Εχθροί των εαυτών τους...

Από novasports.gr: Η φράση «ξεκινάει» το εύκολο πρόγραμμα για τον ΠΑΟΚ» είχε ακουστεί και στον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου, όπως επαναλήφθηκε και πριν από μια εβδομάδα, μετά από τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά όπως συνέβη και τότε η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική.
Πηγή: novasports.gr
Εχθροί των εαυτών τους...

Η ομάδα του Ιγκορ Τούντορ ηττήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Κομοηνή από τον Πανθρακικό 2-1 (50' Ιγκορ, 88' Παπαγεωργίου - 21' Χατζηισαϊας) παρουσία - σχεδόν - διακοσίων φίλων της στις κερκίδες του γηπέδου.

Τί κι αν οι στατιστικοί αριθμοί προδίδουν ανωτερότητα του «Δικεφάλου»; Είκοσι τρεις τελικές με δέκα στην εστία έναντι επτά των γηπεδούχων με τέσσερις αντίστοιχα. Δέκα τέσσερα κόρνερ από τα οποία αξιοποιήθηκε μόνον το ένα με την κεφαλιά του Χατζηισαϊα για το 1-0 και κατοχή 33-67%. Το αποτέλεσμα μετράει και σύμφωνα μ' αυτό - με κάθε σεβασμό στην ομάδα της Κομοτηνής - η τελευταία ομάδα στη βαθμολογία επικράτησε της τέταρτης, τη στιγμή που μοιάζει καταδικασμένη αγνοώντας τη χαρά της νίκης από τις 20 Δεκεμβρίου 2015 κι ενώ ο αντίπαλός της φιλοδοξεί να διεκδικήσει την πρώτη θέση στα πλέι οφ, σύμφωνα με τα δημόσια λεγόμενα των πρωταγωνιστών της.

Ο ΠΑΟΚ, η ομάδα που παραδοσιακά «ανασταίνει» κάθε αντίπαλο, έχοντας αποτύχει να νικήσει τον Πανθρακικό φέτος σε δυο αγώνες, με μια ισοπαλία στην Τούμπα 3-3 και μια ήττα - όπως και πέρσι - εκτός έδρας. Η ομάδα κόντρα στην οποία ο Παπαγεωργίου έχει σημειώσει τα δυο γκολ της μέχρι τώρα καριέρας του κι ο Ιγκορ επανήλθε στα γκολ, αφού το προηγούμενο από το χτεσινό ήταν από εκτέλεση πέναλτι έπειτα από μεγάλο διάστημα δυστοκίας του ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς. Και σε μια χρονική στιγμή, όπου μετά από όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες κορύφωσαν την ανάγκη συνείδησης, προσπάθειας κι αποτελέσματος, ως επιβεβαίωση στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον μεγαλομέτοχο και το αγωνιστικό τμήμα είκοσι τέσσερις ώρες πριν μέσω διαδικτύου.

Συνιστά τεράστια απογοήτευση το να σου στερεί κάποιος επιχειρήματα. Γιατί, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το νέο στραβοπάτημα. Σχεδόν καμία. Μοιάζει με προδοσία, από τους ίδιους σου τους ανθρώπους, όταν το μόνο που χρειαζόταν ήταν περισσότερη συγκέντρωση κι αποφασιστικότητα. Να μην κοιτάει - δηλαδή - ο καθένας τον εαυτό του και προσπαθεί να τον αναδείξει, αλλά να έχει ως πρώτη επιλογή αυτήν που θα είναι ευεργετική για την ομάδα. Στο τελείωμα μιας φάσης, να βγει η πάσα στον συμπαίκτη-ες που τρέχει το μισό γήπεδο για να προλάβει να πατήσει περιοχή κι έχει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις να το καταφέρει από αυτόν που επιλέγει να σουτάρει υπό πίεση από τη γωνία της περιοχής.

