Ανασκόπηση α’γύρου (3ο μέρος)

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ανασκόπησης θα διαβάσετε για την πολύπαθη επίθεση, τον προπονητή, το λαό και τα πολύχρωμα κοράκια.
Olivares
Ανασκόπηση α’γύρου (3ο μέρος)

Ο υγειονομικός έλεγχος της βιτρίνας του καταστήματος στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ανασκόπησης.

Vierinha: O Adelino συμπεριλαμβάνεται στον τομέα της επίθεσης για πρακτικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους. Οι πρακτικοί έχουν να κάνουν με το ισόποσο μέγεθος των κειμένων μεταξύ κέντρου και επίθεσης και οι ουσιαστικοί με τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά. Στη θέση του δεξιού εξτρέμ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής τέσσερις τύποι παικτών. Ο ένας τύπος είναι ο φορ, ο οποίος είναι ταχύς και βραχύσωμος και μπορεί να αγωνιστεί και δεξιά όπως ο Σιφονίδης. Ο δεύτερος είναι ο περιφερειακός επιθετικός, όπως είναι ο Vierinha και ήταν ο Δημήτρης Σαραβάκος, με τον οποίο μοιράζονται αρκετά κοινά, ο οποίος μπορεί να παίξει σαν δεύτερος επιθετικός στο 4-4-2 και σαν παίκτης που ξεκινάει από τη γραμμή πατώντας περιοχή στο 4-3-3 και στο 4-2-3-1. Ο τρίτος είναι ο κλασσικός εξτρέμ τύπου Conceicao ο οποίος είναι το φτερό πάνω στη γραμμή που βγάζει σέντρες, αλλά δεν πατάει τόσο περιοχή στο 4-4-2. Και ο τέταρτος και τελευταίος είναι το αμυντικογενές δεξί εξτρέμ που βοηθάει με τις σέντρες και την ταχύτητα του στην ανάπτυξη αλλά έχει περισσότερο ανασταλτικά καθήκοντα σε στυλ Σεϊταρίδη, Τοροσίδη και ου μην Αραμπατζή. Ο γεννημένος λοιπόν, στην πρώτη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας το Guimaraes, ο οποίος έχει γενέθλια στις 24 Ιανουαρίου οπότε και κλείνει τα 24, λογίζεται λοιπόν εύκολα και ως επιθετικός και ειδικά στον Π.Α.Ο.Κ. μέχρι στιγμής φέτος ήταν όλη η επίθεση μόνος του.
Συμμετείχε και στα 15 ματς της ομάδας στον α' γύρο (φτου-φτου σκόρδα-όχι εσύ οδοντίατρε) μπακλαβώνοντας 5 τεμάχια όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας, ενώ ήταν πρώτος σε κερδισμένα φάουλ και πλαγιοκοπήσεις σε 1292' λεπτά συμμετοχής (πρώτος και εδώ φυσικά) χάνοντας για 58 λεπτά μόνο (στα οποία έγινε αλλαγή τέσσερις φορές στο τέλος και μία όταν χτύπησε ελαφρά με την Ξάνθη) τον απόλυτο χρόνο συμμετοχής στον πρώτο γύρο. Είναι 7ος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 5 γκολ στα 15 ματς σε ένα ποσοστό του 33% που αν συντηρήσει θα τελειώσει με 10 γκολ σε μια επίδοση παραπάνω από τις αρχικές απαιτήσεις αφού του είχαν ζητηθεί 7-8 γκολ και συμμετοχή σε τελικές μέσα από πάτημα περιοχής, όπως οφείλουν να κάνουν τα σύγχρονα εξτρέμ.
Είναι 3ος σε συνολικές επιθετικές ενέργειες ήτοι σουτ και κεφαλιές, και σε συνολική παρουσία στην επίθεση σε όλο το πρωτάθλημα πίσω μόνο από τον Cisse και τον Balaban. Είναι 12ος σε όλο το πρωτάθλημα με 14 επιτυχημένες σέντρες στις 69 (σε ένα ποσοστό 20% όπου μπορεί να πάει και καλύτερα αλλά αυτό προϋποθέτει και τις ορθές κινήσεις του φορ και τη σωστή συνολικά επιθετική λειτουργία της ομάδας), 11ος στα σουτ εντός περιοχής σε όλο το πρωτάθλημα με 14 (σχεδόν ένα ανά αγώνα), και 3ος στα σουτ εκτός περιοχής με 21 πίσω μόνο από Ταραλίδη και Junior που είναι αμυντικά χαφ αλλά σουτάρουν. Σε όλη τη supaleague είναι επίσης 5ος στα κερδισμένα φάουλ με 49 (κερδίζει 3,26 ανά αγώνα) ενώ είναι 21ος στα φάουλ που υποπίπτει με 30 (κάνει 2 ανά αγώνα) στοιχείο που δείχνει τη μαχητικότητα του η οποία φαίνεται και από το γεγονός ότι είναι 3ος στην επιθετική πίεση πίσω μόνο από Poy και Jacob με 103 πόντους. Tέλος, είναι 14ος στα λεπτά συμμετοχής, 10ος σε συνολικές ενέργειες με 187, 7ος στους πόντους αξιολόγησης με 228 και 22ος στο tendex με 0,172.
