Φωνή λαού, οργή αετού

Δε μάσησε από απουσίες και κατάπιε τον Πανιώνιο στην τρίτη συνεχόμενη νίκη.
Olivares
Φωνή λαού, οργή αετού
Σκρινάροντας με τον Oli

Τα σχόλια για το σχέδιο πτήσης της ομάδας που την έστειλε στο στόχο της 6ης θέσης.

Καυκής: Ξεκίνησε και πάλι βασικός στην αμυντική πεντάδα με την οποία αρέσκεται να αρχίζει ο Σούλης αλλά για άλλη μια φορά ήταν απογοητευτικός σε όλους τους τομείς. Δε μπορεί να οργανώσει το παιγνίδι παίζοντας ήρεμα τα pick and roll με τους ψηλούς και συχνά παρασύρεται σε έναν αγώνα δρόμου μετά μπαλός που οδηγεί αναπόφευκτα στο λάθος. Δεν τα κατάφερε και στην άμυνα απέναντι στον ρύζια ενώ και στην εκτέλεση παρέμεινε για ακόμα μια φορά άποντος σε 13' συμμετοχής επιχειρώντας μόνο ένα άστοχο δίποντο. Κατάφερε να βγάλει 3 αιφνιδιασμούς στη θετικότερη συμβολή του στον αγώνα καθώς μια από τις βασικές ευθύνες του είναι να ελέγχει το ρυθμό επιταχύνοντας για να βγάλει το break όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και φρενάροντας για να δώσει την περιστροφή όταν πρέπει να πάμε σε σετ παιγνίδι, αλλά δυστυχώς συχνά πατάει άτσαλα και το γκάζι και τον συμπλέκτη.
Είχε 2 λάθη, 1 ασσίστ και πήρε 2 ρημπάουντ στην άμυνα και το πρόβλημα του είναι περισσότερο θέμα ψυχραιμίας και καθαρού μυαλού και λιγότερο μπασκετικής αξίας.

Gregory: Αγωνίστηκε για 39' και 55'' λείποντας μόνο για πέντε δεύτερα σε όλο το ματς και απλώνοντας τα συκώτια του με μανταλάκια ένεκα της απουσίας του Monroe που αύξησε ακόμα περισσότερο την εξάρτηση της ομάδας από αυτόν. Σημείωσε τους κλασσικούς 14 πόντους που αποτελούν το σταθερό επιθετικό του μέσο όρο με 6 στα 12 δίποντα χάνοντας και πάλι κάποια εύκολα καλάθια λόγω επιπολαιότητας στην τελική προσπάθεια, ενώ τα αφόδευσε και στις βολές με 2 στις 6 και στα τρίποντα με 0 στα 3 σε μια βραδιά όπου έμοιαζε να έχει ξεχάσει πως δουλεύεται σωστά ο καρπός στο σουτ. Τα πήγε καλά στην άμυνα απέναντι στον Καλαμπόκη κλείνοντας του σωστά και το σουτ και τη διείσδυση, ενώ δεν είχε προβλήματα και απέναντι στον Παραγιό. Μάζεψε 9 ρημπάουντ (7 αμυντικά-2 επιθετικά) όντας πρώτος σε αυτό τον τομέα από όλους τους παίκτες μας γεγονός που από τη μία καταδεικνύει τις ικανότητες του στο μάζεμα απορριμμάτων ενώ ταυτόχρονα σηκώνει και τους υπόλοιπους ψηλούς εκεί συντελώντας στην επικράτηση στον συγκεκριμένο τομέα με 43-37. Έκοψε και 2 εντυπωσιακές τάπες και τράβηξε 2 εντυπωσιακά καρφώματα ένα με το κλασσικό alley hoop και ένα με γερό πάτημα στη base line και κάρφωμα με το ένα χέρι ενώ είχε μόνο ένα λάθος αλλά η αστοχία του στα σουτ έριξε το τένδεξ του στο φτωχό 0.276.

