Αφιλόξενη η «χώρα της τουλίπας»

Οι ασπρόμαυρες ιστορίες φέρνουν στη μνήμη μας παιχνίδια που έπαιξε ο ΠΑΟΚ με αντιπάλους, ομάδες από τη "χώρα της τουλίπας".
Αφιλόξενη η «χώρα της τουλίπας»

Δώδεκα φορές αναμετρήθηκε με ολλανδικές ομάδες σε επίσημα παιχνίδια ο Δικέφαλος . Η αρχή έγινε στις 23/11/2000 στα πλαίσια της Γ΄ φάσης - των 32 - του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Απέναντί μας η Αϊντχόφεν του Κέζμαν. Ο ΠΑΟΚ είχε ήδη αποκλείσει σε προηγούμενους γύρους την Μπεϊτάρ από το Ισραήλ και την πρωτοπόρο- ως εκείνη τη στιγμή του campionato- Ουντινέζε (στην παράταση 3-0).

Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο πρώτο ματς στην Ολλανδία συνελήφθη μάλλον αδιάβαστη και έχασε εύκολα με 3-0 . Δύο γκολ ο Κέζμαν και ένα ο Μπρούκινγκ, όλα στο πρώτο ημίχρονο. Ο αιφνιδιασμός των Ολλανδών είχε πετύχει απόλυτα. Παρά τις κινήσεις που έγιναν από τον πάγκο, δεν μπόρεσε να ανακάμψει η ομάδα  μας  στο δεύτερο ημίχρονο, προς απογοήτευση του κόσμου που τη συνόδεψε στην άκρη της Ευρώπης.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης (32΄ Καφές), Αμπονσά, Ουντέζε, Κουλακιώττης, Βενετίδης, Μπράτιτς, Κάμπς, Κωνσταντινίδης , Ναλιτζής (78΄ Βοσκαρίδης) Οκκάς (46΄ Γεωργιάδης)

Δύο βδομάδες αργότερα στη ρεβάνς της Τούμπας ο δικέφαλος προσπάθησε, αλλά ένα γκολ του Μπρούκινγκ στο 43΄ (κόντρα στη ροή του παιχνιδιού) έβαλε οριστική ταφόπλακα στα όποια όνειρα είχαμε για ανατροπή του 3-0…

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Τετράτζε, Βενετίδης (46΄Φρούσος), Κατσιαμπής, Εγκωμίτης, Ουντέζε, Κάμπς (72΄Καραδήμος), Κωνσταντινίδης , Ναλιτζής , Οκκάς (46΄ Καφές), Γεωργιάδης

Η δεύτερη φορά που συναντήσαμε την Αϊντχόφεν ήταν στις 22/11/2001 και πάλι στα πλαίσια της Γ΄ φάσης - των 32 - του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αφού είχαμε ήδη αποκλείσει την Κέρντεν (Αυστρίας) και την Πρίμπραμ (Τσεχίας) .

Στην Τούμπα, η ολλανδική ομάδα είχε προηγηθεί στο σκορ με 0-1 χάρη σε ένα γκολ του Ντε Γιαγκ στο 20΄, αλλά ο ΠΑΟΚ όχι μόνο ισοφάρισε με τον Γιασεμάκη στο 35΄αλλά ανέτρεψε το σκορ με μια πραγματική φωτοβολίδα του Ουντέζε στο 39΄.

Το γκολ το είδαμε μόνο όσοι είμασταν στο γήπεδο, μιας και το ιδιωτικό κανάλι που έδειχνε το ματς είχε πρόβλημα στη μετάδοση, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του α΄ ημιχρόνου να μην μεταδοθεί ζωντανά.