Η πολυσχιδής επιτυχημένη του παρουσία τον φέρνει σε 14 κατηγορίες στο top-30 του πρωταθλήματος. Εν ολίγοις, το παλικάρι είναι μια ομάδα μόνος του και δίκαια υπέγραψε ανανέωση συμβολαίου ως το 2013, ενώ αν συνεχίσει έτσι και στο β΄γύρο θα διεκδικήσει θέση στην Εθνική του Queiroz για το μουντιάλ πράγμα βέβαια δύσκολο ένεκα της πολυκοσμίας των ακραίων.
Ξεκίνησε σκοράροντας με τον Λεβαδειακό με σουτ έξω από την περιοχή παίρνοντας το ρημπάουντ από την απόκρουση του Blazic στο τετ-α-τετ με τον Βασιλάκη σε ένα δεύτερο ημίχρονο όπου συνεργάστηκε αρμονικά με Κούτσια και Filomeno. Εκτός από το σουτ του γκολ είχε και 2 κεφαλιές, πέρασε 5 πάσες, έκανε 1 κλέψιμο και 3 λάθη, αλλά τα χάλασε λίγο στις σέντρες με 3 στις 14. Στην ιερόδουλη την Αρκαδία που έδωσε οικόπεδο στην αεροπορία ήταν μετριότατος με 2 πάσες και 5 λάθη, 0 στις 3 σέντρες, 1 σουτ έξω από την περιοχή και 1 κεφαλιά. Με το γάβρο όμως μπαίνει διψασμένος για μπάλα και με ανατομικό μέλος σηκωμένο. Τρώει την αγκωνιά του Diogo στο 5' σε μια φάση που σήκωνε άνετα κόκκινη. Με τα χείλη ματωμένα, υποχρεώνεται να έχει ένα βαμβάκι για να μην αιμορραγεί, αλλά δε μασάει γιατί δε χρειάζεται. Καταπίνει με τη μία και παίρνει θέση στο κόρνερ του Sorlin γνωρίζοντας ότι ο Γάλλος χτυπάει πρώτο δοκάρι. Προλαβαίνει τον κατά πολύ ψηλότερο Zewlakov και με ανάποδη κεφαλιά εξαιρετικής κατεύθυνσης στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και πανηγυρίζοντας με το βαμβάκι στα χείλη χτυπάει το χέρι στην καρδιά με το δικέφαλο και δίνει το σύνθημα της φωτιάς. Είναι συνεχής μπελάς για τις αντσούγιες δοκιμάζοντας 2 σουτ (1 από έξω, 1 από μέσα), και προσφέροντας 1 κλέψιμο, 2 πάσες, 3 κερδισμένα φάουλ και μία καλή σέντρα στις 7, αλλά από το υπερβολικό πάθος πέφτει και σε 8 λάθη και αντικαθίσταται τελικά στο 89' από τον μέντορα του Conceicao λίγο πριν δεχτούμε το γκολ χωρίς τον Garcia και αυτόν.
Στο μαγαζί του Τσακίρη τον κλέβουν αισχρά ακυρώνοντας του καθαρό γκολ καθώς πλασάρει σωστά μετά την απόκρουση του τερματοφύλακα και παρότι σκοράρει από πάσα αντιπάλου το γκολ δε μετράει σε μια φάση στοιχειωδών κανονισμών διαιτησίας. Παίζει για πρώτη φορά στην καριέρα του και φορ για ένα ημίχρονο στην αρχή και ένα εικοσάλεπτο μετά την αποβολή του Sakis για αυτό και υποπίπτει σε 5 λάθη. Ο περονόσπορος που έχει πέσει στην επίθεση με τους τραυματισμούς Zlatan (με το γέη)-Filomeno (με το Νιόνιο) και η αποβολή του Παπάζογλου τον χρίζει βασικό σέντερ φορ στο Πιτσούνι όπου είναι εύλογα αρνητικός μιας που δεν μπορεί να παίξει τη θέση και έχει 8 λάθη, 2 πάσες, 1 σέντρα και ένα σουτ. Με την ομάδα των ποδοσφαιρικών γιγάντων Μπατάκη, Φανάρα, Τουτζιάρη κλπ. ξεκινάει αριστερά και μπουκάροντας δοκιμάζει σουτ με το καλό του το δεξί που περνάει άουτ. Στο δεύτερο ο καραφλός τερματοφύλακας με εμφάνιση πρωταγωνιστού ερωτικών ταινιών του βγάζει δύσκολα ένα αριστερό στη γωνία ενώ δοκιμάζει και 2 κεφαλιές που περνάνε άουτ. Περνάει 5 πάσες, έχει 4 κερδισμένα φάουλ και 1 κλέψιμο και αρχίζει τις συζητήσεις για το ότι η ρήτρα των 3μιση εκατομμυρίων είναι μικρή. Την 7η με τους παγουράδες ξεκινάει και πάλι με δίψα και δοκιμάζει 2 σουτ ως το ημίωρο με το δεξί μετά από σύγκλιση που φεύγουν άουτ. Κερδίζει το φάουλ από όπου προέρχεται το γκολ του Lino και προσφέρει 4 πάσες και αντικαθίσταται στο 83' γιατί είχε παίξει και σε αγώνα με την Εθνική Πορτογαλίας κάτω των 23 (τελείωσαν αυτά πια ή ανδρών ή τίποτα).
