς και των εκπλήξεων που σημαδεύουν τη Basket League- κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό...

Απλώς τυχαίνει αυτό που απεύχονταν να συμβεί και ο Σούλης και ο Χάρης, όλη η οικογένεια τους και γενικότερα η ελληνική μπασκετική πιάτσα : ο αγώνας ανάμεσα στον πατέρα και στον γιο να έχει καθοριστική σημασία και να βάζει τον γηραιότερο και πιο μπαρουτοκαπνισμένο προπονητή της χώρας στη δύσκολη και άδικη διαδικασία να προσπαθεί ν' αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας!

Ο ΠΑΟΚ και ο Κόροιβος τίθενται αντιμέτωποι για τέταρτη φορά στα χρονικά του Πρωταθλήματος και για έκτη συνολικά. Στον αγώνα του πρώτου γύρου της εφετινής σεζόν, στις 3 Ιανουαρίου του 2016, ο "Δικέφαλος του Βορρά" άλωσε την Ηλιδα με σκορ με 75-65, ενώ στην περυσινή περίοδο οι δυο ομάδες μοιράσθηκαν τις νίκες: την 1η Νοεμβρίου του 2014, στην Πυλαία, ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε με 84-71, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου του 2015 στην Αμαλιάδα ο Κόροιβος πήρε τη ρεβάνς με 65-61.

Οι δυο ομάδες έχουν στα μητρώα τους και δυο φιλικά ματς στα οποία επικράτησε ο ΠΑΟΚ: στις 21 Σεπτεμβρίου του 2014 στην Πάτρα με 78-56 και στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015 στην Αμαλιάδα με 92-74.

Αλλο όμως τα φιλικά ματς, άλλο τα προηγούμενα τρία στο Πρωτάθλημα και άλλο (και μάλιστα πολύ διαφορετικό) αυτό που θα διεξαχθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και προφανώς έχει διχάσει το Μαρκοπουλέικο στα δυο! Το πώς διαχειρίζεται όλη η οικογένεια αυτή την υπόθεση, που μοιάζει με "καυτή πατάτα" αφορά μονάχα τους ίδιους, ωστόσο η κρισιμότητα του ματς από το οποίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό εάν ο Κόροιβος θα παραμείνει στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, τους βάζει όλους σε μια πρωτοφανή και ανεπιθύμητη διαδικασία...

Ούτως ή άλλως το να βρίσκονται ενώπιος ενωπίω και μάλιστα σε αυτό το υψηλό επίπεδο ένας πατέρας και ένας γιος δεν είναι πολύ συνηθισμένο γεγονός. Στο ελληνικό μπάσκετ συμβαίνει για πρώτη φορά, ενώ λιγοστές είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί διεθνώς, κυρίως στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

Για την ακρίβεια του πράγματος στην Ελλάδα έχει συμβεί να κοουτσάρει ένας πατέρας τον γιο του ή να τίθενται αντιμέτωποι με διαφορετικές ομάδες, αλλά ο Σούλης και ο Χάρης άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο με τις αναμετρήσεις τους από τους πάγκους. Στην πρώτη κατηγορία (των συγκρούσεων ενός πατέρα και ενός γιου με διαφορετικές ιδιότητες) ανήκουν μεταξύ άλλων ο Ορέστης και ο Μιχάλης Αγγελίδης, ο Κώστας και ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, ο Μιχάλης και ο Αλέξης Κυρίτσης, ο Ντράγκαν και ο Ντούσαν Σάκοτα, ενώ ο Ντοκ Ρίβερς και ο γιος του Οστιν Ρίβερς (Λος Αντζελες Κλίπερς) έγιναν στην τρέχουσα σεζόν, στους Λος Αντζελες Κλίπερς, το πρώτο ζευγάρι πατέρα προπονητή- γιου παίκτη στα χρονικά του ΝΒΑ.

Προτού αρχίσει το γαϊτανάκι του ΠΑΟΚ με τον Κόροιβο, οι δυο τους είχαν συνεργασθεί στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, ενώ βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο μεν Σούλης ως προπονητής, ο δε Χάρης ως παίκτης. Ως προπονητές πάλι, αλλά όχι ευθέως, συγκρούσθηκαν όταν ο νυν προπονητής του Κοροίβου ήταν ασίσταντ κόουτς του Αντρέα Ματσόν στον Αρη.

Πριν από την παρθενική αναμέτρηση του Σούλη με τον Χάρη, το Νοέμβριο του 2014, στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο, στο οποίο ο Χάρης παρέθετε τις βασικότερες εντολές/ συμβουλές που έλαβε από τον πατέρα του και τις διατηρεί ως φυλακτό στη σόλο καριέρα του. Ιδού ποιες είναι με τα δικά του σχόλια:

- Πριν αντιδράσεις, ΣΚΕΨΟΥ (Αυτό με συμβούλευε πάντα και αυτό κάνω).

- Πριν μιλήσεις, ΑΚΟΥ! (Πάντα τον άκουγα. Και όσες φορές δεν τον άκουσα βγήκα χαμένος. Είναι ένας σοφός του μπάσκετ).

- Πριν κριτικάρεις, ΠΕΡΙΜΕΝΕ! (Δεν περιμένω, δεν μπορώ και απαγορεύεται να τον κρίνω, ειδικά εγώ.).

- Πριν προσευχηθείς, ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ! (Προσεύχεται πάντα για μένα, πάντα συγχωρεί τα λάθη μου. Δεν μου φτάνουν δυο ζωές για να του ανταποδώσω αυτά που μου έχει δώσει).

- Πριν διεκδικήσεις, ΠΡΟΣΦΕΡΕ! (Η ζωή το έφερε έτσι και έχουμε καθήκον να διεκδικήσουμε τη νίκη. Έχω χρέος να προσφέρω στην ομάδα που μου ανέθεσε τις τύχες της).

- Πριν εγκαταλείψεις, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΠΑΛΙ! (Αυτό το έμαθα στον ΠΑΟΚ και δεν θα το εγκαταλείψω ποτέ).

Διαβάστε ακόμη...