Μια νίκη που έφερε θύελλα ενθουσιασμού!

Για την 7η αγωνιστική του πρώτου πρωταθλήματος από καθιερώσεως της Εθνικής Κατηγορίας, σαν σήμερα στις 6/12/1959, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τη Δόξα Δράμας.
Μια νίκη που έφερε θύελλα ενθουσιασμού!

Ο Δικέφαλος -πρωτοπόρος ως εκείνη την αγωνιστική- επικράτησε των Δραμινών με 3-1, έχοντας στον πάγκο του τον Γιουγκοσλάβο τεχνικό Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, σε παιχνίδι που έγινε παρουσία 18.000 θεατών (14.682 τα εισιτήρια). Για πρώτη φορά η Τούμπα είχε τόσο κόσμο, μετά βέβαια την τελετή των εγκαινίων της, η οποία έγινε ακριβώς τρεις μήνες νωρίτερα! 

Tα γκολ της νίκης μας πέτυχαν οι Κιουρτζής στο 16' με έξυπνο σουτ πάνω από τον τερματοφύλακα Παπαλεξίου (αρχική εικόνα),  ο Κατηκαρίδης στο 34' με συρτό γωνιακό σουτ μετά από προσπάθεια του Λέανδρου και ο Κατηκαρίδης και πάλι στο 79', με ψύχραιμο ψηλοκρεμαστό σουτ, περνώντας την μπάλα (όπως και ο Κιουρτζής στο πρώτο γκολ), πάνω από τον γκολκίπερ της Δόξας. Για τους Δραμινούς είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 25΄ο Γρηγοριάδης με πολύ δυνατό σουτ, παρά την προσπάθεια του Πρόγιου να σταματήσει την μπάλα.

Ευκαιρίες χάθηκαν εκατέρωθεν, η Δόξα ήταν πολύ δυνατή ομάδα εκείνα τα χρόνια και το παιχνίδι σε πολλές στιγμές του είχε μια άγρια ομορφιά συναρπάζοντας τον κόσμο που είχε ανηφορίσει στην καινούρια -τότε- Τούμπα! Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Πελώμη, βρήκε τον ΠΑΟΚ να φτάνει τους 19 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογία που ίσχυε) και να συνεχίζει να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής!

Η εμφάνιση του ΠΑΟΚ είχε φέρει θύελλα ενθουσιασμού στους οπαδούς, ενώ όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εποχής, μετά τη λήξη του αγώνα οι παίκτες μας έκαναν το γύρο του θριάμβου, γνωρίζοντας την αποθέωση. Τπ γήπεδο φλεγόταν κυριολεκτικά, από τις φωτιές που είχαν ανάψει στις κερκίδες! Εικόνες που δύσκολα περιγράφονται... 

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Λέανδρος, Κιουρτζής, Κατικαρίδης, Χαβανίδης, Νικολαΐδης.

Δόξα Δράμας: Παπαλεξίου, Κοτρίδης, Ιγνατίου, Ιωάννου, Λουκανίδης Τ., Πιστικός, Ναλμπάντης, Λουκανίδης Αθ., Γεωργιάδης, Γρηγοριάδης, Τζαφέρης

* Με αντίπαλο τη Δόξα ως σήμερα έχουν διεξαχθεί 21 αναμετρήσεις με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ, με συνολικό απολογισμό για την ομάδα μας 17 νίκες και 4 ισοπαλίες. Τα τέρματα είναι 45 υπέρ και 14 κατά.

* Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών. Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον παπαναστασιακό στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο Παναθηναϊκός , που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την ΑΕΚ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη. Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της ΑΕΚ).

* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί πάλι του Παγκορινθιακού στην περίπτωση ισοπαλίας

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...