Η ειδική εμφάνιση για τον τελικό του 1974

«Η ζωή στη Θεσσαλονίκη άλλαξε κάπως τον Λες Σάνον. Έγινε λίγο Έλληνας, αλλά θέλοντας και μη γίναμε και εμείς λίγο Εγγλέζοι», αναφέρει ο Γιώργος Κούδας στις αναμνήσεις του για τον τεχνικό που άλλαξε τον τρόπο σκέψης τους.
Η ειδική εμφάνιση για τον τελικό του 1974

Η αγγλική ποδοσφαιρική παιδεία του αείμνηστου τεχνικού έκανε τον ΠΑΟΚ να είναι η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε με ειδική εμφάνιση σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος.

Τον Ιούνιο του 1974 ο  Δικέφαλος συμμετέχει στον πέμπτο διαδοχικό χρόνο σε τελικό και ψάχνει το δεύτερο τρόπαιο μετά το 1972 που το είχε πανηγυρίσει πάλι με τον Λες Σάνον. Ο Άγγλος τεχνικός φροντίζει να βγάλει το άγχος από τους ποδοσφαιριστές του πριν από την αναμέτρηση λόγω του θέματος που έχει προκύψει με την Εθνική Ενόπλων που ζητά πέντε βασικά στελέχη του ΠΑΟΚ για τις υποχρεώσεις της τις ημέρες που είναι προγραμματισμένη αγωνιστική για το πρωτάθλημα και ο τελικός. Η διοίκηση ζητά αναβολή και το αίτημά της γίνεται δεκτό. Παράλληλα, ζητά να διευθύνει τον αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας διαιτητής από το εξωτερικό.

Δύο ημέρες πριν ταξιδέψουν στην Αθήνα για τον τελικό, ο Λες Σάνον αλλάζει το πρόγραμμα και αντί για προπόνηση οργανώνει εκδρομή στην Χαλκιδική. Η ομάδα τρώει όλη μαζί και παρακολουθεί την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 και την λευκή ισοπαλία ανάμεσα στην Βραζιλία και την Γιουγκοσλαβία.

Αυτή δεν είναι η μόνη έκπληξη που τους είχε ετοιμάσει ο Άγγλος τεχνικός. Σε ένα από τα ταξίδια στην πατρίδα του λίγες εβδομάδες πριν τον τελικό επικοινωνεί με τους ανθρώπους της Νιούκαστλ που ήταν στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 1974 με την Λίβερπουλ και τους ζητά να δει τα σχέδια των εμφανίσεων που τους είχαν κάνει ειδικά για τον τελικό και επιλέγει μια από αυτές για τον ελληνικό τελικό.

Οι ποδοσφαιριστές το θεωρούν γούρι, αλλά δεν μένουν μόνο σε αυτό, αφού ο φροντιστής του ΠΑΟΚ, Νικηφόρος Τσαρπανάς σπάει μία στάμνα γεμάτη νερό. Η ΕΠΟ φροντίζει να δώσει χαρακτήρα γιορτής στον τελικό, αφού εκτός από την δεξίωση για τις αποστολές σε χώρο του γηπέδου, επιστρατεύεται ελικόπτερο για να πέσει η μπάλα πριν το πρώτο σφύριγμα του Ελβετού Χουνγκερμπίλερ.

Τον τελικό, εκτός από τους 11.500 χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΟΚ που ταξιδεύουν από την Θεσσαλονίκη σε μια εκδρομή που κοστίζει 200 δραχμές – με το εισιτήριο να έχει 50 και 100 δραχμές – βλέπουν σε έγχρωμη εικόνα από την τηλεόραση σε απευθείας μετάδοση στις 21:00 όλοι οι φίλοι του ΠΑΟΚ σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.

Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο στην διαδικασία των πέναλτι και ενώ η κανονική διάρκεια και η παράταση τελειώνουν με σκορ 2-2. Την επόμενη ημέρα που η ομάδα επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει καμία εμφάνιση μαζί, αφού πάνω στα πανηγύρια όλες δίνονται σε οπαδούς και ανθρώπους που ήταν στο γήπεδο με αποτέλεσμα να μην κρατήσει κανείς αυτό το κειμήλιο. Η υποδοχή των φίλων της ομάδας στο αεροδρόμιο ήταν δεδομένη, όπως και η δίψα για το κύπελλο που μπορούσαν να το χαρούν σε… επανάληψη από τον θερινό κινηματογράφο ΑΛΕΞ που έπαιζε τον τελικό ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-2 (4-3 πεν.) διάρκειας 130 λεπτών.

Διαβάστε ακόμη...