Ένα αξέχαστο ματς ... (vid)

Το ημερολόγιο έδειχνε 5/6/1985, όταν ο Δικέφαλος πήρε μια εκπληκτική πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου επικρατώντας του Παναθηναϊκού με 4-0 σε μια Τούμπα, πραγματικό ηφαίστειο...
Ένα αξέχαστο ματς ... (vid)

Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε στην Τούμπα μπροστά σε 45.000 οπαδούς του τον βάζελο στη ρεβάνς του 2-0, σκορ με το οποίο είχε χάσει 2 εβδομάδες νωρίτερα στο ΟΑΚΑ. Σε εκείνο το ματς είχαν σκοράρει για την αθηναϊκή ομάδα οι Αντωνίου και Ρότσα.

Με σημαντικό λοιπόν προβάδισμα, ο Παναθηναϊκός ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη στοχεύοντας να πάρει την πρόκριση για τον τελικό του κυπέλλου εκείνης της χρονιάς. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Ο Δικέφαλος του Βάλτερ Σκότσικ δεν αστειευόταν. Η ομάδα έχοντας διαγράψει μια καταπληκτική πορεία πήγαινε καρφί για τον τίτλο του πρωταθλήματος, κάτι εξάλλου που έγινε 4 μόλις μέρες αργότερα όταν με τη λευκή ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη το σήκωσε για 2η φορά στη ιστορία της...

Να σημειώσουμε βέβαια πως καλή χρονιά είχε και ο Παναθηναϊκός, όχι όμως εντός των συνόρων, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού κατάφερε να φτάσει "4" στους του τότε κυπέλλου πρωταθλητριών (αποκλείστηκε από την μεγάλη Λίβερπουλ).

Το σύνθημα "ΠΑΟΚ μπορείς μπορείς να προκριθείς", δονούσε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης από έναν κόσμο που εκείνη τη μέρα είχε δώσει ρεσιτάλ στήριξης στην ομάδα μας.  41.561 εισιτήρια είχαν κοπεί και οι εισπράξεις έφτασαν τα 13.112.050 δρχ.

Για όσους δείτε το ματς στο video που ακολουθεί μην σας κάνουν εντύπωση τα νερά που υπάρχουν στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν προσφιλής συνήθεια του Αυστριακού προπονητή, να ποτίζουν οι άνθρωποι του Δικεφάλου το γήπεδο πριν την έναρξη των αγώνων!

Οι συνθέσεις των ομάδων όπως παρατάχτηκαν μπροστά στον διαιτητή Γεωργιάδη (Μασούρας - Αμυγδαλής οι βοηθοί του):

ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Σίγγας, Δαμανάκης, Καρασαββίδης (86' Μαυρομάτης), Βασιλάκος, Δημόπουλος, Πάπριτσα, Κωστίκος (46' Αλεξανδρίδης).

Απόντες για τον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Σκαρτάδος και ο Χάρης Μπανιώτης, δύο πολύ παίκτες, που ο Σκότσικ υπολόγιζε στους αναντικατάστατους!

Παναθηναϊκός: Λαφτσής, Ταράσης, Καρούλιας, Κυράστας , Ζάετς, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Χαραλαμπίδης, Ρότσα (41' Δοντάς), Γεροθόδωρος

Ο Δικέφαλος είχε την υπεροχή στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, όμως ήταν φλύαρος στο παιχνίδι του και οι προσπάθειές του δεν ήταν ιδιαίτερων αξιώσεων.

Το παλιό ρολόι που υπήρχε στη θύρα 5 σημάδευε το 39ο λεπτό και η Τούμπα σείεται από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς για το πολύ όμορφο γκολ του Θωμμά Σίγγα με αρχοντική κεφαλιά, μετά από εκτέλεση φάουλ του Βασίλη Βασιλάκου από τα δεξιά. Ο δρόμος για τον θρίαμβο είχε ανοίξει ...

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, ήρθε το 2-0. Στο 43ο λεπτό σημειώθηκε ένα π α ν έ μ ο ρ φ ο γκολ με εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι (αρχική photo αλλά και αυτές που ακολουθούν).

Ο σκόρερ, Γιώργος Κωστίκος, πέφτοντας άσχημα στο χόρτο, από το τράνταγμα σταμάτησε να αναπνέει προσωρινά (του έγιναν μαλάξεις και τεχνητές αναπνοές) και αποχώρησε με ασθενοφόρο από το γήπεδο, μέσα σε αποθέωση από τον κόσμο... Ο ΠΑΟΚ είχε φέρει ήδη την πρόκριση στα ίσα!

Μπροστά στο φάσμα της ήττας ο Παναθηναϊκός εγκατέλειψε το αμυντικό παιχνίδι του και έδωσε στον ΠΑΟΚ τη δυνατότητα των αντεπιθέσεων. Σε μια από αυτές στο 63' ο Δημόπουλος έφυγε από τα δεξιά, έκοψε την μπάλα στον επερχόμενο Αλεξανδρίδη και αυτός με εύκολη κεφαλιά σε κενή εστία έγραψε το 3-0!

Πανικός στις εξέδρες αλλά και στον αγωνιστικό χώρο από τους παίκτες του Σκότσικ που βλέπουν το όνειρο του τελικού να παίρνει σάρκα και οστά.

Με την ψυχολογία υπέρ του ο ΠΑΟΚ κυριαρχεί στο γήπεδο χορεύοντας στους ρυθμούς της κερκίδας... Οι ευκαιρίες χάνονται η μία μετά την άλλη και ο κόσμος παραληρεί.

Μια από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη κερκίδα όλων των εποχών). Η θύρα 4 δίνει το ρυθμό και όλο το γήπεδο ακολουθεί. Μεγάλες ΠΑΟΚτσήδικες στιγμές που όσοι τις ζήσαμε από κοντά θα τις πάρουμε μαζί μας στην άλλη ζωή.

Ο χορός των γκολ ολοκληρώθηκε στο 80' από τον Καρασσαβίδη μετά από εξαιρετική προσπάθεια του Πάπριτσα.

Το πανηγύρι πλέον ήταν μοναδικό και συνεχίστηκε και μετά τη λήξη του αγώνα  έξω από την Τούμπα. Η Τσιμισκή και οι άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης πήραν φωτιά από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των ΠΑΟΚτσήδων!

Ήταν μια τεράστια πρόκριση της ομάδας, μια νίκη της ΠΑΟΚτσήδικης ψυχής που βρήκε εκφραστές στον αγωνιστικό χώρο τους ψυχωμένους παίκτες  του Βάλτερ Σκότσικ!

Δείτε στιγμιότυπα από το ματς στο video που ακολουθεί:

  

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...