Μια μεγάλη ομάδα γεννιόταν!

Η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του 70 φτιαχνόταν βήμα βήμα, με τους μεγάλους παίκτες της εποχής να έρχονται στην Τούμπα και να συμπληρώνουν το παζλ μιας πραγματικής ομαδάρας!
Μια μεγάλη ομάδα γεννιόταν!

Στο υπάρχον ρόστερ της περιόδου 1968-1969 προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια, ο Ιωσηφίδης (1971), ο Γούναρης (1970), ο Στέφας (1972), ο επαναπατρισθείς (1971) Κούλης Αποστολίδης, ο Κερμανίδης και ο Αναστασιάδης (1973), ο Γκουερίνο (1974), ο Φούρτουλα (1975), ο Γιάννης Δαμανάκης (1976) και αρκετοί άλλοι...

Τέτοιες μέρες το 1969, έχοντας ολοκληρώσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις ο ΠΑΟΚ, όλοι έβλεπαν πως κάτι μεγάλο δημιουργείται στον Βορρά, που έμελλε να αφήσει το δικό του στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα χρόνια που θα ακολουθούσαν.   

Διαβάστε τα όσα δήλωσαν οι παίκτες μας, μετά το τέλος των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων εκείνη τη σεζόν (καλοκαίρι του 1969)...

Κούδας: "Με λίγη τύχη του χρόνου το πρωτάθλημα θα πάρει το τρένο για τη Θεσσαλονίκη. Θα προσπαθήσουμε  να μη χάσουμε αδικαιολόγητους βαθμούς, ιδιαίτερα στην έδρα μας. Στη νέα περίοδο ο ΠΑΟΚ θα δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες που είναι απεριόριστες"

Σαράφης: "Η ομάδα μας είναι άξια για μια καλύτερη θέση και γιατί όχι, για τον τίτλο του πρωταθλητή. Αν στη νέα περίοδο η διαιτησία δε μας κυνηγήσει όπως συνέβη πολλές φορές φέτος, θα στήσουμε το τρόπαιο στον Πύργο τον Λευκό"

Παρίδης: "Σκοπεύουμε την επόμενη σεζόν στον τίτλο! Δε μας αρκεί μια τιμητική θέση, γιατί αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα. Εξάλλου ο κ. Τσάκναντι νομίζω ότι είναι ένας καλός τεχνικός, που ξέρει να διαλέγει τον σωστό δρόμο για την ομάδα που έχει αναλάβει"

Σαββουλίδης: "Ο ΠΑΟΚ βαδίζει τον σωστό δρόμο και ο τίτλος του πρωταθλητή δεν είναι έξω από τις πραγματικές του δυνατότητες"

Τερζανίδης: "Η περίοδος 1969-70 θα αποδείξει ότι ο ΠΑΟΚ είναι ικανός για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η Θεσσαλονίκη ας ετοιμαστεί να πανηγυρίσει τις επιτυχίες μας"

Θεοφανίδης: "Υποσχόμαστε στους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης να τους χαρίσουμε το πολυτιμότερο δώρο στη νέα περίοδο! Τον τίτλο του πρωταθλητή"

Μακρής: "Μια νέα εποχή αρχίζει για την ομάδα μας. Είμαι βέβαιος ότι του χρόνου η Θεσσαλονίκη θα πανηγυρίζει τις συνεχείς επιτυχίες μας"

Πίρτσος: "Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός σε όλο το στρατόπεδο του ΠΑΟΚ. Δεν θα αφήσουμε να διαψευστούν οι ελπίδες των οπαδών μας. Στη νέα περίοδο ο ΠΑΟΚ θα είναι ακαταμάχητος"

Λάζος: "Ξεκινάμε με μεγάλη αισιοδοξία και πίστη, γιατί ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή διαθέτει μια ολοκληρωμένη ομάδα και έναν άξιο προπονητή"

Καλαφάτης (έφορος): "Αν δεν κατέκτησε καλύτερη θέση ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα που πέρασε, αυτό οφείλεται στην απώλεια βαθμών από κακή διαιτησία, στους τραυματισμούς και στις αποβολές πολλών βασικών παικτών. Για τη νέα περίοδο έχω να πω ότι η ομάδα μας θα δώσει μεγάλη προσοχή σε όλους τους αγώνες μας με ένα σκοπό: το πρωτάθλημα"

Ο απερχόμενος προπονητής (Γιανέφσκι) είχε δηλώσει: "Αποχωρώ από τον ΠΑΟΚ με την πεποίθηση ότι έκανα στο ακέραιο το καθήκον μου. Είμαι βέβαιος ότι στη νέα περίοδο ο ΠΑΟΚ θα πάει πολύ καλά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τ διοίκηση, τους παίκτες και τους οπαδούς για τη συμπαράσταση που μας έδειξαν. Εύχομαι στον κ. Τσάκναντι καλή επιτυχία. Φεύγω με τα καλύτερα αισθήματα φιλίας για όλους"

Παρά τις πολύ αισιόδοξες δηλώσεις των παικτών και των ανθρώπων της ομάδας, τo πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας μας ... αργούσε ακόμη! 

*  Τη σεζόν 1968-69 ο ΠΑΟΚ είχε στον πάγκο του τον Γιουγκοσλάβο Γιάνκο Γιανέφσκι, σημειώνοντας 16 νίκες, 10 ισοπαλίες, 8 ήττες, τερματίζοντας στην 5η θέση

* Την περίοδο 1969-1970 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε και πάλι στην 5η θέση με 75 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας), έχοντας 12 νίκες - 17 ισοπαλίες (!) - 5 ήττες, με τέρματα 52-25. Μια θέση που του έδωσε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) της επόμενης σεζόν. Πρώτος σκόρερ του Δικεφάλου ήταν ο Σταύρος Σαράφης με 17 γκολ! Ο τεχνικός του Δικεφάλου, Γιέννε Τσάκναντι, ήταν γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς είχε ήδη σηκώσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας με την αεκ. Φημιζόταν για την εργατικότητα και την πειθαρχία του. Ο ερχομός του στην Τούμπα ήταν προσωπική επιλογή του τότε Γενικού Γραμματέα του ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη!

* Στην αρχική εικόνα διακρίνονται οι Κούδας, Παρίδης, Γιακουμής, λίγο πριν ξεκινήσει η παράταση στο εκτός έδρας ματς Κυπέλλου με τον Εθνικό, στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι της περιόδου 1968-1969 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...