«…και σίφουνας ο Ιωσηφίδης…»!

Οι ασπρόμαυρες  ιστορίες επέλεξαν στο σημερινό αφιέρωμα να ασχοληθούν με τον άνθρωπο που ευτύχησε να κρατήσει  στα χέρια του τα 2 πρωταθλήματα (1976 – 1985) καθώς και 2 από τα 4 κύπελλα που σήκωσε συνολικά ο δικέφαλος.
«…και σίφουνας ο Ιωσηφίδης…»!

Οι ασπρόμαυρες  ιστορίες επέλεξαν στο σημερινό αφιέρωμα να ασχοληθούν με τον άνθρωπο που ευτύχησε να κρατήσει στα χέρια του τα 2 πρωταθλήματα (1976 – 1985) καθώς και 2 από τα 4 κύπελλα που σήκωσε συνολικά ο δικέφαλος (1972 και 1974).

Ο λόγος για τον Κώστα  Ιωσηφίδη, έναν πραγματικά μεγάλο ΠΑΟΚτσή  που αγωνίστηκε στην ομάδα μας  (και μόνο σε αυτήν ) για 14 χρόνια. Κάτι παρόμοιο συναντήσαμε και στην καριέρα του Σταύρου Σαράφη . Ήταν ένας από τους βασικότερους συντελεστές της μεγάλης ομάδας του 70 , που έκανε τον Π.Α.Ο.Κ. γνωστό όχι μόνο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη…

Γεννημένος στις 14/1/1952 , τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του τα έκανε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βυρώνεια Σερρών και λίγους μήνες αργότερα πήρε την πρώτη μεταγραφή στην Αναγέννηση Πετριτσίου. Σε ηλικία 15 μόλις ετών βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη να φορά τη φανέλα της Ελπίδας Τούμπας . Τέσσερα χρόνια μετά  - το 1971-  μεταπηδά στον Π.Α.Ο.Κ. όταν προπονητής στην ομάδα ήταν ο  Λες Σάνον. Ο  Άγγλος  ξεχώρισε αμέσως το πλούσιο ταλέντο του Κώστα και του έδωσε σύντομα  θέση βασικού στην ομάδα…

Η πρώτη παρουσία του στην Τούμπα ήταν στις 8/8/1971 όταν αντιμετωπίσαμε σε φιλική αναμέτρηση τον Ηρακλή, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα άρχισε να μετράει επίσημες συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα. Το ημερολόγιο έδειχνε 19/9/1971 και ο Π.Α.Ο.Κ. αντιμετώπιζε στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος την ΑΕΚ . Ο Ιωσηφίδης είχε ήδη καπαρώσει τη θέση του αριστερού μπακ και το δυναμικό παιχνίδι του ενθουσίασε τον κόσμο…Η καθιέρωση στη βασική 11άδα ήταν πια δεδομένη.

Υπήρξε χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος αριστερός ακραίος αμυντικός της εποχής του  και σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών που γνώρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παίκτης, γρήγορος με σπεσιαλιτέ  τα τάκλιν, που ήταν άλλωστε  το σήμα κατατεθέν του. Τον θυμόμαστε δυνατό, ταχύτατο,  αλλά πολύ καθαρό στα μαρκαρίσματά του, να τα δίνει όλα σε κάθε ματς. Χαρακτηριστικός ο στίχος που όλοι έχουμε ακούσει και τραγουδήσει στο ασπρόμαυρο ¨Ντιρλαντά¨: «…και σίφουνας ο Ιωσηφίδης…»!

Σπάνια έχανε παιχνίδι λόγω καρτών μιας και το ποδοσφαιρικό του ύφος και ήθος ήταν κάτι που τον έκανε να ξεχωρίζει. Συχνά-πυκνά έβγαινε μπροστά για να επιχειρήσει τις φαρμακερές σέντρες με το αριστερό του πόδι , που ο συνήθης ύποπτος αποδέκτης τους (Σαράφης) τις μετέφραζε σε γκολ με πραγματικά ασύλληπτες κεφαλιές.

Με 397 παρουσίες και 5 γκολ είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές παίκτης μας πίσω από το Γιώργο Κούδα. Εκτός από τα ματς του πρωταθλήματος έπαιξε σε 69 παιχνίδια κυπέλου - όπου πέτυχε 3 γκολ - ενώ ήταν παρών  σε 28  ευρωπαϊκούς αγώνες του δικεφάλου. Στο πρωτάθλημα του 1976 είχε 29 συμμετοχές,  ενώ σε αυτό του 1985 αγωνίστηκε σε  17 ματς…

Με την Εθνική είχε 51 παρουσίες (πέτυχε μάλιστα και 2 γκολ) και συμμετείχε στο Euro του 1980 που έγινε στα γήπεδα της Ιταλίας. Το ντεμπούτο του στην ομάδα με το εθνόσημο …ήταν ονειρεμένο. Στις 28/4/1974 η Ελλάδα αντιμετωπίζει σε φιλικό στο Μαρακανά τη μεγάλη Βραζιλία  του Πελέ. Ο ίδιος έχει απέναντί του ένα πραγματικό θηρίο του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος. Τον πολύ….Ζαϊρζίνιο. Οι εφημερίδες της εποχής αναφέρουν ότι  απλά τον …εξαφάνισε!

Η μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα του Ιωσηφίδη τερματίστηκε αμέσως μετά την κατάκτηση του τελευταίου πρωταθλήματος (1985), όπου ευτύχησε βέβαια  να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο - σαν αρχηγός - σε μια Τούμπα κατάμεστη από 45.000 ΠΑΟΚτσήδες  που παλλόταν από τεράστιο κύμα ενθουσιασμού.

Στη συνέχεια ακολούθησε «την πεπατημένη» και  ασχολήθηκε με την προπονητική, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία αρκετών ομάδων όπως το Πολύκαστρο, την Αναγέννηση Καρδίτσας, τον ΠΑΟΝΕ , την Αναγέννηση Κολινδρού (στη Γ' Εθνική), τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, τη Νάουσα, τον Πανσερραϊκό, τον Ιάλυσο Ρόδου και την Καλαμάτα (στη Β' Εθνική) καθώς και την ομάδα της Καβάλας στην Α' Εθνική.

Από το 2005 μέχρι σήμερα ο Κώστας Ιωσηφίδης είναι κοντά στην ομάδα που λάτρεψε  αλλά και δοξάστηκε,  προσφέροντας  τις υπηρεσίες του στον σύλλογο από τη θέση τού Γενικού Αρχηγού .

Kάντε κλικ πάνω τους και δείτε τις φωτογραφίες σε μεγάλο μέγεθος

{gallery}2009/aspromauresAnamniseis/Iwsifidis{/gallery}

Διαβάστε ακόμη...