Π.Α.Ο.Κ. - γάβρος (κύπελλο), σκρινάροντας με τον Oli

Τα καλύτερα έρχονται για μια ομάδα που χάρη στο λαό και τους δικούς της ανθρώπους επέστρεψε στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.
Olivares
Π.Α.Ο.Κ. - γάβρος (κύπελλο), σκρινάροντας με τον Oli
Τα καλύτερα έρχονται για μια ομάδα που χάρη στο λαό και τους δικούς της ανθρώπους επέστρεψε στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.

Τα σχόλια για την εμφάνιση των αετόπουλων:

Avery: Έκανε την καλύτερη του εμφάνιση με τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. προσφέροντας 18 πόντους, 2 ρημπάουντ, 2 ασσίστ και 1 κλέψιμο εδραιώνοντας τη θέση του στην ομάδα. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν καταπληκτικός τρέχοντας την ομάδα στον αιφνιδιασμό βγάζοντας 4 στους 6, παίζοντας σωστά τα pick and roll και σουτάροντας άψογα κατέληξε να έχει το απίστευτο tendex 1.073 όπου 1 θεωρείται το άριστα. Αυτός μαζί με τον Monroe με το σκορ 17-28 πήραν την ομάδα από το χέρι και με ένα εκπληκτικό σερί 23-4 (!!!) την έφεραν μπροστά στο σκορ με 40-32 στην καλύτερη περίοδο της ομάδας τη δεύτερη όπου και επικράτησε με 23-13. Φαίνεται ότι ανεβαίνει αρκετά εντός έδρας παίρνοντας ενέργεια από τον κόσμο και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ανταποκριθεί παίζοντας pick and roll με έναν κλασσικό σέντερ επιτέλους. Στο δεύτερο ημίχρονο κουράστηκε φυσιολογικά αφού δεν είναι ακόμα για πάνω από 20' συμμετοχής αλλά δεν είχε και οργανωτικές βοήθειες με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ιδιαίτερα η ομάδα επιθετικά υποπίπτοντας σε 9 λάθη. Απέδειξε πάντως ότι δικαιούται της εμπιστοσύνης του Μαρκόπουλου που περιμένει καρτερικά να ανέβει γνωρίζοντας ότι μια ομάδα παίζει καλά όταν παίζει σωστά ο play maker όπως φάνηκε στην καταπληκτική δεύτερη περίοδο.

Καυκής: Δυστυχώς έκανε δεύτερο συνεχόμενο κακό ματς μένοντας άποντος και δίνοντας 1 ασσίστ ενώ στην άμυνα δεν τα κατάφερε να περιορίσει την έξτρα πάσα του Παπαλουκά. Στο δεύτερο ημίχρονο όταν η ομάδα ξεκίνησε με σερί 7-0 όπως και στην αρχή του αγώνα και προηγήθηκε με 12 πόντους έπρεπε να δείξει καθαρό μυαλό και υπομονή στην περιστροφή της μπάλας συντηρώντας τη διαφορά, κερδίζοντας χρόνο και φάουλ αλλά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Δεν κατάφερε να απειλήσει με τις διεισδύσεις και τα σκαμπανεβάσματα του σε συνδυασμό με την αστάθεια του Avery προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να διορθώσει ο Σούλης.

Monroe: Ήταν καταπληκτικός για τρεις περιόδους σκοράροντας 23 πόντους αλλά παρέμεινε άποντος στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο. Πέρα από τα κλασσικά του πια μπασίματα ο πρώην παίκτης της Napoli πρόσφερε και με το περιφερειακό σουτ συνεισφέροντας 3 τρίποντα ενώ μάζεψε και 7 ρημπάουντ (!) σε έναν τομέα όπου επικρατήσαμε 35-31 παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις. Στην τρίτη περίοδο είχε 8 πόντους με αποτέλεσμα να ξεφύγει η ομάδα με τη μέγιστη διαφορά στο 51-39. Εκεί έχασε στην άμυνα τον Halperin και την αυτοσυγκέντρωση του μαζί με τα φαλτσοσφυρίγματα. Η περιφερειακή του άμυνα μέχρι εκείνο το σημείο ήταν εξαιρετική συντελώντας στο 0/13 των gay στα τρίποντα αλλά χρειάζεται ανάσες και είναι κρίμα που δεν υπάρχει αναπληρωματικός shooting guard για να του τις προσφέρει. Χρειάζεται να γίνονται περισσότερα screen στην κορυφή (τομέας που θα βοηθήσει σίγουρα ο Λάζος) για να του απελευθερώνουν το πρώτο βήμα και το αμαρκάριστο σουτ μιας που είναι αναμφισβήτητα ο σκόρερ της ομάδας.