Την 8η κατεβαίνει για κυνήγι λαγών παίζοντας στα αριστερά και έχοντας ως φορ τον Ivic στην επίθεση. Στο 39' κατεβάζει σωστά την εξαιρετική λόμπα του Garcia και πιάνει μια σουτάρα με το δεξί που καρφώνεται στα δίχτυα με 115 χλμ/την ώρα σκοράροντας έτσι και με τους δύο αιώνιους. Είναι πολύ καλός και μαζί με τον Garcia παίζουν μόνοι τους το βάζελο στην Αθήνα αλλά δεν αρκούν καθώς του λείπει ένας ισάξιος παίκτης από την απέναντι μεριά και ένας αληθινός φορ. Την 9η με τη μάρκα αυτοκινήτων κάνει τη χειρότερη του εμφάνιση καθώς τέσσερις φορές έχει κακό πρώτο κοντρόλ ενώ η γκαντεμιά ολοκληρώνεται στο 50' όταν στραβοπατάει και αντικαθίσταται. Με τον ανενεργό άνθρακα προσφέρει το τέταρτο του παστέλι τελειώνοντας με τη μια με το γόνατο τη σέντρα του Cirillo, αλλά στη συνέχεια δεν τροφοδοτείται καθόλου στο κακό δεύτερο ημίχρονο της ομάδας έως ότου βγαίνει για να πει ο χεταίος Θεσσαλός. Με τη Ρούλα ξεκινάει με μια εντυπωσιακή προσφορά από οικολογικές σακούλες φιλικές προς το περιβάλλον αλλά εχθρικές προς τον μυτόγκα τον Arano. Kερδίζει το φάουλ από όπου προέρχεται το 2ο γκολ και φυσικά το πέναλτι στο 3ο. Στο 54' βγάζει διπλοσάκουλο σε μάτια και πηγούνι του Arano από τον οποίο κέρδισε 5 φάουλ και ένα πέναλτι ενώ θα έπρεπε να πάρει και την αποβολή του αλλά ο κόραξ ήταν ελεήμων.
Με την Κούλα ξεκινάει και πάλι αριστερά για να εκμεταλλευτεί τα σουτ με το δεξί ταλαιπωρώντας άλλον αργεντινό τον Αραούζο Τσάνταλη ί Στο 27' τρομοκρατεί όλη την αεκ και το βάτραχο της με κούρσα 60 μέτρων από όπου κερδίζει κόρνερ ενώ τον κυνηγούσαν και τον κλώτσαγαν 4-5 σφουγγαράκηδες. Είναι φανερό ότι θα λειτουργούσε καλύτερα στη φυσική του πλευρά αλλά παραμένει αριστερά ως το τέλος με την ελπίδα να πιάσει το καλό δεξί μακρινό σουτ. Έχει ένα χλιαρό που μπλοκάρει ο Σάχα στο 78' αλλά η καθίζηση της ομάδας στο δεύτερο τον επηρεάζει και αυτόν καθώς κλείνει με 8 λάθη, 5 πάσες και 6 άστοχες σέντρες. Με το τυρί ξεκινάει και πάλι αριστερά και στο 2' κερδίζει με τη δύναμη του την διεκδίκηση και στη συνέχεια το πέναλτι από το πρώην μοϊκάνι από όπου προέρχεται το μοναδικό γκολ. Είναι θετικός περνώντας 11 πάσες, 1 σέντρα και κάνοντας ένα κλέψιμο σε μια βραδιά που προσπαθεί περισσότερο να αξιοποιήσει τους άλλους και λιγότερο να εκτελέσει. Στην Καβάλα γίνεται μοιραίος χάνοντας σίγουρο γκολ από τη μικρή περιοχή και παρότι προσπαθεί πολύ κάνοντας άλλα 4 σουτ, και βγάζοντας 5 πάσες και 2 επιτυχημένες σέντρες δεν καταφέρνει να σπρώξει την ομάδα στη νίκη. Στην απόβαση στην Κρήτη κολλάει το 5ο τεμάχιο με πλασέ με τη μία στην ασσίστ του Ivic σφραγίζοντας τη νίκη σε μια καλή εμφάνιση όπου είχε και άλλα 3 σουτ, 3 πάσες και 5 φάουλ. To φιλντισένιο μας μαρκούτσι συνολικά είχε 34 σουτ (2, 26 ανά ματς σε ένα ικανοποιητικό νούμερο για δεύτερο επιθετικό) εκ των οποίων τα 13 τα δοκίμασε μέσα από την περιοχή (2 γκολ) και τα 21 τα μπουμπούνισε απ'έξω, (άλλα 2 γκολ). Έπιασε 6 κεφαλιές (1 γκολ), μοίρασε 57 πάσες (3,8 ανά αγώνα) είχε 14 επιτυχημένες σέντρες, ενώ κέρδισε 49 φάουλ (3,26 ανά ματς) όντας μπελάς για κάθε άμυνα που συνάντησε στο ένας με έναν.
Συμπέρασμα: Χρυσάφι στο γήπεδο και στο ταμείο της ομάδας και αν συνεχίσει έτσι και πλαισιωθεί από ισάξιο παίκτη αριστερά (για αυτό ήρθε ο Moraes) και αληθινό φορ μπορεί να οδηγήσει την ομάδα μέχρι και τα προκριματικά του champions league.