Ταπούτος: Κατέστρεψε και πάλι όλα τα ρολόγια απόδοσης γιατί αποφασίζει αυτός τι ώρα και έτσι στην κλασσική παλιά ερώτηση που κραύγαζε ο Cliff Levingston πριν αρχίσει ένα παιγνίδι (what time is it?) έδωσε την απάντηση που έδινε ο Jordan (it's game time). Τρία συνεχόμενα τρίποντα σε μια αφηνιασμένη πρώτη περίοδο και άλλο ένα με τη λήξη της σε ένα δεκάλεπτο όπου πέτυχε 14 πόντους μπαίνοντας ως αλλαγή εξαιτίας της ευτυχούς συγκυρίας της αιμορραγίας του Τσιάρα. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου κουνάγαμε το τένδεξ να δούμε αν είχε χαλάσει γιατί έδειχνε 1.143 σε μια εμφάνιση επιπέδου Πέτζα. Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και στα επόμενα δεκάλεπτα με highlight του τη φάση 4 και 54'' πριν το τέλος του αγώνα όπου αποφεύγοντας με σταυρωτή ντρίμπλα τον Elder άφησε εντυπωσιακά τη μπάλα στο καλάθι κερδίζοντας και φάουλ και αξιοποιώντας τη βολή έγραψε το 65-58 σε μια φάση που ανάγκασε τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη να το πάρουν απόφαση ότι θα φύγουν με κίτρινο φύλλο από την Πυλαία. Όταν κατακάθισε ο κουρνιαχτός που σήκωσε η απόδοση του το τένδεξ έκλεισε στο 0.739 σε 37' συμμετοχής όπου είχε μόλις ένα χαμένο σουτ και μία βολή και 24 πόντους από 4 στα 5 δίποντα, 4 στα 4 τρίποντα, 4 στις 4 βολές καθώς για άλλη μια φορά επέδειξε εξαιρετική διαχείριση στις προσπάθειες του. Πρόσθεσε ακόμα 3 αμυντικά ρημπάουντ, 2 ασσίστ, 1 κλέψιμο και 2 ταπίδια και αν συνεχίσει έτσι θα αναγκάσει το Λιθουανό να τον πάρει στην Τουρκία στο μουντομπάσκετ και θα στείλει την ομάδα στις θέσεις που αρμόζουν στην ιστορία της.

Drobnjak: Και πάλι στα ρηχά ο μαυροβούνιος ο οποίος εξελίσσεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή της ομάδας το τελευταίο δίμηνο και χρειάζεται να του τραβήξει την κουβέρτα ο Σούλης για να ξυπνήσει από το λήθαργο. Σε 19' συμμετοχής είχε 1 στα 7 εντός παιδιάς και 4 λάθη ενώ εκτέθηκε και στην άμυνα από τον Erceg και τον Evtimov, το γιο του παλιού παίκτη του Σπόρτιγκ. Βοήθησε τουλάχιστον στα ρημπάουντ αυτή τη φορά μαζεύοντας 7 ενώ εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία του περνώντας 3 ασσίστ όταν κατάλαβε ότι για άλλη μια φορά δεν το είχε το σουτ. Έχει να βάλει μακρινό σουτ από το ματς με το Τρίκαλο όπου φαίνεται ότι τα έβαλε όλα μαζεμένα και αν δεν συνέλθει επιθετικά θα χαραμίσει τον κόπο που κάνει όλη η ομάδα για μια επιτυχημένη σεζόν. Είχε 4 πόντους από 2 στις 2 βολές και ένα μπάσιμο καταλήγοντας στο αποκρουστικό τένδεξ του 0.211.

