Ο Μλάντεν Φούρτουλα ... στις ασπρόμαυρες ιστορίες!

Ένας από τους κορυφαίους πορτιέρο που υπερασπίστηκαν την εστία του Δικεφάλου στα 89 χρόνια ύπαρξης του συλλόγου, ο Μλάντεν Φούρτουλα, τιμήθηκε χτες (18/1) από την ΠΑΕ...
Ο Μλάντεν Φούρτουλα ... στις ασπρόμαυρες ιστορίες!

Ο Μλάντεν γεννήθηκε στις 17/9/1950 στο Σεράγεβο και αγωνιζόταν μέχρι το 1974 στην Παρτιζάν. Το 1974 δέχθηκε προτάσεις από πολλές ομάδες (Λας Πάλμας, Ηρακλής κ.α.). Ο παίκτης είχε τη δυνατότητα μεταγραφής σαν ερασιτέχνης (το επέτρεπε η νομοθεσία της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας), αλλιώς θα έπρεπε να φτάσει τα 28 για να μπορέσει να φύγει από τη χώρα... Ο Ηρακλής προτιμήθηκε αρχικά από τον Φούρτουλα, όμως οι άνθρωποι της τότε διοίκησής του, έκαναν "μαϊμουνιές" με το συμβόλαιό του αλλάζοντας τους αρχικούς όρους, με αποτέλεσμα η μεταγραφή να χαλάσει και ο τερματοφύλακας να βρεθεί αντί για τη Θεσσαλονίκη στις ... Σέρρες και τον Πανσερραϊκό.

Εκείνη τη χρονιά τον θυμόμαστε να κάνει ένα απίστευτο παιχνίδι στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό, καθώς και άλλες πολύ μεγάλες εμφανίσεις στη συνέχεια, στην πρώτη χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μπήκε στο στόχαστρο της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Προτίμησε τον Δικέφαλο του Βορρά και την πρώτη του χρονιά με την ομάδα μας, έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια (30), αφήνοντας στον πάγκο τους Παντελίδη και Μηλίνη... Ήταν η χρονιά που ο ΠΑΟΚ στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής, δεχόμενος μόλις 17 γκολ, ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ που καταρρίφθηκε πρόσφατα, επί Σάντος!

Ο Φούρτουλα έπαιξε στον ΠΑΟΚ 9 χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 1984 που αποφάσισε να κρεμάσει τα γάντια του σε ηλικία 34 ετών. Με τον Δικέφαλο έπαιξε σε 216 ματς πρωταθλήματος, 42 παιχνίδια κυπέλλου και 19 ευρωπαϊκά. Μετά το τέλος της καριέρας του, ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων τη χρονιά που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το 2ο πρωτάθλημά του (1984-85)!

Την επόμενη σεζόν διαφώνησε με τον τότε πρόεδρο της ομάδας Χάρη Σαββίδη (έβαλε το χεράκι της και γνωστή εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, στρέφοντας την κοινή γνώμη εναντίον του) και εγκαταλείποντας το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε με το εμπόριο. Όταν ήρθε στον ΠΑΟΚ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, επέστρεψε στην ομάδα σαν διευθυντής των γραφείων της ΠΑΕ και ευτύχησε να χαρεί το κύπελλο του 2001!      

Αξέχαστη έμεινε η ιστορική φράση του Μλάντεν Φορτούλα, ως απάντηση στις ειρωνικές τοποθετήσεις του τότε, προέδρου του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη ("αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του"), για το ποιος θα πληρώσει το πριμ των 150 εκατ. δρχ., που είχε υποσχεθεί ο Γιώργος Μπατατούδης στους παίκτες, σε περίπτωση κατάκτησης του κυπέλλου. 

Αξέχαστη επίσης και η παρουσία στο παιχνίδι του Μονάχου με την Μπάγερν Μονάχου, όπου απέκρουσε 2 φορές το πέναλτι του Αουγκεντάλερ (!), πριν ο Γερμανός σκοράρει με την 3η και δώσει ιπποτικά το χέρι του στον Φούρτουλα καθώς και το πέναλτι του Χένες, σε ένα παιχνίδι που δημιούργησε γενιά ΠΑΟΚτσήδων!!!

Παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί συνεντεύξεις των Γκιούλα Λόραντ και των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, Γιώργου Κούδα και Μλάντεν Φούρτουλα από το γήπεδο της Τούμπας πριν το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα καθώς και στιγμιότυπα από το μεταξύ μας αγώνα για το κύπελλο UEFA, την σεζόν 1975-76....

Διαβάστε ακόμη...