Σκρινάροντας με τον Oli

Όσο κι αν δεν το θέλουν κάποιοι και δεν μπορούμε να το καταλάβουμε εμείς στηρίζοντας, ή δεν αντανακλάται στη βαθμολογία, η πραγματικότητα είναι αναμφισβήτητη: Επιστρέψαμε.  
Olivares
Σκρινάροντας με τον Oli
Όσο κι αν δεν το θέλουν κάποιοι και δεν μπορούμε να το καταλάβουμε εμείς στηρίζοντας, ή δεν αντανακλάται στη βαθμολογία, η πραγματικότητα είναι αναμφισβήτητη: Επιστρέψαμε.

 

Τα σχόλια για την εμφάνιση των παικτών και του προπονητή που άξιζαν τη νίκη μέσα στην Αθήνα.

Δεμερτζής: Πραγματοποίησε δεύτερο συνεχόμενο εξαιρετικό παιγνίδι σε άμυνα και επίθεση παίρνοντας τον περισσότερο χρόνο από όλους στη θέση 1, σε 20' συμμετοχής. Μπήκε στη δεύτερη περίοδο με το σκορ ισόπαλο και δεν ψάρωσε καθόλου. Έπαιζε εκπληκτικά τα pick and roll με Ταπούτο και Παπαδόπουλο και έδειξε τι μπορεί να κάνει η ομάδα έχοντας στη σύνθεση της αληθινό play maker που της δίνει σωστή περιστροφή της μπάλας και κυκλοφορία στην επίθεση. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με 5 ασσίστ αλλά πέρα από το εξαιρετικό σερβίρισμα βοήθησε και εκτελεστικά πραγματοποιώντας career high με τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. με 9 πόντους με 2 στα 2 δίποντα, 1 στα 2 τρίποντα και 2 στις 2 βολές.

Αξίζει να τονιστεί ότι όλα τα καλάθια του τα πέτυχε με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είτε σχεδόν με τη λήξη του χρόνου, είτε υπό ασφυκτική πίεση. Σκόραρε με ένα παλικαρίσιο μπάσιμο με το οποίο έκανε το 32-38 στη δεύτερη περίοδο, έβαλε ένα δύσκολο ορειβατικό καλάθι με τη λήξη του χρόνου στην τρίτη κάνοντας το 52-53, και ισοφάρισε σε 70-70 στην τέταρτη περίοδο τέσσερα λεπτά πριν το τέλος με ένα εκπληκτικό τρίποντο που ολοκλήρωσε ένα επιμέρους σερί 13-2 υπέρ του Π.Α.Ο.Κ. καθώς η ομάδα επέστρεψε από το 68-57 μέσα σε τέσσερα λεπτά. Στην άμυνα έκανε επίσης εξαιρετική δουλειά βγάζοντας τα συκώτια του Σπανούλη και μην επιτρέποντας του τα drive αφού έκλεινε σωστά το πρώτο βήμα ενώ του δυσκόλεψε και το σουτ με σωστή άμυνα πάνω στο δεξί χέρι χωρίς να χρεωθεί ούτε ένα φάουλ!

Δυστυχώς όμως δέχτηκε πέντε συνεχόμενους πόντους από τον Λαρισαίο στο 72-74 δύο λεπτά πριν τη λήξη με τους 3 από τρίποντο από τα 7 μέτρα ενώ δέχεται κινητό screen από τον Pecovic που δεν σφυρίζεται και στην αμέσως επόμενη επίθεση καλάθι από δεξί μπάσιμο παρότι ακολούθησε ψηλά. Πάνω από όλα όμως έβγαζε τρομερή ενέργεια και θέληση για νίκη στο παρκέ που σου ερχόταν να τραγουδήσεις το «Γιαννάκη ομορφόπαιδο-Γιαννάκη λεβεντόπαιδο» αποδεικνύοντας ότι ακόμα και αν έρθει βασικός play maker αξίζει 10 με 15' συμμετοχής σε κάθε αγώνα. Αναδείχτηκε δίκαια καλύτερος παίκτης της ομάδας βάσει tendex με 0.733, καθώς πέρα από τους 9 πόντους και τις 5 ασσίστ, μάζεψε και 2 ρημπάουντ και έκανε ένα κλέψιμο.

