Τα ματς με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης!

Ο Δικέφαλος συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη σεζόν 1965-66 και έκτοτε βρήκε στο δρόμο του πέντε γερμανικές ομάδες.
Τα ματς με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης!

Tην Άιντραχτ Φρανκφούρτης (1981-82), την Μπάγερν Μονάχου (1983-84), τη Στουτγκάρδη (2005-06), τη Σάλκε (2013-2014) και την Ντόρτμουντ τη σεζόν 2015-2016

H αρχή έγινε τη σεζόν 1981-82, όταν για το Κύπελλο Κυπελλούχων αντιμετωπίσαμε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον 1ο γύρο της διοργάνωσης του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στην ιστορία του κάθε συλλόγου υπάρχουν παιχνίδια ορόσημα, παιχνίδια που μπορεί να μην έδωσαν τίτλους ή προκρίσεις στην Ευρώπη, "γέννησαν" όμως χιλιάδες οπαδούς. Τέτοια παιχνίδια ήταν και αυτά που έδωσε ο ΠΑΟΚ με την ομάδα της Φρανκφούρτης!

Για τον ΠΑΟΚ ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχε στη διοργάνωση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στο οποίο είχε αρκετές συμμετοχές τη δεκαετία του '70, τόσο σαν κυπελλούχος όσο και σαν φιναλίστ.

Η Άιντραχτ εκτός από κάτοχος του Κυπέλλου της Δυτικής (τότε) Γερμανίας το 1981, ήταν η ομάδα που ενάμιση χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 1980, είχε κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, επικρατώντας σε διπλά ματς της Μπορύσια Μενχενγκλάνταμπαχ (3-2, 1-0).

Αστέρια της ήταν ο τερματοφύλακας Παλ, ο Αυστριακός λίμπερο Μπρούνο Πετσάϊ, ο Κορεάτης μεσοεπιθετικός Μπουμ Κου Τσα, ο Λόραντ (γιος του αείμνηστου Ούγγρου προπονητή μας Γκιούλα Λόραντ), ο Νοϊμπέργκερ, ο Λότερμαν, ο Ναχτβάι. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Αϊντραχτ, ήταν διεθνείς με τις Εθνικές ομάδες των χωρών τους.

Προπονητής του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν ήταν ο Χανς Χέερ, ένας Γερμανός τον οποίον οι άνθρωποι της ομάδας γνώριζαν από τη θητεία του στη μεγάλη ομάδα του Πειραιά (φυσικά αναφέρομαι στον ιστορικό Εθνικό), εκτίμησαν το έργο του και τον έφεραν στη Θεσσαλονίκη, μετά και από το πετυχημένο πέρασμά του από τη Φορτούνα Ντύσελντοφ.

Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Φρανκφούρτη στις 16 Σεπτεμβρίου 1981, και ο ΠΑΟΚ έχασε με σκορ 2-0, με γκολ των Πετσάϊ στο 11' και Κέρμπελ στο 78'. Άρχοντας της αναμέτρησης ήταν ο περίφημος Σκωτσέζος,  Ρόμπερτ Βαλεντάιν, από τα μεγαλύτερα ονόματα εκείνης της εποχής.

Εισιτήριο του αγώνα στη Φρανκφούρτη

Στον επαναληπτικό που έγινε στο γήπεδο της Τούμπας στις 30 Σεπτεμβρίου 1981, ελάχιστοι πίστευαν ότι ο ΠΑΟΚ είχε τη δυνατότητα να αντιστρέψει την σε βάρος του κατάσταση, αφού η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης μεσουρανούσε τότε στο Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα και το καθαρό σκορ του πρώτου αγώνα δεν άφηνε πολλά περιθώρια.

Ο ΠΑΟΚ όμως έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι στη σκληροτράχηλη γερμανική ομάδα. Την υποχρέωσε σε έναν τελείως παθητικό ρόλο και κάποιες στιγμές την οδήγησε σε μαζική οπισθοχώρηση στο μισό γήπεδο. Ο κόσμος στις εξέδρες παραληρούσε από το θέαμα που έβλεπε. Οι παίκτες στο χορτάρι κεντούσαν κυριολεκτικά.

Το 1-0 έγινε στο 36' με σουτ βολέ του Κωστίκου με το αριστερό πόδι, έπειτα από σέντρα του Γούναρη.

Ο Γιώργος Κωστίκος πανηγυρίζει το 1ο γκολ, πριν πάει η μπάλα στο πλεκτό

Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο ΠΑΟΚ πίεσε για το γκολ που θα ισοφάριζε το σκορ του πρώτου αγώνα, έχασε αρκετές πολύ καλές ευκαιρίες και τελικά στο 63' έγινε το 2-0 με προβολή και πάλι του Γιώργου Κωστίκου.