Muslimovic: Ο παίκτης που συνέδεσε την άφιξη του με την αναγέννηση του Π.Α.Ο.Κ. σε ενάμισι πρωτάθλημα μέχρι στιγμής έχει χάσει περίπου το ένα λόγω τραυματισμών. Δυστυχώς το πρόβλημα του προέρχεται από το ότι δεν έχει δουλευτεί σωστά στην κινησιολογία αλλάζοντας 9 ομάδες σε 8 χρόνια από τα 18 του στην Ιταλία με συνέπεια να προβαίνει συχνά σε κάποιες άτσαλες κινήσεις (στη Λατινική Αμερική τους επιθετικούς τους στέλνουμε από νωρίς να παρακολουθήσουν μαθήματα χορού για να αποκτήσουν την απαιτούμενη ευκινησία και ευλυγισία) ή να τραυματίζεται τρέχοντας με τη μπάλα σε κίνηση που απαιτείται διάταση όπως με το γάβρο φέτος, τη Ρέγγα στο Europa και το τυρί πέρσι. Εκτός από την προβληματική κινησιολογία έχει προπονηθεί ανεπαρκώς όλα αυτά τα χρόνια καθώς δεν έπαιρνε σταθερό χρόνο συμμετοχής για να βρίσκει ρυθμό με αποτέλεσμα όταν πιέζεται τώρα στα 28 να κινδυνεύει συνέχεια από τραυματισμούς.
Ξεκινάει με τον βοιωτό cow-boy και είναι μέτριος έχοντας ένα δοκάρι στο 59' και άλλο ένα σουτ έξω από την περιοχή, 2 πάσες, 1 κλέψιμο και 3 λάθη. Ενώ η ομάδα πηγαίνει καλά επιθετικά στο τελευταίο ημίωρο αυτός παραμένει άκεφος και βγαίνει στο 79' για να μπει στη θέση του ο Veron. Στην Τρίπολη απειλεί αρκετά και έχει 6 τελικές προσπάθειες από 2 σουτ εντός περιοχής, 3 εκτός και 1 κεφαλιά ενώ περνάει 5 πάσες αλλά κάνει και 5 λάθη. Ένα από τα σταθερά του προβλήματα είναι ότι κάνει (ή του σφυρίζονται) περισσότερα φάουλ από ότι κερδίζει σε μια αναλογία που είναι απαράδεκτη για φορ. Στην Τρίπολη κέρδισε 2 και έκανε 4. Τα χειρότερα έρχονται στο ματς με το Κοκκαλιστάν όπου τραυματίζεται στο δεξί δικέφαλο σε προσπάθεια για διείσδυση την οποία ολοκλήρωσε άτσαλα και αντικαθίσταται στο ημίχρονο από τον Filomeno έχοντας δώσει 2 πάσες, 1 σέντρα και 1 απομάκρυνση ενώ στα φάουλ είναι και πάλι στο αρνητικό 0-4. Η θλάση στο δεξί δικέφαλο έχει εκτιμώμενο χρόνο επιστροφής 2-3 εβδομάδες αλλά αυτός κάνει 6 εβδομάδες γιατί παθαίνει νέα διάταση μετά από είκοσι μέρες για την οποία γκρινιάζει στους γιατρούς του Π.Α.Ο.Κ. θεωρώντας ότι δεν αντιμετώπισαν σωστά την περίπτωση του και παίρνοντας και άλλες γνώμες από δικούς του γιατρούς στη Βοσνία. Ο Santos του προτείνει να μη φύγει για τα φιλικά της Βοσνίας αλλά αυτός θέλει να πάει για να πάρει χρόνο ενόψει μπαράζ και τελικά ταλαιπωρείται άδικα αφού μένει εκτός 18αδας.
Τελικά καταφέρνει να επιστρέψει την 9η αγωνιστική για 15' στο ματς με τους ΠανοπουλοΚαζναφεροΜατζουράκηδες όπου είναι θετικός με 3 πάσες και 1 κεφαλιά βοηθώντας στην άσκηση της πίεσης που έφερε το γκολ του Vladan. Είναι έτοιμος για πλήρες 90λεπτο στην Κομοτηνή, όπου σκόραρε πέρσι μετά τη μπαλιά του Veron, αλλά έχει για 2η φορά δοκάρι φέτος στο 66' αποτυγχάνοντας να κάνει το 0-3 και να κλειδώσει το παιγνίδι που δυσκολεύει έτσι αρκετά μετά το γκολ των γηπεδούχων. Κλείνει στα ρηχά με ακόμα 1 σουτ εκτός περιοχής, 2 κεφαλιές και 2 πάσες.
Με το 1/3 του πρωταθλήματος να έχει περάσει κάνει το καλύτερο του παιγνίδι με τη Ρούλα όπου σκοράρει δις πρώτα βάζοντας προβολή με το αριστερό στο φαλτσαριστό φάουλ του Garcia για το 2-0 επιστρέφοντας στα γκολ στο πρωτάθλημα μετά από δέκα μήνες. Στη συνέχεια βάζει το κερασάκι στην κορυφή της τούρτας πλασάροντας κάτω από τα πόδια του Έλληνα για το 4-0 σε από μια εξαιρετική συνεργασία όπου μετά από πλάγιο του Αραμπατζή, έδωσε με τη μία τη μπάλα στον κενό χώρο στο Φωτάκη και ξεχύθηκε σωστά μπροστά υποδεικνύοντας στον Καλαματιανό που θέλει τη μπάλα και όταν την πήρε εκεί τελείωσε με ασάλιωτο πλασέ μέσα στα πόδια του Σηφάκη. Δοκιμάζει ακόμη 2 σουτ, 1 εντός και 1 εκτός περιοχής, περνάει 3 πάσες, έχει 1 απομάκρυνση της μπάλας από την περιοχή μας μετά από στημένη φάση και την κλασσική του αναλογία στα φάουλ κερδίζοντας 2 και παραχωρώντας 6. Εκεί όλοι πιστεύουν πως θα πάρει μπροστά ένεκα της απόκτησης ψυχολογίας μετά το ξεμπούκωμα και απαιτούν διπλό με την Κούλα που βρίσκεται σε κακή κατάσταση.