Monroe: Είχε 20 πόντους, πήρε 1 ρημπάουντ και έδωσε 2 ασσίστ αλλά υπέπεσε και πάλι σε 6 λάθη στο μοναδικό μελανό στοιχείο της ομάδας με τα 19 λάθη που της στέρησαν τη νίκη σε συνδυασμό με τα φιλιππινέζικα σφυρίγματα. Ξεκίνησε ζεστός την πρώτη περίοδο σκοράροντας 8 πόντους με 2 τρίποντα, αλλά μετά την ομάδα την έπιασε θάλασσα κάνοντας 8 λάθη σε μία περίοδο γεγονός που προήλθε κυρίως από την κακή εμφάνιση του Καυκή και τα συνεχόμενα επιπόλαια βήματα.

Στη δεύτερη περίοδο παρέμεινε άποντος ενώ είχε και πολλά προβλήματα στην άμυνα στο μαρκάρισμα του Διαμαντίδη, που ήταν ο μόνος παίκτης τους που δεν συμβιβαζόταν με την ήττα, για αυτό και αντικαταστάθηκε από τον Καλαϊτζίδη ώστε να αλλάξει ο παίκτης πάνω στον Καστοριανό. Στην τρίτη περίοδο πέτυχε μόνο ένα καλάθι αλλά στην τελευταία πήρε μπροστά σημειώνοντας 10 πόντους με 2 τρίποντα από τα 7 μέτρα. Υπέπεσε όμως και πάλι σε 3 λάθη εδώ με κρισιμότερο το τελευταίο στο 81-78, 8'' πριν το τέλος όπου βιάζεται στην ντρίμπλα για να προλάβει το χρόνο και ενώ του γίνεται ταυτόχρονα φάουλ από τον Nicholas η μπάλα βρίσκει στο πόδι του και οι γκρίζοι λύκοι δίνουν κατοχή στους φαρμακοτρίφτες.

Είχε καλά ποσοστά στα σουτ με 4 στα 6 τρίποντα και 2 στα 4 τρίποντα, ενώ ήταν άψογος στις βολές με 4 στις 4 εκ των οποίων οι 2 ασάλιωτες στο 1'15'' πριν το τέλος με τις οποίες μείωσε σε 77-76. Τα 33' συμμετοχής όμως του πέφτουν πολλά καθώς κουράζεται φανερά και συντελούν στα λάθη στα οποία υποπίπτει και θα μειωθούν σίγουρα με την άφιξη σοβαρού οργανωτή αφού η μπάλα δε θα περνάει πια τόσο πολύ από τα χέρια του.

Gregory: Ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 21 πόντους, ενώ μάζεψε και 6 ρημπάουντ (4 επιθετικά), έδωσε 2 ασσίστ και έκανε 1 κλέψιμο ενώ υπέπεσε σε 2 μαζεμένα λάθη στην πρώτη περίοδο σε 38' συμμετοχής. Είχε 8 στα 14 δίποντα με αποκορύφωμα τους τέσσερις συνεχόμενους στο τέλος πρώτα από ένα εντυπωσιακό επιθετικό ρημπάουντ και ύστερα με ένα εντυπωσιακό buzzer beater 2' και 38'' πριν τη λήξη με το οποίο έδωσε προβάδισμα 72-74 και αίσθηση νίκης.

Στα 4 λεπτά πριν το τέλος και πριν από το τρίποντο του Δεμερτζή γίνεται εξόφθαλμο φάουλ πάνω του από τον Περπέρογλου το οποίο τον εξαναγκάζει σε αστοχία και δεν σφυρίζεται σε μια φάση που έδειξε μαζί με τα βήματα του Διαμαντίδη που σερνόταν στο παρκέ ποιες ήταν οι προθέσεις των γκρι. Ανάγκασε τον κατάδικο να ρίξει τον καλύτερο αμυντικό της Ευρώπης Dr. Octopus πάνω του στα τελευταία 2 λεπτά για να αντιμετωπίσει τα δυνατά του πατήματα στο low post όπου δεν είχε πρόβλημα να χορεύει τον Περπέρογλου. Τα τεράστια αθλητικά του προσόντα υπαγορεύουν να ριζώσει στον Π.Α.Ο.Κ. αλλά και να πλαισιωθεί στο μέλλον από ένα αναπληρωματικό δυαροτριάρι ώστε να μη γράφει τα υπερβολικά 38' συμμετοχής που του αφαιρούν τη φρεσκάδα στα τελευταία λεπτά.

