Ιστορικά ματς με τον Παναθηναϊκό (2o μέρος)

Οι ασπρόμαυρες ιστορίες με αφορμή την αυριανή (24/10) αναμέτρηση κόντρα στον Παναθηναϊκό, ταξιδεύουν αρκετά χρόνια πίσω και θυμούνται κάποια από τα σημαντικά παιχνίδια των δύο ομάδων που έμειναν έντονα χαραγμένα στη μνήμη όσων τα είδαμε από κοντά.
Ιστορικά ματς με τον Παναθηναϊκό (2o μέρος)

Ορισμένα από αυτά έγιναν στην Αθήνα και κάποια στη Θεσσαλονίκη... Το αφιέρωμα στα ματς με τον Παναθηναϊκό το χωρίσαμε σε δύο κομμάτια. Το πρώτο το παρουσιάσαμε την περασμένη αγωνιστική σεζόν πριν το πρώτο ματς των play off και σήμερα ανεβαίνει η συνέχεια του αφιερώματος που συμπίπτει με το Κυριακάτικο ματς των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, στα πλάισια της 8ης αγωνιστικής της Superleague. Για να θυμηθείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος κάντε κλικ ΕΔΩ

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος είχε σταματήσει το 1980 στις 9 Μαρτίου και κάλυψε το παιχνίδι που στιγματίστηκε από την απαράδεκτη διαιτησία του Λίτσa.

Την επόμενη αγωνιστική χρονιά το παιχνίδι έγινε στο Χαριλάου στις 26/10/80, μιας και στην Τούμπα γινόταν έργα (ξαναχτιζόταν η θύρα 8 και επισκευαζόταν η 4). Σε ένα γήπεδο γεμάτο Παοκτζήδες , ο δικέφαλος φιλοδώρησε τον ΠΑΟ με 4 γκολ (τελικό σκορ 4-2) μέσα σε μια πραγματικά εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Έτσι πήραμε κατά κάποιο τρόπο ρεβάνς για την ήττα του προηγούμενου πρωταθλήματος .

Πέρασαν 5 χρόνια όταν στις 20/1/85 μπροστά σε 75.000 θεατές στο Ο.Α.Κ.Α. ο ΠΑΟΚ υποχρεώνει τον Παναθηναϊκό σε ήττα με 0-1. Το χρυσό γκολ ο Ράντε Πάπριτσα στο 80΄ και ο δρόμος για την κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος ανοίγει πλέον διάπλατα μιας και ο δικέφαλος μετά από εκείνο το παιχνίδι καταφέρνει να ξεφύγει 5 ολόκληρους βαθμούς από τον δεύτερο ΠΑΟ. Διαφορά σημαντική αν σκεφτούμε ότι τότε στη νίκη η ομάδα έπαιρνε 2 βαθμούς και όχι 3 όπως σήμερα .

Λίγους μήνες αργότερα (5 Ιουνίου 1985), και ενώ ο Παναθηναϊκός έχει αποκλειστεί από τη Λίβερπουλ στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών (τρώγοντας μια μεγαλόπρεπη τεσσάρα), έρχεται στην Τούμπα για τη ρεβάνς του κυπέλλου, έχοντας υπέρ του το 2-0 του πρώτου αγώνα.

40.000 οπαδοί της ομάδας μας , κάναμε την Τούμπα πραγματικό καμίνι και ο ΠΑΟ του Ρότσα , του Ζάετς του Σαραβάκου και άλλων πραγματικά μεγάλων άσων έμοιαζε σαν παιχνιδάκι στα πόδια των παικτών μας, που έκαναν ότι ήθελαν στο γήπεδο.

Μετά τη λήξη του αγώνα ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους και γιόρταζε μέχρι το πρωί την πρόκριση της ομάδας στον τελικό του κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε μια ανάσα από το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να το κατακτήσει. Περιοριοστήκαμε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος...

