Σαν σήμερα (28/7) στην Ευρώπη

Δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια ανασύρει από τη μνήμη μας η σημερινή (28/7) ημερομηνία. Πρώτα η ισοπαλία (1-1) στην Άμστερνταμ Αρένα με τον Άγιαξ το 2010 και στη συνέχεια το διπλό στη Βαλερένγκα το 2011.
Σαν σήμερα (28/7) στην Ευρώπη

Καλοκαιράκι του 2010, 28/7 για την ακρίβεια και ο ΠΑΟΚ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League ταξίδεψε στο Άμστερνταμ για να αντιμετωπίσει τον  Άγιαξ, του Ουρουγουανού Σουάρες και της παρέας του...

Με την έναρξη του πρώτου μέρους, οι Ολλανδοί πήραν τον έλεγχο του αγώνα και έκλεισαν τον ΠΑΟΚ στα καρέ του. Στο 13' μετά από λάθος εκτίμηση του Χαλκιά, o Τσιρίλο δεν απομάκρυνε σωστά τη μπάλα και ο Σουάρες με ανάποδο ψαλίδι από κοντινή απόσταση, άνοιξε το σκορ για τον Άγιαξ.

Στη φάση του γκολ ο Χαλκιάς τραυματίστηκε στο μεσαίο δάκτυλο (κάταγμα) και αποχώρησε από τον αγώνα με τον Κρέσιτς να τον αντικαθιστά. Η πρώτη επίθεση του ΠΑΟΚ στα ολλανδικά καρέ, έγινε στην εκπνοή, όταν το σουτ του Γκαρσία, λίγο έξω από την περιοχή, μετά από προσωπική ενέργεια του Βιεϊρίνια και γύρισμα του Ίβιτς προς τα έξω, κατέληξε άουτ.

Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ πίστεψε σε κάτι καλύτερο και μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Όσο περνούσε ο χρόνος, οι παίκτες μας άρχισαν να στέκονται καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και να περιορίζουν την επιθετικότητα του Άγιαξ. Κέρδισαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και άρχισαν να κινούνται απειλητικά προς την εστία του Στεκέλεμπουργκ.

Στο 72' ο Σαλπιγγίδης είδε την τρύπα που δημιουργήθηκε στην άμυνα του "Αίαντα" από την αντεπίθεση που έβγαλε ο ΠΑΟΚ και με πανέξυπνη πάσα τροφοδότησε τον Ίβιτς που ακολουθούσε, με τον Σέρβο να εκτελεί από το ύψος του πέναλτι τον Στεκέλεμπουργκ γράφοντας το 1-1!

Το γκολ αυτό έστειλε στον 7ο ουρανό τους 3.000 και πλέον οπαδούς της ομάδας, που βρέθηκαν στην "Άμστερνταμ Αρένα". Η αυτοπεποίθηση των παικτών μας ανυψώθηκε και η ομάδα με πάθος και τσαμπουκά κράτησε το 1-1 μέχρι το τελικό σφύριγμα του διαιτητή.

Οι ελπίδες για πρόκριση στα play offs της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης φούντωσαν, όμως στη ρεβάνς της Τούμπας μία εβδομάδα αργότερα οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με το εντυπωσιακό 3-3, σκορ που έδωσε την πρόκριση στους Ολλανδούς και ο ΠΑΟΚ βρήκε στο δρόμο του την Φενέρ την οποία όπως είναι γνωστό απέκλεισε με το χρυσό γκολ του Μουσλίμοβιτς στην Πόλη παίρνοντας το εισιτήριο για τους ομίλους του Europe league, στους οποίους τα πήγε περίφημα φτάνοντας στους "32" του θεσμού!  

Oι συνθέσεις των ομάδων:

Άγιαξ: Στεκέλενμπουργκ, φαν ντε Βιλ, Ανίτα, Βερντόνγκεν, Αλντερβεϊρελτ, Ενό, Σουλεϊμανί (67' Έρικσεν), ντε Γιονγκ, Εμάνουελσον (79' Σαπόνγκ), Λίντγκρεν (62' ντε Ζέου), Σουάρες

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς (15' Κρέσιτς), Μπουσαϊντί, Σνάουτσνερ, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Βιεϊρίνια, Σορλέν, Ίβιτς (75' Φωτάκης), Σαλπιγγίδης (92' Παπάζογλου)

Δείτε στιγμιότυπα από το παιχνίδι στο video που ακολουθεί:

28/7/2011 στάδιο Ούλεβαλ: Βαλερένγκα - ΠΑΟΚ 0-2

Ένας "διαβασμένος" ΠΑΟΚ κέρδισε με 0-2 στο στάδιο Ούλεβαλ του Όσλο, τη Βαλερένγκα και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europe League.