Ξεκινάει καλά στο πρώτο ημίχρονο βγάζοντας τετ-α-τετ το Φωτάκη μετά από κόντρα που κέρδισε αλλά ο Μεσσήνιος αιφνιδιάζεται και χάνει την ευκαιρία. Κινείται σωστά στην πλάτη της άμυνας στο 45' στη λόμπα του Αραμπατζή εκτελώντας πάνω στην κίνηση αλλά νικιέται από το Σάχα που έβγαλε δύσκολη απόκρουση, ενώ στην επαναφορά της φάσης στο γύρισμα του Vierinha αντί να σπάσει τη μπάλα στον Ivic που ήταν μόνος στο πέναλτι προτίμησε να κάνει κίνηση πίβοτ με τον Ογλού στην πλάτη κάνοντας νερόβραστο σουτ στην αγκαλιά του αργεντινού. Στο δεύτερο ημίχρονο έμεινε να περιμένει την πάσα του Ivic στο 63' που δεν ήρθε ποτέ και βυθίζεται μαζί με την υπόλοιπη ομάδα υποπίπτοντας σε 8 λάθη. Με το ροκφόρ είναι μέτριος με 2 σουτ, 5 πάσες και 7 λάθη αλλά αδικείται με τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 90' καθώς συνεχίζει την προσπάθεια σχεδόν ταυτόχρονα με το σφύριγμα για οφσάιντ. Τη Δευτέρα στις 7 Δεκεμβρίου στην προπόνηση τραυματίζεται παθαίνοντας ρήξη έξω μηνίσκου και υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση βάσει της οποίας υπολογίζεται απουσία 4-6 εβδομάδων. Ο στόχος είναι να προλάβει να επανέλθει στο ματς με την Τρίπολη στις 16 ή 17 Ιανουαρίου έστω για κάποια λεπτά ώστε να είναι ετοιμοπόλεμος στο ματς στο Καραϊτάβλι στις 24 Γενάρη. Έχει συνολικά μέχρι στιγμής το απελπιστικό ποσοστό 2 γκολ στις 22 τελικές προσπάθειες από 16 σουτ (8 εντός, 8 εκτός περιοχής) και 6 κεφαλιές σε 8 αγώνες και 590' συμμετοχής. Έχει δώσει 27 πάσες (3,37 ανά αγώνες) ενώ έχει κερδίσει 10 φάουλ και έχει κάνει 21, έχει 4 απομακρύνσεις, 1 κλέψιμο και 28 λάθη (3,5 ανά παιγνίδι σε ένα ιδιαίτερα υψηλό νούμερο που οφείλει να μειώσει).
Συμπέρασμα: Έχει δώσει πολύ λιγότερα μέχρι στιγμής σε σχέση με το ποσό που εισπράττει (700,000 ευρώ το χρόνο) καθώς είναι συχνά εξαιρετικά νευρικός και τακτικά μέτριος χαραμίζοντας το πάθος του και τα προσόντα του. Για να μπορέσουμε να αναλογιστούμε την απόδοση αμοιβής-τερμάτων μπορούμε να θυμηθούμε ότι πέρσι η ομάδα πήρε 17 γκολ από 3 παίκτες (Baka, Αναστασάκος, Klaus) που αμείφθηκαν όλοι μαζί με τα μισά λεφτά του συμβολαίου του. Πρέπει να ανέβει αρκετά με την επιστροφή του και στα 20 περίπου ματς που του μένουν να αγωνιστεί (πρωτάθλημα, play off, κύπελλο) να πετύχει τουλάχιστον 7-8 γκολ και να παρουσιάσει εντελώς διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο αν θέλει να εκτίσει και τον τρίτο και τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του στην ομάδα.

Παπάζογλου: Το παλικαράκι αποκτήθηκε ως τέταρτος επιθετικός για να παίξει 10 ματς και να βάλει 2-3 γκολ όπως έκανε ο Klaus πέρσι με 2 γκολ σε 9 συμμετοχές. Ξαφνικά με τους τραυματισμούς του Muslimovic και του Filomeno και την παραχώρηση του Αναστασάκου την τελευταία μέρα των μεταγραφών στον Ατρόμητο (τα 6 γκολ που έχει πετύχει ήδη εκεί έχουν λείψει από τον Π.Α.Ο.Κ.) βρέθηκε να είναι ο μοναδικός φορ της ομάδας αγωνιζόμενος σε 11 παιγνίδια (στα 5 βασικός) σε 538' συμμετοχής στα οποία παρέμεινε άκαπνος. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται πολύ δουλειά και στην τακτική αλλά και στα τελειώματα των φάσεων όπου δείχνει να υστερεί σε ταχύτητα σκέψης και εκτέλεσης. Έχασε 2 σπουδαίες ευκαιρίες με Ηρακλή και Καβάλα όπου είχε και ένα δοκάρι στις οποίες αν κατάφερνε να σκοράρει θα αποκτούσε ψυχολογική ώθηση αλλά και περισσότερη στήριξη από την κερκίδα η οποία μέχρι στιγμής δικαιολογημένα δυσπιστεί απέναντι του.