Τα γκολ της μεγάλης εκείνης νίκης που όμοιά της δεν έχω πανηγυρίσει στα όσα χρόνια βλέπω ΠΑΟΚ πέτυχαν με τη σειρά οι: Σίγγας, Κωστίκος, Αλεξανδρίδης και Καρασσαβίδης. Απολαύστε τα:

28/02/88, σε μια κατάμεστη Τούμπα ο ΠΑΟΚ σκορπίζει τον Παναθηναϊκό με το εντυπωσιακό 4-1, αν και οι φιλοξενούμενοι είχαν κάνει το λάθος να προηγηθούν με 0-1 (Ζάετς). (Δύο γκολ ο Γιώργος Σκαρτάδος και από ένα ο Μπορμπόκης και ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης)

Το πρωτάθλημα 1990-1991 έχει ξεκινήσει και στις 23/9/90 μόλις στη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ, αντιμετωπίζουμε τον Παναθηναϊκό , επί προεδρίας Βουλινού. Διαιτητής του ματς ο Βοιωτός Καραμάνης που κυριολεκτικά έκανε ότι μπορούσε για να χάσουμε . Εκτός των πολλών και απίστευτων σφυριγμάτων του κοντά στο 75ο αποβάλλει Μαγκντί και Σκαρτάδο για διαμαρτυρίες (δικαιολογημένες λόγω κατακύρωσης γκολ από θέση οφ σάιτ)... Τότε ο Βουλινός δίνει μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα εντολή - που ο ΠΑΟΚ βέβαια την πλήρωσε πολύ στη συνέχεια- να αποχωρήσει από το γήπεδο η ομάδα . Αποτέλεσμα : μηδενισμός στο συγκεκριμένο ματς, αφαίρεση 3 βαθμών και 5 αγωνιστικές τιμωρία της έδρας...

Την τελευταία μέρα του Φλεβάρη του 1999 ο ΠΑΟΚ κερδίζει στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό με 0-1, δίνοντας έτσι τέλος σε ένα μεγάλο σερί ηττών από την ομάδα της πρωτεύουσας. Ένα σερί που περιελάμβανε και κάποιες ντροπιαστικές και βαριές ήττες με πολλά τέρματα διαφορά... Το γκολ για την ομάδα μας ο Mr φάουλ, Κώστας Φραντζσέσκος με υποδειγματική - για μια φορά ακόμα - εκτέλεση.

Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους στις 3/10/99 ο ΠΑΟΚ με γκολ του Τζο Νάγκμπε μένει και πάλι όρθιος στο ΟΑΚΑ αποσπώντας ισοπαλία με 1-1. Δυστυχώς από εκείνο το παιχνίδι έμεινε περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη μας αυτό που ακολούθησε και εννοώ το ατύχημα στα Τέμπη όπου έχασαν τη ζωή τους οι έξι (6) συνοπαδοί μας...

Τελευταία αναφορά σε αυτό το ταξίδι μας, στις 25/8/02 , πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος και ο δικέφαλος με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο του υποδέχεται στην Τούμπα τον Παναθηναϊκό του Σάντος. Μια εξαιρετική εμφάνιση και το ταμπλό γράφει: ΠΑΟΚ - ΠΑΟ 4-1 (δύο γκολ ο Γ. Χ.).

Στις 4/3/2012 ο Δικέφαλος κερδίσε με 0-2 στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό και σταματάει μια 12ετή αρνητική παραδοση γι' αυτόν χάρη σε γκολ των Λίνο και Σαλπιγγίδη. Θυμηθείτε περισσότερα για εκείνο το ματς κάνοντας κλικ ΕΔΩ .

Όπως μας έδειξε τόσο το 1ο όσο και το 2ο μέρος του αφιερώματος , ο ΠΑΟΚ συχνά πυκνά καταφέρνει και πετυχαίνει μεγάλες νίκες επί του βάζελου. Όλοι ευχόμαστε κάτι ανάλογο να συμβεί και την Κυριακή 9/11 ...

Διαβάστε ακόμη...