Gregory: Έκανε μέτρια εμφάνιση και ήταν οι αδύναμοι κρίκοι μαζί με τον Drobnjak ενώ οι δύο τους θεωρούνταν τα πιο σίγουρα χαρτιά πριν την έναρξη. Είχε μόνο ένα καλάθι στις πρώτες τρεις περιόδους αντιμετωπίζοντας μεγάλο πρόβλημα απέναντι σε Βασιλόπουλο και Childress. Στην άμυνα έκανε καλή δουλειά απέναντι και στον παλιό παίκτη των Hawks (κρατώντας τον σε μονοψήφιο αριθμό) και στη συμπάθεια του Πανελούδη που έμεινε άποντη αλλά σε γενικές γραμμές έμοιαζε εκτός ρυθμού του αγώνα το περισσότερο διάστημα.

Στην τελευταία περίοδο πήρε επιτέλους μπροστά ποστάροντας για να τελειώσει το παιγνίδι με 8 πόντους, 4 ρημπάουντ και 1 ασσίστ. Η ομάδα δεν έχει την πολυτέλεια αρκετών επιθετικών λύσεων και περιμένει πολλά από αυτόν ενώ και η απουσία του Ταπούτου φόρτωσε ακόμα περισσότερη ευθύνη πάνω του στην οποία δεν αντεπεξήλθε αφού δεν μπόρεσε να πατήσει γερά στο low post και να εκμεταλλευτεί την εκρηκτικότητα του.

Gecheyski: Μπήκε στην πρώτη περίοδο όταν φορτώθηκε με φάουλ ο Καλλές και ο Helliwell για να αντιμετωπίσει τον Μπουρούση ακολουθώντας τον και πιο μακριά αλλά δεν τα κατάφερε αφού δέχτηκε συνολικά 19 πόντους από τον προσωπικό του αντίπαλο. Βοήθησε αρκετά στα ρημπάουντ μαζεύοντας 6 ενώ πρόσθεσε 2 πόντους στην επίθεση αστοχώντας σε 2 ελεύθερα τρίποντα με τη διαφορά στο +12 και στο +9 υπέρ μας. Είναι δεδομένο και λόγω φυσικής κατάστασης ότι δεν μπορεί να προσφέρει πάνω από 15 λεπτά και η άφιξη του Λάζου θα τον καταστήσει συμπληρωματικό ρολίστα σε έναν ρόλο που μπορεί να αποδώσει καθώς δεν μπορούμε να ζητάμε περισσότερα από τον 32χρονο Σκοπιανό.

Drobnjak: Έκανε το χειρότερο του παιγνίδι με τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. καθώς παρέμεινε άποντος στις τρεις πρώτες περιόδους ενώ ολοκλήρωσε τον αγώνα έχοντας μόνο 1 ρημπάουντ. Στην τελευταία περίοδο πέτυχε 2 καλάθια και 2 πόντους από βολές ενώ έδωσε και 1 ασσίστ κλείνοντας τον αγώνα με 6 πόντους αλλά αστόχησε σε 2 κρίσιμα τρίποντα στο τέλος με τη διαφορά στο -3 και το -6 ενώ έκανε και βήματα αμέσως μετά. Για να κερδίσεις κάποιον που έχει 35πλάσιο μπάτζετ (σημαδιακός αριθμός) όπως είπε και ο magic πρέπει να δώσουν όλοι το 100% και είναι αδύνατον να τα καταφέρεις αν υστερούν τα βασικά ατού σου. Αγωνίστηκε στο μεγαλύτερο διάστημα σε θέση center πράγμα που δεν του ταιριάζει αλλά ο παλιός άσσος των Supersonics μοιάζει να χάνει την ψυχραιμία του τις κρίσιμες στιγμές περισσότερο από ότι επιτρέπει η εμπειρία του. Πρέπει επιτέλους να παίξει περισσότερο μέσα στο καλάθι και να πάψει να αποφεύγει το ξύλο που πέφτει παραδοσιακά εκεί. Η συνεργασία του με τον Λάζο με τον οποίο αλληλοσυμπληρώνονται επιθετικά στους χώρους δράσης θα τον απελευθερώσει περισσότερο αλλά αν δεν ηρεμήσει δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στα 25 λεπτά που απαιτείται να είναι φρέσκος και λαχταριστός.