Drobnjak: Αποτέλεσε μαζί με τον Καυκή την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας σε ένα παιγνίδι που στηρίζαμε πολλά στην εμπειρία του αλλά δυστυχώς παρέμεινε άποντος πράγμα που έχει συμβεί πολύ λίγες φορές στη μεγάλη καριέρα του. Έπαιξε μόνο για 9 λεπτά γεγονός που τον τσάντισε φανερά καθώς δεν αγωνίστηκε καθόλου στην πρώτη και την τέταρτη περίοδο (!) όπου προτιμήθηκαν οι Παπαδόπουλος και Gecheyski για την επίθεση και ο Helliwell για την άμυνα.

Δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα του αγώνα όσο αγωνίστηκε έχοντας προβλήματα στην άμυνα με τον μακρύκαλτσο Batiste και τελείωσε τον αγώνα με 2 ρημπάουντ και 2 άστοχα σουτ. Δεν κολλάει στην ίδια πεντάδα με τον Λάζο γιατί η ομάδα γίνεται πολύ αργή και αυτό το έχει αντιληφθεί ο Σούλης για αυτό και δεν τους χρησιμοποιεί μαζί, αλλά πρέπει να βρεθεί χρονική λύση για την αξιοποίηση του γιατί αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την ομάδα.

Παπαδόπουλος: Πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση με 9 πόντους και 7 ρημπάουντ, ενώ έδωσε και 1 ασσίστ και έκανε 1 κλέψιμο σε 21' συμμετοχής σε έναν αγώνα που ήθελε να αποδείξει πολλά. Συνεργάστηκε σωστά με τον Δεμερτζή στα pick and roll στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο ενώ η παρουσία του στα ρημπάουντ σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά συνολικά block outs οδήγησαν την ομάδα στην εντυπωσιακή επικράτηση στο συγκεκριμένο τομέα με 36-24 απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης εκτός έδρας!

Είχε σωστές αντιδράσεις στα double και πολλές φορές triple team που γινόταν πάνω του μοιράζοντας πολύ σωστά τη μπάλα αλλά κράτησε και στην άμυνα τον Peκovic πολύ καλά δείχνοντας του ότι έχει ακόμα μπόλικα καρβέλια για βρώση μπροστά του. Η παρουσία του μέσα στο καλάθι απελευθερώνει τους σουτέρ στην περιφέρεια και όσο βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση τόσο ξεδιπλώνει τα προσόντα που τον καθιέρωσαν ως έναν εκ των κορυφαίων center στην Ευρώπη. Στη φάση στα 35'' στο τέλος πριν πάρει τη μπάλα του έχουν γίνει δύο φάουλ από τον Pecovic, αλλά οι διαιτητές κοιτάνε αλλού και όταν τελικά κάνει την εξαιρετική προσπάθεια τον πουλάει το φαλτσάκι της μπάλας αλλά και η απίθανη αντίδραση του κολλητού του Φώτση που με το νόμιμο μπατσάκι πάνω στη στέφανη σώζει μια ομάδα με τριανταπενταπλάσιο μπάτζετ από ήττα στο γήπεδο της.

Καυκής: Έκανε πολύ κακό παιγνίδι στα 7 λεπτά όπου αγωνίστηκε μόνο στην πρώτη περίοδο παραμένοντας άποντος και υποπίπτοντας σε 4 λάθη, ενώ μάζεψε 2 ρημπάουντ και έδωσε 2 ασσίστ. Η ομάδα χρειαζόταν στην κυριολεξία μισό παίκτη ακόμα στην περιφέρεια αμυντικά και επιθετικά απέναντι στο υπεράριθμο back court των αντιπάλων για να τραγουδήσει το «έτσι για πλάκα / μες το ΟΑΚΑ» αλλά δεν κατάφερε να τον υποδυθεί. Στην άμυνα έχανε κατά συρροή το χταπόδι, ενώ στην επίθεση μετέφερε ανεξήγητη νευρικότητα σε όλη την ομάδα κάνοντας επαναλαμβανόμενα βήματα και αδυνατώντας να βοηθήσει στο σκοράρισμα. Η εξαιρετική εμφάνιση του Δεμερτζή τον καθήλωσε δίκαια στον πάγκο και αν εξαιρεθεί το παιγνίδι με τη Ρούλα η απόδοση του έχει κυμανθεί σε ρηχά νερά φέτος συντελώντας σημαντικά στην πληγή στον άσσο.

