Σαν σήμερα τρία (!) παιχνίδια με τον ΟΦΗ...

Τρία ματς με αντίπαλο τον ΟΦΗ -σε διάστημα 21 ετών- έδωσε σαν σήμερα 9/10 ο ΠΑΟΚ. Στα δύο από αυτά αγωνίστηκε στο Γεντί Κουλέ και στο άλλο στην Τούμπα!
Σαν σήμερα τρία (!) παιχνίδια με τον ΟΦΗ...

Η αρχή έγινε στις 9/10/1977, όταν για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Δικέφαλος με τον Βορειοϊρλανδό Μπίλι Μπίγκαμ στον πάγκο του, ταξίδεψε στο Ηράκλειο για να αντιμετωπίσει την κρητική ομάδα. Οι γηπεδούχοι πήραν κεφάλι στο σκορ στο 15ο λεπτό με τον Α. Παπαδόπουλο, για να πετύχει την ισοφάριση στο 29' ο Κερμανίδης με περίτεχνη ενέργεια και ιδανικό τελείωμα! Το γκολ που τελικά έδωσε τη νίκη στους γηπεδούχους το σημείωσε στο 43' με βολέ ο Φουστανάκης, μετά από προσπάθεια του Τζιράκη.

Ο ΠΑΟΚ στην επανάληψη προσπάθησε με σπασμωδικές όμως κινήσεις να φτάσει στην ισοφάριση, ο Κούδας ήταν αυτός που προσπαθούσε να ξυπνήσει τους συμπαίκτες του, χωρίς να τα καταφέρει και έτσι η ομάδα γνώρισε την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν! Είχαν προηγηθεί η λευκή ισοπαλία με τον βάζελο στη Λεωφόρο στην πρεμιέρα (11/9), η ισοπαλία (1-1) στη Ριζούπολη στις 18/9 και η νίκη με τον Πιερικό στην Τούμπα με 3-0 στις 2/10.

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ στο ματς του Ηρακλείου οι Αναστασιάδης, Κούδας, Δαμανάκης

Οι συνθέσεις:

ΟΦΗ: Βούκμαν, Βλάχος, Ζαρζόπουλος, Ιβάντα (5' Τζιράκης), Βασιλείου, Γιαλαμάς, Λιόλιος, Κορωνάκης, Α. Παπαδόπουλος, Δ. Παπαδόπουλος, Καραΐσκος (Φουστανάκης)

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης (70' Φουντουκίδης), Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Αναστασιάδης, Παθιακάκης, Κερμανίδης, Δαμανάκης, Κωστίκος (60' Γκουερίνο), Κούδας, Ορφανός

* Τη σεζόν 1977-78 ο Δικέφαλος, λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε διεκδικούσε με αξιώσεις το πρωτάθλημα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια αεκ, ενώ ήταν "μέσα" στη μάχη της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο έχασε, πάλι από την αεκ (2-0) στον τελικό που έγινε στο Καραϊσκάκη... Νωρίτερα ο ΠΑΟΚ φρόντισε να αποκλείσει μεταξύ των άλλων, τη γριά (0-1) και με το ίδιο σκορ τον συμπολίτη στην παράταση! Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στις έδρες των αντιπάλων.

* Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα 1977-78 με τον Άγγλο Μπίλι Μπίγκαμ στον πάγκο του (6 ματς, 2 νίκες-2 ισοπαλίες-2 ήττες), ακολούθησε ο Δημήτρης Καλογιάννης (9 ματς, 4 νίκες και 5 ισοπαλίες), για να ολοκληρωθεί η χρονιά με τον Λάκη Πετρόπουλο (19 ματς, 10 νίκες - 7 ισοπαλίες - 2 ήττες).

* Τελικός απολογισμός: 2η θέση με 46 βαθμούς, 48-24 τα τέρματα. Μια θέση που έδινε ευρωπαϊκό εισιτήριο (ΟΥΕΦΑ), αλλά ο ΠΑΟΚ σαν φιναλίστ του Κυπέλλου, αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

..............................................................

To δεύτερο παιχνίδι έγινε στις 9/10/1983 στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ που είχε στον πάγκο του τον Παλ Τσερνάι, να επικρατεί με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Γιώργος Κωστίκος στο 20ό λεπτό. Η αναμέτρηση έγινε στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής και το παρόν στο ιστορικό γήπεδό μας έδωσαν περίπου 9.000 θεατές (7.466 τα εισιτήρια), με την ομάδα να έχει ως εκείνο το ματς 3 νίκες (ανάμεσά τους και αυτές με γάβρο - αεκ στις Σέρρες) και μια λευκή ισοπαλία στο γήπεδο της συνοικίας!