Τσιάρας: Είχε 6 πόντους με 2 τρίποντα και 4 ρημπάουντ αλλά και 2 λάθη στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο. Κλήθηκε να παίξει και για τον Ταπούτο στα forward και το έκανε καλά για μιάμιση περίοδο αλλά αυτό μοιάζει να είναι το ταβάνι των δυνατοτήτων του χρονικά. Θετικό ότι ξαναβρήκε το καλό του μακρινό σουτ με το οποίο είχε κάνει θραύση στον κάμπο αλλά σε κάποιες διεισδύσεις μπούκαρε χωρίς να ακολουθεί κάποιο επιθετικό σύστημα της ομάδας καταλήγοντας σε λάθος επιλογή πράγμα για το οποίο ευθύνεται κατά το ήμισυ με τον play maker. Η ισχνή παρουσία του στην άμυνα συνετέλεσε στους 28 πόντους που δέχτηκε η ομάδα στην τελευταία περίοδο.

Καλαϊτζίδης: Είχε και πάλι μεγάλη διάθεση στην άμυνα περιορίζοντας στο διάστημα που αγωνίστηκε τον Teodosic ενώ πρόσθεσε και 2 ρημπάουντ παραμένοντας άποντος. Είναι χρήσιμος παίκτης κυρίως σε ρόλους αμυντικού εξολοθρευτή για ένα 10λεπτο αλλά έχει ευθύνη και αυτός για την κακή επιθετική εικόνα της ομάδας στο πρώτο πεντάλεπτο της τέταρτης περιόδου όπου αγωνίστηκε. Δεν έπαιξε σωστά τα pick and roll, ούτε έβγαλε τους Monroe, Gregory σε isolation ανοίγοντας την ομάδα στις 4 γωνίες ενώ δεν απειλεί ο ίδιος επιθετικά είτε από την περιφέρεια είτε με drive για να φθείρει τους αντίπαλους κοντούς. Έχει το ύψος και το άλμα για να ποστάρει κοντύτερους αντιπάλους και πρέπει να βελτιωθεί εκεί γιατί με την άμυνα μόνο δεν πήγε κανείς μακριά στο μπάσκετ.

Helliwell: Αποτελεί την ατραξιόν κάθε αγώνα καθώς δίνει την ευκαιρία στον κάθε πικραμένο που τον βλέπει να πει από την εξέδρα ή την τηλεόραση «α ρε να είχα 20 πόντους ύψος και θα έπαιζα στον Π.Α.Ο.Κ.» Χρησιμοποιήθηκε και πάλι στο ρόλο του καμικάζι όπου ξεκινάει βασικός για να ξυλοφορτώσει τους αντίπαλους ψηλούς σε τακτική ομαδικού τσαμπουκά όπου παίρνουμε μαζί μας και τον ψηλό για μπούγιο. Ο Ωκεανός πήρε 1 ρημπάουντ και σκόραρε 1 πόντο από κερδισμένο φάουλ χρησιμοποιούμενος κυρίως σαν σειρά από τούβλα απέναντι στο Σχορτσιανίτη για το κλασσικό του δεκαλεπτάκι που πρόκειται να μειωθεί Λάζου θέλοντος.

Καλλές: Ήταν η ευχάριστη έκπληξη του ματς στο καλύτερο παιγνίδι της μέχρι τώρα καριέρας του όπου σκόραρε 6 πόντους και πήρε 2 ρημπάουντ ενώ έκοψε και 1 τάπα. Χρησιμοποιήθηκε μόνο στην πρώτη περίοδο με το που φορτώθηκε με φάουλ ο Αυστραλός πορτιέρης και έδειξε ότι έχει μπασκετικά χαρακτηριστικά με σωστές κινήσεις στην επίθεση. Είναι δεδομένο ότι θα ανέβει δουλεύοντας με τον Σούλη όπως συνέβη με τον Μαυροειδή, τον Καϊμακόγλου και τόσους άλλους ενώ τώρα θα έχει να μαθητεύσει και πλάι στο Λάζο.