Ο Δικέφαλος πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στη Νορβηγική πρωτεύουσα, ήταν πολύ καλά διαβασμένος και έξυπνα στημένος στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη έχοντας στις αποσκευές του ένα σκορ που τον έβαλε αυτόματα σε θέση οδηγού στην υπόθεση πρόκριση.

Η ομάδα αν και βρισκόταν ακόμα σε στάδιο προετοιμασίας έδειξε έτοιμη και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα και ουσιαστικά δεν απειλήθηκε από τους γηπεδούχους. Αντίθετα απείλησε σε πολλές περιπτώσεις και θα μπορούσε να είχε ανοίξει νωρίτερα το σκορ!

Καλές εντυπώσεις άφησε η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Λαζάρ, ο παίκτης έδειξε πάρα πολλά στοιχεία που έλειπαν τα τελευταία χρόνια από την ομάδα και δείχνει να δικαιώνει σε πρώτη φάση τον Λάζλο Μπόλονι για την επιμονή του να αποκτηθεί.

Ο Ρουμάνος τεχνικός ξεκίνησε με τον Κρέσιτς κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα τους Λίνο, Τσιρίλο, Μαλεζά και Έτο από τα αριστερά προς τα δεξιά, στα χαφ τους Λαζάρ, Γκαρσία και Αρίας, ενώ στην επίθεση ο Αθανασιάδης κορυφή, με τους Φωτάκη και Βιεϊρίνια στα πλάγια σε ένα καθαρό 4-3-3.

Στο πρώτο 20λεπτο ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή της μπάλας , καλή κυκλοφορία και έβγαινε έξυπνα στην επίθεση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να ανοίξει το σκορ. Μετά το 20λεπτο οι Νορβηγοί ανέβηκαν και παρά το πρεσάρισμα των παικτών του Μπόλονι ψηλά, πήραν την κατοχή της μπάλας ελέγχοντας το χώρο του κέντρου, χωρίς όμως να βγάλουν τη μεγάλη φάση. Το ημίχρονο κύλησε με το παιχνίδι να έχει χάσει τον καλό ρυθμό που είχε στο ξεκίνημα. Στο διάστημα αυτό (μέχρι τη λήξη του 45λεπτου) ο Δικέφαλος ήταν ακίνδυνος στην επίθεση αλλά πολύ πιεστικός στο χώρο από την περιοχή μας μέχρι τη μεσαία γραμμή.

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης οι παίκτες του Μπόλονι έχοντας στο νου τους να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα και ξέροντας πως οι δυνάμεις τους δεν τους επιτρέπουν να βγάλουν ένα δεύτερο 45λεπτο σε ρυθμούς έντονους, αρκέστηκαν στο να κλείσουν τους διαδρόμους, ελαχιστοποιώντας τις όποιες ορέξεις είχαν οι γηπεδούχοι για να σκοράρουν.

Ο ΠΑΟΚ όμως -σε αντίθεση με όσα είδαμε στα φιλικά της προετοιμασίας- διέθετε τελικά τις δυνάμεις να βγει αρκετές φορές στην αντεπίθεση και κατάφερε να φτάσει στο γκολ στο 72' με τον Βιεϊρίνια που αφού διέσχισε μεγάλη απόσταση μετά από μπαλιά του Λαζάρ, βγήκε τετ α τετ με τον Χίρσφελντ και με πλασέ στη δεξιά γωνία έγραψε το 1-0.

Η ομάδα δεν αρκέστηκε σε αυτό το σκορ και στο 90', με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Γκαρσία, διπλασίασε τα τέρματά της, κάνοντας έτσι μεγάλο βήμα για την πρόκριση στα play off του Europa League.

Μια πρόκριση που κλείδωσε μία εβδομάδα αργότερα στην Τούμπα, όταν ο ΠΑΟΚ ντουμπλάρισε τις νίκες του επί της Βαλερένγκα με 3-0... 

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Βαλερένγκα: Χίρσφελντ, Νόρντβικ, Μούρι, Ντος Σάντος, Μπέρε, Ογκούντε, Φελά (67' Νίλσεν), Λέιχ (57' Κονέ), Στράντμπεργκ, Ζάγιτς (84' Στούρ) και Σινγκ.

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Λίνο, Έτο, Μαλεζάς, Τσιρίλο, Γκαρσία, Αρίας, Λαζάρ (80' Τσουκαλάς), Φωτάκης (90' Ρομπέρ), Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης (92' Παπάζογλου).

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...