Αγχωτική νίκη με το μυαλό στη Βέιλε!

Τον ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχτηκε σαν σήμερα στις 16/10/1977 στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ, για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1977-1978...
Αγχωτική νίκη με το μυαλό στη Βέιλε!

O Δικέφαλος του Βορρά πήρε μια αγχωτική νίκη με το φτωχό 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε μόλις στο 8ο λεπτό της αναμέτρησης ο Κώστας Ορφανός, καθώς στη συνέχεια η απόδοση της ομάδας κυμάνθηκε σε ρηχά νερά! Ο σκόρερ στο 23ο λεπτό αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το παιχνίδι λόγω τραυματισμού δίνοντας τη θέση του στον Νέτο Γκουερίνο. Ο Ορφανός πάντως δεν είχε κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, περισσότερο ο Μπίγκαμ τον προφύλαξε, καθώς τρεις μέρες αργότερα ήταν στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στο εκτός έδρας ευρωπαϊκό μας παιχνίδι με την Βέιλε στη Δανία!

Η αναμέτρηση με την ομάδα της Ηπείρου έγινε μπροστά σε 12.000 θεατές (9.779 τα εισιτήρια) και ήταν η 4η μεταξύ μας από τη χρονιά που ο ΠΑΣ ανέβηκε στην Α' Εθνική. Μάλιστα την προηγούμενη σεζόν είχε καταφέρει να πάρει ισοπαλία (1-1 στις 15/5/1977), ενώ τις δύο πρώτες γνώρισε ήττες (4-1 και 1-0).

Απών από το παιχνίδι και ο Γιώργος Κούδας λόγω γρίπης, που επίσης προφυλάχτηκε για το ματς στη Δανία. Ο ΠΑΟΚ παρά την μέτρια απόδοσή του πάντως είχε στην επανάληψη ένα δοκάρι στο 61' με τον Γκουερίνο και δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες στο 79' και στο 87' για να κλειδώσει την υπόθεση νίκη... Δοκάρι είχε και ο ΠΑΣ στο 40' σε προσπάθεια του Κοντογεωργάκη.

Από τον ΠΑΟΚ που σίγουρα είχε το μυαλό του στο ματς με την Κυπελλούχο Δανίας, Βέιλε, ξεχώρισαν οι Ιωσηφίδης - Κωστίκος, ενώ από τους φιλοξενούμενους ο εξαιρετικός τερματοφύλακάς τους, Λίσσα!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Αποστολίδης, Παθιακάκης, Κερμανίδης, Δαμανάκης, Κωστίκος, Αναστασιάδης, Ορφανός (23' Γκουερίνο)

ΠΑΣ Γιάννινα: Λίσσα, Παπαχρήστου, Γραμμενιάτης, Παπαγεωργίου, Παπάζογλου, Αλεξάκης, Κοντογεωργάκης, Μοντέζ, Ρόχας (62' Μάιπας), Γκλασμάνης (46' Τσουρλίδας), Εσπινόζα        

Η βαθμολογία μετά την 5η αγωνιστική:

* Τη σεζόν 1977-78 ο Δικέφαλος, λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε διεκδικούσε με αξιώσεις το πρωτάθλημα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια αεκ, ενώ ήταν "μέσα" στη μάχη της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο έχασε, πάλι από την αεκ (2-0) στον τελικό που έγινε στο Καραϊσκάκη...

Νωρίτερα ο ΠΑΟΚ φρόντισε να αποκλείσει μεταξύ των άλλων, τη γριά (0-1) και με το ίδιο σκορ τον συμπολίτη στην παράταση! Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στις έδρες των αντιπάλων.

* Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα 1977-78 με τον Άγγλο Μπίλι Μπίγκαμ στον πάγκο του (6 ματς, 2 νίκες-2 ισοπαλίες-2 ήττες), ακολούθησε ο Δημήτρης Καλογιάννης (9 ματς, 4 νίκες και 5 ισοπαλίες), για να ολοκληρωθεί η χρονιά με τον Λάκη Πετρόπουλο (19 ματς, 10 νίκες - 7 ισοπαλίες - 2 ήττες).

* Τελικός απολογισμός: 2η θέση με 46 βαθμούς, 48-24 τα τέρματα. Μια θέση που έδινε ευρωπαϊκό εισιτήριο (ΟΥΕΦΑ), αλλά ο ΠΑΟΚ σαν φιναλίστ του Κυπέλλου, αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...