Derby Stories από τα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

Το βράδυ της Κυριακής όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Τούμπα. Οι γύρω δρόμοι θα έχουν αδειάδει. Οι καφετέριες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα θα είναι ασφυκτικά γεμάτες και μοναδικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι η μπάλα.
Derby Stories από τα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

Αγώνες όπως αυτός του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό είναι εκείνοι που – υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις – μπορούν να βοηθήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο να κοιτάξει μπροστά και ν' ανέβει επίπεδο.

Το paokfc.gr σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες από τα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός.

 Οι πρώτες νίκες

Η πρώτη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Α’ Εθνική τελείωσε με νικητή τον ΠΑΟΚ. Το σκορ ήταν 2-0 και τα γκολ πέτυχαν οι Λέανδρος και Κατικαρίδης. Ο Δικέφαλος ήταν νικητής και στο ντέρμπι του δεύτερου γύρου στο γήπεδο Καραϊσκάκη με 2-1. Δίχτυα βρήκε και πάλι ο Λέανδρος και ο Χαβανίδης. Η ήττα αυτή ανάγκασε την ομάδα του Πειραιά να απολύσει τον Ιταλό προπονητή, Μπρούνο Βάλε.

Αναβολή λόγω καιρού και Γιούτσου

Στις 03.01.1965, ο αγώνας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αναβλήθηκε για την επομένη. Τη Δευτέρα 04.01, λοιπόν, όντως ο καιρός είχε βελτιωθεί σημαντικά και η Τούμπα ήταν κατάμεση. Ο Αυστριακός διαιτητής Πολ Σίλερ, όμως, έκρινε πως το γήπεδο ήταν ακατάλληλο για την τέλεση του αγώνα.

Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε από τον κόσμο ως εσκεμμένη προκειμένου να μην γίνει ο αγώνας και ο Ολυμπιακός να προλάβει να εκδώσει το δελτίο του Νίκου Γιούτσου και οδήγησε σε εκτεταμένα επεισόδια. Τελικά, η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου, ο Γιούτσος όντως πρόλαβε ν’ αγωνιστεί κι ο Ολυμπιακός επικράτησε 0-4.

Η επιστροφή του Κούδα

Τη δεκαετία του ’60 το πρόσωπο της διαμάχης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό ήταν ο Γιώργος Κούδας και η μεταγραφή του στην ομάδα του Πειραιά που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο «Μεγαλέξανδρος» έμεινε στον Πειραιά από τον Ιούλιο του 1966 μέχρι τον Ιούλιο του 1968 δίχως να αγωνιστεί παρά μόνο σε ένα φιλικό ματς μέχρι να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ.

Η επιστροφή του στην Τούμπα με αντίπαλο του Ολυμπιακό ήταν στις 20.04.69 κι εκείνος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής με τις επιδόσεις του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ανοιξε το σκορ μόλις στο 1’, ενώ πέτυχε και το νικητήριο γκολ εκείνου του 2-1 στο 88’. Για τον Ολυμπιακό είχε σκοράρει ο Σιδερης.

Το εντυπωσιακό απόρθητο σερί

Η επιστροφή του Κούδα ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη της εποχής καθολικής υπεροχής του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα. Συγκεκριμένα, ο Δικέφαλος από τον Σεπτέμβριο του 1969 μέχρι και τον Μάιο του 1992 έπαιρνε τη νίκη επί του Ολυμπιακού πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας. Σε αυτό το διάστημα των 23 χρόνων ο απολογισμός ήταν 19 νίκες και δύο ισοπαλίες.

Η εμπειρία του Βιέρα

Χαρακτηριστική της δύναμης της παράδοσης του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού είναι η ιστορία με πρωταγωνιστή τον Αργεντινό Μίλτον Βιέρα. Ο ποδοσφαριστής των Ερυθρολεύκων μόλις αποκτήθηκε δεν μπορούσε να καταλάβει την απαισιοδοξία των συμπαικτών του για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. «Τρελαινόταν» όταν όλοι του έλεγαν «πάμε να παίξουμε να τελειώνουμε», δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο άπαντες στην ομάδα θεωρούσαν τον αγώνα χαμένο από την αρχή. Το κατάλαβε όταν πάτησε το πόδι του στην Τούμπα. «Για να κερδίσεις αυτό τον ΠΑΟΚ θέλει μεγάλη πίστη και θάρρος καθώς πρέπει αντιμετωπίσεις και τον κόσμο του, ο οποίος από το πάθος του κουνάει όλο το γήπεδο».

Οι νίκες στις Σέρρες

Μολονότι η Τούμπα αποτελούσε κι αποτελεί τον πιο δύσκολο αγωνιστικό προορισμό για τον Ολυμπιακό οι δύο μεγαλύτερες εντός έδρας νίκες του Δικεφάλου έχουν σημειωθεί στο γήπεδο των Σερρών, το οποίο χρησιμοποιούσε ο ΠΑΟΚ σε περίπτωση τιμωρίας.

Τη σεζόν 1983-84 νίκησε με χαρακτηριστική ευκολία 4-0. Το highlight της αναμέτρησης αυτής ήταν το γκολ του Κούδα. Ενα από τα ωραιότερα που έχει σημειώσει. Στο 25’ ο πήρε τη μπάλα με τακουνάκι, την πέρασε ανάμεσα από δύο αμυντικούς και με εναέριο σουτ στην κίνηση την έστειλα στα δίχτυα. Ενα γκολ το οποίο ανάγκασε την παλιά δόξα του Ολυμπιακού, Γιώργο Σιδέρη, ο οποίος εργαζόταν ως σχολιογράφος για την εφημερίδα «Τα Νέα» να αποχωρήσει νωρίς από το γήπεδο λέγοντας «αφού είδα αυτό το γκολ δεν χρειάζεται να δω τίποτα παραπάνω για να γράψω».

Τη σεζόν 1987-88, πάλι στις Σέρρες σημειώθηκε η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού. Το επιβλητικό 6-1. Τα γκολ της ομάδας  σημείωσαν οι  Μπάνον, Μαυρομάτης, Σίγγας, Μπανιώτης και Μπορμπόκης (2). Στο συγκεκριμένο παιχνίδι έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο Μιχάλης Λεοντιάδης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που θα βραβευτεί στην Τούμπα από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής.

Διαβάστε ακόμη...