Να δώσει γρήγορα την πάσα βγαίνοντας από την περιοχή αντί να την κρατήσει για να διασχίσει το μισό γήπεδο κουβαλώντας την. Να πιάσει την κεφαλιά ή το σουτ αποφασισμένος να τελειώσει τη φάση όπως πρέπει κι όχι μ' επιπολαιότητα, όπως συνεχώς συμβαίνει. Πολλές μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Κάτι που δεν έχει να κάνει μ' έναν ποδοσφαιριστή αλλά με την πλειοψηφία τους. Στο 8', ο Πέλκας εκτελεί το κόρνερ, ο Τζαβέλλας παίρνει την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, κανείς δεν είναι στην νοητή ευθεία για ν' ανοίξει το σκορ. Στο 43' ο Μυστακίδης επιλέγει το δύσκολο σουτ από την εύκολη πάσα. Στο 50' ο Ιγκορ βρίσκεται αίφνης μόνος του στη γραμμής της μεγάλης περιοχής του Βελλίδη, έχοντας τρεις αντιπάλους του να τον κοιτούν περιμετρικά του με τον πλέον κοντινό στον Βραζιλιάνο να είναι στα τέσσερα μέτρα και τον επιθετικό των γηπεδούχων να ισοφαρίζει.

Πέντε λεπτά μετά ο Χατζηισαϊας γλιστράει κι ο Βελλίδης λέει «όχι» στον Μπαϊκαρά σε τετ α τετ. Στο 58' ο Παπαγεωργίου πιάνει στην περιοχή του γυριστή κεφαλιά θέλοντας ν' απομακρύνει αλλά το αυτογκόλ το βγάζει ο τερματοφύλακας του Πανθρακικού στη γραμμή. Στο 67' ο Αθανασιάδης προλαβαίνει τον συνεπίθετό του πορτιέρο αλλά το πλασέ του χτυπάει στη δεξιά δοκό και κανείς συμπαίκτης του δεν είναι κοντά για να τη σπρώξει στα δίχτυα. Στο 68' ο Μυστακίδης βγάζει τη σέντρα από δεξιά στο δεύτερο δοκάρι κι ο επερχόμενος Λέοβατς πιάνει ένα αναποτελεσματικό σουτ πάνω στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Στο 72' σε φάουλ του Πέλκα η σκαστή κεφαλιά του Μυστακίδη καταλήγει άουτ. Στο 81, κακό, αδύναμο σουτ του Αθανασιάδη άουτ, στο 83' από κόρνερ κεφαλιά Μυστακίδη άουτ. Και στο 88' σε φάση διαρκείας, στην οποία αρχικά οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι στον Ντιγκινί, διαδοχικά λάθη της άμυνας βγάζουν τον Παπαγεωργίου σε πλεονεκτική θέση για το τελικό 2-1.

Απογοήτευση, στεναχώρια, αποδοκιμασίες, οργή, σκεπτικισμός, θεωρίες συνομωσίας, κατηγόριες κι ένα σωρό άλλα, στα οποία δεν έχει κάποιος επιχειρήματα να απαντήσει, επειδή του τα στερούν οι ίδιοι. Οι απουσίες είναι δεδομένες, αλλά δεν είχε ο μόνον ο ΠΑΟΚ. Τα γκολ που δέχεται στην άμυνα δεν έχουν να κάνουν με τις απουσίες στα εξτρέμ και στην επίθεση. Ο αγώνας ξεκινάει καλά για τον κ. Τούντορ και την ομάδα του, προηγούνται κι ενώ έχουν ένα σωρό ευκαιρίες να τελειώσουν τον αγώνα βγάζουν μια υπεροψία κι έναν εφησυχασμό και το πληρώνουν με τον πλέον επώδυνο τρόπο.

Κι αυτό είναι θέμα του προπονητή. Οι αλλαγές που έγιναν, με τη - σχεδόν - ταυτόχρονη αντικατάσταση των δυο αμυντικών χαφ, τη στιγμή που ο Τζιόλης έχει τον λιγότερο χρόνο συμμετοχής τον τελευταίο καιρό άρα είναι ξεκούραστος, είναι θέμα προπονητή. Η είσοδος για πρώτη φορά του Κάκο, σε αγώνα που είναι ισόπαλος και θέλει περίπου ένα τέταρτο για να τελειώσει είναι θέμα προπονητή. Οι δηλώσεις με αιχμές κατά των ποδοσφαιριστών, όταν μια μέρα νωρίτερα γράφονται κείμενα για τις άριστες σχέσεις τεχνικής ηγεσίας και παικτών, είναι θέμα προπονητή. Στο 2-1 μόνον ο Μαλεζάς είναι όρθιος μπροστά από τον πάγκο και ουρλιάζει προς τους συμπαίκτες του πως υπάρχει χρόνος, να βιαστούν και ν' αντιδράσουν.