Έπαιξε για πρώτη φορά στο αναβληθέν παιγνίδι με το Νιόνιο όπου μπήκε στο 46' αντί του Filomeno που τραυματίστηκε και αποβλήθηκε στο 74' για βάναυση προβολή στον Κοντοέ που προέκυψε από αργοπορημένη αντίδραση. Με τη γριά ξεκίνησε βασικός και στο 35' πιάνει καλό σουτ έξω από την περιοχή που αναγκάζει τον ξεσκέπαστο σε καλή απόκρουση αλλά στο καπάκι στο 36'μπαίνει στην περιοχή και αντί με τον όγκο του να κερδίσει χώρο μπαίνοντας πιο κεντρικά βγαίνει στα πλάγια από όπου κάνει ένα απελπιστικό σουτ που θύμιζε περισσότερο γύρισμα αμυντικού στον τερματοφύλακα. Στο 63' η σέντρα του Lino έρχεται και είναι στο κατάλληλο σημείο προ κενής εστίας. Βάζει λάθος το πόδι του την ώρα που η μπάλα γκελάρει και προσφέρει υλικό για bloopers. Δυστυχώς ήταν ακόμα χειρότερος με τον Πας όπου ξεκίνησε βασικός και δεν απείλησε ούτε μια φορά την εστία. Δεν μπορεί να μπει στο ρυθμό του αγώνα ενώ έχει και αυτός όπως και οι υπόλοιποι φορ μεγάλη αδυναμία να ολοκληρώσει μια προσπάθεια στο ένας προς έναν ολοκληρώνοντας το ματς με 5 λάθη και κάνοντας 3 φάουλ. Με τους λαγούς μπαίνει στο 73' για να γυρίσουμε 4-4-2 με τον Ivic πίσω του αλλά είναι και πάλι απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα με 2 πάσες και τίποτα άλλο. Με τη θρακική ομάδα αντιποδοσφαίρου ξεκινάει βασικός και είναι μέτριος με 2 σουτ εντός περιοχής (ένα χλιαρό και άστοχο και ένα τσίμπημα της μπάλας άουτ). Στην Κομοτηνή μπαίνει αλλαγή στο 72' αντί του Φωτάκη και προσφέρει κυρίως ανασταλτικά καθώς γυρνάμε σε 4-4-2 με 1 κλέψιμο και 1 απομάκρυνση από την περιοχή μας. Δεν παίζει απέναντι στην παλιά του ομαδούλα, ενώ με την Κούλα μπαίνει στο 81' και συνεισφέρει μία πάσα.
Με το καμπότυρο μπαίνει στο 66 αντί του Φωτάκη και πάλι γίνεται φανερό πως δεν κολλάει με τον Muslimovic στο 4-4-2 λόγω παρόμοιων χαρακτηριστικών. Στο 77' τσάντισε πολύ κόσμο όταν αφού γύρισε ωραία το σώμα του και μπήκε στην περιοχή αντί να σουτάρει έβγαλε σέντρα στο πλάγιο άουτ. Στην Καβάλα ξεκινάει βασικός και στο 29' στο σουτ του Vierinha αργεί να μπει στην επαναφορά γιατί δεν παρακολουθεί τη φάση οπλισμένος για να εκτελέσει ακαριαία με αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία να σκοράρει στο ρημπάουντ. Στο 50' από τη λόμπα του Cirillo βγαίνει μόνος του αλλά και πάλι δεν έχει καθαρό μυαλό στο τι να κάνει και υψώνει τη μπάλα πάνω από τον παππού στέλνοντας την άουτ. Στο 64' έχει δοκάρι με καλή κεφαλιά σε σέντρα του Lino και από εκεί και ύστερα κάνει 3 λάθη και 3 επιθετικά φάουλ. Τέλος στην Κρήτη είναι και πάλι μέτριος με 1 κεφαλιά, 3 πάσες, 5 λάθη και 5 επιθετικά φάουλ. Η μαχητικότητα με την οποία μπαίνει σε κάποιες φάσεις δεν αρκεί ενώ δεν είναι και επικίνδυνος στον αέρα (πλήν του δοκαριού στην Καβάλα) μιας που δεν εκμεταλλεύεται το ύψος του μέσα στην περιοχή με κατάλληλο timing στα άλματα.
Συμπέρασμα: Αν θέλουμε να επενδύουμε στα νιάτα και τα φυσικά προσόντα του θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είναι αδύνατον να κάνουμε και πρωταθληματισμό ταυτόχρονα. Ο χρόνος του στην κλεψύδρα του βασικού τελειώνει με την επιστροφή του Filomeno και του Βόσνιου και την άφιξη επιθετικού τον Γενάρη και σίγουρα δεν τον εκμεταλλεύτηκε όσο θα μπορούσε. Αν δεν βελτιωθεί το καλοκαίρι με την άφιξη και άλλου επιθετικού και την επιστροφή Klaus προμηνύεται αγροτικό και δανεισμός σε κωμόπολη.