Στο 68΄ ο Γιασεμάκης έκανε το 3-1 και ο ΠΑΟΚ έχασε και άλλες  ευκαιρίες για να κλειδώσει την πρόκριση από το πρώτο κιόλας ματς. Δυστυχώς όμως ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου τιμώρησε την ομάδα μας, που σε μια ανύποπτη φάση, δέχτηκε γκολ από τον Μπρούκινγκ στο 82΄ περιορίζοντας έτσι αισθητά τις ελπίδες μας για πρόκριση στους «16» . Ίσως αν ήταν εύστοχος ο Φρούσος στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού - μιλάμε για ανεπανάληπτο τετ α τετ - να είχαν αλλάξει πολλά ! Παρά τη γλυκόπικρη γεύση που μας άφησε το αποτέλεσμα , θα θυμόμαστε τη βραδιά σαν μια μεγάλη ευρωπαϊκή "παράσταση" της ομάδας, μέσα σε μια πραγματικά εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στην Τούμπα.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Αμπονσά, Ουντέζε, Κατσιαμπής, Καφές, Κωνσταντινίδης , Λουτσιάνο, (73΄ Τετράτζε) , Γεωργιάδης (89΄Φρούσος), Γιασεμάκης , Οκκάς

Στη ρεβάνς που έγινε στις 6/12/2001, οι Ολλανδοί σε εξαιρετική βραδιά προηγήθηκαν με 3-0 στο 58΄, ο ΠΑΟΚ απάντησε στο 59΄με τον Λουτσιάνο και ενώ η ομάδα πίεζε για να πετύχει το γκολ που θα πήγαινε το ματς στην παράταση, δέχτηκε το 4ο γκολ στο 90΄από τον Βαν Μπόμελ. Στα αξιομνημόνευτα του ματς, το καταφανέστατο πέναλτι  που μας αρνήθηκε ο Ιταλός διαιτητής Τσέζαρι  σε ανατροπή του Οκκά...Ο "ασπρόμαυρος κόσμος" στις κερκίδες του Philips Stadionσυμπαραστάθηκε απίστευτα στην ομάδα, αλλά στο τέλος έφυγαν όλοι με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Νάστος, Αμπονσά, Ουντέζε, Κατσιαμπής, Καφές, Κωνσταντινίδης , Λουτσιάνο, (80΄Φουτσίνι) , Γεωργιάδης (84΄Φρούσος), Γιασεμάκης (66΄Σπάσιτς), Οκκάς

Καλοκαίρι του 2004, ο ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη έχει αποκλειστεί από τους ομίλους του Champions League και συνεχίζοντας το ευρωπαϊκό ταξίδι - στα πλαίσια του κυπέλου ΟΥΕΦΑ πλέον - καλείται να αντιμετωπίσει την τότε ανερχόμενη δύναμη του ολλανδικού ποδοσφαίρου, περσινή πρωταθλήτρια, Άλκμααρ .

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Σεπτεμβρίου και στην Τούμπα οι Ολλανδοί αιφνιδιάζουν τον ΠΑΟΚ με τον Φαν Γκάλεν στο 19΄. Όμως ο Σαλπιγγίδης στο 27΄και ο Βόκολος στο 32΄ ανατρέπουν το σκορ, αλλά στο 36΄ ο Λανζάτ ισοφαρίζει, για να έρθει στο 50΄ το 2-3 (η ψυχρολουσία) από τον Μίρτιγκ.

Το ηφαίστειο που λέγεται Τούμπα δεν αργεί να εκραγεί. Ο κόσμος δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του και ξεσπά. Εκτεταμένα επεισόδια και φωτιές στη Θύρα 4 .Η οργή του κόσμου έχει μόνο έναν αποδέκτη: Τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που δε φρόντισε στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού να βοηθήσει την ομάδα κάνοντας τις απαραίτητες μεταγραφές - προσθήκες…

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Βόκολος, Ουντέζε, Χασιώτης, Κούτσης, Ανδράλας (53΄Εγκωμίτης), Θεοδωρίδης (64΄Σκαρμούτσος), Μαλαδένης, Χάγκαν (53΄Σπάσιτς), Γιασεμάκης, Σαλπιγγίδης.

Μετά από 14 βράδια ο Δικέφαλος ταξίδεψε για τη ρεβάνς στην Ολλανδία. Αυτή τη φορά χωρίς τον Αναστασιάδη στον πάγκο του, μιας και η τότε διοίκηση τον είχε αντικαταστήσει με τον παγκοσμίως άγνωστο …Φρίγκελ. Δυστυχώς, το γρήγορο 0-1 του Σαλπιγγίδη στο 9΄, το …ισοφάρισε με αυτογκόλ ο Βόκολος στο 11΄ για να έρθει και το τελικό 2-1 από τον Λανζάτ προς το τέλος του ματς να σβήσει τις όποιες ελπίδες είχαμε για κάτι καλύτερο.

