Το κλεμμένο Κύπελλο του '77 ...

Τρεις φορές συναντηθήκαμε σε τελικό Κυπέλλου με τον βάζελο. Ήταν τις σεζόν 1954-55, 1971-72 και 1976-77...
Το κλεμμένο Κύπελλο του '77 ...

Οι ασπρόμαυρες ιστορίες θα σάς παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες και από τα τρία αυτα παιχνίδια, κάνοντας αρχή από τον πιο πρόσφατο, αυτόν που έγινε στις 26/7/1977, ημέρα Τετάρτη, στο ουδέτερο ... Καραϊσκάκη.

Ο ΠΑΟΚ -πρωταθλητής την περασμένη αγωνιστική σεζόν- έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει αυτήν την επιτυχία του κατακτώντας το πρωτάθλημα της περιόδου 1976-77 στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές του. Πιο συγκεκριμένα: Στις 12/6/1977 ο Παναθηναϊκός κατάφερε και πήρε λευκή ισοπαλία στην Τούμπα, μια Τούμπα που εκείνη την ημέρα για όσους τυχόνθυμούνται είχε 50.000 θεατές, κρεμασμένους σαν τα σταφύλια! Μέτρια εμφάνιση (μια καλή στιγμή θυμόμαστε σε κεφαλιά του Αναστασιάδη που πέρασε άουτ), για να ακολουθήσουν απώλειες βαθμών και στα επόμενα δύο ματς. 0-0 στη Ριζούπολη και 1-1 με τον ΟΦΗ στην Τούμπα (σύστημα βαθμολογίας 2-1-0).

Ο Δικέφαλος τερμάτισε δεύτερος -ισόβαθμος του γάβρου με 52 βαθμούς, ενώ ο Παναθηναϊκός το σήκωσε με μόλις δύο βαθμούς περισσότερους! Ένα πρωτάθλημα που δεν έπερεπε να χαθεί και όμως χάθηκε... Η χρονιά άρχισε με τον Στάνκοβιτς στον πάγκο (26 ματς πρωταθλήματος) και τελείωσε με τον Μπίλυ Μπίγκαμ (8).

Στο Κύπελλο, ο ΠΑΟΚ απέκλεισε διαδοχικά: τον Πανθρακικό 3-0 (εντός), την ΑΕΚ 2-1 (εντός), τον Εθνικό 3-2 (εκτός) και τον Φωστήρα 4-0 (εντός). Έτσι έφτασε στον τελικό. Αντίπαλός του ο Παναθηναϊκός ο οποίος στον α΄γύρο είχε αποκλείσει τον Καμπανιακό Χαλάστρας στα ... πέναλτι! Ένας Παναθηναϊκός που έπαιζε στην Α' Εθνική ελέω Ολυμπιακού, που τον γλίτωσε από τον υποβιβασμό για την υπόθεση "λουλουδιών", τη σεζόν 1974-75.

............................................................

Ξεφεύγουμε λίγο αλλά αξίζει να μαθευτούν κάποια πράματα. Στον ημιτελικό του κυπέλλου του Ηρακλή με τον Παναθηναϊκό (28/5/75), η ήττα για τον “γηραιό” ήρθε με σκορ 1-2 και οι ποδοσφαιριστές Τάκης Νικολούδης, Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Γιώργος Ροκίδης είχαν ομολογήσει ότι προηγήθηκε απόπειρα εξαγοράς τους από παράγοντες του Παναθηναϊκού για να έχουν μειωμένη απόδοση. Το σύνθημα της αποδοχής της δωροδοκίας δόθηκε με την αποδοχή της ανθοδέσμης από τους παίκτες του Ηρακλή στη σέντρα του γηπέδου. Αυτό σήμαινε αυτομάτως πως τρεις προαναφερόμενοι παίκτες συμμετέχουν στη συναλλαγή!

Ο Παναθηναϊκός σώθηκε από τον υποβιβασμό χάρη στον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Ανδριανόπουλο (φίλο του προέδρου του Παναθηναϊκού Απόστολου Νικολαΐδη)... Και όχι μόνο σώθηκε αλλά έκανε και νταμπλ!

.............................................................

