Αφιέρωμα στον Νότη Τσίντογλου ...

Mε αφορμή τη βράβευση του Νότη Τσίντογλου από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ πριν την έναρξη του αγώνα του Δικεφάλου με τον ΟΦΗ, οι ασπρόμαυρες ιστορίες θυμούνται πτυχές της ζωής του!
Αφιέρωμα στον Νότη Τσίντογλου ...

Πρόκειται για έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή που φόρεσε την  φανέλα με τον Διικέφαλο αετό από το 1947 ως το 1960, για 13 ολόκληρα χρόνια και την τίμησε όσο λίγοι. Αγωνιζόταν στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής, είχε άριστη τεχνική κατάρτιση, εξαιρετική σέντρα και διακρινόταν για το φινετσάτο παιχνίδι του. Στα πολλά παιχνίδια στα οποία πήρε μέρος, κατάφερνε πάντα να είναι από τους καλύτερους του γηπέδου, καθώς είχε πάντα σταθερά καλή απόδοση.

Ο Τσίντογλου ήταν βασικό μέλος του Δικεφάλου της χρυσής εποχής (1953-1957) και μαζί με τους ανυπέρβλητους Κουϊρουκίδη, Γιεντζή, Παπαδάκη, Καραφουλίδη, Χασιώτη, Πρόγιο και άλλους, δημιούργησαν την πρώτη πολύ μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ που κέρδισε τον σεβασμό όλων... Ήταν ο παίκτης των ειδικών αποστολών, ένα  υπερπολύτιμο εργαλείο στα χέρια του εκάστοτε προπονητή του!  

Ευτύχησε να δει τον ΠΑΟΚ επί των ημερών του να παίρνει επί σειρά ετών το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και άλλες δύο να παίζει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (ο ίδιος αγωνίστηκε στον δεύτερο με τον Παναθηναϊκό στην ουδέτερη ... Λεωφόρο!).

Ήταν παρόν στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στην Τούμπα (φιλικό την ημέρα των εγκανίων) στις 6/9/1959 με αντίπαλο την ΑΕΚ, στο οποίο ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0 και είχε διάρκεια 70 λεπτά (2 ημίχρονα των 35'), καθώς είχε αρχίσει να νυχτώνει και δεν είχαν μπει ακόμη οι προβολείς...

Την 11άδα του Δικεφάλου σε εκείνο το ιστορικά ματς την αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Χαβανίδης, Γιαννέλος, Λέανδρος, Τσίντογλου, Κουϊρουκίδης, Κιουρτζής, Νικαλαΐδης.

Ήταν το πειραχτήρι της ομάδας, καθώς δεν άφηνε κανέναν ήσυχο. Σε έναν φιλικό αγώνα με μια αυστριακή ομάδα, ένας ξανθός εξτρέμ, μπαλαδόρος είχε κάνει τον συμπαίκτη του Τάκη Πετρίδη, "χαζό". Ο Τσίντογλου τον πείραξε λέγοντάς του: "Ρε Τάκη, σε χάζεψε ο μελαχρινός!"... Ο Πετρίδης με ύφος του απάντησε: "Όχι δα. Δεν ήταν μελαχρινός, ξανθός ήταν...." Για να έρθει η απάντηση από τον ετοιμόλογο Τσίντογλου: "Πάψε Τάκη πού ξέρεις εσύ τι ήταν; Μήπως τον είδες καθόλου;"

Όταν υπήρχε κανένα δύσκολο ματς έλεγε: "Ο Θεός να βάλει το χέρι του και ο Κουϊρουκίδης το πόδι του". Στο τέλος του αγώνα συμπλήρωνε:"Όλα εντάξει. Και ο Θεός και ο Κουϊρουκίδης δεν μάς χάλασαν χατήρι..."

Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις του ο Νότης Τσίντογλου, είχε εκμυστηρευθεί για το χτίσμο της Τούμπας: "Οι περισσότεροι παράγοντες του ΠΑΟΚ, υποστήριζαν πολιτικά τη Δημοκρατική Ένωση, που αποτελούνταν από τα κόμματα του Κέντρου και την ΕΔΑ. Όταν έγινε γνωστό ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο γνωστός φίλαθλος του ΠΑΟΚ, Γεώργιος Θέμελης με την ΕΡΕ θα οριστεί υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και θα δώσει την έκταση για την κατασκευή του γηπέδου, άπαντες ξεκίνησαν έναν προεκλογικό αγώνα υπέρ της ΕΡΕ και του Θέμελη".

Διαβάστε ακόμη...