Gecheyski: Ακριβώς αντίθετα τα δεδομένα για το Θεόδωρο σε σχέση με τον Drobnjak σε μια βραδιά απόδοσης που ήταν όντως δώρο θεού όπως πρεσβεύει το όνομα του. Σε 18' συμμετοχής είχε 4 στα 6 δίποντα με σωστές κινήσεις μέσα στη ρακέτα και 1 στα 2 τρίποντα ενώ μάζεψε και 8 ρημπάουντ (4 αμυντικά και 4 επιθετικά), έδωσε 1 ασσίστ και έκοψε ένα πώμα αναδεικνυόμενος σε καλύτερο παίκτη της ομάδας από το τένδεξ με το άριστο τελικά 1.001. Τα πήγε καλά στην άμυνα στις κρίσιμες φάσεις του τέλους αξιοποιώντας την εμπειρία του και τη σωστή ανάγνωση των φάσεων παρότι είχε αρκετά προβλήματα με τον νεότερο και αθλητικότερο Erceg κατά διαστήματα που θα μπορούσαμε να είχαμε τσιμπήσει ως δανεικό από τους gay. Είχε συνολικά 11 πόντους και ένα καθοριστικό κάρφωμα με το ένα χέρι 57'' πριν το τέλος όπου έκανε το 71-64 και έβαλε το τελειωτικό σημείο στίξης στο συγκεκριμένο αιφνιδιασμό αλλά και στον αγώνα. Το γεγονός ότι οι δύο καλύτεροι παίκτες το τελευταίο διάστημα (αυτός και ο Ταπούτος) είναι εκείνοι που άκουσαν τα περισσότερα με τον ερχομό τους αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το μπάσκετ αξιολογείται στο παρκέ και όχι βάσει εθνικοτήτων και συλλογικών προτιμήσεων.

Milisavlievic: Ήταν ο κλασσικός παθιασμένος και εύστοχος Branco που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε και στο παρελθόν καταφέρνοντας να καλύψει και τους κοιλόπονους του Monroe που του φόρεσαν πολιτικά στο πάγκο. Έρχεται ως αλλαγή από τον πάγκο αλλά είναι στην ουσία ο βασικός play-maker της ομάδας ενώ προσφέρει και τους πόντους που τόσο έλειψαν στον άσσο επί Avery. Σε 25' λεπτά συμμετοχής τα οποία είναι τα απολύτως απαιτούμενα από αυτόν είχε 17 πόντους από 6 στις 6 ασπασμένες και αλφαδιασμένες βολές, 1 στα 3 δίποντα και 3 στα 5 τρίποντα. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα στα τελευταία λεπτά να έχεις point guard με ικανότητα να κερδίζει φάουλ και να γράφει εύκολους πόντους από τη γραμμή των φιλάνθρωπων και αυτό αλλάζει το χαρακτήρα της ομάδας στο τέλος σε έναν τομέα όπου για άλλη μια φορά τα θαλασσώσαμε με 17 στις 27 βολές ήτοι 62% σε ένα απαράδεκτο ποσοστό που πρέπει επιτέλους να βελτιωθεί. Το μοναδικό του θέμα το οποίο επίσης γνωρίζαμε είναι ότι μερικές φορές παρασύρεται υπερβολικά από τον ενθουσιασμό του με αποτέλεσμα να υποπίπτει σε λάθη (2 στον αγώνα) αλλά αυτά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από την εκρηκτικότητα του και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Η ομάδα είχε 4 στους 4 αιφνιδιασμούς τους 3 από τους οποίους ενορχήστρωσε αυτός δίνοντας σωστά την πρώτη πάσα μετά το ρημπάουντ γιατί βλέπει γήπεδο ένεκα της μπασκετικής του γνώσης. Στην άμυνα τα πήγε καλούτσικα απέναντι στον παλιό συγκριτικό βαθμό του old στα Αγγλικά (elder) ενώ πρόσφερε και 2 αμυντικά ρημπάουντ και 2 ασσίστ κλείνοντας με το θετικό 0.597 στο τένδεξ.