28.490 εισιτήρια είχαν κοπεί στον τελικό του Καραϊσκάκη και ανάμεσα στους θεατές ήταν και ΠΑΟΚτσήδες που είδαν να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους μια πραγματική σφαγή από τον ρέφερι Μανώλη Πλατόπουλο (Φακής -άλλο λουλούδι της εποχής- και Ιωαννίδης οι βοηθοί του). Ο κόσμος του Δικεφάλου είχε δυσαρεστηθεί από την ισοπαλία στο πρωτάθλημα, πάρα πολλά ακούστηκαν εκείνη την εποχή στη Θεσσαλονίκη για το συγκεκριμένο ματς και έτσι δεν έγιναν μαζικές εκδρομές στην πρωτεύουσα, σε αντίθεση σε ότι συνέβαινε σε άλλους τελικούς...

Ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ στο 29' με τον Παπαδημητρίου για να ισοφαρίσει στο 43΄ο Χρήστος Τερζανίδης με ένα γκολ ποίημα για όσους θυμούνται. Ο ΠΑΟΚ ήταν φωτιά στις επιθέσεις του, είχε δύο δοκάρια (Γκουερίνο - Σαράφης), αλλά στο 64' ο Πλατόπουλος βλέποντας πως οι παίκτες με τα πράσινα δεν το 'χουν, αποφάσισε να αλλάξει τις ισορροπίες του ματς αποβάλοντας αναίτια τον Γούναρη. Με αριθμητικό πλεονέκτημα ο βάζελος και ενώ ο ΠΑΟΚ είχε ξεσηκωθεί βλέποντας μια ακόμη κλοπή να ετοιμάζεται, ήρθε στο 83΄ο Βακάλης να σκοράρει και να χαρίσει το τρόπαιο στον Παναθηναϊκό και τον Πλατόπουλο.

Nα σημειωθεί πως στο 55' ο Αντωνιάδης χτύπησε εν ψυχρώ τον Γούναρη, ο Πλατόπουλος είδε τι είχε συμβεί, αλλά αρκέστηκε στην κίτρινη κάρτα, ενώ η φάση ήταν καθαρά για κόκκινη...

Η αδικία ήταν καταφανέστατη, εξόφθαλμη... Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Παντελάκης, πήρε μετά τη λήξη του ματς μια απόφαση που έμεινε στην ιστορία. Έδωσε εντολή στους παίκτες να μην πάρουν τα μετάλλιά τους και να φύγουν από τον αγωνιστικό χώρο. Ήταν μια απόφαση πραγματική γροθιά στο στομάχι του κατεστημένου, μια απόφαση που ξεσήκωσε τα ΜΜΕ του λεκανοπεδίου τα οποία πίεζαν την ΕΠΟ να τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. 

Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα που έβλεπε το ματς από τους τηλεοπτικούς δέκτες (ΕΡΤ) σε περιγραφή του δηλωμένου βάζελου, Γιάννη Διακογιάνη, υποκλίθηκε μπροστά στην κίνηση του ΠΑΟΚ αναγνωρίζοντας την πέρα ως πέρα το δίκαιο... 

Όλα αυτά όμως ελάχιστοι τα θυμούνται. Ανατρέχοντας την βίβλο των Κυπελούχων Ελλάδας, ο αναγνώστης θα σταθεί στη σειρά που αναφέρει: 1976-77, Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός. Σε αυτό θα σταθεί και όχι στο πώς και το γιατί!

Καλύτερος του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι ήταν ο Άγγελος Αναστασιάδης, που εκείνη τη μέρα φορούσε το Νο3 στην πλάτη και έδειξε για 90 λεπτά τεράστια θέληση για τη νίκη.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Καζιμίρ Γκόρσκι): Κωνσταντίνου, Δημητρίου,Στεφανάκης, Κίζας, Λιβαθηνό, Παπαδημητρίου, Βακάλης, Αντωνιάδης (59' Γιαννακούλας), Δομάζος, Αλβαρέζ

ΠΑΟΚ (Μπίλυ Μίγκαμ): Μηλίνης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Πέλλιος, Δαμανάκης, Τερζανίδης, Σαράφης, Γκουερίνο (76' Ορφανός), Κούδας, Αναστασιάδης

O Mπίγκαμ μετά το ματς δήλωσε: "Δεν μπορώ να πω τίποτε. Όλοι το είδαν από την αρχή ότι ο διαιτητής προσπάθησε να μάς εκνευρίσει με κίτρινες κάρτες και το αποκορύφωμα ήταν η αποβολή του Γούναρη. Η ομάδα μου έπαιξε πολύ καλά και είμαι ικανοποιημένος από αυτήν".

 

Διαβάστε ακόμη...