Ο αγώνας τελειώνει κι εδώ - συγχωρέστε με - πρέπει να διευκρινιστεί πως ο Κροάτης τεχνικός, άκουσε την ερώτηση κι έδωσε απάντηση πριν αποχωρήσει εκνευρισμένος, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα πως δε δέχτηκε καν ερώτηση του υπογράφοντα, κάτι που δε συνέβη ποτέ. Είναι ο καιρός των εντυπώσεων και λιγότερο της ουσίας. Οχι πως αυτό είναι το μείζον θέμα για την ομάδα τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά φαίνεται πως πολλοί επενδύουν σε λανθασμένες εντυπώσεις για τους δικούς τους λόγους. Κι ένα τρανό παράδειγμα ήταν το θέμα με τον μικρό φίλαθλο που πήρε αρχικά τη φανέλα του Κοροβέση και μετά την πάνω φόρμα του Χατζηισαϊα, στιγμιότυπο που συνέλαβαν οι φωτογραφικοί φακοί, με τον μικρό να χαμογελά και να πανηγυρίζει για την επιτυχία του.

Πολλοί μίλησαν για τη χαρά του νεαρού φίλου της ομάδας του «Δικεφάλου», την πραγματική χαρά που βλέπει στο πρόσωπό του για τα ρούχα που εξασφάλισε. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική κι επειδή ήμουν εκεί, δίπλα, όπως και σ' άλλους αγώνες της ομάδας του Πανθρακικού, είναι κάτι που κάνει για τους δικούς του λόγους από κάθε αντίπαλη ομάδα, ας πούμε .... μη συναισθηματικούς. Για να μην παρεξηγηθώ, καλά κάνει το παιδί, δικαίωμά του, προς Θεού, δεν υπάρχει «κατηγορώ» προς αυτό, αλίμονο. Το θέμα είναι η ευκολία εξαγωγής συμπερασμάτων του καθενός για το τί πραγματικά συμβαίνει βλέποντας μια εικόνα αλλά αγνοώντας βασικές παραμέτρους που συνθέτουν την ουσία και την αλήθεια. Αυτή η επιπολαιότητα είναι μια από τις μάστιγες του σήμερα γενικώς.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Κροάτης τεχνικός του ΠΑΟΚ είπε πολλά, αμύνθηκε, επιτέθηκε, προχώρησε σε συγκρίσεις, που λογική βάση μπορεί να είχαν μεν αλλά ίσως δε θα έπρεπε να ειπωθούν κατ' αυτόν τον τρόπο επιδεινώνοντας την κάκιστη κατάσταση που επικρατούσε κι επικρατεί στην ομάδα, αφού δεν ήταν ο τελευταίος αγώνας της σεζόν. Η πρώτη αντίδραση είχε να κάνει με τον εγκλεισμό των ποδοσφαιριστών στο ξενοδοχείο το βράδυ της Κυριακής. Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν αυτό το μέτρο ... συμμόρφωσης θα αποδειχτεί αποτελεσματικό. Ηδη βιώνουμε το επόμενο είκοσι τετράωρο κι όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν τη διάθεση του μεγαλομετόχου απέναντι και στα χτεσινά, λίγες ώρες μετά τη δήλωση στήριξης στο αγωνιστικό τμήμα.

Για μια ακόμη φορά ας ειπωθεί πως όλα αυτά τα χρόνια, τα πρόσωπα αλλάζουν όμως το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο, συνεπώς μπορεί και να μην ευθύνονται απόλυτα και μόνον τα πρόσωπα. Με την ομάδα να μην εμπνέει εμπιστοσύνη για το αν μπορεί να αισθάνεται βέβαιη ως προς την παρουσία της στα επικείμενα πλέι οφ, όμως ακόμη κι αν βρεθεί εκεί τί θα καταφέρει - πέραν της παρουσίας της στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της επόμενης σεζόν - οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν άμεσα οι αρμόδιοι είναι οι πλέον καθοριστικές. Οπως οι αντίστοιχες που έλαβαν πέρσι τέτοιο καιρό κι εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκαν πλήρως αποτυχημένες χάνοντας άλλη μια χρονιά. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους προς το παρόν ....

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...