Καλαϊτζίδης: Έπαιξε 19 λεπτά με κύρια αποστολή να περιορίσει τον Διαμαντίδη στην άμυνα και στην επίθεση να παίξει pick and roll με τον Λάζο και isolation με τον Gregory. Παρέμεινε κλασσικά άποντος με 0 στα 3 σουτ, αλλά μοίρασε 4 ασσίστ συντελώντας σημαντικά με τον Δεμερτζή στους 6 στους 6 αιφνιδιασμούς που είχε η ομάδα, αλλά και στην επικράτηση στις ασσίστ με 17-14. Τα πήγε καλά για κάποια διαστήματα στην άμυνα πάνω στον Μήτσο τον ΠΑΟΚτσή αλλά τις περισσότερες φορές η διαφορά κλάσης δεν κρυβόταν. Είναι χρήσιμος παίκτης για ένα δεκάλεπτο στην άμυνα και την οργάνωση, αλλά αν δεν βελτιωθεί έστω στοιχειωδώς στο σκοράρισμα θα γίνει με την άφιξη του νέου point guard ο πρώτος αρχηγός του Π.Α.Ο.Κ. με μονοψήφιο αριθμό λεπτών συμμετοχής.

Gecheyski: Έκανε το καλύτερο παιγνίδι του με τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. την πιο κρίσιμη ώρα που ακούγονταν οι καμπάνες της αντικατάστασης του. Είχε 9 πόντους, 5 ρημπάουντ, 1 ασσίστ και 1 τάπα σε 26' συμμετοχής εκτοπίζοντας τον Drobnjak από την πεντάδα. Μπήκε στη δεύτερη περίοδο και ξεκίνησε μπήγοντας ένα τρίποντο συντελώντας στο εξαιρετικό 75% στα τρίποντα με 6/8 που είχε η ομάδα στο πρώτο ημίχρονο. Ανέβαινε συχνά για screen στην περιφέρεια και μετά έβγαινε για να παίξει pick and roll αμέσως δείχνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά τα βασικά του μπάσκετ.

Έκανε θετική εμφάνιση στην άμυνα απέναντι και στον Φώτση και τους Τσαρτσαρή-Μπατίστ δείχνοντας πως έχει την εμπειρία να σταθεί απέναντι σε ψηλούς πρώτης γραμμής. Στην έναρξη της τρίτης περιόδου έκοψε μια καθαρή τάπα στον Pecovic που σφυρίχτηκε φάουλ με αποτέλεσμα να εκνευριστεί και στην επόμενη διεκδίκηση ρημπάουντ που έχασε να χτυπήσει τη μπάλα στο παρκέ με δύναμη και να χρεωθεί δίκαια το Τ. Είχε δίκιο που γύρισε και είπε στο Μαρκόπουλο στο time out ότι «δε μας σέβονται» αλλά ξέρει ότι με τις επίμονες διαμαρτυρίες τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να προσφέρει 2 εύκολους πόντους από βολές.

Με το σκορ στο 68-57 οκτώ λεπτά πριν από το τέλος στη συνείδηση των περισσοτέρων το παιγνίδι ήταν χαμένο αλλά όχι στη δική του. Έδωσε το σάλπισμα της αντεπίθεσης σκοράροντας 4 στις 4 βολές και κόβοντας μία τάπα στο Φώτση άλλαξε την ψυχολογία της ομάδας. Στα 2'07'' με το σκορ 75-74 προσπάθησε να απαντήσει στο τρίποντο του Σπανούλη δίνοντας το ίδιο κέρμα αλλά αστόχησε. Αν σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα και βρει κατάλληλη αντιστοιχία χρόνων και ρόλων με τον Drobnjak θα βοηθήσει σημαντικά και δεν θα κινδυνέψει.

Helliwell: Ο κροκοδειλάκιας έβγαλε πανάξια το μεροκάματο του στα 9' συμμετοχής αφού μέχρι και στο παρκέ κυλίστηκε για να διεκδικήσει μπαλιά. Σκόραρε 2 πόντους, μάζεψε 2 ρημπάουντ, έδωσε 1 ασσίστ αλλά έκοψε και μια αλλοίωση. Κυρίως όμως έσπρωχνε με επιτυχία τον Peκovic έξω από τη ρακέτα ενώ αδικήθηκε κατάφωρα στη φάση 3΄και 42΄΄ πριν το τέλος με το σκορ στο 70-70 όταν του σφυρίχτηκε φάουλ ενώ ο Pekovic έχει περάσει το αριστερό του χέρι στη μέση του Ωκεάνιου σε κίνηση hand checking που τιμωρείται με επιθετικό φάουλ από τους κανονισμούς. Έπαιξε στην πρώτη περίοδο και στην τέταρτη όπου έμπαινε αλλαγές κυρίως για τις άμυνες και πέρα από το ξύλο με τον αντίπαλο ψηλό δεν επέτρεψε με τον όγκο του διεισδύσεις στη ρακέτα.