Filomeno: Ο Φώτης (αυτό σημαίνει Lucio) ανακηρύσσεται με διαφορά ο πιο god dammed (γκαντέμης ελληνιστί) παίκτης του πρώτου γύρου καθώς πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε 4 παιγνίδια (όλα ως αλλαγή) σε 148' συμμετοχής όπου είχε 1 γκολ και 1 ασσίστ και ένα δοκάρι με το γαύρο στο 1-1 σε εξαιρετική ενέργεια. Μπήκε στο 46' με το Λεβαδειακό και πρόλαβε σε ένα ημίχρονο να σημειώσει ένα εξαιρετικό γκολ με ψηλοκρεμαστή λόμπα και να δώσει μια ασσίστ στον Κουτσιανικούλη για το 3-0 ενώ είχε άλλο ένα άστοχο σουτ, 1 κεφαλιά και 1 πάσα και μία ακόμα ασσίστ στον Zlatan ο οποίος χτύπησε το bar (πράγμα που συνηθίζει). Στην επιστροφή στο παλιό του σπίτι μπαίνει για ένα τέταρτο στο τέλος αλλά είναι αρνητικός με 3 λάθη, 2 επιθετικά φάουλ, μία άστοχη σέντρα και μία πάσα. Απέναντι στους γαύρους μπαίνει αλλαγή στο 46' στη θέση του τραυματία Zlatan και κάνει καλή εμφάνιση με αποκορύφωμα τη φάση του 75' όπου περνάει τον εβραίο στο σπριντ, προλαβαίνει τον Mellberg με το αριστερό περνώντας από πάνω του τη μπάλα και εκτελεί αμέσως με το δεξί στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι σε μια φάση όπου θα είχε αλλάξει η ιστορία του αγώνα και η ψυχική δυναμική όλης της ομάδας για τη χρονιά αν η τύχη δεν αδικούσε την προσπάθεια του.
Στις 23 Σεπτεμβρίου η Νέα Σμύρνη γίνεται κρανίου τόπος για αυτόν καθώς ξεκινάει βασικός και είναι δραστήριος με 2 σουτ εκτός περιοχής άουτ και μία κεφαλιά αλλά τραυματίζεται στη σύνδεση του οστού με τον τένοντα σε μια περίπτωση που ο χρόνος αποθεραπείας κυμαίνεται ανάλογα τον οργανισμό από 3 έως 6 μήνες. Όταν πέρασε το διάστημα των έξι βδομάδων από τον τραυματισμό του, μετά το οποίο δεν υπήρχε κίνδυνος να πάθει μεγαλύτερη ζημιά, δοκίμασε να ξαναμπεί σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων αλλά δεν τα κατάφερε. Η αποθεραπεία του εξελίσσεται σταδιακά και καθημερινά ενώ ακολουθεί και πρόγραμμα ενδυνάμωσης για να μη μείνει πίσω. Την προπαραμονή συμμετείχε επιτέλους και στο διπλό πράγμα που δίνει ελπίδες για επιστροφή απέναντι στην παλιά του ομάδα στις 16 του Γενάρη και για κάποια λεπτά συμμετοχής ακριβώς 4 μήνες μετά τον τραυματισμό του στο τηγάνι όπου η τύχη του χρωστάει κάτι.

Συνολικά η ομάδα είχε 161 τελικές προσπάθειες (10,73 ανά αγώνα σε έναν τομέα όπου το ζητούμενο όριο από τους προπονητές είναι το 12 τελικές ανά αγώνα), όντας μόλις 8η στο πρωτάθλημα. Επιχείρησε 51 σουτ εντός περιοχής (3,4 ανά αγώνα με ζητούμενο τα 4) και έπιασε 32 κεφαλιές εντός και εκτός περιοχής (2,13 ανά αγώνα) σε έναν τομέα όπου υστερούμε φανερά και λόγω ύψους αλλά και λόγω ικανοτήτων και timing. Τέλος, η ομάδα δοκίμασε 36 διεισδύσεις (2,4 ανά ματς με ζητούμενο τις 4), ενώ κέρδισε 76 κόρνερ (5 κόρνερ με ζητούμενο όριο τα 6) και συνελήφθη 40 φορές σε θέση off side (2,66 ανά αγώνα). Συμπέρασμα: Η ομάδα δεν κάνει αρκετές τελικές για γκολ γιατί δεν σουτάρει αρκετά μέσα από την περιοχή καθώς δε φτιάχνει αρκετές φάσεις, δεν απειλεί με κεφαλιές και δεν επιχειρεί αρκετές μπούκες. Επιθετικά το καλύτερο παιγνίδι ήταν με το Λεβαδειακό από άποψη δημιουργίας φάσεων και το πιο εύστοχο με τη Ρούλα ενώ το χειρότερο το ματς στο Περιστέρι.

Santos: O ηλεκτρολόγος-μηχανικός πιστώνεται την καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας, την εύρεση ενός συστήματος (4-2-3-1) με το οποίο η ομάδα μοιάζει να ρολάρει καλύτερα, την εδραίωση της υπερφόρτωσης με τα μπακ να ανεβαίνουν, την καλή ανασταλτική λειτουργία στο κέντρο, την άνοδο και αξιοποίηση του Αραμπατζή, την καλή αντίδραση στο αμυντικό transition, τη βελτίωση του Vierinha και το κούμπωμα των Vitolo-Garcia.
