Το πρώτο βήμα για τον τελικό του 1983 ...

Στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου της περιόδου 1982-83 ο ΠΑΟΚ επικράτησε σαν σήμερα 2-0 της Ρόδου και έκανε καθοριστικό βήμα πρόκρισης στον τελικό.
Το πρώτο βήμα για τον τελικό του 1983 ...

Την σεζόν 1982-83 ο δρόμος του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο έμοιαζε αρκετά στρωμένος ως τον τελικό. Μετά την Αναγέννηση Καρδίτσας (7-0), τον Αλμωπό Αριδαίας (3-0), τον Βύζαντα Μεγάρων (3-1), τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης (2-0, 4-0) και τον Παναργειακό (1-0, 2-0) ήρθε η σειρά της Ρόδου να βρεθεί απέναντι στον Δικέφαλο στον θεσμό στην ημιτελική φάση, η οποία είχε αποκλείσει κατα σειρά τις Ξάνθη (3-0), Τρίκαλα (3-2), Αιγάλεω (0-0, 2-0) και Προοδευτική (1-1, 1-1 4-1 πεν.).

Η ομάδα της Ρόδου είχε υποβιβαστεί και μαθηματικά όταν αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας για τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1982-83 στον αγώνα που έγινε σαν σήμερα 15 Ιουνίου του 1983, ωστόσο η ομάδα του «σμαραγδένιου» νησιού ήθελε να «σώσει» τη χρονιά φτάνοντας στον τελικό της δεύτερης σημαντικότερης εθνικής διοργάνωσης.

Ο Τύπος της εποχής παρομοίαζε τη Ρόδο με την αγγλική Μπράιτον, η οποία είχε υποβιβαστεί από τη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, ωστόσο έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου όπου αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μάλιστα στον πρώτο τελικό το σκορ έμεινε στο 2-2 και στον επαναληπτικό η Γιουνάιτεντ πήρε το τρόπαιο νικώντας με 4-0.

Για τη Ρόδο το όνειρο έφτασε μέχρι το γήπεδο της Τούμπας, καθώς εκεί την περίμενε ο ΠΑΟΚ του Χάιντς Χέερ. Ο ΠΑΟΚ χωρίς να πιάσει ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ απόδοσης επικράτησε με 2-0.Ο Δικέφαλος χωρίς τον Γιώργο Κούδα στην 11άδα, άνοιξε το σκορ με τον Γιώργο Κωστίκο στο 35' με κοντινή προβολή έπειτα από σέντρα του Τριανταφυλλίδη, ενώ ο ίδιος διπλασίασε τα τέρματα του ΠΑΟΚ στο 48' με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Βασιλάκου.

Στο 75' ο ακραίος επιθετικός της Ρόδου Γεωργαλλής ξεκίνησε μια κούρσα με τη μπάλα στα πόδια του, ωστόσο φτάνοντας στην περιοχή του Φορτούλα «ένιωσε να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του και έπεσε στο έδαφος. Προς γενική έκπληξη όλων ο διαιτητής κ. Ματσούκας έδειξε το σημείο του πέναλτι» περιέγραψε τη φάση εφημερίδα της εποχής.

Το πέναλτι εκτέλεσε ο Παπαοικονόμου, ωστόσο ο Φορτούλα έπεσε στη σωστή γωνία και διατήρησε το 2-0. Ακολούθως ήταν η σειρά του τερματοφύλακα της Ρόδου Συρίγου να βάλει το όνομά του στη λίστα με τους διακριθέντες σταματώντας τους Κωστίκο και Τριανταφυλλίδη να αυξήσουν τον δείκτη του σκορ.

Η 11άδα του ΠΑΟΚ σε εκείνο το ματς: Φορτούλα, Σκαρτάδος (53' Αποστόλου), Δαμανάκης (59' Γεωργόπουλος), Ψαρράς, Σίγγας, Γκουερίνο, Τρίμχολντ, Αλαβάντας, Βασιλάκος, Τριανταφυλλίδης, Κωστίκος.

Ο ΠΑΟΚ σφράγισε το εισιτήριο για τον 12ο τελικό της ιστορίας του μια εβδομάδα αργότερα επικρατώντας της Ρόδου και εκτός έδρας με 1-0.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...