Τα ιστορικά ματς με την Μπάγερν!

Mια από τις ιστορικότερες δυάδες ευρωπαϊκών αγώνων ξεκίνησε πριν από 33 χρόνια στην Τούμπα, όταν ο "Δικέφαλος" έχοντας αποκλείσει την Λοκομοτιβ Πλόβντιβ, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη Μπάγερν!
Τα ιστορικά ματς με την Μπάγερν!

Μιλάμε για μια ποδοσφαιρική μηχανή της εποχής εκείνης - παραμένει βέβαια σπουδαία ομάδα και σήμερα- που έστησε ο Λάτεκ και είχε στο ρόστερ της μεγάλους σταρ όπως ο Ρουμενίγκε, ο Αουγκεντάλερ, ο Ματέους, ο Δανός Λέρμπι. ο Νατβάιχν, ο Πφαφ,ο Ντελ Χάγιε που μπορούσαν να κερδίσουν οποιονδήποτε αντίπαλο.

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Οκτωβρίου 1983, η Τούμπα έχει φορέσει τα καλά της, χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τις εξέδρες της από νωρίς. Το πάθος και η δίψα για ένα καλό αποτέλεσμα ήταν μεγάλο και να σημειώσουμε πως ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν δύο δυνατοί ασπρόμαυροι πυρήνες, ο ένας στη θύρα 4 και ο άλλος στη θύρα 8!

Μάλιστα το σύνθημα από κερκίδα σε κερκίδα  "ΠΑΟΚάρα - ομαδάρα" έβγαινε πολύ "δυνατά" και σύντομα τα δύο πέταλα τα ακολούθησε όλο το γήπεδο. Δεν ήταν κάτι συνηθισμένο στα ελληνικά γήπεδα εκείνης της εποχής να εμφανίζονται δύο μεγάλοι πυρήνες οπαδών σε αντικριστά σημεία του σταδίου...

Ο Δικέφαλος με τον Παλ Τσερνάι στον πάγκο του και έχοντας στην αρχική 11άδα τους: Φούρτουλα, Αλαβάντα, Δαμανάκη, Ψαρά, Μπανιώτη, Σκαρτάδο, Αλεξανδρίδη, Γεωργόπουλο, Δημόπουλο, Κούδα και Κωστίκο κοίταξε στα ίσα το μεγάλο αντίπαλο αλλά το τελικό σφύριγμα του Ιταλού Τζίνο Μενικούτσι έφερε τις δύο ομάδες ισόπαλες 0-0, σε παιχνίδι από το οποίο έλειπαν οι ευκαιρίες για γκολ. Έτσι το προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση πήγε στην πλευρά της βαυαρικής ομάδας, η οποία ασφαλώς ήταν το φαβορί από την ημέρα της κλήρωσης.

Η διπλή ζώνη άμυνας της Μπάγερν εκείνο το βράδυ στην καυτή Τούμπα, έμοιαζε απροσπέλαστη για τους παίκτες μας, που όμως έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν προσπαθώντας να πετύχουν το καλύτερο δυνατόν. Ιδιαίτερα στην επανάληψη βγήκαν 1-2 καλές φάσεις  που όμως δεν μετουσιώθηκαν σε γκολ.

Στην Ευρώπη εκτός του ΠΑΟΚ συνεχίζει και ο Ολυμπιακός που βρίσκει στο δρόμο του την Μπενφίκα. Την ίδια μέρα μάλιστα -19/10/1983- ο θρήνος κερδίζει 1-0 στην έδρα του την πορτογαλική ομάδα.

Τα αθηναϊκά ΜΜΕ όπως θα δείτε στο ντοκουμέντο μας, ξοδεύουν άφθονο μελάνι για την αγαπημένη τους ομάδα...:

 Για την μάχη του ΠΑΟΚ στις 19 Οκτωβρίου του 1983 στην Τούμπα κατά των Βαυαρών αρκούνται μόνο σε μικρές στήλες και μάλιστα τολμούν να γράψουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε ψυχή και ενώ είχε φέρει 0-0 με την μεγάλη Μπάγερν... Σε λίγες ημέρες όμως όλα θα άλλαζαν...

