"Διαιτητή θυμήσου τον Ράμμο και τ' αυτί σου"

Το σύνθημα που ακουγόταν στα γήπεδα της Ελλάδας όποτε τα σφυρίγματα του διαιτητή πήγαιναν κόντρα στην επιθυμία της κερκίδας.
"Διαιτητή θυμήσου τον Ράμμο και τ' αυτί σου"

Τελευταία ημέρα Φεβρουαρίου του δίσεκτου 1976, και ο δεύτερος στη βαθμολογία ΠΑΟΚ φιλοξενείται στο ξερό τού Αγρινίου από το γηπεδούχο Παναιτωλικό.

Είναι παιχνίδι τού δεύτερου γύρου, ενώ αυτό για την 3η αγωνιστική τού Α' γύρου, κόντρα στην ίδια ομάδα έχει αναβληθεί άπειρες φορές και ακόμα δεν έχει διεξαχθεί!

Κάποιες εβδομάδες νωρίτερα ο Θεσσαλονικιός διαιτητής Ράμμος, έχει σφυρίξει τον αγώνα Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός (2-3) και οι γηπεδούχοι βράζουν εναντίον των διαιτητικών του λαθών.

Οι διεστραμμένοι φωστήρες της ελληνικής διαιτησίας πετούν αετό και ο Ράμμος καλείται να διαιτητεύσει εκ νέου παιχνίδι στο Αγρίνιο, αυτή τη φορά αγώνα του "συντοπίτη" του, ΠΑΟΚ !

Το παιχνίδι είναι μονόλογος για τον σαρωτικό Δικέφαλο εκείνης της χρονιάς που πιέζει συνεχώς, αλλά το γκολ δεν μπαίνει. Οι γηπεδούχοι (για να αποκαταστήσουμε και την αλήθεια που έχει διαστρεβλωθεί όλα αυτά τα χρόνια) αμύνονται και δεν έχουν... πατήσει στην περιοχή μας.

Η κερκίδα όμως έχει να ασχοληθεί με έναν και μόνο πρωταγωνιστή, αυτόν με τη σφυρίχτρα μιας και έχουν προηγούμενα μαζί του. Στο 72ο λεπτό ο Σταύρος Σαράφης ανατρέπεται μέσα στην περιοχή και ενώ είναι έτοιμος να σκοράρει με κεφαλιά. Ο Ράμμος αναπόφευκτα υποδεικνύει το πέναλτυ και γίνεται μπαλάκι από τους παίκτες των γηπεδούχων, ενώ ο κόσμος είναι έτοιμος να μπουκάρει.

Ο "Καίσαρας" μετά πολλών βασάνων εκτελεί την ποινή και σκοράρει, το ίδιο και ο Παναγιώτης Κερμανίδης με κεφαλιά στο 86'. Τα πολύ δύσκολα αρχίζουν με τη λήξη του παιχνιδιού οταν ο Ράμμος βρίσκει τα αποδυτήρια των διαιτητών κλειδωμένα και γίνεται έρμαιο στους οπαδούς, που ήδη έχουν σπάσει τα κάγκελα και μπουκάρουν κατά εκατοντάδες.

Η αστυνομική δύναμη είναι ελάχιστη ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν πειράζει κανέναν από την αποστολή τού ΠΑΟΚ.

Όλοι τα έχουν με το Ράμμο.

Του την πέφτουν και η έκφραση "τον έσπασαν στο ξύλο" κρίνεται ως κυριολεκτική. Τον σώζει με παρέμβασή του ο βοηθός του Λοραντ, Μιχάλης Μπέλλης ο οποίος και τον μεταφέρει στα αποδυτήρια.

Εκεί διαπιστώνεται ότι έχει χάσει από κλωτσιά το ένα του αυτί ενώ το σωμα του ήταν μια άμορφη μάζα από τα πολλά κτυπήματα. Το δράμα του συνεχίζεται.

Οι γιατροί τού γηπέδου δηλώνουν αναρμόδιοι για να επέμβουν στα κακά του χάλια, ενώ οι αστυνομικοί δημιουργούν σε συνεργασία με τους παράγοντες τού Παναιτωλικού εκτεταμένο σασιρμά εις βάρος του και απειλείται σχεδόν λιπόθυμος με μηνύσεις (!) λόγω εξύβρισης.

Τη λύση στο δράμα του, έδωσε ο Παντελάκης που ειδοποιεί εισαγγελέα με την παρέμβαση του οποίου, μετά από 3 ωρες, ο Ράμμος μεταφέρθηκε στο χειρουργείο. Όσο για το αυτί μην το ψάχνετε, χάθηκε μέσα στη σκόνη και το πανδαιμόνιο που επικράτησε.

Εκείνη τη σεζόν, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του, ενώ ο Παναιτωλικός κατέλαβε θέση υποβιβασμού (προτελευταία), αλλά τον έσωσε η αύξηση των ομάδων της Α' εθνικής. Αφού επανέλαβε την ίδια πορεία και την επόμενη χρονιά, υποβιβάστηκε οριστικά.

Πηγή: Αναδημοσίευση από το Paokmania Forum (Praktorinos)

Διαβάστε ακόμη...