Ο ΠΑΟΚ μετά από αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα δεν συνέχισε στην επόμενη φάση του θεσμού και έτσι μια χρονιά που ξεκίνησε με πολλά ευρωπαϊκά όνειρα κατέληξε σε πλήρη αποτυχία…

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Ατματζίδης, Βόκολος, Φουτσίνι, Ουντέζε, Χασιώτης, Μάρκος(67΄ Θεοδωρίδης), Βαγγελής (66΄ Χάγκαν), Ανδράλας , Γιασεμάκης, Σαλπιγγίδης, Σκαρμούτσος.

Πέρασαν 5 χρόνια και ο ΠΑΟΚ ξαναβρήκε στο δρόμο του ομάδα από τη χώρα της τουλίπας. Επρόκειτο για την Χέρενφεν που αποτελούσε το εμπόδιο το οποίο έπρεπε να ξεπεράσουμε στα play offs του Europa League και να βρεθούμε στους ομίλους της διοργάνωσης...

Πρώτο ματς στην κατάμεστη Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να μένει στο 1-1 με την ομάδα του Σόλιντ, έχοντας ο Δικέφαλος στον πάγκο του τον Φερνάντο Σάντος. Η Χέρενφεν έφτασε αναπάντεχα στο 0-1, με τον Ενρίκε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Στο 54ο λεπτό με κεφαλιά του Ίβιτς, ο ΠΑΟΚ έφερε το ματς στο 1-1.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ:Χαλκιάς, Σαβίνι, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Λίνο, Γκαρσία, Βιτόλο, Ίβιτς, Βιερίνια (86' Αναστασάκος), Κονσεϊσάο (66' Κουτσιανικούλης), Μουσλίμοβιτς (66' Φιλομένο)

Στη ρεβανς οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 και η πρόκριση "πήγε περίπατο", αφήνοντας τη θέση της στην ατέλειωτη γκρίνια...

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σαβίνι (83' Αναστασάκος), Λίνο, Μπιζέρα, Τσιρίλο, Βιτόλο, Γκαρσία (76' Κουτσιανικούλης), Φωτάκης (62' Φιλομένο), Ίβιτς, Μουσλίμοβιτς, Βιεϊρίνια.

Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Αίαντα να προστεθεί στη λίστα των ολλανδικών ομάδων που αντιμετωπίσαμε στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Και μάλιστα στην 3η προκριματική φάση του Champions League.

28/7/2010 ήταν, όταν ο ΠΑΟΚ   κοίταξε στα μάτια τον Άγιαξ και με γκολ του Βλάνταν Ίβιτς, ισοφάρισε και κατάφερε να φύγει από το "Άμστερνταμ Αρίνα" με το πολύτιμο 1-1.

ΠΑΟΚ (Δερμιτζάκης): Χαλκιάς (15' λ. τρ. Κρέσιτς), Μπουσαϊντι, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Σνάουτσνερ, Βιτόλο, Γκαρσία, Ιβιτς (75' Φωτάκης), Βιεϊρίνια, Σορλέν, Σαλπιγγίδης (90'+ Παπάζογλου)

Μία εβδομάδα αργότερα, ένα καταστροφικό δεύτερο ημίχρονο άφησε τον ΠΑΟΚ εκτός Champions League, με τον Αγιαξ να παίρνει την πρόκριση (3-3). 

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Μπουσαίντι, Σνάουτσνερ (83' Φιλομένο), Τσιρίλο, Κοντρέρας, Γκαρσια, Βιτόλο (64' Moυσλίμοβιτς), Ίβιτς, Βιειρίνια, Σαλπιγγίδης, Σορλέν

Τη σεζόν 2013-2014 ο ΠΑΟΚ συνάντησε στη φάση των ομίλων την ΑΖ Άλκμααρ. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο "Αφάς Στάντιον", ο Δικέφαλος είχε ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, αλλά οι προσπάθειες των Λούκας και Τζιόλη σταμάτησαν στα δοκάρια. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 82' με τον Χούβελεου για να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις ο Σαλπιγγίδης...