Παπαδόπουλος: Μπήκε για τα τελευταία 2 λεπτά του αγώνα όταν αυτός είχε κριθεί περισσότερο για να πάρει λίγο αγωνιστικό κλίμα παρά για να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η αγωνιστική του απραξία για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε σταδιακή ενεργοποίηση του κατά την οποία πρέπει να του αποδώσουμε ρόλους χρήσιμου γραναζιού που έλειπε από τον μηχανισμό της ομάδας και όχι μεσσία.

Μαρκόπουλος: Παρουσίασε και πάλι εκπλήξεις και τρικ δείχνοντας πόσο δουλεύει στο scouting report. Το new kid on the block με το οποίο δούλευε αθόρυβα αυτό το διάστημα ήταν ο Καλλές και μπορούμε να περιμένουμε και άλλους παίκτες να βγαίνουν από το τσόφλι υπό την ξύλινη ράβδο του μαέστρου. Έκλεισε σωστά την άμυνα στο πρώτο ημίχρονο δίνοντας το περιφερειακό σουτ σε παίκτες που δεν το είχαν όπως οι Παπαλουκάς και Childress και στη συνέχεια έκλεισε τους διαδρόμους και στον Kleiza προκαλώντας ασφυξία για δεκαπέντε λεπτά στους πολυεκατομμυριούχους. Πέρασε τη φιλοσοφία του για τα block outs στην ομάδα καταφέρνοντας να κερδίσει τη μάχη των ρημπάουντ απέναντι σε υπεράριθμους και ποιοτικότερους αντιπάλους.

Έβγαλε τη δεύτερη περίοδο με 0 λάθη χάρη στην εκπληκτική περιστροφή που έδιναν στην ομάδα οι Monroe και Gregory ενώ καθοδήγησε την ομάδα σε μυαλωμένη εκτέλεση στα τρίποντα με 6/8 ως την τρίτη περίοδο βγάζοντας συστήματα για τον αμαρκάριστο παίκτη. Από εκεί και ως το τέλος προδώθηκε από τη διαιτησία, τις απουσίες Ταπούτου και Λάζου, την κακή εμφάνιση των Drobnjak, Gregory και Καυκή και την κούραση των Avery και Monroe. Στα τελευταία δέκαπέντε λεπτά η ομάδα είχε 1/13 τρίποντα και 9 λάθη ενώ δέχτηκε εκεί τα κρίσιμα καλάθια στην περιφέρεια από Teodosic και Kleiza. Αναπόφευκτα χρεώνεται και αυτός μέρος της ευθύνης για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να συντηρήσει τη διαφορά των 12 πόντων. Τώρα που μεγάλωσε η φαρέτρα του με την έλευση του Λάζου μπορούμε να περιμένουμε και άλλους λαγούς από το καπέλο του καθώς αρέσκεται να ρίχνει στο καναβάτσο ομάδες με μεγαλύτερους προυπολογισμούς.

Λαός: Χρειάστηκε να περιμένουμε 10 χρόνια για να το δούμε αλλά είναι πια γεγονός. Το παλατάκι έγινε έδρα πυρακτωμένη όπου θα φτύνει αίμα οποιοσδήποτε για να περάσει. Οι 5.000 σήμερα ακόμα και αν δεν έκαναν sold out σήκωσαν όλη τη γη στις πλάτες τους εκτοξεύοντας την ομάδα κατά διαστήματα σε εκπληκτικές τροχιές απόδοσης. Τα αντικείμενα όμως προς τον πάγκο των gay έδωσαν αφορμή σε αυτούς που δεν θέλουν τον Π.Α.Ο.Κ. δυνατό να ετοιμάζονται και πάλι να του στερήσουν εκδρομές. Και δυνατός είναι ο Π.Α.Ο.Κ. όταν είναι μαζί του ο λαός του. Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε και για την Κυριακή και μετά την Κυριακή.

 

Διαβάστε ακόμη...