Ανατροπή και πρόκριση επί της ΑΕΚ (1992)

Σαν σήμερα, στις 29 Απριλίου του 1992, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε την ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας, για τον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. 
Ανατροπή και πρόκριση επί της ΑΕΚ (1992)

Ο Δικέφαλος του Βορρά, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που έδιναν οι αδαείς από ... Τούμπα, μετά το 2-0 υπέρ της ΑΕΚ στο πρώτο ματς, πάτησε την αθηναϊκή ομάδα του Μπάγιεβιτς και πήρε το εισιτήριο για τον διπλό τελικό!

Μπροστά σε 24.000 θεατές (21.388 εισιτήρια και 26.425.000 δρχ οι εισπράξεις) ο ΠΑΟΚ -με τον Γούναρη στον πάγκο του!- μπήκε φουριόζος στο παιχνίδι και μόλις στο 2' ο Μήνου σταμάτησε το σουτ του Αλεξίου και στο 12' έπεσε στα πόδια του Μπορμπόκη που έμπαινε απειλητικά.   

Στο 17' ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς άνοιξε το σκορ για τον Δικέφαλο! Εκτέλεση φάουλ από τον Μητσιμπόνα, μπέρδεμα Σαμπανάζοβιτς - Μανωλά και ο Σέρβος με πλασέ πέρασε την μπάλα πάνω από τα κεφάλια των αμυντικών.

Στο επόμενο λεπτό ο ΠΑΟΚ ζήτησε πέναλτι που έγινε πάνω στον Τζούρτζεβιτς, όταν αυτός από καλή θέση προσπάθησε με κεφαλιά ψαράκι να σκοράρει αλλά σπρώχτηκε, ο Αρνάκης δεν τό έδωσε και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίον στο ημίχρονο του αγώνα, ο Βουλινός πηγαίνοντας στα αποδυτήρια του είπε: "Είσαι προδότης"...

Η ΑΕΚ αντέδρασε στο 25' με τον Μανωλά, την κεφαλιά του οποίου απέκρουσε σε δύο χρόνους ο Γκάμπριτς.

Στο 57' ο Αλέξης Αλεξίου με παλικαρίσιο γκολ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα, το οποίο δεν άλλαξε μέχρι το 90' με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί το παιχνίδι στην παράταση.

Μολονότι οι παίκτες της ΑΕΚ έμοιαζαν να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση, οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν εκείνοι που μπήκαν πολύ πιο παθιασμένα στην παράταση, παίρνοντας ώθηση από την καυτή εξέδρα, δείχνοντας πολύ πιο έντονη αποφασιστικότητα για την πρόκριση.

Η επιβράβευση των προσπαθειών τους ήρθε στο 103', όταν συνεργάστηκαν οι δύο κορυφαίοι του ΠΑΟΚ στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. 

Πιο συγκεκριμένα σε κόρνερ που εκτέλεσε ο Γιώργος Τουρσουνίδης, ο Αλέξης Αλεξίου και πάλι, έστειλε τη μπάλα για τρίτη φορά στα δίχτυα του Αντώνη Μήνου δίνοντας την πρόκριση στον ΠΑΟΚ, για τον «διπλό» τελικό του Κυπέλλου.

Ο Αλεξίου δευτερόλεπτα νωρίτερα έχει πετύχει το 3-0 και πανηγυρίζει στα δίχτυα της ΑΕΚ 

Στο 120' παραλίγο η Τούμπα να παγώσει όταν ο Πατίκας, μόνος από το ύψος του πέναλτι, σούταρε άουτ, επαναφέροντας τις καρδιές μας στη θέση τους!

Κορυφαίος του ΠΑΟΚ ο Αλεξίου και από κοντά  σε απόδοση ο Τουρσουνίδης, χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιποι που αγωνίστηκαν. 

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Γκάμπριτς, Πλίτσης, Αλεξίου, Μητσιμπόνας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος (70' Χιονάς), Οικονομίδης,Τζούρτζεβιτς, Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης (79' Αναστασιάδης).

ΑΕΚ: Μήνου, Καραγιάννης, Βασιλόπουλος, Μανωλάς, Σαμπανάζοβιτς, Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής, Σαβέφσκι, Δημητριάδης, Μπατίστα (69' Σταματής), Σαββίδης (76' Πατίκας)

Ο ΠΑΟΚ μετά από επτά χρόνια έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό, εκεί όπου θα αντιμετώπιζε σε διπλά ματς τον γάβρο. Έναν γάβρο που απέκλεισε τον Ατρόμητο κερδίζοντάς τον με 4-1 και στα δύο ματς. Ενδιαφέρουν έχουν όμως και κάποια παραλειπόμενα από το ματς της Τούμπας!

* Πριμ 11.000.000 δρχ μοιράστηκαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, τα 10.000.000 ήταν του Θωμά Βουλινού και το 1.000.000 του Χάρη Σαββίδη!

* Μετά το τέλος του αγώνα οι παίκτες του ΠΑΟΚ έκαναν τον γύρο του θριάμβου και αποθεώθηκαν από τον κόσμο, με τον Τουρσουνίδη να πηγαίνει προς τα επίσημα και να το χαίρεται πιο πολύ από όλους, εκτοξεύοντας συνθήματα κατά του γάβρου.   

* Διαιτητής ήταν ο Αλέξανδρος Αρνάκης και με εξαίρεση τη φάση του Τζούρτζεβιτς στο 18' τα πήγε καλά

 

Δηλώσεις:

Γούναρης: "Ο ΠΑΟΚ είχε λεβεντιά, σοβαρότητα και καρδιά. Παρά τα προβλήματα αφού δεν έπαιξε ο Μαγκντί, δεν γονατίσαμε αλλά προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε. Αφοπλίσαμε τα ατού της ΑΕΚ και η πρόκριση είναι πέρα για πέρα δίκαιη"

Μπάγιεβιτς: "Σε όλους τους αγώνες χρειάζεται η αυτοπεποίθηση, κάτι που δεν είχαν οι παίκτες μου στην Τούμπα! Δεν έκαναν αυτό που χρειάζεται και αρκετοί δεν είχαν καλή απόδοση. Μπορούσαμε να σημειώσουμε γκολ αλλά δεν αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες μας. Ο ΠΑΟΚ στάθηκε καλύτερα και πήρε δίκαια τη νίκη"

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...