Το 2ο γκολ του ΠΑΟΚ, που σημείωσε και πάλι ο Γιώργος Κωστίκος

Στη συνέχεια του αγώνα και -κυρίως- στην παράταση ο ρυθμός έπεσε, οι ομάδες έμειναν από δυνάμεις (ήταν αρχές της σεζόν άλλωστε) κι έτσι η διαδικασία των πέναλτι έμοιαζε αναπόφευκτη. Εκεί ευστόχησαν οι παίκτες και των 2 ομάδων σε όλα τα πέναλτι, πλην του τελευταίου κρίσιμου 5ου για τον ΠΑΟΚ, όταν αστόχησε ο (άπειρος τότε) Χρήστος Δημόπουλος.

Το χαμένο πέναλτι του "Φονιά", Χρήστου Δημόπουλου.

Η σειρά των πέναλτι:

Λόραντ 0-1, Κωστίκος 1-1,
Κέρμπελ 1-2, Γκουερίνο 2-2,
Τραπ 2-3, Γούναρης 3-3,
Ναχτβάι 3-4, Σίγγας 4-4,
Πετσάι 4-5, Δημόπουλος (απέκρουσε ο Παλ).

Η απογοήτευση είναι εμφανής στον Χρήστο Δημόπουλο και στον Γερμανό προπονητή του ΠΑΟΚ Χάϊντς Χέερ μετά τη διαδικασία των πέναλτι. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προπονητή της Γερμανικής ομάδας Λόταρ Μπούχμαν: "Για πρώτη φορά στην καριέρα μου φοβήθηκα τόσο πολύ. Αν ο ΠΑΟΚ κατάφερνε να διατηρήσει με σταθερότητα την αποψινή του απόδοση, θα μπορούσε να ανήκει στις 3 κορυφαίες ομάδες της Μπουντεσλίγκα..."

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ (Χάιντς Χέερ): Παντέλης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Θ. Αποστολίδης, Σίγγας, Δαμανάκης, Αλαβάντας, Γεωργόπουλος, Τριανταφυλλίδης (74' Δημόπουλος), Κούδας (91' Γκουερίνο), Κωστίκος.

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Μπούχμαν): Παλ, Τσίενταπ, Νοϊμπέργκερ, Κέρμπελ, Πετσάι, Λόραντ, Λότερμαν (65' Όττο), Μπόρχερς, Ναχτβάι, Φαλκεμάινερ (91' Τραπ), Τσα.

Διαιτητής του αγώνα ο Ούγγρος Κούτι.

Πέρασαν 35 χρόνια από εκείνη την φθινοπωρινή βραδιά, αλλά υπάρχει κάτι που έχει χαραχτεί πολύ έντονα στο μυαλό μου. Μόλις ο Δημόπουλος έχασε το τελευταίο πέναλτι, η Τούμπα βυθίστηκε ακαριαία στη σιωπή. Ο κόσμος για δευτερόλεπτα βουβάθηκε. Δεν πίστευε ότι η τύχη μάς έπαιζε τέτοιο άσχημο παιχνίδι στις πλάτες μας.

Τη νεκρική σιγή που βασίλευε στις γεμάτες κερκίδες την διέκοψαν οι πανηγυρισμοί των Γερμανών στον αγωνιστικό χώρο. Έκαναν σαν μικρά παιδιά. Άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι όχι μόνο γλίτωσαν την τεσσάρα στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά πέρασαν στον επόμενο γύρο. Και ξαφνικά συνέβη κάτι που τους ανάγκασε να στρέψουν τα κεφάλια τους στις κερκίδες. Η ιαχή "ΠΑΟΚ" ακούστηκε πιο δυνατά από ποτέ. Μια ιαχή μυριόστομη, βγαλμένη κυριολεκτικά από τα εσώψυχά μας. Όσοι το έζησαν είμαι βέβαιος ότι το θυμούνται.  Ο κόσμος αναγνώρισε στην ομάδα την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και ας μην πήρε τελικά αυτό που πραγματικά δικαιούνταν.

Λίγες φορές στη ζωή μου με έχω συλλάβει βουρκωμένο και η μία από αυτές ήταν εκείνο το βράδυ. Ένα βράδυ που είμαι σίγουρος πως δημιούργησε μια νέα γενιά οπαδών! 

Δείτε ολόκληρο το παιχνίδι στο video που ακολουθεί...

Διαβάστε ακόμη...