Ο Κουϊρουκίδης κορυφαίος σκόρερ του ΠΑΟΚ πριν την Α’ Εθνική

Ο Λάμπης Κουϊρουκίδης στην αναμέτρηση με αντίπαλο τον Άρη σαν σήμερα για την Εθνική Κατηγορία της περιόδου 1958-59 σημείωσε το νικητήριο γκολ για τον ΠΑΟΚ (2-1).
Ο Κουϊρουκίδης κορυφαίος σκόρερ του ΠΑΟΚ πριν την Α’ Εθνική

Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ με αυτό το τέρμα σφράγισε την πρωτιά του στους σκόρερ της ομάδας σε αυτό τον κύκλο των αγώνων για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

 Πριν την καθιέρωση της Α' Εθνικής – που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1959 – οι απόπειρες της ΕΠΟ για την διεξαγωγή Εθνικής Κατηγορίας είχαν περιοριστεί στην διεξαγωγή μίνι πρωταθλημάτων στο δεύτερο μισό της σεζόν με την συμμετοχή των ομάδων που έπαιρναν τις πρώτες θέσεις στις Ενώσεις της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια προστέθηκαν σύλλογοι από την Νότια και την Κεντρική Ελλάδα. Ο ΠΑΟΚ σε αυτό το πρωτάθλημα ήταν από την πρώτη διοργάνωση της σεζόν 1930-31 και συμμετείχε σε ακόμη δέκα σεζόν. Ο Λάμπης Κουϊρουκίδης είναι ο ποδοσφαιριστής που σημείωσε τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλο παίκτη του ΠΑΟΚ σε αυτές τις αναμετρήσεις.

Από τις 18 Απριλίου 1954 που σκόραρε για πρώτη φορά στο 2-2 με τη Νίκη Βόλου στην Μαγνησία μέχρι τις 21 Ιουνίου 1959 που σημείωσε το τελευταίο γκολ του ΠΑΟΚ σε επίπεδο Εθνικής Κατηγορίας, βρήκε δίχτυα συνολικά 30 φορές στους 71 αγώνες που συμμετείχε. Σε εκείνη την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Άρη, ο Καλλιότζης στο 20ο λεπτό είχε βάλει μπροστά στο σκορ τους γηπεδούχους με χτύπημα πέναλτι για το οποίο οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου διαμαρτυρήθηκαν έντονα πως ήταν εκτός περιοχής. Ο Κιουρτζής στο 30ο λεπτό πήρε την μπάλα μετά από διώξιμο σε σουτ του Κουϊρουκίδη και ισοφάρισε, ενώ στο 60ο λεπτό ο Κουϊρουκίδης με ατομική ενέργεια πέρασε αρχικά τους Παναγούλια – Τσολακούδη και στη συνέχεια τον τερματοφύλακα Πετράκη για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να δώσει τη νίκη με 2-1 στον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος στην αναμέτρηση αυτή αγωνίστηκε με την εξής σύνθεση: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμανίδης, Γιαννέλος, Καλογιάννης, Ραπτόπουλος, Κιουρτζής, Κουϊρουκίδης, Λέανδρος, Νικολαϊδης.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...