Ο Δικέφαλος χωρίς να ικανοποιήσει πήρε το δίποντο, παρά το νωχελικό ξεκίνημά του στο παιχνίδι! Το γκολ που έκρινε τον νικητή ξεκίνησε από προσπάθεια του Κούδα, η μπάλα έφτασε στον Βασίλη Γεωργόπουλο ο οποίος σούταρε χωρίς δεύτερη σκέψη, στη φάση μπήκε ο Κωστίκος και με τακουνάκι έκανε το 1-0. Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που είχε τις φάσεις για να βρει και πάλι τα δίχτυα του Μητσέα, όμως ο Σκαρτάδος στο 23', ο Κωστίκος στο 31' και στο 36' (οριζόντιο δοκάρι η κεφαλιά του!), δεν βρήκαν στόχο.

Οι παίκτες του Τσερνάι είχαν ευκαιρίες και στην επανάληψη (60' Κούδας  -70' Δαμανάκης), όμως το 1-0 παρέμεινε ως το τέλος με τον κόσμο να αποδοκιμάζει τους παίκτες μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Αναστασιάδη...

Από τον ΠΑΟΚ ξεχώρισαν οι Δαμανάκης, Ψαρράς, Αλεξανδρίδης, Κούδας, Κωστίκος  

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Δαμανάκης, Αλαβάντας (67' Πέλλιος), Μπανιώτης, Σκαρτάδος, Ψαρράς, Αλεξανδρίδης, Γεωργόπουλος, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος 

ΟΦΗ: Μητσέας, Πασσάς, Σελιώνης, Ανδρεανίδης, Αγιομαμίτης, Αλεξίου, Χριστοφής, Κορωνάκης, Τσιριμώκος (28' Χανταμπάκης), Ιορντανέσκου, Βλαστός (71΄Καριώτης)     

* Τη σεζόν 1983-1984, ο ΠΑΟΚ με τεχνικό τον Παλ Τσερνάι, τερμάτισε στην 5η θέση, έχοντας 11 νίκες, 13 ισοπαλίες, 6 ήττες, συγκέντρωσε 35 βαθμούς, με τέρματα 33-29...

..............................................................

Τέλος στις 9/10/1988, για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ με τον Ρίνους Ίσραελ στον πάγκο του,  έχασε στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 3-1, πραγματοποιώντας κακή εμφάνιση, αν και προερχόταν από μεγάλο διπλό στο ΟΑΚΑ επί του γάβρου με 0-1...

Ο ΟΦΗ άνοιξε το σκορ στο 37' με ... αυτογκόλ του Μήτογλου, που δεν μπόρεσε να απομακρύνει σωστά την μπάλα προ του Χαραλαμπίδη, ενώ δύο λεπτά πριν ο διαιτητής Μιντιούρης σφυρίξει τη λήξη του 45λεπτου, ο Χαραλαμπίδης εκμεταλλεύτηκε μπέρδεμα ανάμεσα σε Μήτογλου - Φερνάντο και από κοντά έκανε το 2-0.

Με το φάσμα της ήττας ορατό, οι παίκτες μας ανέβηκαν μέτρα στο γήπεδο και στο 63' ο Σκαρτάδος ευστόχησε στο πέναλτι (χέρι του Βάβουλα που αμφισβητήθηκε έντονα από τους γηπεδούχους!), όμως στο 71' όταν ο Βάβουλας έκανε ένα πολύ σκληρό φάουλ στον Καρασαββίδη για απευθείας κόκκινη κάρτα, επικράτησε ένας χαμός, συνέπεια του οποίου αποβλήθηκαν οι Μαυρέας - Γκουλής, αντί για τους Μήτογλου - Βάβουλα που δεν είδαν ούτε κίτρινη! Το τελικό 3-1 ήρθε στο 66' από τον Ίσις. 

Στο 75' ο Φερνάντο πήγε να εκτελέσει κόρνερ, δέχτηκε αντικείμενα, το παιχνίδι μετά από ολιγόλεπτη διακοπή ξανάρχισε για να χαθεί στο 91΄μεγάλη ευκαιρία από τον Καραλίδη για να μειώσει ο ΠΑΟΚ σε 3-2!

Κορυφαίοι παίκτες μας οι Γκιτσιούδης, Σμολ, Σκαρτάδος, Λεοντιάδης

Οι συνθέσεις:

ΟΦΗ: Χοσάδας, Πατμετζής, Βάβουλας, Γκουλής, Ανδρεανίδης, Ίσης, Πέτρου, Μαρινάκης, Βέρα (92' Μεσοριτάκης), Χαραλαμπίδης, Τσίμπος, Μαρινάκης (63' Λαμπίδης)

ΠΑΟΚ: Γκιτισούδης, Τσουρέλας, Μαυρέας, Μήτογλου, Μαλιούφας (46' Σμολ), Λεοντιάδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Καρασαββίδης, Φερνάντο, Αλεξανδρίδης (58' Καραλίδης) 

 * Ο ΠΑΟΚ αν και είχε καλό ξεκίνημα εκείνη τη χρονιά, ειδικά το διπλό στον γάβρο έφερε ενθουσιασμό στον κόσμο, δεν είχε όμως ανάλογη συνέχεια, καθώς τερμάτισε 8ος με 32 βαθμούς, έχοντας 11 νίκες - 10 ισοπαλίες - 9 ήττες και τέρματα 34-30

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...