Δεμερτζής: Για άλλη μια φορά μπήκε και έδωσε σωστή περιστροφή στην επίθεση της ομάδας αποδεικνύοντας και πάλι ότι μπορεί να την οργανώσει απείρως καλύτερα από τον Καυκή. Μοίρασε 4 ασσίστ και έβγαλε 3 αιφνιδιασμούς βοηθώντας σημαντικά την ομάδα να επιστρέψει από το 24-29 στη δεύτερη περίοδο με ένα σερί 10-0 που την έφερε στο κεφάλι με 5 πόντους. Στην άμυνα βρέθηκε να μαρκάρει ακόμα και τον Παπανικολάου και παρότι έπαιξε σωστά δέχτηκε περισσότερο από φάρδος 2 ορειβατικά δίποντα. Παρέμεινε άποντος επιθετικά αστοχώντας σε 2 βολές μετά από κερδισμένο του επιθετικό φάουλ και σε ένα τρίποντο αλλά αυτά που πρόσφερε στο σχήμα με τα δύο point guard όταν αγωνίστηκε μαζί με τον Branco είναι πολύ πιο σημαντικά από τις επιθετικές του αδυναμίες. Πήρε και ένα αμυντικό σκουπίδι και έκανε ένα κλέψιμο σε 14' συμμετοχής ολοκληρώνοντας με επιτυχία αυτά που ζητάμε από αυτόν και σε χρόνο και σε ρόλο.

Τσιάρας: Ήταν για άλλη μια φορά λίγος στα πενιχρά 3 λεπτά που αγωνίστηκε έχοντας 2 άστοχα σουτ και 1 λάθος αλλά πήρε τουλάχιστον 2 ρημπάουντ. Έχει εξελιχθεί σε κομπάρσο πολυτελείας βάσει των αμοιβών του και αν δεν μπορέσει να παίξει και φέτος με το Σούλη το μπάσκετ που υποτίθεται ότι ξέρει δε θα το παίξει ποτέ. Προτείνω να αλλάξει τις μακριές βλαχόκαλτσες μπας και βελτιωθεί και να έχει τον εγκέφαλο του στο on όταν μπαίνει να παίξει.

Παπαδόπουλος: Άτυχη βραδιά για το Λάζο καθώς τραυματίστηκε στο μηρό στη δεύτερη περίοδο και δεν έπαιξε καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο φορτώνοντας επιπλέον προβλήματα στην ομάδα και το Σούλη τα οποία καλύφθηκαν από την καλή ομαδική άμυνα και τα λαρύγγια του λαού. Όσο αγωνίστηκε στα 13 λεπτά στην πρώτη και τη δεύτερη περίοδο μπαίνοντας ως δίδυμο με τον Drobnjak δεν πήρε ούτε μια προσπάθεια στην επίθεση όπου έκανε 2 λάθη και έδωσε 1 ασσίστ αλλά ήταν κολώνα στη ρακέτα μαζεύοντας 4 ρημπάουντ και συμμαζεύοντας τα προβλήματα που είχε σκορπίσει ο Erceg. Αν βρει τον απαιτούμενο ρυθμό και αυτός και ο Drobnjak η ομάδα μπορεί να πραγματοποιήσει σπουδαία σεζόν καθώς με την κλάση του την ανεβάζει επίπεδο.

Helliwell: Ο αγαπημένος μου lumberjack μου βούλωσε το στόμα δίνοντας σε 16' συμμετοχής (που είναι πολύ παραπάνω από τα ζητούμενα του ένεκα του τραυματισμού του Λάζου) πολλά παραπάνω από τα λίγα που μας έχει δείξει ότι μπορεί. Εντάξει τον χόρεψε ο αθλητικότερος και μπασκετικότερος Erceg αλλά έδωσε 2 ασσίστ (ναι, ναι αλήθεια λέω) και έκοψε και ένα εντυπωσιακό πώμα. Πρόσφερε 5 πόντους από 3 στις 6 βολές και ένα στα 2 δίποντα ενώ σκρίναρε στην επίθεση και έφευγε σωστά για το pick and roll προσφέροντας σωστές κινήσεις αναλογικά με τα περιορισμένα του προσόντα.