Αλκμάαρ (Μάρτιν Χέερ): Εστέμπαν, Γιόχανσον, Χούβελεου, Φίργκεφερ, Βάιτενς, Γκούντελ, Ελμ (80' Οβερτούμ), Σέλσο Ορτίς, Μπίρενς (69' Γκούντμουντσον), Γιόχανσον (90+ Άβντιτς), Μάρτενς

ΠΑΟΚ (Χουμπ Στέφενς): Χακόμπο, Κίτσιου, Τζαβέλλας, Κατσουράνης, Βίτορ, Τζιόλης, Λάζαρ (84' Σαλπιγγίδης), Στοχ, Λούκας (72' Ολίσε), Νίνης (76' Λόρενς), Αθανασιάδης

Στο παιχνίδι που έγινε στην Τούμπα στις 12/12/2013, όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει τους αναπληρωματικούς της ΑΖ ο σχεδόν πλήρης ΠΑΟΚ, αλλά δεν πήρε ούτε την ισοπαλία με 0-0 ή 1-1 που θα του έδινε την πρώτη θέση στο 12ο όμιλο του Europa League. Στο 30' ο Λαμ έκανε το 0-1 για να ισοφαρίσει στο 36' με πέναλτι ο Λούκας. Στο 71' ο Χόρτερ έκανε το 1-2 με αυστηρό πέναλτι και ο Πόζογλου στην τελευταία φάση του ματς ισοφάρισε σε 2-2.

ΠΑΟΚ (Χουμπ Στέφενς): Γλύκος, Κίτσιου, Κατσουράνης, Μιγκέλ Βίτορ, Λίνο, Τζιόλης, Λάζαρ, Κωνσταντινίδης (56' Σκόνδρας), Λούκας Πέρεθ, Στοχ (74' Πόζογλου), Αθανασιάδης (64' Νέτσιντ)

ΑΛΚΜΑΑΡ (Ντικ Αντβοκατ): Ντε Βίντερ, Ράινερ, Λαμ, Χουντ, Χαπς (89' Φαν Όφεριμ), Γκούντελ, Χόρτερ, Οβερτούμ (74' Άρον Γιόχανσον), Μπέρχαους, Λιούις (54' Γκούντμουντσον), Άβντιτς

{dailymotion}x18cc4f{/dailymotion}

Εκτός από τα δώδεκα επίσημα παιχνίδια για τα οποία κάναμε αναφορά πιο πάνω, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε ομάδες από την Ολλανδία σε φιλικά παιχνίδια και μάλιστα ουκ ολίγες φορές. Μόνο τις χρονιές που η ομάδα μας προετοιμάστηκε στη "χώρα της τουλίπας" να ψάξουμε, θα βρούμε ένα σωρό αναμετρήσεις.

Πέρα από τα πολλά φιλικά που δόθηκαν αυτές τις χρονιές, διαλέξαμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά σε αυτό που έγινε στις 14  Φεβρουαρίου 1973 όπου ο ΠΑΟΚ έφερε 1-1 με τον μεγάλο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Ένα ματς που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη όλων όσων παραβρέθηκαν εκείνη τη μέρα στην κατάμεστη Τούμπα. Ο Δικέφαλος προηγήθηκε με γκολ του Σαράφη στο 36΄και ισοφαρίστηκε στο 87΄από τον Άρι Χάαν (μετέπειτα προπονητή μας). Ο Άγιαξ  εκείνα τα χρόνια  ήταν χωρίς υπερβολή η μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης, αλλά ο καταπληκτικός ΠΑΟΚ της χρυσής εποχής …εντυπωσίασε!

Θυμόμαστε επίσης τη φιλική νίκη επί του Άγιαξ στο Καυτανζόγλειο, στις 28/8/1988 με 4-2, ενώ πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2012 με τον Γ.Δ στον πάγκο του ο ΠΑΟΚ έχασε στην Τούμπα, σε παιχνίδι προετοιμασίας από την Αϊντχόφεν με 0-2, χωρίς να ικανοποιήσει, μπροστά σε 8.000 θεατές.

Διαβάστε ακόμη...