Ταπούτος: Στα 15 λεπτά που έπαιξε έκανε θραύση κυρίως στη δεύτερη περίοδο όπου σημείωσε όλους τους 8 πόντους που είχε στον αγώνα. Πρόσθεσε και 2 ρημπάουντ, 1 ασσίστ, 1 κλέψιμο και μία τάπα κρατώντας και αυτός τον Drobnjak στον πάγκο. Παίζοντας εξαιρετικά τα pick and roll με τον Δεμερτζή γύρισαν το παιγνίδι από 18-10 σε 24-29 σε ένα επιμέρους σερί 19-6 για την ομάδα μέσα σε τέσσερα λεπτά.

Βγάζει πολύ ενέργεια στο παρκέ όταν είναι υγιής προσφέροντας έτσι την ώθηση που περιμένει από τον πάγκο η ομάδα για να πιάσει αυτά τα εξαιρετικά τετράλεπτα και πεντάλεπτα που τα παρουσιάζει σε κάθε αγώνα συνήθως δις. Είχε 1 στα 3 δίποντα και 2 στα 2 τρίποντα βοηθώντας σημαντικά στη διαμόρφωση του τελικού 60% με 9 στα 15 τρίποντα σε έναν τομέα όπου ήμασταν απελπιστικοί μέχρι το συγκεκριμένο παιγνίδι. Τελείωσε τον αγώνα με το δεύτερο υψηλότερο tendex με 0.590 ξεπερνώντας και Gregory και Monroe και Gecheyski αφού είχε κατά κανόνα θετικές κινήσεις και σε άμυνα και σε επίθεση.

Ο Καλλές αγωνίστηκε μόνο για δώδεκα δευτερόλεπτα με τη λήξη της δεύτερης περιόδου ενώ ο Τσιάρας δεν πάτησε καθόλου παρκέ.

Μαρκόπουλος: Πήρε την ταυτότητα, το διαβατήριο, το πιστοποιητικό γεννήσεως και τις πιστωτικές κάρτες του Ζοτς σε ακόμη μια εμφάνιση πορθητή όπου απέδειξε ότι δε μετράνε μόνο τα λεφτά. Παρουσίασε μια ομάδα στον πιο δύσκολο εκτός έδρας αγώνα στην Ευρώπη που επικράτησε του αντιπάλου κατά κράτος στα ρημπάουντ με 36-24 και στις ασσίστ με 17-14. Εννέα στις δέκα φορές στο μπάσκετ η ομάδα που επικρατεί σε αυτούς τους δύο τομείς κερδίζει και τον αγώνα για αυτό και ο Π.Α.Ο.Κ. επικράτησε στο tendex του φαρμακαποθηναϊκού με 0.460 έναντι 0.445.

Έκανε αλλαγές βόλεϊ από την άμυνα στην επίθεση, έβγαζε παγίδες στην άμυνα στις πάσες μέσα στη ρακέτα αναγκάζοντας τους να σουτάρουν 23/53 εντός παιδιάς μέσα στο γήπεδο τους ενώ επέβαλλε κοντρόλ τέμπο στο παιγνίδι χτυπώντας όταν έπρεπε στον αιφνιδιασμό, αλλά και στη λήξη του χρόνου επιδεικνύοντας υπομονή και ψυχραιμία. Η ομάδα είχε καλή περιστροφή στην επίθεση και πατούσε σωστά τη μπάλα στο low post στον Λάζο και τον Gregory ενώ όταν έκλεινε η ρακέτα εκτελούσε με σύνεση από την περιφέρεια. Και όλα αυτά τα κατάφερε χωρίς έναν καλό βασικό play maker και με τον Drobnjak εκτός παιγνιδιού αλλά δεν μπορούσε να κερδίσει και τους διαιτητές. Το σίγουρο είναι ότι έκανε και πάλι τον κόσμο του Π.Α.Ο.Κ. να αισθανθεί περήφανος διεκδικώντας μέχρι το τέλος τη νίκη μέσα στην Αθήνα μετά από χρόνια. Και σε συνδυασμό με μια σοβαρή διοίκηση δικών μας ανθρώπων έκανε και πάλι το σύλλογο πρωταγωνιστή. Τον ξανάκανε Π.Α.Ο.Κ.

 

 

Διαβάστε ακόμη...