1982: 'Εξι μπαλάκια στα δίχτια της ΑΕΚ

Σαν σήμερα λοιπόν, 3 Φεβρουαρίου 1982 ο Π.Α.Ο.Κ. υποδέχεται την ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος.
1982: 'Εξι μπαλάκια στα δίχτια της ΑΕΚ

Σαν σήμερα λοιπόν, 3 Φεβρουαρίου 1982 ο Π.Α.Ο.Κ. υποδέχεται την ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος.

Εκείνη τη μέρα ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν σαρωτικός.Μπήκε στο γήπεδο και έπαιζε τον αντίπαλο μονότερμα, όχι στο μισό γήπεδο,αλλά μέσα στην περιοχή τους, ο κόσμος ούρλιαζε συνεχώς, και μόλις στο 8' έγινε το 1-0 από τον Κούδα.

Σε ανύποπτη φάση στο 25' δεχόμαστε την ισοφάριση από τον Μαύρο. Μέσα σε 30'' από τη σέντρα, ο Δημόπουλος γράφει το 2-1 με ένα ψηλοκρεμαστό πλασέ, εγκαινιάζοντας μια απίστευτη σειρά τερμάτων σε βάρος της ΑΕΚ, που συνεχίστηκε για μήνες.


Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Π.Α.Ο.Κ. είναι καταιγιστικός: στο 52' ξανά ο Δημόπουλος κάνει το 3-1, στο 66' ο Γκουερίνο το 4-1, στο 69' ο Σίγγας το 5-1 και στο 72' και πάλι με ψηλοκρεμαστό σουτ ο Δημόπουλος ολοκληρώνει ένα προσωπικό χατ τρικ και σφραγίζει μια από τις μεγαλύτερες νίκες του Π.Α.Ο.Κ. εναντίον ομάδας του ΠΟΚ στην ιστορία του.

Τρεις εβδομάδες αργότερα στον επαναληπτικό, ο Δημόπουλος συνεχίζει εκεί από όπου σταμάτησε στον πρώτο αγώνα: στο 30' και στο 53' κάνει το 0-2 και τις δύο φορές από ασίστ του Γιώργου Κούδα, εκτοξεύοντας το συνολικό σκορ της διπλής αναμέτρησης σε ύψος- ρεκόρ. Η ΑΕΚ κατάφερε τελικά να ισοφαρίσει με γκολ των Νικολάου και Μαύρου, αλλά η πρόκριση είχε κριθεί υπέρ μας προ πολλού...

Λίγους μήνες αργότερα, Δεκέμβρης του 1982, για το Πρωτάθλημα αυτή τη φορά, υποδεχόμαστε και πάλι την ΑΕΚ (10η αγωνιστική). Ήταν η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα: Κρύο, χιονιάς, στην ανάπαυλα χιόνισε κιόλας, αλλά χιονοθύελλα ήταν ο Π.Α.Ο.Κ. που την έκανε γιο-γιο τη φουκαριάρα την ΑΕΚ.

 

Το αποτέλεσμα είναι και πάλι συντριπτικό υπέρ μας: 5-0, και πάλι με χατ τρικ του Χρήστου Δημόπουλου ! Το σκορ άνοιξε με υπέροχο γκολ ο Κούδας (11'), το 2-0 ο Κωστίκος (50') και ακολούθησε το τριπλό ρεσιτάλ του παίκτη από τη Γαστούνη στο 61', στο 70' και στο 85'.

Με τον τρόπο αυτό, ο Δημόπουλος ολοκλήρωσε ένα μοναδικό επίτευγμα: να σκοράρει οκτώ (8) φορές σε τρία διαδοχικά ντέρμπι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και μάλιστα με τον ίδιο αντίπαλο! Από τότε του κόλλησε το προσωνύμιο «φονιάς» που χαρακτήριζε την εξαιρετική του εκτελεστική δεινότητα.

Συνολικά, ο «φονιάς» αγωνίστηκε σε 141 παιχνίδια με τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. και σκόραρε 66 τέρματα σε διάστημα πέντε ετών (1980-85), συνθέτοντας ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο μαζί με τον Κωστίκο, ειδικά τη χρονιά του Πρωταθλήματος του 1985 (12 γκολ ο Δημόπουλος, 11 ο Κωστίκος) - εδώ μαζί σε φωτογραφία της περιόδου 1981-82.

Τι κρίμα που το τέλος της θητείας του στην ομάδα ήταν άδοξο και σημαδεύτηκε από την ανήθικη εγκατάλειψη της αποστολής του τελικού του Κυπέλλου του 1985, που αν ήταν νικηφόρος, θα χάριζε στην ομάδα το πρώτο της ντάμπλ. Το βράδυ πριν τον τελικό, ο Δημόπουλος υπέγραψε στον Παναθηναϊκό κάνοντας χρήση της πενταετίας του, και όταν επέστρεψε στο ξενοδοχείο της ομάδας, του διεμηνύθη να φύγει και να μην ξαναπλησιάσει ποτέ...

Επίσης, ήταν κρίμα που αυτήν την ίδια περίπου ΑΕΚ δεν καταφέραμε να την νικήσουμε στον τελικό του Κυπέλλου του 1983 στο ΟΑΚΑ: ήταν η πρώτη φορά που κατεβήκαμε σε τελικό σαν φαβορί, ο Αρβανίτης (που δεν είχε και τις καλύτερες αναμνήσεις από εμάς, σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε) έπιασε τα άπιαστα, και ο τίτλος χάθηκε.

Διαβάστε ακόμη...