Η κόκκινη κάρτα που τα άλλαξε όλα! (1996)

Για την δ' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1996-1997, ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει σε διπλά παιχνίδια τον Ολυμπιακό...
Η κόκκινη κάρτα που τα άλλαξε όλα! (1996)

Ο Δικέφαλος με τον Γκίντερ Μπένγκστον στον πάγκο του, μπήκε στη διοργάνωση στον γ' γύρο (όπως και όλες οι ομάδες της Α' Εθνικής), αποκλείοντας σε διπλά ματς τον Πανιώνιο με δύο νίκες (4-0 στην Τούμπα και 2-3 στην Αθήνα). 

Το πρώτο παιχνίδι έγινε στην Τούμπα, σαν σήμερα στις 27/11/1996 και στις εξέδρες βρέθηκαν περίπου 23.000 θεατές (20.498 τα εισιτήρια), δημιουργώντας μια κυριολεκτικά καυτή ατμόσφαιρα! Μόλις στο 19ο λεπτό, ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ με τον Πάρη Ζουμπούλη να σκοράρει θεαματικά, παίρνοντας το "ριμπάουντ" μετά την εκπληκτική κεφαλιά  του Παναγιώτη Κατσούρη στο δοκάρι του Ελευθερόπουλου, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να τα έχουν χαμένα!

Στο 19' ο Ψυχομάνης δείχνει την κίτρινη κάρτα στον Βρύζα για διαμαρτυρία σε φάουλ που δόθηκε σε βάρος μας και στο 28' ο επιθετικός μας  βλέπει και τη δεύτερη και ... αποβάλλεται! Ο Βρύζας δεν άκουσε (επικρατούσε πανδαιμόνιο στην Τούμπα είναι η αλήθεια!) το σφύριγμα του Ψυχομάνη, που υπέδειξε χέρι σε μια προσπάθειά του, συνέχισε την προσπάθειά του και ο ρέφερι τον κιτρίνισε, σε μια φάση παρόμοια με την οποία συχνά - πυκνά βλέπουμε στα γήπεδα, χωρίς όμως πάντα οι διαιτητές να δείχνουν την ευαισθησία που έδειξε ο συγκεκριμένος! 

Και ξαφνικά ο Ολυμπιακός που ήταν στριμωγμένος στα σχοινιά και δεν είχε απειλήσει καθόλου την εστία μας, απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα και πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού, την ώρα που η Τούμπα είχε πάρει φωτιά, καθώς ο κόσμος είχε πάρει χαμπάρι τι παιζόταν! 

Και πώς να μην πάρει χαμπάρι, αφού με τον συγκεκριμένο αντίπαλο, διαχρονικά, δεν είχαμε να κάνουμε μόνο με τους 11 που έπαιζαν εντός του γηπέδου, αλλά και με μπόλικο παρασκήνιο! Στην επανάληψη ο Μπάγεβιτς έπαιξε φουλ επίθεση περνώντας τον Κακλαμάνο στη θέση του Αμανατίδη και στο 52' ο Αλεξανδρής ισοφάρισε σε 1-1 με τη βοήθεια και του δοκαριού.

Το τελικό 1-2 ήρθε στο 73ο λεπτό με τον Μιχόπουλο να φαίνεται να ανατρέπει τον μαλλιαρό -τότε- Γεωργάτο και ο Τζόρτζεβιτς από τα 11 μέτρα να ευστοχεί, μια σκηνή που είδαμε πολλάκις στα ελληνικά γήπεδα εκείνα τα χρόνια!

Πλέον τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα ενόψει της ρεβάνς, όμως όσοι βρεθήκαμε εκείνη τη μέρα στην Τούμπα, είδαμε ένα παιχνίδι του Ψυχομάνη με τα νεύρα μας! Οι αποφάσεις του προκάλεσαν μεγάλη ένταση στην κερκίδα, το ματς διακόπηκε τρεις φορές, όμως οι φιλοξενούμενοι πήραν αυτό που ήθελαν και που σύμφωνα με τα όσα είδαμε στο πρώτο μισάωρο δεν θα έπαιρναν εύκολα, αν ο Βρύζας ήταν περισσότερο υποψιασμένος και πρόσεχε...    

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Μιχόπουλος, Αναστασιάδης, Κατσούρης, Τασιόπουλος, Αλεξίου (84' Τσερνίσοφ), Πις (83' Ντιμκόφσκι), Ζαγοράκης, Καπετανόπουλος, Βρύζας, Τουρσουνίδης (67' Ζαφειρίου), Ζουμπούλης 

Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Βαρεσάνοβιτς, Καραταΐδης, Νταμπίζας, Σαμπανάζοβιτς, Καρασαββίδης, Αμανατίδης (46' Κακλαμάνος), Γιαννακόπουλος (72' Γεωργάτος), Αλεξανδρής (90' Πασσαλής), Καραπιάλης, Τζόρτζεβιτς

Στην 55η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1996-97 μετείχαν συνολικά 72 ομάδες (18 Α' εθνικής, 18 Β' εθνικής και 36 Γ' εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 7 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Μετά από 8 χρόνια καταργείται η προκριματική φάση των ομίλων, ενώ οι ομάδες της Α' εθνικής μπήκαν στη διοργάνωση από τον Γ' γύρο (φάση των 32).

Δηλώσεις:

Γκίντερ Μπένγκσον: "Είναι λυπηρό το ότι δεν μπορείς να παίζεις με τους ίδιους όρους... Μέχρι την αποβολή του Βρύζα ήμασταν καλύτεροι, δημιουργήσαμε ευκαιρίες και πετύχαμε το γκολ. Στο β' ημίχρονο ανέβηκε πολύ ο Ολυμπιακός, έβαλε επιθετικογενείς παίκτες, μας δημιούργησε προβλήματα και δεν μπορέσαμε να τον κρατήσουμε. Το παιχνίδι δεν ήταν βρώμικο και τα φάουλ δεν ήταν εσκεμμένα. Απλά κάποια ήταν σκληρά. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις ο διαιτητής δεν πρέπει να δείχνει τόσο εύκολα κίτρινες κάρτες. Πρέπει να μιλάει πρώτα με τους παίκτες! Αυτός δεν είχε την αίσθηση του αγώνα. Έδειχνε κάρτες χωρίς να συμβαίνουν φοβερά πράγματα. Ο Βρύζας είναι πολύ ... ζωηρός. Η αποβολή του ήταν ένα ατυχές γεγονός. Στη 2η κίτρινη δικαιολογήθηκε πως δεν άκουσε το σφύριγμα, όμως για την πρώτη δεν τον δικαιολογώ, γιατί έτρεξε 30 μέτρα για να διαμαρτυρηθεί! Ο Ζουμπούλης είδε κίτρινη γιατί πανηγύρισε εκτός αγωνιστικού χώρου, όμως το ίδιο έκανε ο Αλεξανδρής την Κυριακή με τον Αρη και δεν τιμωρήθηκε!    "

* Αυτό ήταν το προτελευταίο παιχνίδι του Μπένγκστον στον πάγκο μας, καθώς ήταν ήδη υπ' ατμόν, ακολούθησε βαριά ήττα για το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό και ... απολύθηκε.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...