Μετά λοιπόν από 15 βράδια, στις 2/11, έρχεται ο επαναληπτικός στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου! Να θυμίσουμε ότι στον αγώνα Μπάγερν-ΠΑΟΚ στις 2 Νοεμβρίου του 1983 στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου και μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας ο διαιτητής της αναμέτρησης, Άλαν Ρόμπινσον, έκλεψε την πρόκριση της ΠΑΟΚΑΡΑΣ μας δίνοντας επανάληψη τις άστοχες εκτελέσεις πέναλτι των Γερμανών.

Συνολικά χτυπήθηκαν 22 πέναλτι, σε ένα παιχνίδι που κράτησε ώρες. Όλη η Ελλάδα ήταν καθηλωμένη στην τηλεόραση και με κομμένη την ανάσα έβλεπε την εξέλιξη. Σε μια συνέντευξη που είχαμε πάρει από τον Γιώργο Τουρσουνίδη, μας είχε πει: "Θυμάμαι όταν είχαμε χάσει από τη Μπάγερν στα πέναλτι, πήγα και κλείστηκα 2 μέρες στο δωμάτιό μου και έκλαιγα. Ήμουν 14 χρονών. Εκείνο το βράδυ έγινε στο μυαλό μου το μεγάλο το κλικ και είπα ότι εγώ θα παίξω μπάλα". 

Το παιχνίδι αυτό ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό του Γιώργου Κούδα, του Μπλάντεν Φούρτουλα αλλά και του Νέτο Γκουερίνο... Ήταν επίσης ο δεύτερος κρίκος στην αλυσίδα των χαμένων ευρωπαϊκών προκρίσεων στα πέναλτι, μιας και είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν ο αποκλεισμός από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

 

Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Μπλάντεν Φορτούλα μετά το παιχνίδι, στο Ολυμπιακό σταδίο της πρωτεύουσας της Βαυαρίας μίλησε για κλοπή ...

Τα αθηναϊκά ΜΜΕ ίσως στην μοναδική φορα στα χρονικά, παραδέχονται ότι είχαν ξεχάσει τον ΠΑΟΚ! Όχι μόνο αυτοί αλλά και η Πολιτεία. Διαβάστε προσεχτικά τι γράφει το επόμενο ντοκουμέντο:

"Όλοι οι επίσημοι έτρεξαν απ όλα τα μέρη του κόσμου για να εμψυχώσουν τον Ολυμπιακό. Κανείς κοντά στον ΠΑΟΚ, μόνο οι πιστοί οπαδοί του και οι χιλιάδες Έλληνες μετανάστες. Ούτε δήμαρχοι, ομοσπονδιακοί τέως και νυν"

Η εμφάνιση του ΠΑΟΚ ήταν πραγματικά ηρωϊκή! Ήταν κάτι... σαν να παίζαμε τώρα με ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά club και να βγαίναμε νοκ άουτ στα πέναλτι μέσα στην έδρα του, αλλά σκεφτείτε μόνο ότι μιλάμε για εποχές που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπήρχε καθόλου στον ευρωπαϊκό χάρτη!

Λογική και η υποδοχή στο αεροδρόμιο...

 Και ξαφνικά ο αθηναϊκός Τύπος στρέφει την προσοχή του στον ΠΑΟΚ και προειδοποιεί τον βάζελο να προσέξει...Μια στιγμή αποδοχής και καταξίωσης  για τον ΠΑΟΚ μας...

Οι ήρωες του Μονάχου επιστρέφουν στην Ελλάδα και παίζουν τέσσερις ημέρες μόλις μετά τον αγώνα με την Μπάγερν, στην Λεωφόρο κατά του Παναθηναϊκού.

Το ματς λήγει 0-0, αλλά κατά την είσοδο των ομάδων οι οπαδοί των γηπεδούχων σηκώνονται όρθιοι και χειροκροτούν τους παίκτες που έκαναν υπερήφανους όλους τους Έλληνες.

Διαβάστε:

 

 

Τελικά εκείνη την χρονιά ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που έδωσε τους περισσότερους βαθμούς στην Ελλάδα. Κάτι που είχε κάνει και μία χρονιά πριν, δηλαδή την σεζόν 1982-83 αλλά και πρόπερσι....

  

Διαβάστε ακόμη...