Καλλές και Γιαννακίδης έπαιξαν για ενάμισι λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα αντίστοιχα και φυσιολογικά δεν μπορούν να κριθούν.

Μαρκόπουλος: Η ομάδα έχει αποκτήσει την αμυντική σκληρότητα που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία του και εκπλήρωσε όλα τα βασικά ζητούμενα που της είχε θέσει. Επικράτησε στα ρημπάουντ (43-37) και τις ασσίστ (16-6) στους δύο τομείς που όταν επικρατείς 9 στις 10 φορές κερδίζεις ενώ έβγαλε και 9 στους 11 αιφνιδιασμούς απόντος μάλιστα και του Monroe που του αρέσει το run and gun. Τα πήγε καλά και στα σουτ με 17 στα 34 δίποντα με 50% μεταξύ των οποίων ήταν και κάποια χαμένα λόγω χαζομάρας αλλά και στα τρίποντα μετά από καιρό με 8 στα 19 (42% που αποτελεί κυρίως έργο Ταπούτου-Branco). Μοναδικά μελανά σημεία τα 16 λάθη κυρίως λόγω υπερβολικού ενθουσιασμού τα οποία για να μειώσει θα χρειαστεί να συνετίζει Καυκή και Branco και η εκνευριστική αστοχία στις βολές για την οποία δεν μπορεί ο ίδιος να κάνει πολλά. Επίσης, η ομάδα είχε και πάλι κάποια νεκρά διαστήματα απόδοσης όπως στην αρχή της δεύτερης περιόδου όπου έμεινε άποντη για 5 λεπτά αλλά διόρθωσε τη διαρροή τοποθετώντας Δεμερτζή και Branco στο back court. Είχε άλλο ένα νεκρό διάστημα στα τελευταία τριάμισι λεπτά της 3ης περιόδου όταν και από 49-48 δεχτήκαμε 7-1 με αποτέλεσμα να χάνουμε στο κλείσιμο 50-55 αλλά τους ηρέμησε στη διακοπή και επανήλθαμε. Καλύτερη περίοδοι η πρώτη όπου επικρατήσαμε 24-18 και η κρίσιμη τέταρτη όπου για πρώτη φορά φέτος ήμασταν ψύχραιμοι και επικρατήσαμε με 25-15 και χειρότερη η τρίτη όπου χάσαμε 12-20 και μέτρια η δεύτερη όπου ήμασταν οικτροί στο πρώτο πεντάλεπτο της αλλά πολύ καλοί στο δεύτερο κλείνοντας με επιμέρους σκορ 14-17. Το ότι η ομάδα αντεπεξήλθε και στους τραυματισμούς δύο βασικότατων παικτών είναι έργο δικό του που αποδεικνύει ότι έχει φτιάξει ένα σύνολο που αποδίδει σοβαρά ανεξαρτήτως ποιος παίζει και ποιος λείπει. Η τρίτη συνεχόμενη νίκη έστειλε την ομάδα στην 6η θέση που είναι ο ρεαλιστικός της στόχος για την κανονική περίοδο και αν λύσει και το θέμα του Drobnjak και ενεργοποιήσει και τον Λάζο τότε δικαιούμαστε να έχουμε βλέψεις στα play ωχ.

Λαός: Πολλά συγχαρητήρια και για την προσέλευση των 6000 αλλά και για τον συνεχόμενο παλμό που είχα χρόνια να δω και σήκωσε την ομάδα στα δύσκολα. Αν η φωνή και η παρουσία του λαού είναι δίπλα στην ομάδα τότε εκείνη δεν έχει να φοβάται τίποτα και κανέναν.

Διαβάστε ακόμη...