Χρεώνεται με το ελαφρυντικό των τραυματισμών, τη δυσκολία στη δημιουργία φάσεων και τη σχετική ένδεια τελικών προσπαθειών, την ελλειμματική άμυνα στις στημένες φάσεις, την περιορισμένη αξιοποίηση των επιθετικών στημένων φάσεων, την έλλειψη σταθερών επιθετικών αυτοματισμών και συνδυασμών, τη σωστή τακτικά κίνηση χωρίς τη μπάλα στην επίθεση και την αδυναμία εκμετάλλευσης rebound.
Έκανε σωστές αλλαγές και βοήθησε την ομάδα μετά το ημίχρονο με τη Λιβαδειά, το πάλεψε στην threecity με τις αλλαγές, ρίσκαρε με τον gay με κλασσικό 4-3-3 και με την επιλογή Cirillo-Savini στα στόπερ η οποία δεν του βγήκε. Ληστεύτηκε στη Νέα Σμύρνη αλλά οχύρωσε την ομάδα σωστά και πήρε το χ με 10 μετά την αποβολή ενώ απογοήτευσε στο Περιστέρι με το 4-4-1-1 και ανασταλτικά και επιθετικά. Έριξε ότι είχε με τη γριά και δικαιώθηκε με τον Ivic, ενώ δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή με τον Πας αν εξαιρέσουμε την αλλαγή του Φωτάκη για να κλειδώσει το κέντρο στο τελευταίο εικοσάλεπτο. Με το βάζελο στην Αθήνα το γύρισε 4-4-2 στο τέλος αλλά δεν τον άφησε και ο Σπάθας να διεκδικήσει κάτι παραπάνω ενώ τα κατάφερε έστω και συνεπικουρούμενος από τον Ροζάριο να σπάσει με τη σέντρα του Lino το ξανθιώτικο καρύδι. Δεν μπόρεσε να ηρεμήσει την ομάδα στην τρικυμία του δευτέρου ημιχρόνου στην Κομοτηνή, αλλά κατάπιε κυριολεκτικά από άποψη τακτικής το mini cooper. Έστησε ωραία την ομάδα και είχε καλή κυκλοφορία στο πρώτο ημίχρονο αλλά δεν μπόρεσε να αναστηλώσει την ομάδα μετά το γκολ του Skoko ούτε με τις αλλαγές, ούτε με κάποια αφύπνιση. Έκανε σωστή οικονομικά διαχείριση της απόδοσης με τη Λάρισα, έστρωσε την ομάδα στο 4-2-3-1 με θεαματικά αποτελέσματα στην Καβάλα και βιάστηκε λίγο με την αλλαγή του Savini στην Κρήτη αλλά επικράτησε τακτικά.
Συμπέρασμα: Το ότι έχει καταφέρει να έχει την ομάδα 3η μετά από τόσους τραυματισμούς και χωρίς βασικό φορ στην ουσία είναι βέβαια εντυπωσιακό και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα πάει η ομάδα επιθετικά στο δεύτερο γύρο με την προσθήκη φορ και αριστερού εξτρέμ και την επιστροφή του Filomeno που έχει τα φόντα να αποδειχτεί εσωτερική μεταγραφή.

Κοράκια: Οι φιλιππινέζες μας έκλεψαν 2 βαθμούς στη Νέα Σμύρνη με Κύρκο-Παπαχαραλάμπους, ενώ ο Κάκος χάρισε κόκκινη στον Diogo και το φάουλ από όπου προήλθε το γκολ ήταν βουτιά του Τοροσίδη τα οποία βέβαια θεωρούνται κακώς πταίσματα σε σχέση με τα όσα έχουμε δει χρόνια τώρα στους αγώνες με το λιμανίσιο σωματείο. Ο Σπάθας απέβαλε άδικα τον Ivic στο ΟΑΚΑ με το βάζελο κλειδώνοντας το ματς και στους υπόλοιπους αγώνες απλά μοίρασαν σπόρια.

Λαός: Η ομάδα είναι 4η στα εισιτήρια με 112.714 σε επτά παιγνίδια και μέσο όρο 16.102 εισιτήρια ανά παιγνίδι αριθμός που τη φέρνει λίγο πίσω από την Κούλα που είχε 16.224 με 3 ντέρμπι εντός στον α'γύρο. Λογικά ο λαός θα τερματίσει τρίτος από άποψη προσέλευσης μιας που και στο δεύτερο γύρο έχει εντός ζέλα και 44. Οι βάζελοι έχουν 21.846 και οι γαύροι 21.341 και αυτά είναι νούμερα που μπορεί να ξεπεράσει ο λαός του Π.Α.Ο.Κ. για να συνεχίσει και αυτός τη δική του υπέρβαση που άρχισε με τα 21.100 διαρκείας αλλά όχι φέτος.

Από άποψη παλμού μπορούμε να δώσουμε πολλά περισσότερα αν λύσουμε επιτέλους το θέμα του συντονισμού με την ύπαρξη οργανωτή που λείπει χρόνια τώρα. Μεγαλύτερη προσέλευση με το γαύρο και μεγαλύτερη εκδρομή στην Καβάλα και απογοητευτικότερη παρουσία στην Κρήτη από άποψη προσέλευσης αλλά με ισχυρό παλμό. Το μόνο όριο που γνωρίζει ο αετός και ο κόσμος του Π.Α.Ο.Κ είναι ο ουρανός και εκεί μπορεί να μας εκτινάξει η εκπληκτική συσπείρωση και στήριξη της διοίκησης από τον κόσμο που όμοια της δεν έχω ματαδεί τρεις δεκαετίες τώρα.

 

Διαβάστε ακόμη...